Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Adevărul e că România s-a comportat exemplar

România - SUA - Kamala Harris la București

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„Rusia e o benzinărie controlată de mafie, care se pretinde țară” - John McCain 

Președintele Iohannis, după o lungă perioadă de atacat frontal PeeeSeeDee, în mod absolut surprinzător a îndepărtat USR de la guvernare și a format o majoritate extrem de solidă PSD-PNL, instalând un prim-ministru general de armată, cu vederi pro-americane. Toate astea înainte să înceapă războiul din Ucraina și cu pierderi majore de capital electoral. În acest moment trebuie să admitem toți că cel puțin din punctul ăsta de vedere, stăm bine, nu există perspectivele unei instabilități politice și opinia publică s-a obișnuit cu un general prim-ministru. 

Ca să înțelegeți la ce ne folosește stabilitatea politică, vă spun doar că un grup de parlamentari a depus o inițiativă legislativă denumită legea suveranității. Prin aceste manevre politice, unele la vedere și altele mai ascunse, se urmărește ieșirea României din NATO și UE, sub pretextul unei independențe iluzorii, urmând apoi să fim pradă ușoară. Din punctul meu de vedere, în perioada asta extrem de tensionată România s-a comportat exemplar, nu s-au făcut declarații hazardate, nu am băgat bățul prin gard rușilor și ne-am conformat politicii alianței nord-atlantice. Spre comparație, uitați-vă la ieșirile Ungariei, la mitingurile pro-Rusia din Serbia, chiar și la defecțiunile din Bulgaria. Un alt aspect absolut interesant este reacția BOR.

Cu toate că în perioada pandemiei nu prea s-a exprimat, obișnuindu-ne mai mult cu o tăcere interpretabilă, acum prin două luări de poziție tranșante a criticat AUR și apoi intervenția Rusiei în Ucraina. Nu eram pregătiți pentru asemenea exprimări clare, biserica folosind mai degrabă un vocabular complicat și dogmatic. 

Pentru prima oară de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Germania a hotărât să trimită armament într-o zonă de conflict. Același lucru l-a făcut și Japonia, care are prevăzut în Constituție să rămână neutră. În plus, tot Japonia a ridicat Rusiei un litigiu mai vechi, pentru insulele Kurile, iar un fost prim-ministru a propus ca Țara Soarelui-Răsare să găzduiască rachete nucleare americane. 

Elveția a ieșit din neutralitatea ei istorică și s-a aliniat la sancțiunile UE și SUA. Potrivit Bloomberg, nivelul sancțiunilor economice aplicate Rusiei nu au mai fost aplicat niciunui stat, nici măcar Iranului sau Coreei de Nord. Urmăresc CNN încă de la începutul escaladării conflictului din Ucraina, în momentul de față cetățenii americani sunt informați numai despre acest război, 24 de ore din 24. 74% dintre ei doresc intervenția NATO direct în Ucraina pentru crearea unei zone de excludere aeriană, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos. Imaginea băiețelului care trecea frontiera cu Polonia singur plângând am văzut-o prima dată la CNN. New York Times a publicat pe prima pagină fotografia explicită cu familia ucisă de armata rusă. După umila mea părere, dar și conform aceluiași sondaj invocat mai sus, acum cetățenii americani sunt pregătiți și motivați să între într-un război cu Rusia. Amenințarea cu arsenalul nuclear nu i-a înfricoșat, din contră, i-a enervat. 

Se tot vorbește de mândria Rusiei de a fi iarăși o putere mondială, dar se uită de mândria americanilor care sunt cel mai puternic stat din lume. China se poziționează de partea Rusiei, însă așa cum reiese și dintr-o analiză excelentă chiar pe Republica a lui Kenan Wang, această prietenie „ca o stâncă” este relativă. China cumpără ieftin petrol și gaze din Rusia, dar trebuie să vândă în America și Europa. Totodată regimul de la Beijing vrea să facă cu occidentul comerț, nu război. 

Partidele de la noi sunt rezervate, au dat câteva comunicate, PSD-ul a inițiat ceva legat de refugiați, USR-ul e un pic mai vocal, condamnând Rusia. Singurul care face notă discordantă este AUR, partidul care ne vrea scoși din UE și NATO prin orice mijloace, făcând astfel jocul Moscovei. Sputnik și Russia Today au fost interzise la nivelul Uniunii Europene, la noi în schimb canalele de media aservite continuă să difuzeze știri în linie cu politica rusească. După ce au negat existența unui război, după ce au spus că se bat ucrainenii între ei, acum militează pentru pace și încearcă să transmită frica în populație că vine Putin peste noi și ne face praf.

Totuși statul român ar trebui să se apere mai activ, inclusiv pe teritoriul războiului informațional. Se cunoaște că una din tehnicile de luptă înseamnă și descurajarea adversarului. Domnul general Ciucă știe cel mai bine ce e războiul hibrid.

Cam toți analiștii au spus că acum e cea mai mare criză politică mondială, după cel de-al Doilea Război Mondial. Având în vedere arsenalul de arme aflate în joc, aș spune că e cea mai mare criză mondială de când a apărut omul pe pământ. Indiferent cum se va termina, lumea nu va mai fi deloc cum a fost până acum.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult