Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ați auzit vreun candidat la Primărie să vorbească despre această hartă?

harta gropilor - civic alert

Harta gropilor de pe străzile din București cuprinde aproape 1.200 de „cratere” mai mari sau mai mici. Harta a fost realizată pe baza sesizărilor trimise de utilizatorii Civic Alert, o aplicație gratuită prin care oricine poate sesiza o problemă civică.

Citește aici despre Civic Alert.

În topul pe sectoare, pe primul loc se află sectorul 6, cu 293 de gropi, pe locul al doilea este sectorul 1 cu 282 gropi, urmat de sectorul 5 – cu 231 gropi, sectorul 2 - 170 de gropi, sectorul 3 - 111 și sectorul 4 – 92 de gropi. 

În total, peste 42.000 de români au semnalat, în ultimele cinci luni, lucruri care îi nemulțumesc în orașul lor: parcări abuzive, gropi, gunoaie, mașini abandonate sau blocaje rutiere.

Doar în București au fost sesizate până acum 1.179 gropi, adică 1 din 7 alerte primite. 

„Am promis utilizatorilor noștri că vom folosi tehnologia și contribuția fiecăruia dintre ei pentru a îmbunătăți spațiul civic. Adică fiecare dintre noi, doar cu un telefon mobil și cu spirit civic, putem face gesturi simple pentru un oraș mai civilizat. Cum ar fi să punem pe hartă groapa din fața casei sau din drumul spre birou. Orice problemă, pentru a fi rezolvată, trebuie mai întâi să fie măsurată”, spune Adrian Stănescu, fondatorul Civic Alert.

Aproximativ 170 de milioane de euro a plătit Primăria Capitalei în ultimii patru ani pentru întreținerea bulevardelor principale din București.

Civic Alert este aplicația de mobil gratuită care sesizează autoritătile administrative despre problemele pe care cetățenii le semnalează în spațiul public prin trei pași simpli: fotografiere, geolocalizare pentru a înregistra adresa și selectarea categoriei în care se încadrează problema semnalată.

Civic Alert nu are culoare politică și nu este afiliată niciunei instituții publice, precizează reprezentanții Civic Alert. Este o inițiativă civică bazată pe tehnologie și crowdsourcing, apărută din dorința de a trăi într-un spațiu mai civilizat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Problema ar putea fi rezolvata simplu de guvern prin reînființarea mai ales pentru orase a regiei Drumuri si poduri judetene, pe care leau desființat politicieni si au furat fondurile aferente acesti întreprinderi, plus ca îsi iau comisionul din licitatiile publice ca sa dea unuia care le da comisionul gras sau au firme care se ocupa cu repararea zbanghie numai pe hîrtie, a drumurilor. Deci o regie de drumuri si poduri e ca si regiile de electricitate sau apa. Nu ai regie care sa se ocupe zi si noapte de drumuri nu ai drumuri.
  • Like 1
  • @ Corneliu Bilauca
   check icon
   Dacă reînființarea unei asemenea regii s-ar face în baza unui act redactat ca textul pe care l-am citit mai sus, cred că gropile ar fi și mai multe și mai mari și mai adânci! Este?
   • Like 0
 • check icon
  scoateti punctele sa raman harta cu prosti, asa cum este ea in original !
  • Like 1
 • check icon
  Eu astept de la un primar solutii sistemice, nu cirpeli. Rezolvarea problemei gropilor sta intr-o viziune integrata asupra infrastructurii, in licitatii transparente si contracte solide care prevad garantii, penalitati si mecanisme de control. NU intr-o aplicatie care-ti numara gropile. Daca un candidat la primarie ar vorbi despre aceasta harta, asa cum va doriti dvs., pentru mine asta ar fi un semn clar ca gindeste micro, nu strategic.
  • Like 0
 • Alex check icon
  Dar o harta cu trotuarele blocate de masini nu aveti? In primul rand de asa ceva as vrea sa vorbeasca posibilii viitori primari.
  • Like 0
 • Am "alertat" si eu cu aplicatia un loc de joaca cu o mare groapa in betonul de la baza unei scari. Vazusem in vara un copilas cazut acolo si nu era bine de loc. Alerta am pus-o in februarie. In martie a aparut o fundita de plastic care limita accesul la scara respectiva. Suntem in mai si groapa in ciment e in acelasi loc, neatinsa. Cu amortizoarele te mai descurci, cu copilul lovit la coloana ce naiba faci? Aplicatia n-a iesit inca din faza "pare promitatoare".
  • Like 2
 • Lipsește concluzia articolului si nu ați dezvoltat titlul, care promitea o conexiune cu candidații la primărie. Aplicația civic alert pare promițătoare, dar dacă nu gaseste primăria un mod de a utiliza info adunate prin crowdsourcing, app-ul va rămâne doar un zid al plângerii.
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult