Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Antreprenor, despre venirea muncitorilor din Asia în România: „Dacă am avea 1 milion de oameni suplimentari astăzi, nu ar crește șomajul"

În primele 4 luni ale anului au ajuns în România 10.000 de muncitori străini, majoritatea din Asia, a spus antreprenorul Dragoș Anastasiu în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24. Cifrele sunt încă mici în comparație cu nevoia de forță demuncă din România.

Foto: Guliver/Getty Images

„Numai în turism noi am calculat necesarul de forță de muncă la aproape 150.000 de oameni. Eu apreciez că dacă am avea 1 milion de oameni suplimentari astăzi nu ar crește șomajul, am avea ce face cu ei. Eu văd la mine la companie acțiuni blocate pentru că nu găsesc”, declară Anastasiu. 

Emisiunea „În fața ta” al cărei invitat este Dragoș Anastasiu va fi difuzată la Digi 24 sâmbătă, de la ora 14:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Vad comentarii legate de salar, nu, nu salariul este principala problema.
  In tara poti avea salarii decente, vezi automotive, vezi IT etc. Ce ma sperie este insa ca indiferent de cati bani ai in cont, tot in spitale mizere trebuie sa te tratezi, paduchii si bacteriile nu fac diferenta. Deci nu, nu salariul m-a facut sa plec din tara ci teama de a fi dependent de un sistem care te lasa balta exact in momentul in care ai mai mare nevoie de el.
  • Like 0
 • Două răspunsuri foarte simple și directe:
  1. Daca ar fi așa mare nevoie de forța de muncă în România, nu ar fi media salariilor la stat mai mare decăt cea din privat
  2. Daca ar fi așa mare nevoie de forța de muncă în România, nu ar mai emigra așa mulți români pentru a munci în străinătate.
  De fapt e foarte simplu: e nevoie de forță de muncă IEFTINĂ. Românii care ar câștiga prea puțin aici pleacă în străinătate, iar angajatorii în loc să le ofere salarii competitive care să îi țină acasă, preferă să facă lobby pentru a li se aduce muncitori ieftini din Asia.
  • Like 0
 • E de-a dreptul ilar, majoritatea salariilor din mediul privat sunt de mizerie, in numeroase cazuri nu se respecta legislatia muncii, iar daca pronunti cuvantul SINDICAT gasesc un motiv sa te zboare urgent ori sa pleci singur.
  • Like 1
 • Degeaba caută resurse umane ieftine, nu se poate descurca un muncitor cu banii oferiți. Mai bine eficientizeaza munca, specializează angajatii , automatizează procese, etc.
  • Like 1
  • @ Rossler Antonie
   Asta presupune investiții, adică bani iar omul nu știe cum să facă să nu-l coste mai nimic forța de muncă.
   • Like 0
 • Devii ridicolă tot scriind despre individul ăsta de rahat, patronii de genul ăstuia au creeat imaginea negativă a antreprenorului român în ochii populației, tipicul de patron român lacom, nehalit, unul dintre cei care nu știu altceva decât să se vaite de angajați. Genul ăla de patron imbecil care-ți atrage atenția că el ,, îți dă să mănânci " iar genul ăsta e toxic și pentru economie , persistând în ideea modelului economic bazat pe salarizare de tot rahatul de fapt în timp ne ingropăm singuri , nu e un model economic viabil pe termen mediu și lung și nici nu aduce plusvaloare ci doar o supraviețuire economică. Comentariul meu e mai dur în exprimare dar e greu să nu te apuce nervii când vezi că se tot insistă cu propovarea unui individ care ar trebui aruncat la groapa de gunoi a istoriei, e tipicul de patron român al anilor '90-2000 și nu e deloc un exemplu pentru cei care-și doresc să între în afaceri într-o economie integrată în UE (cât de cât) și în condițiile în care viitorul se bazează pe domeniile bazate pe tehnogie de vârf, implicit pe personal bine calificat și bine plătit.
  • Like 1
 • raimond check icon
  Chiar n-aveti pe altu' pe care sa-l invitati? Deja e plictisitor.
  Doi la mana, Anastasiu asta nu e antreprenor. E ditamai patronu'. Si nu in sensul bun al cuvantului.
  • Like 0
  • @ raimond
   Raimond are dreptate , de fapt ca si alti asa zisi patroni si Anastasiu urmareste prin aducerea de muncitori straini doar mentinerea unor salarii scazute ( de obicei minim/economie). Astia au impresia ca-i pot pacali pe straini care castiga acolo de und vin si mai putin , doar ca se trezesc la realitate la primele facturi de intretinere si odata cu primul cos de cumparaturi la supermarket. Asa zisii antreprenori au limbaj comun cand se refera la forta de munca , ca nu gasesc muncitori , ca e lipsa de forta de munca pe piata ( desi piata regleaza cererea/oferta de munca la un anumit pret numit salariu) , de fapt e lipsa de muncitori care sunt platiti cu minimul/economie ( si aici ar fi de comentat cum sar ca arsi antreprenorii cand minimul se majoreaza prin lege dar nu sufla o vorbulita cand se scumpesc bunurile si serviciile de stricta necesitate , ca sa nu mai spun de cei care fac echilibristica pe langa lege prin pontarea in Revisal ca part time dar muncitorul lucreaza 8 ore sau mai mult sau cand e pus sa munceasca in week-end sau de sarbatori fara nici o compensatie). Muncitorii calificati si seriosi au plecat in afara unde sunt platiti corect si de aia nu se mai gasesc , unii au ramas dar nu vor sa munceasca pe 2 poli pentru ca patronu sa se poata plimba intr-un BMW mai nou sau sa-i faca cu mana din Maldive.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult