Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Antreprenor, despre venirea muncitorilor din Asia în România: „Dacă am avea 1 milion de oameni suplimentari astăzi, nu ar crește șomajul"

În primele 4 luni ale anului au ajuns în România 10.000 de muncitori străini, majoritatea din Asia, a spus antreprenorul Dragoș Anastasiu în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24. Cifrele sunt încă mici în comparație cu nevoia de forță demuncă din România.

Foto: Guliver/Getty Images

„Numai în turism noi am calculat necesarul de forță de muncă la aproape 150.000 de oameni. Eu apreciez că dacă am avea 1 milion de oameni suplimentari astăzi nu ar crește șomajul, am avea ce face cu ei. Eu văd la mine la companie acțiuni blocate pentru că nu găsesc”, declară Anastasiu. 

Emisiunea „În fața ta” al cărei invitat este Dragoș Anastasiu va fi difuzată la Digi 24 sâmbătă, de la ora 14:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vad comentarii legate de salar, nu, nu salariul este principala problema.
    In tara poti avea salarii decente, vezi automotive, vezi IT etc. Ce ma sperie este insa ca indiferent de cati bani ai in cont, tot in spitale mizere trebuie sa te tratezi, paduchii si bacteriile nu fac diferenta. Deci nu, nu salariul m-a facut sa plec din tara ci teama de a fi dependent de un sistem care te lasa balta exact in momentul in care ai mai mare nevoie de el.
    • Like 0
  • Două răspunsuri foarte simple și directe:
    1. Daca ar fi așa mare nevoie de forța de muncă în România, nu ar fi media salariilor la stat mai mare decăt cea din privat
    2. Daca ar fi așa mare nevoie de forța de muncă în România, nu ar mai emigra așa mulți români pentru a munci în străinătate.
    De fapt e foarte simplu: e nevoie de forță de muncă IEFTINĂ. Românii care ar câștiga prea puțin aici pleacă în străinătate, iar angajatorii în loc să le ofere salarii competitive care să îi țină acasă, preferă să facă lobby pentru a li se aduce muncitori ieftini din Asia.
    • Like 0
  • E de-a dreptul ilar, majoritatea salariilor din mediul privat sunt de mizerie, in numeroase cazuri nu se respecta legislatia muncii, iar daca pronunti cuvantul SINDICAT gasesc un motiv sa te zboare urgent ori sa pleci singur.
    • Like 1
  • Degeaba caută resurse umane ieftine, nu se poate descurca un muncitor cu banii oferiți. Mai bine eficientizeaza munca, specializează angajatii , automatizează procese, etc.
    • Like 1
    • @ Rossler Antonie
      Asta presupune investiții, adică bani iar omul nu știe cum să facă să nu-l coste mai nimic forța de muncă.
      • Like 0
  • Devii ridicolă tot scriind despre individul ăsta de rahat, patronii de genul ăstuia au creeat imaginea negativă a antreprenorului român în ochii populației, tipicul de patron român lacom, nehalit, unul dintre cei care nu știu altceva decât să se vaite de angajați. Genul ăla de patron imbecil care-ți atrage atenția că el ,, îți dă să mănânci " iar genul ăsta e toxic și pentru economie , persistând în ideea modelului economic bazat pe salarizare de tot rahatul de fapt în timp ne ingropăm singuri , nu e un model economic viabil pe termen mediu și lung și nici nu aduce plusvaloare ci doar o supraviețuire economică. Comentariul meu e mai dur în exprimare dar e greu să nu te apuce nervii când vezi că se tot insistă cu propovarea unui individ care ar trebui aruncat la groapa de gunoi a istoriei, e tipicul de patron român al anilor '90-2000 și nu e deloc un exemplu pentru cei care-și doresc să între în afaceri într-o economie integrată în UE (cât de cât) și în condițiile în care viitorul se bazează pe domeniile bazate pe tehnogie de vârf, implicit pe personal bine calificat și bine plătit.
    • Like 1
  • raimond check icon
    Chiar n-aveti pe altu' pe care sa-l invitati? Deja e plictisitor.
    Doi la mana, Anastasiu asta nu e antreprenor. E ditamai patronu'. Si nu in sensul bun al cuvantului.
    • Like 0
    • @ raimond
      Raimond are dreptate , de fapt ca si alti asa zisi patroni si Anastasiu urmareste prin aducerea de muncitori straini doar mentinerea unor salarii scazute ( de obicei minim/economie). Astia au impresia ca-i pot pacali pe straini care castiga acolo de und vin si mai putin , doar ca se trezesc la realitate la primele facturi de intretinere si odata cu primul cos de cumparaturi la supermarket. Asa zisii antreprenori au limbaj comun cand se refera la forta de munca , ca nu gasesc muncitori , ca e lipsa de forta de munca pe piata ( desi piata regleaza cererea/oferta de munca la un anumit pret numit salariu) , de fapt e lipsa de muncitori care sunt platiti cu minimul/economie ( si aici ar fi de comentat cum sar ca arsi antreprenorii cand minimul se majoreaza prin lege dar nu sufla o vorbulita cand se scumpesc bunurile si serviciile de stricta necesitate , ca sa nu mai spun de cei care fac echilibristica pe langa lege prin pontarea in Revisal ca part time dar muncitorul lucreaza 8 ore sau mai mult sau cand e pus sa munceasca in week-end sau de sarbatori fara nici o compensatie). Muncitorii calificati si seriosi au plecat in afara unde sunt platiti corect si de aia nu se mai gasesc , unii au ramas dar nu vor sa munceasca pe 2 poli pentru ca patronu sa se poata plimba intr-un BMW mai nou sau sa-i faca cu mana din Maldive.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult