Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Acesta este afișul anti-șpaga pus de un manager de spital în România, după ce salariile medicilor au crescut: „Avem salarii mărite, nu ne trebuie șpagă!”

salarii medici - afis

„Avem salarii mărite, nu ne trebuie șpagă!

Un medic câștigă între 16.000 și 30.000 de lei brut.

Un asistent medical câștigă între 4.800 lei și 11.000 de lei brut.

Un infirmier câștigă între 3.000 și 5.500 de lei brut.

Un brancardier câștigă între 2.500 și 5.500 de lei brut.

Lăsăm coruția să sufere, pe tine te vindecăm!"

Este mesajul care apare pe afișe lipite pe coridoarele Spitalului Județean de Urgență din Slatina. Medicii și personalul auxiliar vor astfel să transmită pacienților că nu trebuie să mai ofere celebrul plic pentru serviciile medicale primite. 


„Sunt salarii mai mult decât rezonabile și meritate, de altfel, pentru munca pe care o desfășoară în spital, dar am vrut să încurajăm pacienții și aparținătorii să elimine acest obicei care se mai poate perpetua. Facem chestionar de feed-back pe aproape toate secțiile și într-un procent de 1-2%, nu știu exact cât raportează, au fost sesizări că a existat suspiciunea de condiționare a actului medical. Nu știu cât de relevante sunt cifrele, dar vrem să limităm acest fenomen care, cumva, s-a cronicizat în întreg sistemul sanitar. Nu voi ezita să iau măsuri disciplinare acolo unde sesizează pacienții sau aparținătorii“, a spus managerul spitalului, Cătălin Rotea, citat de Gazeta de Sud.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Catalin Rotea ,,marele manager'' de spital este un spagar de talie nationala. ? Poate confund , dar nu este omul care era cu spaga pentru Valcov? A fost si proces. De ce ne mai laudam cu asa AFISE, cand ele sunt doar ceva gen electoral ? Srios, chiar nu realizati unde sunt romanii si tara? E distrugere, nu meritocratie. Am ajuns sa laudam un HOT si PERVERS .
  • Like 0
 • fc check icon
  rostul salariilor este să întrețină divizarea oamenilor. iar cei care o acceptă sunt criminalii societății omenești. cum pot crede și respecta un egoist???? observ trist cum nimeni nu vede lucrul important, cel care vă face pe toți victime, inclusiv pe copiii voștri... „dacă ești prost, îți meriți soarta”. mereu și mereu o zic.
  • Like 0
 • Nu inteleg rostul afisului, daca personalul medical ar refuza plicurile spunand "multumim, dar nu e nevoie, castigam suficient", cu siguranta oamenii ar inceta rapid sa le mai ofere.
  • Like 1
  • @ Nicu Buculei
   Da, dar dacă mergi în acel spital și după ce ai văzut afișul ți se pretind sume de bani pentru diverse cauze (nu neapărat de către medic), vei merge cu siguranță să reclami întâmplarea. Dacă nu organelor abilitate, măcar conducerii unității spitalicești.
   • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   Rostul afisului e sa previna infractiunea de dare de mita ....care se consuma odata cu ,,promisiunea" de bani......Cand oferi plicul - ai devenit deja infractor - indiferent ca ti se respinge ,,darea de mita" .
   In cazul in care veti ofta spunand ca ,,legea e proasta " (multi spun asta !!) - trebuie sa acceptati ca o altfel de incriminare ar oferi posibilitatea eludarii legii....nu ar mai fi nimeni ,,prins" dand mita. Adica, toti ar promite....avantaje si nimeni nu ar fi prins efectiv. Asa - simpla promisiune sau simpla oferire - chiar respinsa - face infractiunea sa fie consumata.
   Pe de alta parte - dvs. introduceti un ,,virtual" ,,DACA" - ....daca ar fi asa cum spuneti dvs. - nu am trai in Romania....nu-i asa ??
   Chiar credeti ca metehnele vechi si tentatia trec asa usor de ,,personalul" medical ?? ,,Personalul medical" - e acelasi.......sunt tot nascuti si crescuti in Romania......Brancardierii.....infirmierii. etc. -
   E de notorietate ca si publicul poarta o mare parte din vina - ,,oferind" bani si produse indiferent daca le sunt sau nu pretinse.....DAu....ca asa e au fost invatati - politicienii ,,fura"....medicii /politistii/magistratii iau spaga.....Asta e mentalitatea unora.......desi cunosc functionari publici care nu accepta nici o floare !!!
   De aceea.....ceea ce spuneti dvs. ar fi valabil in orice tara din UE....dar nu si in Romania !!!
   In Romania, care e inca topul coruptiei....este bine ca se lupta din rasputeri, chiar si prin aceste mijloace, impotriva coruptiei.
   • Like 1
 • ar fi ok daca s-ar afiza asa ceva la toate ghiseele de lucru cu publicul si in orice loc unde cetateanul interactioneaza cu cei din sistemul bugetar...
  • Like 3
 • Îmi place afişul! Majoritatea este formată din medici tineri, transmiţându-se mesajul: "Noi schimbăm sistemul, nu cei nărăviţi în rele". Dacă aşa a fost gândit afişul, şi poza nu a fost culeasă din internet pentru că era mai frumoasă decât altele, cine l-a făcut îşi merită banii! :)
  • Like 3
 • check icon
  Foarte bun afișul, singurul lucru care se putea ”mai bine” era să folosească salariile nete. Căci manipularea, chiar dacă urmărește un scop nobil, tot manipulare e.
  • Like 1
  • @
   MihaiSt check icon
   Nu știu unde este manipularea, dar este vorba de un spital de stat, iar dacă vrei să ajungi la venitul net pornind de la venitul brut, scade și mata din brut fondul de șomaj, asigurările de sănătate, CAS angajat și impozitul pe venit. Nu e de loc mai bine să vii cu cifrele nete - nu mai suntem în anii '990 !
   • Like 1
  • @ MihaiSt
   Pe holurile unui spital omul numai sa calculeze salarii nete nu are dispozitie... nu toata lumea stie pe dinafara ca statul ia cam 41-42% dintr-un brut, asa ca, orientativ, ramane putin mai mult de jumatate din numerele alea.
   • Like 3
  • @ MihaiSt
   check icon
   Manipularea stă în aceea că se prezintă cifre mari astfel încît prima impresie e de ”ohohooo... ce sălăroaie au ăștia!!”.
   Bine că puneți ”pacientul” să facă calcule matematice în timp ce dvs n-ați putut face nici măcar un raționament simplu precum cel de mai sus!
   • Like 0
  • @
   @@MihaiSt
   Eu zic ca exagerati.......!! Majoritatea pacientilor au salarii brute - stiu cu totii ca se duce cam jumatate pe CAS si altele....
   Nu e nicio manipulare !! Sunt salariile oficiale asa cum pot fi ele consultate pe site-urile institutiilor publice.....
   DE asemenea - DA !!- ,,,ohoooooooooooooooooo ce salaroaie !!! E de notorietate ca din brut se scad asigurarile sociale...impozite pe venit etc.
   DAR !!!
   se adauga S P O R U R I !!!! - de noapte......de garda.....de periculozitate....de mediu toxic (apropo - ultimul e 100% !!) !! - si, ca regula, salariul brut se ,,reface !!!
   Iata dle @MihaiSt......ca manipulare e si din partea dvs. - nu-i asa ??? Va zic sigur - cunosc cazuri- documentate care demonstreaza ca, de fapt, difrenta dintre salariul brut si cel net - nu e prea mare......
   Un alt motiv e ca .....de aceea si salariul net....e confidential......pt. ca unele categorii iau sporuri....si altele nu !! E o adevarata ura de clasa intre aceste categorii ( si nu numai in sistemul medical....)
   Prin urmare - iata de ce cred ca exagerati.....Chiar, mai mult, desi ati acuzat de ,,manipulare" - nu v-ati gandit ca dvs. insiva manipulati !! - Acuze si replici tipice romanesti....Metehne de care trebuie sa scapam !!
   Trebuie sa ne gandim bine ....si sa ne punem in pielea celui pe care il criticam !!
   Omul a afisat datele oficiale !!! Salariile nete.....sunt pe fluturas...si sunt, ca regula, confidentiale.......Datele personale, de asemenea.....Deci - faceti toate aceste corelatii si vedeti ca s-a procedat asa cum trebuie.....
   Dvs. trebuie doar sa acceptati aceasta critica constructiva......si.......
   Sa auzim de bine .
   • Like 0
  • @ Nevi Dagosaiel
   check icon
   1. E incorect ca cineva, oricine, plătit din buget PUBLIC să aibă pretenția confidențialității salariului!
   2. Cînd spui ”cutare tagmă are salariile între X și 2X”, nu prea putem vorbi de o violare a confidențialității.
   • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult