Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Biserica Ortodoxă Română își dorește „unificarea” sărbătoririi Paștilor în aceeași zi cu catolicii. „Din păcate, există rețineri” din partea Bisericii Ortodoxe Ruse

Inviere

În acest an, catolicii și ortodocșii sărbătoresc Paștile în aceeași zi, însă acest lucru nu se întâmplă de obicei. „E vorba de o mâhnire în lumea creștină, de a nu sărbători împreună cea mai importantă sărbătoare creștină, este o problemă de calendar, nu de dogmatică”, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. 

O parte dintre bisericile ortodoxe, în frunte cu cea rusă, au refuzat să accepte schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. Bănescu spune că, deși Biserica Ortodoxă Română a făcut trecerea la calendarul gregorian, sărbătorește Crăciunul după calendarul gregorian și Paștele după cel iulian. 

Aceasta a declarat în emisiunea „În fața ta”, moderată la Digi 24 de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, că Biserica Ortodoxă Română și-ar dori unificarea. 

Nu va lua această decizie însă de singură. „Decizia aceasta nu vine de la Biserica Ortodoxă Română, nu pentru că ea nu ar putea să facă lucrul acesta, ci pentru că pune deasupra acestei probleme problema unității ortodoxiei. Ortodoxia e preferabil să rămână unită în jurul celei mai importante sărbători”, a spus Bănescu.

Acesta a adăugat faptul că Biserica Ortodoxă Română și-ar dori „în mod evident ca si alte biserici ortodoxe să vină în actualitatea calendaristică. Din păcate exista rețineri, să nu zic poziție destul de fermă a bisericilor ortodoxe rămase pe calendar iulian”, spune reprezentantul Patriarhie Române, precizând că există o temere a Bisericii Ortodoxe Ruse că, o eventuală unificare va crea „un tumult” în rândul credicioșilor.

Emisiunea „În fața ta” poate fi urmărită în Duminica Paștelui, de la 13:05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cu pasi mici spre Ecumenism.
  • Like 0
 • Unitatea ortodoxiei nu exista de foarte multa vreme. Invocarea acesteia este cel putin deplasata. Se poate vorbi fara teama de a gresi, de ultaconservatorism. Privind pozitionarea BOR: este prezent intreg "pachetul" care a facut ca Romania sa fie parasita de nevoie de cca. patru milioane de concetateni. "Emigrarea" din BOR, pare sa sa fie asemanatoare. Identic ca in politicul, culturalul, economicul. socialul, nostru national, nici in BOR nu exista manifestari credibile, autentice.
  • Like 2
  • @ Schiau Cornel
   Da , mare dreptate aveti domnule. Si acest ultraconservatorim e grav , conform BOR este(cred) din cauza respectarii stricte a traditiilor ortodoxismului, dar este perceput de multi ca un fel de frica a BOR de a nu pierde un control( destul de fragil de fapt) asupra credinciosilor.
   • Like 0
 • Ar fi cel mai minunat lucru și mulți, mulți ortodocși s-ar bucura!! Cum să sărbătorești de două ori Învierea​?? Adică a înviat o dată pt ortodocși și o dată pt catolici??? Rugăciunea împreună e cea mai bine primită!
  • Like 2
 • check icon
  Dacă BOR dorește, nu este greu. B.O.RU poate păstra ca înainte, doar Crăciunul îl sărbătoresc pe 6 ianuarie, ca și sârbii. Așa că „argumentul rus” nu ține într-o discuție serioasă. Sau BOR ia deciziile numai după aprobarea BORu? Altfel nu-mi explic logica.
  Făcând un pas mai departe, toți creștinii ar trebui să sărbătorească Paștele în aceeași zi, ca și Crăciunul de altfel. Acestea sunt DECIZII POLITICE, dacă vrei să le faci le faci, dacă începi să invoci una sau alta, cum că vrei, dar... înseamnă că, de fapt, nu vrei. Dacă BOR ar face acest pas, o vor face, cert , și alții. Dar parcă BOR e autocefală. Sau nu e?
  • Like 2
 • Gita tradat si de Dragnea si de Ponta a ramas singurel cu pacatele sale asai rominul .Vorba ceea : Taceai EROU erai .
  • Like 0
 • check icon
  De fapt e tot politică, veșnica contrare est-vest.
  • Like 3


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult