Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

7 mituri corporatiste în care nu mai cred

La 24 de ani, când am intrat prima oară într-o corporație… Credeam. Credeam în misiunea și valorile înșirate peste tot pe pereți. Și nu mi-e rușine să recunosc asta. Chiar dacă eram puși să învățăm pe de rost aceste valori pentru a putea accesa alte nivele ierarhice (erau incluse în proba de interviu) – eu tot credeam; nu aveam alte modele în lumea aceea post decembristă. Unii prieteni de-ai mei, ceva mai maturi, o numeau spălare pe creier, alții o ignorau și își vedeau de treabă, dar eu Credeam. Aveam un soi de inocență, un idealism pe care le-am pierdut ulterior în culisele unor bătălii de puțini știute.

Când am promovat ulterior în poziții de „middle management”, încă mai credeam că avem o misiune, că trebuie să împlinim o viziune, că fiecare om din echipă e important, că…

Numai când am ajuns în poziții de „senior leadership”, am putut să văd și să înțeleg cu adevărat sistemul corporate și îmi amintesc că am făcut un mare AHA!, iar unul din liderii de atunci mi-a spus sec: „Welcome to senior leadership!”. Și atunci ceva s-a dărâmat în mine, nu am mai crezut.

Iată 7 mituri corporatiste în care nu mai cred:

Resursa umană este prioritatea noastră numărul unu! Aceasta este ceea ce se comunică cu aplomb în exteriorul organizației. Uneori, realitatea cruntă din interiorul organizației se învârte în jurul acelui „Be happy that you have a job!”, așa că „nu îndrăzni să ceri mai mult, nimeni nu este de neînlocuit!”

Clientul pe primul loc! Pentru mulți rămâne o aspirație, în practică, lucrurile stau altfel. Pentru multe organizații, este doar un clișeu numai bun de transpus în Power Point – arareori este un principiu regăsit la toate nivelurile de execuție ale organizației.

Împărtășiți unii cu alții practicile bune! Acest principiu se bate cap în cap cu altul – „Knowledge is power” și de multe ori pentru unii lideri, termenul „power” este mult mai atractiv decât…„sharing” (scuzați-mi englezismele).

Cine muncește din greu, promovează! He, he – s-au dus vremurile în care credeam că dacă am „Exceed Expectations” pe linie, voi accesa rolul mult visat! Eram inocentă, v-am spus doar… Cine ignoră politica și culisele de birou, cine nu știe să se autopromoveze și să-și cultive brandul personal, poate visa în continuare la nivelul următor!

La birou, ai o a doua familie! Ce bun pretext de combinații în afara familiei, prin team building-uri în care mimam că întărim spiritul de echipă (să mă scuze cei mai pudici și inocenții).

Dacă spui adevărul, înseamnă că ai dreptate! Dacă ar exista mecanisme de control mai ferme în etica profesională, poate. Nicăieri nu înțelegi mai bine relativitatea adevărului decât la o ședință corporate, în care fiecare cosmetizează insuccesul cum poate mai bine, ca să pară chiar un succes!

Șefii români sunt proști și incapabili, în schimb, cei străini sunt minunați și ai ce învăța de la ei. O fi fost valabil prin anii ’90, când managerii români nu accesaseră programe de instruire adecvate timpurilor lor și nu fuseseră expuși la mediul multinaționalelor, dar azi… să fim serioși! Am cunoscut manageri români extraordinari și lideri autentici pe al căror pașaport scria România.

Văd frecvent pe agenda diverselor conferințe, subiectul „Diferența dintre generații. Cum abordăm generația Y și Z?” Un lucru e clar: dacă vreți performanță, renunțați la valorile corporatiste în care oamenii nu se regăsesc!

Dacă vreți pasiunea oamenilor cu care lucrați, aceasta nu se cumpără cu un salariu mai mare sau cu amenințări subtile, ea se întreține prin leadership autentic, inspirațional.

Nu mai închideți ochii la practicile găunoase! Provocați status quo-ul și faceți curățenie!

Eliberați-vă de cuvintele fără noimă sădite în mintea și sufletul oamenilor cu care lucrați și aflați-le pe cele care într-adevăr contează pentru ei!

Nu mai falsificați leadership-ul, măcar voi, cei instruiți, pentru care etica e importantă, măcar voi fiți autentici, într-o țară în care falsul tinde să devină o virtute!

Articol publicat pe blogul autoarei

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Jardin check icon
  Mă aflam într-o colaborare de 7 ani. Într-o zi, mi se spune "resursă". M-am ridicat și le-am zis că eu nu sunt resursă și am încheiat colaborarea :))
  • Like 0
 • Senior leadership, nume pompoase, din pacate realitatea la scara planetara arata dezastrul abject ce se ascunde in spatele acestor nume pompoase, de pe plaiuri mioritice, la Brezit, de la caldura ce topeste zone din Australia, la un ocean Arctic, fara gheata. Este doar o problema de lacomie, goana pentru bani, at both ends, la ambele capete, pasiunea oamenilor(you got to be kidding)......pesemne ca glumiti. poate in cartile lui Cronin sau Jokai Mor.
  • Like 0
 • fc check icon
  oare nu plecăm de la o aberație? cum... omul este o resursă? când s-a hotărât că omul este o resursă? nu cumva așa începe nazismul? nu cumva cultura corporate este nazism? oare nu din lăcomie acceptă foarte mulți tineri să-și pună forța, priceperea și votul în slujba/interesul acestor conglomerate naziste? și de-i lăcomie... câți pot recunoaște?
  • Like 0
  • @ fc
   kris check icon
   Pai evident, nu? La fel ca aia cu omul agent economic rational... Niste teorii absurde pt. manipulat sufletele sensibile.
   • Like 0
 • Foarte corect articolul. Mă surprinde doar faptul că pentru aceste concluzii a trebuit să ajungeți în poziții de senior lidership.
  • Like 0
 • Imi plac enorm oamenii care dau sfaturi fara sa fie cerute, insa continua sa puna virgula intre subiect si predicat. Doar de trei ori in articol. Doar de trei ori... In rest, platitudini, similare cu ideea de la punctul cu teambuilidng-ul.
  • Like 0
 • Max Max Max Max check icon
  multlaudatele multinationale care -ti pun o presiune uriasa tot timpul ......oamenii se alieneaza si fac depresie nervoasa...unii se sinucid la 40 de ani.!!! din pacate e visul tinerilor sa lucreze in fata unui ecran sa aibe bonuri de masa si sa mearga cu turma in Pipera.....
  • Like 0
 • nu ne-ati spus nimica nou.
  sunt lucruri care tin de natura umana si sunt valabile in oricare alta institutie, nu doar in corporatii.
  dar deasemenea observam si multe generalizari si particularizari care nu-si au locul.
  • Like 1
 • Din pacate am cunoscut niste personaje feminine foarte arogante , generatie tanara, in jur de 30 de ani,corporatiste pana in maduva oaselor, dar cu o cultura egala cu 0,cu un caracter mai mult decat mizerabil , disperate sa isi gaseasca jumatatea prin diverse practici virtuale internationale, uneori chiar apeland la servicii sexuale platite, motivand ca barbatii din jurul lor nu sunt buni de nimic atata timp cat nu au salariu mai mare ca al lor!'Cum adica sa-l intretin eu cu salariul meu de corporatista pe nemernic?Ce-mi trebuie?Pot sa platesc sa am relatii sexuale, in rest Eu, corporatista , sunt cea mai tare, atata timp cat am atatea beneficii financiare!E incredibil cat s-au deformat caracterele de aceste vremuri si de cat de mult le lipseste acestor personaje care cred ca daca sunt corporatiste sunt cele mai tari in ierarhia sociala actuala.De evitat si ca amicitie, si ca relatie si ca tot!!!

  • Like 1
  • @ Laura Flueraru
   Max Max Max Max check icon
   HAHAHA
   • Like 0
 • check icon
  În sfârșit cineva spune și altceva decât proTV-ul: dacă s-ar trezi mai mulți, s-ar consuma mai puțină pizza la birou, la ore târzii!
  • Like 0
 • În fiecare zi îmi doresc să fi fost mai tânără, doar ca să am mai mult timp. Din păcate, mă trezesc mereu în același prezent în care mă descopăr neputincioasă alături de contemporanii mei. Și mă întreb, dacă observăm toate aceste lucruri, cum se face că ele sunt tot acolo? E frica sau apatia?
  • Like 3
  • @ Roxana Teodoru
   fc check icon
   1 - ești cum vrei.
   2 - în loc de timp accesează netimpul.
   3 - ambianța e un rezultat al vectorului social. nu tu-l schimbi.
   4 - nici frică, nici apatie. trăire larvară. așteptăm cu interes masa critică. doar ea poate produce schimbări.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult
text: Amalia Sterescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon