Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Am cunoscut câțiva milionari români din top 50. Am găsit niște oameni rudimentari, primitivi, pasionați numai și numai de bani

bogatie

Foto: Guliver/ Getty Images

Am cunoscut câțiva milionari de top din România, chiar din top 50 (vorbim de sute de milioane de euro). Știind despre situația asta m-am dus cu interes și curiozitate la respectivele întâlniri de serviciu. Am fost foarte deschis să văd cum arată și cum gândesc oamenii ăștia. Oricât aș fi de înțelegător trebuie să vă spun că am fost profund dezamăgit. Am găsit niște oameni rudimentari, primitivi, pasionați numai și numai de bani. Nu am observat ca bunăstarea materială să-i fi făcut mai buni, mai generoși, mai înțelepți decât restul oamenilor, din contra. Am fost interesat să văd cam ce calități i-au adus în poziția asta. În niciun caz școala. Calitățile lor erau exact cele pe care oamenii le detestă și le denumesc imorale dacă nu chiar ilegale, minciuna, hoția, șantajul, escrocheria etc. Toate cu un singur scop, banii, cât mai mulți bani. La astea se adaugă înfumurarea, tupeul, aroganța, ignoranța, obrăznicia. Discuțiile lor sunt numai despre averea lor, despre proprietăți, mașini, elicoptere, puterea derivată din toate acestea. Este la limita suportabilului să ai o discuție cu asemenea oameni. Eu între clanurile mafiote și oamenii ăștia nu am văzut nicio diferență.   

Am citit de curând un articol despre cei mai dificili colegi de celulă din pușcărie. Un fost deținut povestea că a avut un coleg și au avut o dispută referitoare la elfi și limba elfilor. În urmă acestei contradicții colegul de celulă l-a snopit în bătaie. Cu toate astea povestitorul era fericit, a considerat că bătaia încasată a demonstrat că el a știut adevărul, fapt ce l-a enervat la culme pe colegul lui. Uneori dacă știi mai multe lucruri decât alții, îi poate enerva la culme pe aceștia, chiar dacă tu nu îți dai seama, ei vor fi în stare să facă lucruri ieșite din comun, din frustrare.

Chiar dacă eram în comunism oamenii simțeau nevoia să se îmbogățească, să se diferențieze prin avere. Bineînțeles că nu erau posibile acumulările de astăzi, însă tot existau diferențe materiale semnificative. Erau unii care după serviciu mai făceau ciubucuri, alții care se ocupau cu bișnița, mici negustorii ilegale, agricultura și creșterea animalelor în față blocului după program etc. În perioada aia de îndoctrinare, prin propagandă și organele de represiune, am auzit expresia: „și ce dacă au școală, noi avem bani”.

M-am întâlnit cu un fost coleg de școală, un mediocru cu multă indulgență. Nu ne mai văzusem de peste 30 de ani. Am discutat zece minute. În răstimpul ăsta mi-a expus toată averea lui, faptul cum că el lucrează pe un post supercălduț la stat pe un salariu baban și cum și-a îmbogățit colecția de diplome de la fabricile private de hârtii. În rest, mi s-a părut absolut neschimbat, doar mai bătrân.

Am tot fost educat cu proverbul „ai carte, ai parte”. Pot să constat acum însă că vorbele astea nu au acoperire în realitate. Colegii ăia din fundul clasei, repetenții, sau ăia care nici măcar nu veneau la școală, s-au pus pe făcut bani cu un singur scop, să le arate premianților că n-or avea ei note bune, dar sunt băieți deștepți. Ai bani ești deștept, n-ai bani ești prost, deviza complexaților.  Majoritatea niște elevi slabi care au vrut să demonstreze ei lumii. De exemplu, milionarii de la începutul acestui text, nu au frecventat școala primară și gimnazială decât sporadic, atât cât să-și ia notele minime de trecere. Ulterior și-au cumpărat toate diplomele necesare, doar erau capabili să-și cumpere o universitate cu totul. Oricum hârtiile astea nu le folosesc decât pentru a mima o anumită pregătire.

Având în vedere geneza milionarilor de carton de la noi, aceștia niciodată nu vor aprecia un om cu pregătire, un om educat. Îl vor invidia, îl vor dușmăni, vor încerca să-l distrugă, să-l marginalizeze, să-l minimalizeze. Un needucat ajuns în vârful piramidei se va da exemplu și se va înconjura de oameni ca el, fiind ferm convins că a descoperit calea. Cum poate unul care are școala vieții să-l înțeleagă pe altul care are școală pe bune? Este evident că în permanență va fi ros de invidia generată de neputință. Nu pot avea valori comune și ca urmare nu pot colabora armonios și sincer.    

Pentru a fi corect până la capăt am să vă spun că am întâlnit și o altă categorie de oameni bogați, extrem de discreți. Sunt atât de discreți, încât nu-mi dau seama dacă sunt mulți sau puțini. Au preocupări interesante, citesc literatură, văd filme bune, călătoresc, vizitează muzee, merg la concerte, vorbesc câteva limbi străine, au cunoștințe solide de cultură generală și niciodată nu vorbesc de bani. Sunt generoși, emană o energie pozitivă, cunosc și susțin cele mai noi idei de reformare a societății și sunt cuplați la tendințele internaționale din statele civilizate.

În occident de foarte multă vreme oamenii cu bani nu își afișează bogăția. Ei știu că e supărător pentru ceilalți și ține de educație să nu faci așa ceva. Eu cred că averea nemăsurată are ceva vulgar în ea, iar afișarea ei este dezgustătoare.

Rămâne vechea dilema: omul pe ban sau banul pe om?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nucule, stii care e problema cand te pui sa judeci caracterul altora?

  Ca judecata asta spune mai mult despre tine decat despre cei la care te referi.
  • Like 0
 • Gabriei check icon
  Eu văd o problema cu proverbul asta “ai carte ai parte”. Se pare ca mulți îl interpretează de maniera ca dacă ai învățat bine la scoala automat ar trebui sa se reverse peste tine toate bogățiile lumii. Nu e așa! Asta poate era valabil in societatea socialista unde dacă făceai o facultate primeai “o repartiție” și apoi era suficient sa te duci “la servici” și îți luai salariul.
  Imtr-o societate competitiva nu prea mai conteaza ce scoala ai decât dacă vrei sa te faci profesor sau cercetator. In rest conteaza doar “ce sti sa faci” și cât de “orientat” ești. Scoala este doar o oportunitate unde ar trebui sa înveți lucruri care sa-ți folosească in viața. Și pentru ca in mare parte scoala românească nu reușește sa facă așa ceva, apare frustrarea unor “premianți” care realizează ca după ani de scoala nu prea reușesc sa țină pasul cu “Repetenții” care fără carte s-au descurcat mai bine...
  • Like 3
  • @ Gabriei
   MC check icon
   "Intr-o societate competitiva nu prea mai conteaza ce scoala ai decât dacă vrei sa te faci profesor sau cercetator."
   Uitati, se pare, ca exista numeroase alte profesii care necesita urmarea unor studii superioare si dobandarea unor competente solide. Amintesc doar cateva dintre acestea: cea de doctor, farmacist, chimist, inginer, arhitect, specialist IT (administrator de sistem, arhitect IT, programator), economist, psiholog etc. Pe langa acesti specialisti, societatea are nevoie si de meseriasi precum electricieni, instalatori, sudori, tamplari etc. Dar si pentru practicarea acestor meserii trebuie o oarecare specializare, trebuie sa stii sa te exprimi, sa ai niste cunostinte minime de matematica sau de fizica, de exemplu. Sunt putini aceia care, fara o pregatire intr-un domeniu, fara niste abilitati speciale si/sau circumstante favorabile ajung sa aiba succes. Un antreprenor, de pilda, trebuie sa stie sa comunice, sa inteleaga un pic economia, sa aiba niste cunostinte de management si de marketing. Din pacate, multi dintre "descurcaretii" despre care vorbiti dumneavoastra, ""repetentii" care fără carte s-au descurcat mai bine", fie s-au folosit de relatiile pe care le-au avut ca sa ajunga in tot felul de posturi caldute, fie, la nevoie, nu s-au dat in laturi nici de la incalcarea legii.
   • Like 0
 • Sa intelegem ca pentru a te imbogati este suficient sa fii rudimentar, primitiv si pasionaț numai de bani? ... fals, nu vi se pare ca ar fi prea usor? ... Oamenii acestia nu v-au spus adevaratul secret al averii lor, va spun eu care este... acesti oameni au o ruda sau un apropiat intr-o functie importanta, ceva gen director de combinat, ministru, prefect, primar intr-un mare oras, etc si aceste persoane importante-i ajuta sa faca bani usor, sa faca diverse jmecherii gen le dau contracte preferentiale platite foarte bine ceva gen vopsesti copacii din parc si primesti 10 milioane de euro. Parvenitii nu spun niciodata ca de fapt toata averea lor se bazeaza pe o ruda care ocupa un post important.
  • Like 5
  • @ Petrescu Mariannv
   Dan check icon
   Subscriu total asa este stimate Domn , dar mai completez ,lista beneficilor ,celui de sus !
   -- De multe ori cel ,care ofera acele contracte, primeste partea leului mascata !
   --Aceste aspecte ,tin de nivelul de educatie al Individului din Romania ,!
   --In tarile , cu democratie veche ,,putine cazuri de acest gen ,se intampla ,,in Suedia ,Norvegia, Danemarca , Japonia ,etc, De obicei acolo unde nivelul de educatie este unul ridicat , si popii sunt doar simpli cetateni ,si nu sunt CEI MAI CORUPTI , LACOMI DUPA BANI , si nu fac politica, acolo oamenii voteaza pe cine trebuie ,iar cel votat isi face treaba ,,,a la Carte ,,
   • Like 0
 • Da, e frumos sa fii discret cu banii pina cind vine un papagal colorat de clima temperat continentala sa-ti spuna ca esti un nimenea. Atunci n-ai ce face, ii spui cum ai fost primul la olimpiada pe tara, cum esti un inginer de top in State, si cum ai facut 5 milioane in 20 de ani ca inginer in State, prin munca si talent. Cu astia care maninca rahat despre Diaspora trebuie sa te cobori la nivelul lor. Niu stiu cum se face insa in America nimeni nici n-ar intui nevoia asta de a pune la punct ratati de-ai Patriei. Dar diferenta e ca aici, in State, fiecare sta in banca lui.
  • Like 5
  • @ Cristian Paduraru
   Dan check icon
   Personal cunosc o fam de tigani-romi ,care aveau pe cineva ,,acolo sus la politie,, si ei faceau comert-bisnita in Pietele agro -alimentare cu marfa ,fara documente ,
   Asa au reusit sa adune sume imense, din camparari cu 1 leu si vanzari cu 3-4 ptreturi , Apoi ,,casa cu turnulete,, si servitori la masa , femeie -doica la puradei ,, aur la maini si la gat ,etc,,Toate acestea din , EVAZIUNEA CARE INCA ESTE IN PIETLE AGRO-ALIMENTARE DIN ROMANIA ,
   Cum poate explica un ,,vanzator tuciuriu , care vinde banane ,portocale , rosii din Turcia ,ca el este ,,Mare Producator agricol ??? Cumpara marfa de la tyrul fara acte si le vinde la fel ,fara bon fiscal ! Asta-i Romania !
   • Like 2
 • Cineva a descoperit apa caldă.
  Prin natura muncii am avut parte de întreaga paletă a puternicilor și bogaților, de la șefi de stat la șefi de clanuri.
  De la nimeni genealogic la prinți și moștenitori de averi de top.
  Recunoșteai ușor pe cel născut-crescut în prosperitate, pe cel care nu a trebuit să deie tunuri ca să facă averi, fiindcă le aveau, doar le administrau, ERAU MODEȘTI, zici că-și cereau scuze că sunt în topul puterii și bogăției.
  • Like 3
 • Nici nu e de mirare! Orice persoană care și-a strâns averea în mai puțin de o generație nu are cum să fie altceva decât un parvenit (cu foarte puține excepții). Este extrem de simplă explicația - aceste persoane au fost preocupate să facă bani și nu au mai avut timpul necesar să se educe, să devină persoane cultivate. Abia copiii parveniților sau chiar copiii copiilor lor pot spera să dobândească și ceva clasă, rafinament, dacă părinții știu la ce școli să-i trimită și în ce fel de educație să investească pentru copiii lor. Cele mai multe dintre persoanele bogate care nu-și etalează ostentativ averea nu sunt recent îmbogățite. Asta e diferența dintre old money și new money.
  • Like 7
 • Imbogatirea majoritatii oamenilor cu bani din Romania nu s-a facut datorita unor realizari tehnice iesite din comun sau pe producerea de bunuri de calitate si la pret accesibil ci s-a facut bazandu-se pe tupeu, furturi mascate (vanzand ceea ce au fost inainte unitati industriale sau paduri samd).
  Am cunoscut si eu cateva specimene de astea cu bani multi,unii aveau diplome, fusese chiar mari sefi, iar altii, printre care si un fost patron la care am lucrat, aveau o scoala profesionala si dupa ce " au prins la bani" si-au "tras" diplome peste diplome. Ce e trist e ca ei, astia care au niste scoli de hartie, chiar credeau ca stiu totul, in toate domeniile si aveau tot timpul teama de a nu fi furati in asa hal ca suspiciunea plutea peste toata lumea.
  • Like 4
 • imbogatirea presupune cheltuit mai putin si incasat mai mult, iar diferenta de investit cu un profit ce acopera inflatia . Faptul ca cei cu burta pe carte nu au reusit toti sa se imbogateasca e si pt ca nu au actionat la momentul oportun, au invatat doar integrale in detrimentrul disciplinei financiare, au inceput sa castige bani prea tarziu si sa investeasca si mai tarziu.
  Din colegii de facultate cei mai bine au ajuns nu doar aia cu burta pe carte, ci mai ales cei care din anu 1 de facultate au inteles ca degeaba am invatat atatea integrale, niciuna din ele nu le folosim dupa, asa ca au cautat sa invete ce se cerea pe piatza imediat si era platit rezonabil.
  O carte ce o recomand este: "Millionaire next door".
  • Like 2
  • @ Claudia Olteanu
   Falș!
   Trebuie să cheltuiești mult, chiar mai mult decât ai când încerci să intri în lumea banilor, nu contează educația, contează să epatezi.
   Și swă uiți perceptele morale, regula este simplă: „Găsește fraierii și execută-i!”.
   • Like 2
 • Maron_S check icon
  Nu stiu de ce sa ne miram atata. Unii colegii din fundul clasei mai mult ca sigur aveau calitati mai compatibile cu succesul in societatea noastra : curaj, intuitie, talent in relatiile interumane, etc. Asta ia facut sa aibe acum bani. Educatul cu burta pe cartea lui n-a avut ochi sa vada ce e imprejur, si nu si-a mai facut temele la scoala vietii ca sa zic asa. Vorba fabulei , "cine face tot ce-i spui va fi vai de capul lui" . Noi am facut ce ne-au spui niste profesori (multi din ei insisi ratati ) ... Acei educati cu bani au inteles ca pe langa educatie e necesara si independenta financiara pentru o viata implinita.
  • Like 5
 • Eu cred ca articolul asta este scris din frustrarea autorului ca el și-a tocit coatele prin bănci. Nu înțeleg de unde presupozitia ca oameni bogații sunt mai buni?? Banii nu te fac mai bun sau mai rău ci doar mai mult din ce ești deja.
  Cât despre faptul ca bogații ii urăsc pe cei deștepți iar nu înțeleg de unde presupozitia. Eu cred ca dacă as avea capital mult m-aș bucura sa fiu înconjurat de oameni foarte inteligenți. Cu cât mai mulți cu atat mai bine.
  • Like 7
  • @ Adrian Chirita
   Da și nu.
   Moralitatea care se presupune că îți este indusă de cei care te educă este un balast, ÎNCURCĂ.
   Nu poți face averi având empatie.
   • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult