Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„- Oare ce se întâmplă cu tinerii aceștia?!” Eu le spun la interviul de angajare de evoluție și ucenicie, ei mă întreabă când vor ajunge directori

În cei 20 de ani de carieră atât în mediul corporate, cât și în antreprenoriat, în start-up-urile din România, China sau India, am interacționat în special cu echipe tinere, din diverse medii culturale, echipe a căror medie de vârstă era până în 26 de ani.

La un moment dat, am constatat că stilul meu de management, stil care funcționa cu bune rezultate până atunci, nu mai era atât de eficient în contactul meu cu generația Millenials. De exemplu:

1. Eu înțelegeam ideea de ucenicie și evoluție în etape, ei mă întrebau încă de la interviu în cât timp pot ajunge directori.

2. Eu solicitam ore suplimentare atunci când era necesar (căci și eu la rândul meu făcusem cu duiumul când eram ca ei, nu-i așa…) iar ei îmi spuneau că vor să petreacă mai mult timp cu familia sau că doresc să se ocupe de hobby-uri personale.

3. Eu încercam să le fac coaching așa cum obișnuiam să fac generației X care simte nevoia de ghidare și îndrumare, ei aveau însă nevoie de recunoaștere, apreciere si protejare a spațiului lor personal.

4. Obișnuiam să ne ținem întâlnirile în medii clasice de birouri, pe ei lucrul acesta părea că îi încorsetează.

Oare ce se întâmplă cu tinerii aceștia? mă întrebam retoric...

Și atunci mi-am dat seama că nu ei, ci eu aveam o problemă, una nouă pe care nu o mai gestionasem până atunci: conflictul dintre generații. Pe atunci credeam că se întâmpla doar altora, dar, iată, mi se întâmpla chiar mie, așa că am început să mă documentez, să mă adaptez și să construiesc alături de ei, să co-creez!

Dacă în compania ta CEO-ul e un Baby Boomer, dacă bugetul și politicile de motivare a angajaților le formuleză cineva din generația X de exemplu, însă media de vârstă a angajaților e una foarte tânără, Millenials și Post Millenials (Generația Z) – dacă la masa deciziilor stau în general Baby Boomers și persoane din generația X care iau decizii cu impact asupra celor din generația Millenials – atunci situația e chiar provocatoare. Mă întreb oare cum arată sondajele de satisfacție ale angajaților ori rata de ”employee attrition” – multe mai grăiesc aceste cifre.

Iată câteva abordări utile ce sper să vină în ajutorul celor ce conduc echipe de Millenials și post Millenials:

1. Asigurați-vă că la masa deciziilor aveți un mix de generații sau că aveți o formulă prin care cereți în mod constant feeback-ul celor din Millenials si post Millenials apropo de decizii importante pentru companie, clienți, personal.

2. Schimbați abordarea de coaching a celor din generația Millenials și post Millenials, nu constrângeți, nu fiți directivi – puneți cât mai multe întrebări deschise. Unele companii aleg să numească mentori dintre Millenials pentru lideri din generația X sau Baby Boomers – în felul acesta acești lideri își educă abilitatea de a examina problemele din diverse unghiuri și de a veni cu soluții creative.

3. Oferiți oportunități constante de dezvoltare, întrucât acești tineri își găsesc satisfacția la locul de muncă atunci când acesta îi provoacă realmente, îi dezvoltă, nu îi „rutinează”.

4. Stabiliți un sistem de feedback constant, pentru ei evaluarea anuală e întotdeauna prea formală și mult prea departe! Vor feedback constant, spontan, util pentru dezvoltarea lor!

5. Angajații din toate generațiile sunt mai mulțumiți atunci când managerii comunică „deschis”, împărtășesc informații, discută veștile proaste, evaluează munca și oferă feedback constant. Există loc pentru inovație? Tinerii urăsc încorsetarea, ei vor flexibilitate, vor să se implice în procese de inovație și e frustrant când se lovesc de acel: pentru ca așa am decis noi sau așa facem noi lucrurile pe aici…

6. Cei din middle management sunt în general din generația X și au cumva abilitatea de a-i întelege atât pe Baby Boomers, cât și pe Millenials. Discutați atât cu Baby Boomers, cât și cu Millenials și determinați-i să accepte diferența de mentalitate, subliniați obiectivul comun și faptul că aveți nevoie unii de alții pentru că fiecare categorie are propriile puncte tari. Își pot împărtăși experiențe, puncte de vedere iar acest exercițiu poate deveni nu numai eficient dar și amuzant.

7. Millenials se așteaptă ca liderul lor să fie în primul rând un bun coach și mentor (51%), un lider autentic (40%) și un bun sfătuitor/„advisor” (34%). Cât de flexibil și adaptabil ești ca lider pentru a te reinventa într-o manieră utilă managementului mixului de generații?

Ținând cont de faptul că, în 2020, forța de muncă la nivel global va fi dominată de cei din generația X (35%), dar și de Millenials (35%), în timp ce cei din Z vor avea o pondere de 25%, iar Baby Boomers doar 6% – sarcina celor din generația X este cu atât mai provocatoare. Așadar, tu cum te pregătești ca lider ca să fii în pas cu aceste tendințe?

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Intreb, mai deunazi, o domnisoara proaspat bacaloriata ce studii vrea sa faca, in continuare:
    "Facultatea de marketing!" imi raspunde fara ezitare.
    Bun, zic, si dupa aceea, ce o sa lucrezi? intreb.
    "Pai, o sa ma angajez manager la un lant de magazine, pe care o sa-l conduc!" imi raspunde ea, intr-o limba romana extrem de aproximativa.

    Vorba lui mamaia, Dumnezeu sa o ierte: "Maica, o sa se scofunde pamantul, bine ca nu o sa traiesc sa apuc sa vad!"
    • Like 1
  • Teorii putin aplicabile in campul muncii ! Vorbe multe si munca putina !
    • Like 0
  • as putea scrie pagini intregi cum toata isteria asta generala cu millenials e complet aiurea. conflictul dintre generatii a existat intotdeauna, pana si Aristotel s-a plans de generatia mai tanara. in plan profesional cateodata e mai evident, dar atata timp cat de ambele parti sunt oameni capabili si inteligenti, probleme se rezolva.
    • Like 4
    • @ Alina Elena
      Roxana B check icon
      Si mie imi spunea tata ca el la virsta mea(aveam 12 ani pe-atunci si voiam neaparat sa am si eu o pereche de blugi-vorbim de anul 1978) umbla-n opinci, asa ca ce-mi trebuia u blugi?
      Eu cred ca generatia nascuta intre 1935 si 1940 a apucat cele mai bune timpuri, adica anii 60-70.Millenials daca traiau in occident ar fi avut mai multe sanse sa aibe o casa, o masina, etc.Din pacate au apucat in Ro acest capitalism salbatic si cred ca le este f greu.Si nici nu vad luminita de la capatul tunelului.
      Probabil de-aici convingerea ca nu mai apuca pensia si trebuie sa traiasca momentul.

      • Like 1
  • check icon
    Ma autodenunt, am 40 ani. Cumplit. Am crescut odata cu digitalizarea, stapanesc cu aceesi dibacie whaps app-ul ca si waze-ul, pe facebook ma misc natural, chatul e paine mea in momente de singuratate. iar excelul si ppt ul evident le stiu din multinationale, ca n-as fi rezistat fara. Stiu ce-i un convertor de pdf in jpeg sau cum sa prelucrez o foto...dar si cei acela un provizion bugetar sau storno la o factura.
    Din perspectiva aceasta, iata cum vad eu generatia 24-30 ani in campul muncii:
    -Fac facultatea in camine rivalizand adesea cu confortul unor locuinte pe care cei din generatia 40 l-au cunoscut tarziu si cu greu, dupa 35 ani, in propriile case. Am stat in camin cu saltele infecte, geamuri prin care suiera vantul, mobila cu 25 ani vechime, bai la care mergeai cu robinetul rozeta in buzunar, unde becul se fura constant.
    -Au acces la programe de achizitii case subventionate de Stat, care genereaza inflatie, platita de noi generatia X. In casele luate cu prima casa nu accepta decat mobila absolut noua, apartamentele le vor dotate cu electrocasnice de ultima generatie. La 25 ani, in prima mea garsoniera luata cu cash de parinti + ecomii pero, am trait cu linoleum+ vopsea in ulei in baie si o saltea (plapuma veche) in loc de canapea in primul an. Aragaz si mobila de bucatarie adusa din provincie, reciclata etc. Cei mai multi din generatia mea si-au luat casa in anii 2006-2008, in prim boom imobiliar, cu dobanzi uriase la euro sau monede exotice si la preturi duble fata de valoarea actuala. Platim si acum momentul 2007....si inca 22 de ani.
    -Beneficiaza la primul job de asigurari de sanatate in privat si abonamente la sali de fitness. La primele mele joburi nu am avut carte de munca, ca atare, nici concediu platit. Legislatia muncii era precara si abuzurile se traduceau in sambate lucrate, nu doar ore suplimentare....zilnice. Concediul ti-l luaai daca faceai munca dubla in locul colegei, si maxim 1 saptamana/an.
    -La job, generatia Y cere marire de salariu dupa 6 luni, desi eu, la 40 ani, lucrez de 3 ani fara nicio marire suplimentara la salariu. Evident, nu-s independenti, nu isi asuma nimic, vor sa fie pilotati cam 12 luni de la angajare, pentru ca n-au experienta si nu vor sa greseasca. Pe vremea mea, nu ma pilota nimeni, toti invatam din mers, mediul privat era o necunoscuta generala.
    -Sa continui? Lista poate fi lunga....
    • Like 3
  • check icon
    Prostii plicticoase
    • Like 1
    • @
      check icon
      Nu-ti era adresat tie. De ce-l citesti?!
      • Like 1
  • check icon
    Prostii plicticoase
    • Like 0
  • Bosorogii tampiti "baby boomers" sunt cei care tot voteaza PSD si au distrus tara ata cu prostia lor incredibila !

    Da, astia tineri ca voi vor munca mai putina si timp liber mai mult.
    De ce?

    Pt ca stim ca la ore suplimentare vrei sa ne tragi TEAPA si sa nu platesti bagand vreo vrajeala ieftina.
    Pt ca stim ca la concediu te caci pe tine si nu vrei sa platesti ca patron.
    Pt ca atunci cand familia are nevoie de concediu de maternitate e ca si cum seful iti face un serviciu pt care trebuie sa ii fi sclav pe VIATA.

    Pt ca "ucenicie" in Romania inseamna MUNCA GRATIS pana te prinzi ca esti luat de fraier si gasim ALTUL.
    Pt ca "evolutie" inseamna de la "paper pusher" la "paper pusher mk2" dar sef NU AJUNGI decat daca esti fiica, fiul nepotul, ruda, pila, etc
    Si daca esti la patron privat ajungi sef la DRACU ca doar nu o sa te puna ala sef pe tine de nebun.

    Asa ca mai lasati-ne cu vrajeala asta.
    E clar ca autoarea are PESTE 45 de ani !

    Baby boomers au fost generatia care au avut TOTUL DE-A GATA !
    TOTUL.
    Serviciu de cum ieseau din liceu sau facultate.
    Casa de la stat moaca.
    Masina ieftina sau transport in comun decent.
    Concediu la mare/munte o data pe an.
    Pensii decente.

    Generatia milenials are pe DRACU

    Loc de munca ioc sau foarte prost platit.
    Da pt un inginer 1500 brut este JEG ! Si nimeni nu da mai mult !
    SI nu ma aburiti pe mine cu "pai daca te muti in X oras" ca ajung la punctul 2.

    2. CASA DIN POM !
    Stai cu chirie puiule ! De unde casa? Si chiria este 20% din salariu, te INDOAIE !
    Si de ce este asa mult?
    Pt ca statul le baga si la inchiriatori niste taxe de ii usuca pe aia...care plaseaza costul pe spatele meu al fraierului de jos.
    Ms, statul roman.

    Masina nici nu ma gandesc - 5000 eur pt o "ceva" cu roti?
    Abia daca strang vreo 100 euro pe luna deoparte.
    Imi trebuie 50 de ani..CINCI ZECI DE ANI sa fac 5000 de euro nenorociti pt o rabla !

    Concediu n-am mai facut ca fac ore suplimentare, pleaca vaporul du-te si verifica-l, vin olandezii stai cu ei si arata-le, vin norvegienii, mergi cu ei, stai si cableaza instalatia aia, etc
    Ajung sa lucrez si cate 10-11 ore. Ore suplimentare?
    Haha! Nici pe departe.

    Asa ca SICTIR cu articolele astea !

    Oh si de pensie?
    Generatia mea nu mai apuca pensie - asta o stiu deja.
    • Like 4
    • @ Adrian Limbidis
      check icon
      Îmi place ce scrii! Salutări de la un boşorog!
      Aşa e cu capitalismul. Să vedeţi şi voi ce răi au fost comuniştii care dădeau de lucru şi case la toată lume!
      • Like 1
    • @
      ...singurii care aveau grije de angajat , ca acesta sa aibe si o viata sociala erau....COMUNISTII.
      Intrai la 7,00 si lucrai pina la 15.30.
      Adica tinerii doresc sa munceasca programul comunist dar ii urasc pe bosorogi ...?
      Se pare ca prostanacii astia mici nu au inteles de ce a trebuit distrus ....comunismul , ...
      Dar daca vreti sa va faceti o idee....cititi CAPITALUL lui Karl Max ete una dintre cartile TOP 10 care au schimbat lumea.
      Iar pentru sceptici si prostanaci,....CAPITALUL , este studiata in toate marile Universitati ale lumii....
      • Like 0
    • @ Adrian Limbidis
      check icon
      Sarac prost. Si cu duhul, si cu educatia. D e asta valorezi 1500 lei pe piata muncii. Arunca-ti o privire in vest (cauta pe google ce inseamna) si vezi cum e acolo cu democratia muncii. Comunistii nu sunt neaparat baby boomers. Asta e valabil si pentru cei ce.cred asta. Si-nu uita- comunistii (precum Ponta) sustin mizeria in care te zbati. Nu baby boomers (care-in marea lor majoritate au fost crescuti si educati de un alt sistem). Daca ai fi citit istorie ai fi inteles, inginerule de 1500 de lei pe luna.
      • Like 2
    • @ Necula Daniel
      Se pare ca ati gasit filozofia suprema in viata! Nu conteaza ca ideologia bazata pe marxism si anume comunismul e o ideologie criminala, nu conteaza ca in cei 100 de ani de revolutia rusa nu a existat nici macar unul (1) stat in care comunismul sa aduca bunastare in schimb sunt zeci de state in care acelasi comunism a dus la o saracie lucie si milioane de morti. "Capitalul" a schimbat lumea? Da, fara indoiala, in mult mai rau!
      • Like 1
    • @ Adrian Limbidis
      Pe langa cateva lucruri corecte pe care le mentionezi sunt si cateva chestii pe care nu le inteleg deloc:
      1. Cum ai ajuns la 50 de ani pentru o masina de 5000 de euro? Punand 100 de euro deoparte pe luna (asa cum zici chiar tu) in 4 ani ai strans 4800 de euro, socotind si dobanda, probabil ca te apropii de 5000 de euro (da dobanda e mica, stiu). E mult, e putin? Nu stiu, dar e muuult mai putin fata de cei 50 de ani mentionati de tine.
      2. "Generatia mea nu apuca pensie - asta o stiu deja" - Tot aud chestia asta si ma ingrozesc de cat de indepartati de realitate pot fi unii oameni. Generatia bunicilor mei a trecut prin razboi. Acum pare o poveste dintr-o carte dar mie m-au povestit ei direct. A fost cumplit. Generatia parintilor mei a prins comunismul: mai intai si-au vazut parintii batuti de comunisti si bagati la inchisoare pe urma au fost nevoiti sa lupte pentru fiecare lucru. Au fost nevoiti sa lupte ca sa intre la facultate pentru ca nu era "dosarul" bun. Generatia mea a prins finalul comunismului. Eram mic dar imi amintesc anii 86 - 89 - > in Bucuresti se taia curentul electric si faceam teme la felinar, iarna erau 12 Celsius in casa, apa calda intr-o iarna am avut de trei ori... Pe urma in anii 90 inflatia depasea 100% in multi ani. Nu vreau sa zic ca ar trebui sa treaca toata lumea prin asta dar macar sa realizeze faptul ca traim in cea mai buna perioada pentru Romania din ultimii 90 de ani. E important sa realizeze asta ca sa pastreze ce avem.
      Si, in rest, sunt de acord cu multe lucruri. E bine ca angajatorii sa respecte drepturile salariatilor si foarte des nu o fac. E bine sa gasim solutii noi, ecologice, sa avem un alt mod de a ne intelege la birou: mi se pare ca stilul de management care apare acum, bazat pe colaborare si responsabilitate este mult mai bun decat vechea abordare "eu stiu si sunt destept". Generatia cea mai tanara are multe lucruri admirabile. Este bine insa ca toata lumea sa renunte la plansul de mila, trecand peste faptul ca e perioada cea mai buna, cum ziceam, plansul de mila nu arata bine la nicio varsta.
      • Like 1
    • @ Adrian Limbidis
      Ai dreptate dar partial. Cred ca bătrânii de care vorbesti sunt cei de peste 60 ani. Cei care aveau in '89 in jur de 30 ani au scartait-o atunci si continua sa o faca si acum. La orice interviu de angajare ti se pune parafa de expirat, indiferent de experienta si/sau nivel de studii. Patronii nu prea vor sa aiba de face cu oameni care au luat multe tepe de-a lungul timpului, vor "prospaturi" pe care sa-i exploateze pana isi iau lumea in cap. Tineretului i se reproseaza lipsa de experienta iar celor maturi varsta - de parca muncesti in carje. Aceeasi lipsa de consideratie au pentru toti angajatii, exceptie fac doar obedientii - aici se vede calitatea managerului general sau HR. Pe de o parte e super ca tinerii se revolta si nu vor sa se lase exploatati precum negrii pe plantatie. Viata este doar una si nu trebuie sa te lasi folosit cu nesimtire de catre unii angajatori care se cred buricul pamantului. Aceeasi angajatori se plang de lipsa de forta de munca calificata de pe piata, simplu: nu prea mai sunt fraieri, a inceput lumea sa se destepte. La tinerete nu prea le simti dar dupa 40 ani incep sa se vada semnele stresului, alimentatiei precare si lipsei de odihna: diabet, boli de inima, cancer.
      • Like 1
  • Oare e în regulă că-i spune "conflict între generații" ? Un conflict presupune o lipsă de deschidere. Cine poartă responsabilitatea acestui "conflict" ? Generația tânără sau cei care au creat contextul și societatea în care s-a dezvoltata generația tânără ? Oare cei mai în vârstă or avea ceva de învățat de la cei tineri ? Oare le transmit un mesaj care le-a scăpat ?

    Eiii, dar cine are timp să se gândească la de-astea. Important e să ai o forță de muncă pe care s-o strunești. Înțelegi care sunt butoanele la care reaționează și le folosești.

    De partea cealaltă, normal că primul lucru pe care îl întrebi este când ajungi șef. E bine să ai o perspectivă, să știi pentru ce te zbați. De parcă a fi șef înseamnă să ai cuvântul "Director" sau "Manager" în titulatura postului. Sau poate că da, asta însemnă. A fi lider este cu totul altceva. Înseamnă a avea niște valori, a vedea o cale pentru a le proteja și promova și a fi interesat de impactul pe care îl ai în societate nu de contul din bancă. Dar cine mai are timp să facă diferența ?

    Rețeta e simplă. Nu are rost să-ți bați capul. Ai grijă să ceri un salariu cât mai mare, eventual făra să fie nevoie sa faci prea mult și sa ai și timp liber. În același timp, ai grijă să-ți schimbi cuvintele alea din titlul poziției pe axa, "Team Lead, Manager, Director". Apoi începi să ai dezbateri cine e mai important clientul sau angajatul.

    Oricum, acest "conflict dintre generații" e cea mai mică problemă a HR-ului. Cea mai mare este că proaspăt înființatul departament de RR ( robot resources ) e pe cale să-i ia locul.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult