Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Alarmă la centrala nucleară Zaporojie. Zelenski acuză Moscova că recurge la „teroarea nucleară” şi că vrea să repete dezastrul de la Cernobîl

Centrala nucleară Zaporojoe

Foto: Explozii în zona centralei nucleare de la Zaporojie - Profimedia

Am intrat în cea de-a noua zi a războiului din Ucraina. Peste noapte a fost declanșată o alarmă la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa, după un bombardament al trupelor ruse, ceea ce a stârnit îngrijorare în întreaga lume.

- Centrala este situată în orașul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei. Casa Albă a transmis că monitorizează situația, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat într-un mesaj pe Twitter că știe că sunt raportate bombardamente la centrala nucleară Zaporojie și că este în contact cu autoritățile ucrainene în legătură cu situația.

- La ora locală 05.00, luptele au încetat în apropierea centralei nucleare, iar nivelul de radiații este în prezent normal. La ora locală 06:20, incendiul a fost stins. Nu există morți sau răniți, au transmis autoritățile ucrainene. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a scris noaptea trecută pe Twitter, cât încă existau lupte active, că armata rusă „trage din toate părțile” asupra centralei nucleare. „Rușii trebuie să înceteze IMEDIAT focul, să permită accesul pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!”, a cerut Kuleba, adăugând că dacă centrala ar exploda, dezastrul ar fi de 10 ori mai mare decât cel de la Cernobîl. 

- De asemenea, Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Moscova că recurge la „teroarea nucleară” şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl. „Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară”, a susţinut Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată de preşedinţia ucraineană. „Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă se produce o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei. Este evacuarea Europei”, a continuat acesta. „Numai o acţiune europeană imediată poate opri trupele ruse. Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear”, a adăugat preşedintele ucrainean.

 Boris Johnson, a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU 

- Ca urmare a evenimentelor de peste noapte, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în următoarele ore pentru a discuta despre această situație.

- Într-o postare pe canalul său de Telegram, ministrul Energiei din Ucraina, Herman Galușcenko, a vorbit despre pericolul nuclear de la centrala nucleară din Zaporojie și a explicat că „pe lângă cele șase reactoare, există și o instalație de depozitare a combustibilului nuclear uzat. Adică aproximativ 150 de containere de combustibil nuclear. Dacă ocupanții barbari continuă să bombardeze stația, lovirea acelor containere ar însemna o catastrofă nucleară. Acest lucru se poate întâmpla într-o oră sau într-un minut”, a scris Galușcenko. 

Foto: Clădire rezidențială bombardată în orașul Cernihov - AFP/ Profimedia

- De altfel, Jon Wolfsthal, specialist american în energie nucleară, a scris pe twitter că o lovitură directă asupra bazinelor de combustibil uzat, care nu sunt la fel de bine protejate ca reactoarele, ar cauza un dezastru. „Dacă clădirea nu este deteriorată și dacă reactoarele au intrat în modul de siguranță și au sisteme de răcire secundare sau terțiare, atunci ar trebui să existe un risc mic. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, există un risc semnificativ”, a mai spus Wolfsthal.

- La rândul său, Tony Irwin, profesor asociat la Universitatea Națională Australiană, susţine că riscul de explozie, colaps nuclear sau emisii radioactive este scăzut. Irwin a spus că reactoarele de genul celor de la Zaporojie sunt „mult mai sigure” decât cele de la Cernobîl și nu par încă avariate, în plus, au sisteme încorporate de protecție împotriva incendiilor. „Evident, nu este o idee bună dacă începi să tragi cu rachete în reactoare. Tipul PWR folosit la Zaporojie este un tip de reactor mult mai sigur, deoarece este un reactor cu două circuite. Apa care menține reactorul rece se află pe un circuit separat de cel de-al doilea, care furnizează de fapt puterea turbinei și exteriorului. Riscul unei emisii [radioactive] din acest tip de reactor este mult mai mic. Aceste reactoare au și sisteme de rezervă, de răcire de urgență. Pe lângă răcirea normală a reactorului, au un sistem pasiv, au sisteme de injecție de înaltă presiune, au sisteme de injecție de joasă presiune. Sistemele pasive de răcire funcționează în absența alimentării cu energie electrică sau a generatoarelor diesel", a explicat specialistul, citat de The Guardian.

Foto: Casă bombardată de ruși - AFP / Profimedia

Herson: Ocupanții ruși au instalat puncte de control și au plasat în oraș lunetiști

- Administrația Biden a anunțat că le va permite ucrainenilor aflați în SUA să beneficieze de protecție temporară, un statut care le va permite să continue să locuiască și să lucreze aici timp de 18 luni.

- Un locuitor din Herson, singurul oraș controlat până acum de ruși, a declarat pentru CNN că în locurile-cheie, ocupanții au instalat puncte de control și puncte unde stau lunetiști. El spune că soldații ruși îi opresc pe civilii ucraineni și îi întreabă dacă vor lupta de partea rusă sau de partea ucraineană în caz de mobilizare. Pe de altă parte, primarul din Herson, Ihor Kolîhaiev, a cerut joi oamenilor să înceteze jafurile și furtul de alimente. „Orașul are nevoie de alimente și alte produse. Fac apel la toți proprietarii de supermarketuri, magazine mari, depozite, magazine alimentare și la toți cei care consideră util acest mesaj. Municipalitatea se poate ocupa de distribuirea produselor care au rămas. Vă garantăm că vor ajunge acolo unde sunt cel mai așteptate - spitale, orfelinate, pensionari, nevoiași, familii cu mulți copii, categorii sociale defavorizate etc.”, a spus Kolîhaiev într-o postare pe Facebook.

- La rândul său, șeful Consiliului European, Charles Michel, spune că aplicarea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, așa cum a cerut președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ține de decizia NATO, dar că ar fi „un pas prea departe”, cu un „risc real de escaladare și un risc real pentru un posibil al treilea război mondial”. „UE nu este în război cu Rusia. Realitatea este că Rusia a lansat un război sălbatic împotriva Ucrainei. Ucraina nu este membru NATO și de aceea trebuie să fim extrem de atenți și precauți. Trebuie să facem tot ce este posibil, dar ținând cont de faptul că Rusia are arme nucleare și este foarte important să evităm un al treilea război mondial”, a spus președintele Consiliului European într-un interviu pentru CNN. Charles Michel a mai spus că, deși NATO este „coloana vertebrală a securității comune în Europa”, țările europene trebuie să-și asume mai multe responsabilități pentru a putea oferi singure mai multe capacități în domeniul militar. 

Zelenski către Occident: „Dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”

- De reamintit că președintele ucrainean a cerut joi NATO și aliaților occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei și bombardamentelor aeriene asupra unor orașe. „Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”, a spus el. Zelenski a cerut Occidentului să sporească sprijinul pentru țara sa, avertizând că, dacă Ucraina va fi învinsă de Rusia, aceasta va ataca celelalte țări din Europa de Est pentru a ajunge „până la zidul Berlinului”.

Foto: Soldați ucraineni care apără orașul Dnipro - AFP / Profimedia

- Totodată, aseară, și Dmytro Kuleba a cerut partenerilor occidentali să furnizeze țării sale avioane de luptă pentru a putea face față atacurilor aeriene din partea agresorilor ruși. Într-o postare pe Twitter, diplomatul ucrainean spune că în Mariupol, Herson, Harkov și alte orașe „copiii stau în subsoluri, sub bombe” și a îndemnat țările occidentale să ia decizia de a ajuta aviația ucraineană.

- Pentagonul a stabilit o linie de comunicaţii cu Rusia pentru a evita orice fel de „incidente” în apropiere de Ucraina, informează CNN. Washingtonul şi Moscova au iniţiat acest canal de comunicaţii pentru ca ambele părţi să se poată notifica reciproc în legătură cu operaţiunile militare, pentru a evita comiterea unor posibile erori în apropierea Ucrainei. Departamentul american al Apărării a stabilit astfel o „linie de deconflictualizare” cu ministrul rus al Apărării, pe data de 1 martie, cu scopul de a preveni comiterea de erori, incidente militare şi escaladări ale conflictului, a declarat un oficial al Pentagonului. CNN notează că operaţiunile aeriene reprezintă un motiv de îngrijorare, în condiţiile în care avioanele ruseşti efectuează zboruri în apropierea trupelor americane aflate în bazele NATO din România, Polonia şi ţările baltice.

- Statele Unite au adăugat joi o serie de alți oligarhi ruși pe lista neagră a sancțiunilor, ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina. Printre cei vizați se numără și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe care Casa Albă l-a descris drept „un furnizor de top al propagandei lui Putin”. De asemenea, și Marea Britanie a sancționat alți doi oligarhi - miliardarul rus de origine uzbecă Alișer Usmanov, ale cărui legături de afaceri cu clubul de fotbal Everton au fost suspendate, și fostul viceprim-ministru rus Igor Șuvalov.

- Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a apreciat joi că războiul ''va dura probabil mult timp'' în Ucraina. Steinmeier a subliniat că ''nu vede niciun semn'' care să indice că acest ''război se va încheia în curând''.

- Franţa a decis ca portavionul său nuclear Charles de Gaulle, aflat în Marea Mediterană, să fie repoziţionat mai aproape de România, în contextul războiului din Ucraina.

- Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, i-a cerut fostului cancelar, Gerhard Schroeder, să demisioneze din funcțiile pe care le ocupă în cadrul unor mari companii rusești, în condițiile în care Putin duce un război de agresiune împotriva Ucrainei. „Nu cred că este corect ca Gerhard Schroeder să exercite aceste funcţii şi, de asemenea, cred că ar fi corect ca el să demisioneze”, a spus cancelarul german la postul public ZDF.

- Autorităţile ruse iau în discuţie posibilitatea utilizării armei nucleare într-un mod „tactic” în scopul dezamorsării conflictului iscat de invadarea Ucrainei, a declarat joi Șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Rusia, Markus Ederer. Diplomatul european a atenţionat, de asemenea, că s-ar „putea să nu se fi ajuns în ultima fază a escaladării”.

Foto: Așa arată o cafenea din Harkov după bombardamentul rusesc - AFP / Profimedia

Atac cibernetic asupra unei reţele de sateliţi care furnizau servicii pentru Europa şi Ucraina

-  Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va crea o misiune alcătuită din experți pentru a ancheta încălcările dreptului internațional comise Rusia de când a invadat Ucraina, a anunțat, joi, delegația canadiană, în numele a 45 de state membre ale organizației.

- Armata franceză a anunţat joi că a observat un atac cibernetic asupra unei reţele de sateliţi care furnizau servicii pentru Europa şi Ucraina. Zeci de mii de terminale de uz civil au fost afectate, iar daunele sunt „ireparabile”.

- Aproximativ 90% dintre trupele ruse care fuseseră desfăşurate în apropierea graniţei cu Ucraina se află acum pe teritoriul ţării atacate, conform estimărilor unor responsabili militari americani, transmite dpa. Însă faptul că sunt aduse zilnic peste graniţă mai multe trupe ruse nu ar trebui să fie considerat un semn că puterea lor de luptă se diminuează într-o asemenea măsură în Ucraina, încât simt că rămân fără resurse, a prevenit un oficial american de rang înalt. Potrivit acestuia, Rusia continuă să aibă la dispoziţie resurse militare imense şi trupele care sosesc nu sunt rezerve.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, ar putea vizita România și Polonia

- Preşedinţia SUA discută „activ” despre posibilitatea unei vizite a vicepreşedintelui Kamala Harris în Polonia şi România, pentru a arăta solidaritatea SUA cu aliaţii din Europa de Est în contextul războiului din Ucraina, potrivit unor surse de la Washington citate de publicația americană The Hill.

- Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, le-a spus liderilor Rusiei și Ucrainei că este „pregătit să facă eforturi pentru a media” conflictul dintre cele două părți, relatează BBC News.

- Într-o rescriere completă a realității, Ministerul rus al Apărării susține că forțele ruse au intrat în orașul ucrainean Melitopol fără să întâmpine vreo rezistență, iar militarii ruși au fost primiți cu bucurie de oameni care fluturau steaguri roșii, potrivit agenției ruse de presă Tass.„În seara zilei de 26 februarie, după regruparea în apropierea localității populate Azovskoie, unitățile rusești au plecat în marș, și au intrat în Melitopol, fără a întâmpina rezistență. Locuitorii Melitopolului au salutat trupele ruse care se mișcau în jurul orașului. Unii cetățeni în vârstă au ieșit în stradă fluturând steaguri roșii”, a spus ministerul apărării. Tass nu ilustrează însă articolul cu nicio fotografie care să prezinte acele mulțimi de ucraineni care „fluturau” steaguri. Ce s-a întâmplat în realitate: Ucrainenii se pun, cu mâinile goale, în fața vehiculelor militare ruse: „Duceți-vă acasă, fasciștilor”.

Foto: Refugiată ucraineană care se îmbarcă într-un tren spre Polonia - AFP / Profimedia

Le Monde: „De la începutul războiului, Ucraina și-a scris istoria în imagini și restul lumii și-a însușit-o”

- În fața unui inamic superior militar, Ucraina a reușit să câștige o primă bătălie: cea a poveștilor. Încă din primele zile ale invaziei ruse, și parțial datorită tăcerii Moscovei, Kievul a reușit să genereze în întreaga lume o revărsare masivă de simpatie pentru rezistența în fața agresiunii marelui său vecin, scrie cotidianul francez Le Monde. „Exprimându-se constant prin videoclipuri cu mesaje epice, dar personale, președintele Volodimir Zelenski și-a creat deja o legendă și a devenit o figură eroică. Și forțele militare ucrainene au depus un efort considerabil pentru a arăta acest război ca pe un rezultat al voinței distructive de putere a unui singur om, Vladimir Putin, chiar dacă acest lucru înseamnă folosirea vocilor și a figurilor prizonierilor de război în acest scop. Astfel, există nenumărate videoclipuri postate online de militarii și voluntarii ucraineni încă de la începutul conflictului care arată soldați cu fețe uneori foarte tinere care își spun vârsta, numele, regiunea de origine. Ei par dezorientați, explicând adesea că au fost mințiți, că nu știau că trebuie să lupte în Ucraina. Vectori de apartenență, de solidaritate invizibilă, dar planetară, aceste simboluri ocupă un loc proeminent în imaginație, pe fundalul unor fapte care, de altfel, vorbesc de la sine. Așa se face că, de la începutul războiului, Ucraina și-a scris istoria în imagini și restul lumii și-a însușit-o”, mai notează ziarul francez.

- Brian Chesky, directorul executiv al platformei de închirieri Airbnb, a anunțat vineri printr-o postare pe Twitter că suspendă toate operațiunile din Rusia și Belarus ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia. În Rusia, mii de apartamente sunt înrolate pe Airbnb. În plus, el a spus că Airbnb lucrează împreună cu proprietarii de apartamente din Europa pentru a le oferi adăpost gratuit refugiaților din Ucraina.

- Anton Herashchenko, consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, le-a cerut joi tuturor ucrainenilor să nu mai consume produse Coca-cola și a solicitat închiderea fabricii pe care compania o deține în această țară. Compania a anunțat oficial că nu întrerupe producția și relațiile comerciale pe care le aure în Rusia, în ciuda invaziei Ucrainei. „Toate instalațiile operaționale, de producție și logistică ale Coca-Cola din Rusia funcționează. Suntem pe deplin responsabili față de parteneri, societate și miile de angajați din Rusia. Prioritatea noastră principală este siguranța angajaților noștri”, a anunțat compania conform agenției de presă rusă TASS.

Momente grele pentru orașul NIcolaev

- Potivit analizei zilnice a Institutului american pentru Studii de Război din Washington (ISW), situația frontului în această dimineață arată că armata lui Vladimir Putin nu au reușit să încercuiască Kievul prin vest și nu a înregistrat niciun progres pe niciunul dintre fronturi. Totodată, Odesa se pregătește de un asalt amfibiu, atenționează specialișii americani. De altfel, ei pun că este de-a dreptul surprinzătoare incapacitatea aviației ruse de a controla sau măcar de a închide spațiul aerian al Ucrainei, la mai bine de o săptămână de război. Concret, forțele de apărare ale Ucrainei sunt în continuare capabile nu numai să riposteze antiaerian la atacurile rușilor, dar și să desfășoare propriile atacuri aeriene, care provoacă pagube grave convoaielor rusești.

- Forțele ruse încearcă să avanseze spre sud, pe partea de vest a orașului Kiev, dar rapoartele din presa ucraineană, neverificate independent, indică faptul că o ofensivă ucraineană ar fi rupt joi seara încercuirea, care s-a dovedit inconsistentă. Pe timpul nopții de joi spre vineri a fost semnalată o singură explozie ca urmare a unui bombardament cu rachete asupra orașului. Joi seara, ucrainenii au dat publicității o înregistrare video care ar arăta distrugerea unor blindate rusești în urma luptelor din jurul Aeroportului Antonov.

- În sud, la Nicolaev sunt ore grele, pentru că orașul nu este cucerit încă și se prefigurează a fi următorul punct important de rezistență ucraineană ce va trebui depășit de ruși în drumul spre Odesa și securizarea integrală a litoralului Mării Negre. Experții americani de la ISW subliniază că forțele terestre rusești au rămas în aproximativ aceeași poziție la Harkov, dar bombardamentele executate de artilerie, aviație și tirurile de rachete au devastat orașul. Armata ucraineană indică faptul că o formațiune rusă de mărimea unui regiment va încerca să învăluie sau să ocolească Harkovul în zilele următoare, pornind din Luhansk. În tot acest timp, la est, orașul Mariupol, încercuit de două zile, cu electricitatea, comunicațiile și toate utilitățile tăiate, este bombardat în continuare, fără a fi fost cucerit de ruși.

- Reddit anunţă că blochează complet orice link care trimite către oricare dintre site-urile instituţiilor de presă de stat din Rusia, fiind una dintre cele mai aspre măsuri luate vreodată de o reţea socială împotriva dezinformărilor plecate din această ţară.

- Organizația Națiunilor Unite estimează că peste 10 milioane de oameni ar putea ajunge să-și părăsească casele din Ucraina, inclusiv patru milioane care ar putea trece granița în țările învecinate, potrivit unui comunicat dat publicității joi seară și citat de CNN și New York Times.

- În tot acest context de război, imaginea dimineții vine din Kiev, acolo unde un cercetător urban pe nume Lev Shevchenko și-a baricadat fereastra cu cărți pentru a împiedica fragmentele de geam să zboare în interiorul locuinței în timpul bombardamentului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adi check icon
    "Unii cetățeni în vârstă au ieșit în stradă fluturând steaguri roșii", a spus ministerul apărării.
    Aoleo, dar la noi oare cum o sa fie? Intreb, fiindca toti greii psd-ului vorbesc ruseste!
    Cineva din mass-media ar trebui sa afle inca de pe-acum pozitionarea psd-ului in legatura cu aceste evenimente. Sa fie intrebati (printre altii) si:
    - Ion Iliescu (are pe constiinta peste 1000 de tineri).
    - Adrian Nastase
    - Liviu Dragnea

    In Romania colcaie CIUMA ROSIE. Sa fie intrebati cum se pozitioneaza fata de agresiunile rusiei si:
    - Călin Georgescu
    - George Simion
    - Diana Șoșoacă

    Aceasta e doar o lista scurta (editata), dar sunt si altii - multi platiti din bani publici.
    • Like 4
    • @ Adi
      Gabi check icon
      Idioţii utili sunt mai periculoşi decât ar părea la prima vedere. Datorită poziţiei lor de influenţă în societate, atunci când un individ de pe aceste liste face o afirmaţie; este ascultat şi aprobat de către o mulţime de spălaţi pe creier. Deci iată cum nişte indivizi sulfuroşi influenţează o mare parte din populaţia ţării care apoi merge şi votează cu Ciuma Roşie. Peste asta mai trebuie adăugată şi influenţa Mafia-Media din online şi TV.
      Dacă chiar se doreşte combaterea dezinformării şi minciunilor care conduc la dezbinarea actuală atunci trebuie mers direct la surse. Asta e treaba statului - dar şi al oamenilor de bună credinţă care îşi dau seama ce se întâmplă şi cui serveşte.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult