Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

5 secrete ale Movimento 5 Stelle, marea senzație politică a alegerilor din Italia, spre folosul partidelor „civice” din România

Luigi Di Maio

Foto: Guliver Getty Images

Printr-o circumstanţă neaştepată a vieţii, am avut ocazia să văd alegerile parlamentare din Italia de la o distanţă mai apropiată decât m-aş fi gândit. Poate şi din pricina asta, mi s-a părut una dintre cele mai spectaculoase campanii electorale pe care am urmărit-o vreodată. 

Tabla de şah

Pionii principali în aceste alegeri au fost două coaliţii şi o mişcare civică. O coaliţie de stânga, formată din Partidul Democrat (PD) şi patru partiduleţe de mici dimensiuni. O coaliţie de dreapta care reuneşte: partidul lui Silvio Berlusconi (care la 81 de ani încă îşi doreşte protagonism politic), faimoasa Lega Nord care în trecut promova secesiunea nordului Italiei, iar acum a virat spre naţionalism şi xenofobie, pentru a capta şi voturile celor care nu îşi doresc secesiunea; şi 2 partide de mici dimensiuni. Mişcarea civică este cea reprezentată de Movimento 5 Stelle (M5S) cu o istorie şi o filozofie asemănătoare cu Uniunea Salvaţi România. 

Rezultatele

La fel ca Victor Ponta care îşi cumpăra popcorn ca să urmărească relaxat alegerile, dar a pierdut spectaculos, aşa si PD-ul este acum marele perdant al acestui scrutin. Dacă anterior era partidul de guvernământ, acum nu a reuşit să convingă nici măcar 20% dintre alegători (acest procent şi cele de mai jos sunt aproximative: la ora la care scriu nu există încă toate datele finale).

Un foarte bun scor, în schimb, pentru coaliţia de dreapta: circa 14% pentru partidul lui Berlusconi şi circa 17% pentru Lega Nord, la care se adaugă circa 6% de la partidele mici, pentru un total de circa 37%. Surpriza scrutinului este oferită tocmai de această coaliţie, prin scorul foarte bun al Lega Nord, care a trecut în fruntea coaliţiei, având mai multe voturi decât partidul lui Berlusconi. Practic, Matteo Salvini, cu discursul lui în tonuri fasciste, devine liderul de facto al dreptei italiene.

Marele câştigător al alegerilor este însă M5S, care a obţinut circa 32% din voturi, deşi a ales să nu se alieze cu nimeni. Cu aceste alegeri M5S şi-a triplat practic numărul de voturi faţă de scrutinul anterior. Primele cuvinte ale şefului politic al M5S în conferinţa de presă de după alegeri: pentru M5S aceste alegeri sunt un „triumf”. 

Impasul

Atât M5S, cât şi coaliţia de dreapta consideră că sunt câştigători ai alegerilor. M5S în calitate de mişcare civică (atenţie: NU partid!) care a convins circa 11 milioane de italieni. Coaliţia de dreapta, pentru că împreună au au avut, totuşi, un număr mai mare de voturi decât M5S. Printr-o lege electorală foarte complicată, orice formaţiune politică (fie partid, fie coaliţie) care ar fi obţinut 40% din voturi ar fi putut, cu ajutorul unui „bonus de majoritate, să formeze un guvern cu propriile forţe. Cum acesta nu este cazul, acum Preşedintele ţării, Sergio Matarella, va trebui să identifice liderul politic care ar putea să formeze guvernul. O sarcina deloc uşoară în contextul în care pe parcursul istoriei sale M5S a refuzat constant ideea de a se alia cu oricine, susţinând că toate celelalte forţe politice sunt corupte şi împotriva valorilor civice şi democratice adevărate.

Cum a câştigat M5S?

La fel ca USR, M5S a demarat prin voinţa unei persoane care a dorit să iasă din schematismul stânga – dreapta şi să construiască un model de implicare politică în contradicţie cu modelul partidelor clasice. Un model bazat pe democraţie directă, pe luptă împotriva corupţiei şi a privilegiilor celor care îşi votează legi cu dedicaţie. Cum spunea şeful M5S în primul discurs după alegeri, italienii au ales în funcţie de teme, dihotomia stânga – dreapta nemaifiind relevantă în contextul geopolitic actual. Desigur, există multe ingrediente ale succesului M5S în aceste alegeri, dar eu o să redau mai jos doare câteva din cele care mie mi-au atras mie atenţia. O enumerare pur subiectivă aşadar, fără pretenţia unei analize complete şi aprofundate.  

1. Tineri energici, carismatici, cu abilităţi oratorice impresionante

Luigi di Maio, şeful politic al M5S, are doar 31 de ani şi o energie ce pare inepuizabilă. Este întotdeauna surâzător, calm în faţa întrebărilor tendenţioase ale presei, întotdeauna ca scos din cutie, optimist şi convingător. Atunci când atacul ascuns într-o întrebare este evident, nu se sfieşte să „demaşte” lipsa de imparţialitate a jurnalistului, pe acelaşi ton plăcut, dar direct, fără întorsături de cuvinte. Spontan în comunicare şi jovial, genul de om pe care l-ai invita la cină pentru că sigur ar fi o companie foarte plăcută. În colegiul său electoral, a fost votat de 73% dintre alegători. Alessandro di Battista, numărul 2 ca influenţă în M5S, are 39 de ani şi pare un star de cinema. Are o faţă luminoasă, de om care ştie că are şarm. De curând a devenit tătic şi a decis să renunţe la politică pentru a se dedica familiei şi altor interese. Astfel, Il DiBA, aşa cum e alintat de fani, nu a candidat pentru nicio poziţie, dar în ciuda acestui lucru a fost extrem de activ în campania electorală: susţinătorii M5S au fost foarte impresionaţi de dedicarea lui faţă de cauză, chiar şi în lipsa unei mize personale. Il DiBa a fost vocea M5S pentru unele dintre cele mai dure confruntări politice, în platouri de televiziune ostile. Riccardo Fraccaro, 37 de ani, şi el tânăr tătic, care îşi înfruntă adversarii cu o stăpânire de sine de invidiat şi care găseşte oricând o modalitate să întoarcă întrebarea şopârlă într-o oportunitate de promovare a cauzei M5S. Si mulţi alţii. Aduc doar trei exemple şi o să mă opresc aici, pentru că aţi înţeles, cu siguranţă, profilul oamenilor pe care M5S îi are la dispoziţie şi a decis să îi scoată în faţă.

2. Delimitarea de actuala clasă politică

Liderii M5S nu se văd ca şi membri ai clasei politice, pe care o dispreţuiesc. Nu ezită să îşi exprime public acest dispreţ şi M5S are o regulă internă prin care un deputat/ senator M5S nu poate să aibă mai mult de două mandate (deşi legea nu impune restricţii), pentru că după părerea lor reprezentanţii politici trebuie să fie motivaţi de acest interval scurt ca să genereze cât mai multe schimbări pentru binele unei societăţi în care vor trebui să se întoarcă după un timp determinat. Ei spun că reprezentanţii politici ai celorlalte partide nu au nici o motivaţie să lucreze cu adevărat pentru binele cetăţii pentru că ei nu se vor întoarce niciodată acolo. În campanie, M5S l-a atacat de exemplu pe Salvini (dar şi alţii), despre care au arătat că nu are nici o altă experienţă de muncă „adevărată”, în-afară de cea politică.

3. Reducerea costurilor cu clasa politică

Regula M5S este ca din salariul de mai bine de 10.000 EUR al unui parlamentar, reprezentanţii săi în Parlament să îşi reţină doar 2500 de EUR, iar restul să fie donat pentru un fond pentru stimularea creării de întreprinderi şi locuri de muncă. A făcut o mare senzaţie o emsiune investigativă a faimoaselor „Hiene” (Le Iene), care a arătat că dintre cei 88 de parlamentari M5S, 8 nu au respectat regula şi nu au făcut donaţiile respective. M5S a întors investigaţia în propriul avantaj în momentul în care a prezentat suma totală donată din salarii – 23 de milioane de euro la care se adaugă donaţii şi din alte privilegii – solicitând celorlalte forţe politice să le urmeze exemplul, înainte de a-i critica pentru faptul că câţiva dintre membrii săi, pe care i-au exclus imediat din partid, nu au ştiut să reziste tentaţiei banului. M5S se mândreşte cu faptul că toţi membrii săi sunt „gente normale”, oameni normali, care înainte de a fi în politică au avut job-uri obişnuite şi care nu au pile şi relaţii care i-au propulsat în fruntea ţării.

4. Codul etic clar şi aplicat fără excepţie

M5S este mândru de codul său etic, care este mult mai strict decât prevederile legale. Nici o persoană care are o condamnare penală nu poate să reprezinte M5S şi regula s-a aplicat chiar şi pentru fondatorul lor, care a fost condamnat pentru un accident de maşină. Dincolo de donarea unei părţi a salariului, M5S refuză şi dreptul la pensii speciale pentru membrii săi care au fost aleşi în parlament, după cum refuză să primească fonduri publice care i s-ar cuveni în calitate de formaţiune politică. Refuză de asemenea fonduri din partea caselor de lobby şi se bazează exclusiv pe donaţii mici, din partea membrilor şi susţinătorilor. Parlamentarii care au fost descoperiţi că nu au respectat regula donării au fost imediat excluşi din partid, spre satisfacţia multor alegători care au observat imediat că M5S aruncă merele stricate din coş, în timp ce partidele le promovează instant în funcţii şi mai înalte.

5. Tinerii şi problemele lor

Campania M5S a vizat fără echivoc tinerii, dar şi venitul de cetăţenie (un fel de venit minim garantat), eliminarea practicilor contractuale dezavantajoase pentru tineri, lipsa locuinţelor şi a capacităţii de creditare a tinerilor. Vocile tinere ale exponenţilor principali ai M5S au vorbit în mod explicit milioanelor de tineri din Italia care nu se mai simt reprezentaţi de o clasă politică tot mai gerontocratică (în Italia tinerii sub 25 de ani nu pot să voteze pentru Senat, Berlusconi la 81 de ani pare să fie etern şi promite un minister pentru oamenii în vârstă şi pensii de 1000 de EUR pentru toată lumea, etc.) şi care, la fel ca ai noştri, simt că trebuie să părăsească ţara pentru că nu sunt destul de valorizaţi în ţara lor. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabriel check icon
    Surprinzator, foarte putini dintre cei ce comenteaza inteleg mesajul articolului. Multi iau mot-a-mot comparatia si nu o vad doar ca pe o idee din care sa invatam cu totii ceva. Multi sunt ofensati de comparatia cu USR de parca s-a pus egalitate intre cele 2 miscari. Mai mult, prin prezentarea personajelor se face in comentarii o legatura directa cu Nicusor Dan. Va ganditi oameni buni ca tocmai asta e mesajul autoarei: ce ii lipseste unei miscari din RO ca sa ajunga sa castige alegerile? Va ganditi ca poate fi orice miscare, USR e doar coincidenta existentei unei miscari si in RO in anul in care M5S castiga popularitate in Italia. Nu trebuie sa vedem mesajele liderilor sau doctrina miscarii M5S ca pe ceva de urmat ci doar ideea de oameni carismatici, cu reguli aparent clare, cu putere de seductie pe "sticla", cu dibacie de a intoarce in favoarea lor eventuale situatii nefavorabile, dar si cu mesaje populiste. Sau poate vrem sa ii lasam pe altii sa fie populisti (gen Orban ca sa nu zic PSD) si noi cei ce credem ca avem ceva in cap sa continuam sa ne adresam doar "elitelor" ca sigur o sa castigam alegereile in urmatorii zero mii de ani.

    Cred ca am sa iau o pauza ca pur si simplu nu vad in comentarii decat dorinta de a contra, de a puncta diferentele, de a fi in tabara cealalta, de a fi diferit. In loc sa luam ce e bun din fiecare idee, sa incercam sa intelegem ce poate aduce ficare, noi ne luptam unii cu altii. Astia care va dati specialisti in alegerile din Italia, puneti mana si scrieti voi un articol sa evdeti atunci cum va iese, ce distanta este intre ideea transmisa si reactia publicului. Mai ales cand trebuie sa si argumentati ce sustineti.
    • Like 0
    • @ Gabriel
      Eu sunt unul dintre cei care au comentat. Negativ. Nu vad ce ar fi de inteles dintr-un text care prezinta realitatea in mod distorsionat. Complet. A urmari un eveniment "de la o distanţă mai apropiată" nu implica in mod automat si intelegera lui, iar lucrul acesta se vede chiar din incipit-ul articolului: ultimele alegeri nu au fost spectaculoase, au fost dezgustatoare, un festival al populismului unde Berlusconi a ajuns sa promita alegatorilor sai lungirea vietii pana la 125 de ani si, evident, marirea pensiei, ca sa aiba din ce trai toti anii astia. Nimeni nu a vorbit de programe, M5S si Lega pentru ca nu le aveau, ceilalti, partidele traditionale pentru ca au decis, gresind, sa adopte acelasi argumente, dar, cum se zice: daca te pui cu prostul, te aduce la nivelul lui si te bate cu experienta.
      Acuma, ce ar trebui sa invatam noi romanii di toata treaba asta, nu prea inteleg. Romania mai are de urcat pana sa ajunga la situatia dezastroasa in care se afla politica italiana in momentul de fata, noi suntem in urma rau de tot.
      In afara de coincidenta (fantastica!) a existentei USR-uli in Romania in anul in care M5S castiga popularitate in Italia, nu vad alta legatura intre cele doua... hm... partide?
      USR s-a nascut cu scopul de a... salva Romania ("vaste programme", cum spuse De Gaulle) si a gresit in momentul in care s-a ideologizat.
      M5S s-a nascut, ca multe alte secte, cu scopul de a imbogati fondatorul sau, care acum s-a eclipsat. Apropo, alesii instelati, dupa codul lor etic care nu a fost votat de nimeni, sunt oblogati sa verse 300 € pe luna unei Srl. In total, pe toata legislatura, daca va fi dusa la bun sfarsit, cam 6 milioane de euro.
      Asta ara trebui sa luam noi ca exemplu de la niste "oameni carismatici, cu reguli (doar) aparent clare, cu putere de seductie pe "sticla" ... (si numai) cu mesaje populiste"?
      Creda ca nu. Parerea mea este ca alegatorii trebuiesc educati, nu dusi de nas, cultura politica este solutia, nu promisiunile goale dar pe intelesul alegatorilor, altminteri se ajunge la rezultatele pe care le vedem azi: http://bari.repubblica.it/cronaca/2018/03/08/news/_hanno_vinto_i_cinque_stelle_dateci_i_moduli_per_il_reddito_di_cittadinanza_caf_di_bari_presi_d_assalto-190768392/
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Necazul e că povestea cu alegerile e aritmetică în stare pură. Treaba începuse frumos la prezidenţiale cu liberalii, în mod clar al doilea partid din România. Dacă lucrurile ar fi stat aşa, liberalii ar fi câştigat fără probleme.

    N-am nimic cu USR-ul, dar vorbim de un partid mic, care n-a reuşit - din motive financiare sau din altele - să-şi construiască un discurs în mediul rural, acolo unde se situează greul electoratului.

    PNL şi PSD sunt singurele partide care au vizibilitate maximă. Mă bătea gândul să votez cu USR, însă când mi-am dat seama că PNL-ul are şanse mai mari m-am decis să pun votul în găleata mai plină. Normal că USR e atractiv pentru că e încă un partid mic, şi partidele mici sunt mai proaspete. S-ar putea să se mărească; pe măsură ce va creşte vor apărea şi eroziuni. Noi gândim idealist şi abstract, dar experinţa arată că orice structură mare adună şi un număr considerabil de probleme. Dacă vom căuta tot timpul partide "pure" ne vom mozaica în zeci şi sute de formaţiuni. Trebuie să acceptăm că un partid poate avea şi probleme, la fel cum şi partenerul de viaţă poate avea probleme sau la fel cum şi noi avem probleme. Depinde în ce proporţie.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Gabriel check icon
      Pate ar trebui sa te mai gandesti la cum vezi rezultatul actiunilor tale. Lipsa de educatie politica si democratica e cea care ii face pe multi sa gandeasca asa cum afirmi tu. Care e problema daca "ne mozaicam"? Asta este esenta democratiei si a reprezentativitatii. Din punct de vedere al rezultatului final, e mult mai bine sa fie in parlament 10 partide mici decat 2 mari.
      • Like 0
  • Nu am timp sa comentez dar... nu ma pot abtine. Analiza nu este doar aproximativa, e total pe alaturi, de o superficialitate monumetala, pare a fi scrisa de biroul de presa M5S.
    Aceste alegeri au fost castigate, de facto, de M5S si Lega (nu Lega Nord), doua fete alea aceleiasi medali: populismul modern. Unii promit venitul de cetatenie (practic irealizabil, e de ras cum o parlamentara de a lor, contabila, a facut calculele) si au obtinut bune rezultate in zonele cu o rata mare de somaj, ceilalti promit sa arunce in mare imigrantii convingand foarte usor saracii ca situatia lor economica precara se datoreaza celor si mai saraci ca ei.
    Nu cunosc bine USR dar mi se pare cam departe de M5S, care este inventia unui comic (nu doar criminal ci si evazor fiscal) case si-a construit succesul pe aiureli precum washball, HIV care nu exista, tratamentul tumorilor cu bicarbonat si alte asemenea.
    1. Luigi Di Maio cel carismatic area mari probleme nu doar cu geografia si istoria (vezi Venezuela) ci si cu limba italiana iar inainte de a castiga la loz in plic un loc in parlament rupea bilete la stadion.
    Alessandro Di Battista, "star de cinema", pare intr-adevar un actor... ratat. Sunt de neuitat unele performante publice, inclusiv unde parea ca nu stie ca este filmat. A scris doua carti ridicole iar la alegeri nu s-a prezenta din calcul: rezultatul actual era de prevazut si noi alegeri sunt probabile, iar cum dupa regulamentul lor nu se pot prezenta pentru mai mult de doua mandate... asteapta sa ii ia locul colegului de mai sus.
    Restul de carismatici? O adunatura de incompetenti care in 5 ani de legislatura au produs doar interpelari pe temele: sirene (nu ale politiei ci creaturile mitologice), chemtrails, Bilderberg si altele de acelasi nivel.
    2. Sunt identici cu actuala clasa politica, doar ca nu si-au dat inca seama.
    3. Cifre aiurea: salariul unui parlamentar este de pana in 5000€ si din acestia ar trebui sa renunte la jumatate dar de fapt renunta la cam 2000€, cand o fac, pentru ca inclusiv Di Maio s-a grabit sa scoata din buzunar banii pe ultimele 4 luni doar cand a explodat scandalul. Restul pana la 10000€ sunt rambursari a cheltuielilor pe care le fac parlamentarii si din banii astia nu dau inapoi nimc. E interesant de vazut cu justifica ei aceste cheltuieli :)
    4. Codul etic este aplicat pe sprinceana si sunt deja cazuri de activisti la diferite niveluri esclusi iar mai apoi reintegrati prin decizie judecatoreasca iar diferite instante au criticat M5S pentru lipsa de democratie interna. Democratie directa exista doar pe hartie (oricum e discutabila, dar nu e acesta locul) iar deciziile sunt luate de... nu se stie bine cine (Grillo si Casaleggio, ultimul, proprietarul unei societati care este proprietara M5S), comunicate prin mail fara drept de apel.
    Pensiile spaciale pe care le refuza... nu le pot refuza, le vor primi in mod automat cand vor ajunge la varsta de 65 de ani, deci e doar fum in ochi, iar fondurile publice care s-ar cuveni M5S, de fapt nu li se cuvin, deoarece sunt destinate doar partidelor politice care prezinta un bilant public, lucru de care fug ca dracu' de tamaie, deci nu au renuntat la nimic.
    Statutul, regulamentul intern, codul etic, nu au fost dezbatute public sau supse votului activistilor, au fost pur si simplu publicate pe blog.
    Chiar nu mai am timp, ma opresc aici, cu toate ca ar mai fi...
    • Like 2
  • M5S a marsat foarte mult pe venitul de cetăţenie garantat /780 euro pe luna/ si astfel a castigat sudul Italiei...de venitul minim garantat ar profita circa 2,8 milioane de familii adica 8 milioane de persoane.
    • Like 0
  • Poate ca am eu minte pervertita de romanism, dar mi se pare suspect ca populism ieftin, si mi s-ar partea si daca un partid romanesc mi-ar propune asta:
    - donatiile din salarii. Da, se strang niste bani, dar mult mai multi bani se pot castiga din politici economice bune;
    - limitarea la doua mandate. Inteleg ca M5S a participat laalegeri parlamentare in 2013 si 2018, regula asta s-ar aplica abia la urmatoarele alegeri;
    - la fel si cu pensiile speciale, daca-s tineri nu li se aplica acum.
    Cu alte cuvinte, pare de fatada, nu de substanta.
    • Like 1
  • Stiti cum faceti analogia M5S cu USR ? Exact cum se identifica romanii din prezent cu stramosiilor Dacii care s-au combinat cu Romanii sa iasa poporul roman.
    Hai ca avem in noi sange de roman, deci putem face si noi ca ei.
    FALS.
    Numai cand te uiti la Nicusor Dan iti dai seama ca nu e in noi nici un sange de somalez, nu mai zic de roman.
    • Like 0
    • @ Bogdan Storm
      Ceva de genul ăsta am observat și eu: tot ce a enumerat autoarea ca trăsături definitorii ale M5S sînt tot atîtea deosebiri față de USR. Și totuși, față de restul eșichierului (oribil cuvînt!) politic, ei mi se par singura opțiune morală.
      • Like 0
    • @ Bogdan Storm
      Ceva de genul ăsta am observat și eu: tot ce a enumerat autoarea ca trăsături definitorii ale M5S sînt tot atîtea deosebiri față de USR. Și totuși, față de restul eșichierului (oribil cuvînt!) politic, ei mi se par singura opțiune morală.
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Dacă vă așteptați mai mult de la autoarea articolului, vă invit să intrați pe profilul ei de aici, de pe Republica. Este menționat acolo că „a studiat pishologie și științele educașiei”, și că „este activist în domeniul drepturilor copilului, coach și consilier pentru donatori si pentru cei care doresc să facă binele.”
      • Like 0
    • @ Tom Dick N'Harry
      :))))))))))))) am crezut că faci caterincă, dar... uau! Prima dată cînd am de-a face cu un „pisholog”. :P
      • Like 0
    • @ Bogdan Storm
      Gabriel check icon
      Dar care e diferenta intre tine si comparatia autoarei cand tu faci afirmatia "cand te uiti la Nicusor Dan iti dai seama ca nu e in noi nici un sange de somalez, nu mai zic de roman". Dupa o asemenea afirmatie, chiar crezi ca mai conteaza ce spui? Vreodata?
      • Like 0
  • dan check icon

    Inteleg fascinatia ca o miscare antisistem a castigat alegerile dar sa nu uitam cu ce mesaj "sa scoatem Italia din UE'' ,afara cu strainii,asta spune Beppe Grillo de jumatate de an,daca asta v-a fascinat in asemenea masura incat sa comparati miscarea USR cu M5S doar pentru ca o miscare civica anti europeana a castigat alegerile in Italia este total gresit. din doua motive:
    1-USR nu este miscare civica este partid politic (e adevarat ca ideologia lipseste ,nu stim daca e de dreapta sau de stanga) asta fiind singura asemanare cu M5S
    2-USR are discurs puternic pro european in comparatie cu M5S
    Sunt tare curios ce parere ati avea daca alegerile ar fi castigate in Romania de o miscare antisistem anti europeana condusa de sa zicem Plesoianu ,asa ca putina atentie cand laudati miscari spectaculoase antisistem.
    • Like 1
  • ProBono check icon
    O mică mare diferență față de analogia cu realitatea românească spre care bate articolul este aici "La fel ca USR, M5S a demarat prin voinţa unei persoane care a dorit să iasă din schematismul stânga – dreapta". Fondatorul Beppe Grillo e un actor cu mesaj direct și priză la public, un "one man show" la propriu. Carisma și mesajul lui comparte cu mesajul lui Nicușor Dan sunt precum Liga Campionilor vs liga a treia.

    O altă idee de reținut este lipsa vreunei legături dintre M5S și vreo mișcare politică românească, în contextul în care M5S este aliată cu multe forțe politice non-sistem din UE.

    Atât Luigi Di Maio cât și Beppe Grillo au dat, în timp, mai multe mesaje antiromânești, în contextul în care au acuzat sistemul italian pentru stimularea exportului de locuri de muncă la întreprinderile italiene din Italia în România, respectiv că imigranții români în Italia ocupă locurile de muncă ale italienilor.

    Una peste alta, victoria M5S arată nevoia de schimbare a sistemelor politice naționale și europene, aflate în plină negare
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult