Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce nu se vede niciodată la TV: realitatea din spatele „vedetei”

Vedetă de televiziune

Foto: Profimedia Images

Îmi place ziua de luni, aerul proaspăt al dimineţii când fac pe jos drumul de acasă la studio – câteva minute de slalom pe trotuarul îngust, obturat de maşini parcate – recapitulând în minte planul de montaj. Urc în fugă treptele clădirii, traversez coridorul şi cobor la cabina de montaj din subsol, unde, în preajma computerului care domină încăperea strâmtă, cu mobilier vechi şi desperecheat, îmi trăiesc pe deplin... condiţia de coechipier.

Pentru mine, cabina de montaj este un loc emblematic al muncii în echipă, chiar dacă nicio etapă a muncii de televiziune nu se poate face altfel decât în echipă. Aici, însă, se finalizează – în general contracronometru – produsul de televiziune, prin efortul comun pus în slujba aceluiaşi obiectiv. Aici se încheagă şi se înlănţuiesc într-o formă finală secvenţele de imagini şi cuvinte, căpătând sens şi putere de impact.

Arta de a face echipă presupune în primul rând capacitatea de a veni în întâmpinarea celuilalt, de a-i netezi drumul, de a fi receptiv la ideile sale, de a da dovadă de inventivitate, de creativitate, pentru a le prelua şi duce mai departe. A fi un bun coechipier înseamnă să rezonezi la intenţiile celuilalt, să nu-ţi pierzi cumpătul şi să dai dovadă de tact. Să ştii să zâmbeşti în momentele de impas, iar la final să împarţi frăţeşte bucuria reuşitei.

Condiţia de coechipier pretinde încredere reciprocă şi disciplină, pretinde smerenie şi reverenţă, pretinde multă, multă empatie şi în schimb te încarcă cu energie şi îţi oferă siguranţă de sine.

Toate acestea le simt cel mai pregnant în cabina de montaj, însă condiţia de coechipier o trăiesc zi de zi, în mai toate ipostazele vieţii şi cred că aceasta e condiţia mea esenţială, cel mai important rol care mi s-a distribuit, chiar dacă firea mea de Leu mă îmboldeşte uneori să gust din condiţia de… vedetă sau de lider (ceea ce nu-mi prea reuşeşte). De altfel, sunt încredinţată că astăzi, nu poţi fi nici lider şi nici vedetă fără a fi coechipier.

Nu ştiu dacă mă ridic la înălţimea exigenţelor colegilor mei de echipe - de la diferitele munci, dar şi de acasă - ştiu însă că trebuie să mă antrenez zi de zi, pentru a-mi consolida şi îmbunătăţi calităţile de coechipier. Şi mai ştiu că nu numai eu am nevoie de acest continuu teambuilding. Ci noi toţi, dacă dorim să dăm un sens vieţii, să ajungem la limanul năzuinţelor noastre.

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult
sound-bars icon