Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Antreprenorul Horia Cardoș a construit o afacere de zeci de milioane de euro anticipând fenomenul corporatiștilor care se fac țărani

Hobby farming

În urmă cu 15-20 de ani, cei care cumpărau produse pentru agricultură și creșterea animalelor din magazinele Agroland erau țărani în vârstă, care cultivaseră pământul toată viața. De câțiva însă, printre clienți au început să se numere și clienți tineri, care s-au mutat de la oraș la țară și au început să facă agricultură, a povestit Horia Cardoș, fondator și CEO al companiei Agroland, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. „Dacă acum 15-20 de ani clientul nostru era un țăran mai în vârstă, care se ocupa cu creșterea animalelor sau cultivarea grădinii, pentru că așa a văzut la părinții lui și așa considera că se cuvine să facă pentru că trăiește la țară, lucrurile s-au schimbat după criza din 2008-2009. Am văzut oameni care nu neapărat s-au născut în zona rurală, cu diverse ocupații, dar care au făcut acest pas. Cumpără tot ce au nevoie pentru creșterea păsărilor, de la pui de o zi, hrană pentru păsări, echipamente, în ultima vreme încep să cumpere chiar echipamente care permit o anumită automatizare.

Este foarte interesant pentru noi să vindem acestui tip de clienți, pentru că ei vin de cele mai multe ori foarte bine informați în legătură cu ce au de făcut. La modul teoretic, pentru că în magazinele noastre primesc și consultanța de care au nevoie. Spre deosebire de clienții de acum 15-20 de ani, cărora încercam să le spunem: avem de-a face cu noi rase, noi hibrizi, îmbunătățiri. Și ne trezeam cu replica: Las’ că știu eu, fac treaba asta de 30 de ani”, spune Horia Cardoș.

Magazinele din rețeaua pe care o conduce au și o secțiune de hobby farming, un curent la modă în vestul Europei. Potrivit lui, mulți dintre cei care fac pasul de a se muta de la oraș la țară lucrează la distanță și iau în general această decizie după ce au primul copil, căruia vor să îi ofere o alimentație curată și o viață mai sănătoasă.

„UK reprezintă cea mai mare piață pentru hobby farming din Europa. Și în Germania, și în Belgia, și în Italia sau Spania, există foarte multe familii care practic asta fac. În conceptul nostru de magazine pet and garden - în afară de produse de animale de companie și grădină, o parte, cam 20% o dedicăm hobby farming-ului. Modelul l-am luat din Vest.

Horia Cardoș (Foto: Forbes)

Avem foarte mulți clienți ne-țărani, nenăscuți în zona rurală, familii tinere, oameni educați, care au chiar venituri peste medie și cărora le permite jobul sau ocupația să trăiască în afara orașului, să lucreze remote de exemplu. Foarte mulți, nu numai din 2020, dar chiar înainte, se mută la țară în momentul când apare primul copil în familie, pentru că vor să ofere acelui copil șansa să crească într-un mediu mai puțin poluat, mai puțin stresant și mai aproape de natura și de hrana curată”, spune el.

A văzut că această tendință a luat amploare în timpul pandemiei. „Nu cred că exagerez dacă spun că undeva cu 20-25% a crescut numărul de clienți, bazat tocmai pe acești orășeni, care unii din panică, alții din dorința de a se duce înapoi în zona rurală, au vrut să iasă din orașe unde oricum nu se întâmpla nimic, că toată lumea stătea în casă”, afirmă antreprenorul. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • M0sh0o check icon
    "Ne-țărani"...Cu asta m-ai terminat.
    • Like 0
  • Nume check icon
    20%-25%? La ce baza? Foarte multi s-au mutat. Cât de multi s-au mutat? Aglomerația în marile orașe este la fel ca înainte de pandemie. Chiar vreti sa credem ca toți corporatistii au devenit țărani? Pai week-end-urile la munte, sesiunile de shopping în mall-uri, încă o bifa pe lista de restaurante cool, city break-urile și cele 4 ora dus și 4 ore întors de la munte odată pe luna și cele doua weekenduri la mare în timpul verii, unde au dispărut? Între roșii și ardei pe langa rândul de castraveți? Chiar m-ati bine dispus cum nu ati mai făcut de demult:)
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult