Foto: Daniel Mihăilescu/ AFP /Profimedia
Oare câte Învieri ale Domnului există? Mă duc să le număr, precum Cănuță om sucit.
Credeam, ca toată lumea, că Învierea Domnului e numai una – cea săvârșită în bisericile creștine în noaptea din sâmbăta spre duminica Paștelui, când venim să luăm lumină și când se împart paștile.
Este drept că în prima zi de Paşte, în jurul amiezii, se oficiază tradițional așa-numita A doua Înviere sau Înviere Mică, perfect canonică. Care este, de fapt, vecernia zilei de luni din Săptămâna Luminată, care urmează Săptămânii Mari.
Dar iată că a apărut și o a treia Înviere, plasată în ajun de Înălțare. Acest surogat a fost inventat prin ambiția unui episcop, care, sub acoperirea unei discutabile autonomii, preia în practica ortodoxă metoda copy-paste, reoficiind acum (nu chiar pe plajă, cum obișnuia) slujba pe care oricum o mai ținuse cel puțin o dată, la sorocul canonic stabilit. Dacă lumina care se împarte își are izvorul în cea autentică, venită de la Ierusalim, în schimb paștile se înlocuiesc aici cu obișnuita anafură. Totul pe motiv că enoriașii constănțeni, ca și toți românii, nu au putut participa fizic la adevărata slujbă a Învierii din cauza prudenței impuse de starea de urgență.
Fără să fii teolog, îți pui firesc întrebarea: Dacă lingurița trecută din gură în gură păcătoșilor la împărtășanie nu poate fi, chipurile, atacată, din rațiuni de igienă elementară, deoarece este prevăzută de tradiție, cum de oficierea Învierii, cu o semnificație religioasă mult mai profundă, poate fi supusă unui remake, la care practic închide ochii Patriarhia Română, numai pentru că așa vor mușchii unui personaj dubios de la malul mării?
Când contează și când nu rânduielile bisericești?
Citiți și:
- Fără precedent: ÎPS Teodosie repetă slujba de Paști, de data asta cu credincioși. Oamenii, chemați în noaptea de 26 spre 27 mai să ia lumina Învierii
- Raluca Ion: Când dispare dosarul cu șină? Omul din Guvern care se ocupă de digitalizarea României face un apel către instituțiile publice: „Imediat ce au ieșit din starea de urgență, unele instituții s-au gândit că ar fi bine să revină la hârtii”
- Școala este acolo unde ești tu! Cu Telekom, ai acces la educație simplu și rapid (A)
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Odovania Invierii Domnului marcheaza incheierea perioadei de sarbatorire a Invierii Mantuitorului pentru că „Sărbătoarea Sfintelor Paşti are cea mai mare perioadă de prăznuire prelungită - 38 de zile, şi ţine din Duminica Învierii până miercuri, înainte de Înălţarea Domnului.”.
Fără să am nici cea mai mică afecțiune față de înalții prelați ai BOR, fără să fiu un credincios practicant, fiind mai degrabă un adept al agnosticismului și acceptând că metafizica și dialectica sunt metode filosofice valide în egală măsură, nu pot să nu reacționez la o propagandă bazată pe emoțiile primare desfășurată împotriva religiei de cult ortodox.
Odovania Invierii Domnului, care este o slujba identică celei din noaptea Învierii Domnului, s-a întâmplat în toate lăcașurile de cult ortodox, nu numai la Constanța și nu are nimic în comun cu „ un surogat inventat prin ambiția unui episcop,”,