Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Antreprenorul Horia Cardoș a construit o afacere de zeci de milioane de euro anticipând fenomenul corporatiștilor care se fac țărani

Hobby farming

În urmă cu 15-20 de ani, cei care cumpărau produse pentru agricultură și creșterea animalelor din magazinele Agroland erau țărani în vârstă, care cultivaseră pământul toată viața. De câțiva însă, printre clienți au început să se numere și clienți tineri, care s-au mutat de la oraș la țară și au început să facă agricultură, a povestit Horia Cardoș, fondator și CEO al companiei Agroland, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. „Dacă acum 15-20 de ani clientul nostru era un țăran mai în vârstă, care se ocupa cu creșterea animalelor sau cultivarea grădinii, pentru că așa a văzut la părinții lui și așa considera că se cuvine să facă pentru că trăiește la țară, lucrurile s-au schimbat după criza din 2008-2009. Am văzut oameni care nu neapărat s-au născut în zona rurală, cu diverse ocupații, dar care au făcut acest pas. Cumpără tot ce au nevoie pentru creșterea păsărilor, de la pui de o zi, hrană pentru păsări, echipamente, în ultima vreme încep să cumpere chiar echipamente care permit o anumită automatizare.

Este foarte interesant pentru noi să vindem acestui tip de clienți, pentru că ei vin de cele mai multe ori foarte bine informați în legătură cu ce au de făcut. La modul teoretic, pentru că în magazinele noastre primesc și consultanța de care au nevoie. Spre deosebire de clienții de acum 15-20 de ani, cărora încercam să le spunem: avem de-a face cu noi rase, noi hibrizi, îmbunătățiri. Și ne trezeam cu replica: Las’ că știu eu, fac treaba asta de 30 de ani”, spune Horia Cardoș.

Magazinele din rețeaua pe care o conduce au și o secțiune de hobby farming, un curent la modă în vestul Europei. Potrivit lui, mulți dintre cei care fac pasul de a se muta de la oraș la țară lucrează la distanță și iau în general această decizie după ce au primul copil, căruia vor să îi ofere o alimentație curată și o viață mai sănătoasă.

„UK reprezintă cea mai mare piață pentru hobby farming din Europa. Și în Germania, și în Belgia, și în Italia sau Spania, există foarte multe familii care practic asta fac. În conceptul nostru de magazine pet and garden - în afară de produse de animale de companie și grădină, o parte, cam 20% o dedicăm hobby farming-ului. Modelul l-am luat din Vest.

Horia Cardoș (Foto: Forbes)

Avem foarte mulți clienți ne-țărani, nenăscuți în zona rurală, familii tinere, oameni educați, care au chiar venituri peste medie și cărora le permite jobul sau ocupația să trăiască în afara orașului, să lucreze remote de exemplu. Foarte mulți, nu numai din 2020, dar chiar înainte, se mută la țară în momentul când apare primul copil în familie, pentru că vor să ofere acelui copil șansa să crească într-un mediu mai puțin poluat, mai puțin stresant și mai aproape de natura și de hrana curată”, spune el.

A văzut că această tendință a luat amploare în timpul pandemiei. „Nu cred că exagerez dacă spun că undeva cu 20-25% a crescut numărul de clienți, bazat tocmai pe acești orășeni, care unii din panică, alții din dorința de a se duce înapoi în zona rurală, au vrut să iasă din orașe unde oricum nu se întâmpla nimic, că toată lumea stătea în casă”, afirmă antreprenorul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • M0sh0o check icon
    "Ne-țărani"...Cu asta m-ai terminat.
    • Like 0
  • Nume check icon
    20%-25%? La ce baza? Foarte multi s-au mutat. Cât de multi s-au mutat? Aglomerația în marile orașe este la fel ca înainte de pandemie. Chiar vreti sa credem ca toți corporatistii au devenit țărani? Pai week-end-urile la munte, sesiunile de shopping în mall-uri, încă o bifa pe lista de restaurante cool, city break-urile și cele 4 ora dus și 4 ore întors de la munte odată pe luna și cele doua weekenduri la mare în timpul verii, unde au dispărut? Între roșii și ardei pe langa rândul de castraveți? Chiar m-ati bine dispus cum nu ati mai făcut de demult:)
    • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult