Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Biserica Ortodoxă Română își dorește „unificarea” sărbătoririi Paștilor în aceeași zi cu catolicii. „Din păcate, există rețineri” din partea Bisericii Ortodoxe Ruse

Inviere

În 2017, catolicii și ortodocșii au sărbătorit Paștile în aceeași zi, însă acest lucru nu se întâmplă de obicei. „E vorba de o mâhnire în lumea creștină, de a nu sărbători împreună cea mai importantă sărbătoare creștină, este o problemă de calendar, nu de dogmatică”, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. 

O parte dintre bisericile ortodoxe, în frunte cu cea rusă, au refuzat să accepte schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. Bănescu spune că, deși Biserica Ortodoxă Română a făcut trecerea la calendarul gregorian, sărbătorește Crăciunul după calendarul gregorian și Paștele după cel iulian. 

Aceasta a declarat în emisiunea „În fața ta”, moderată la Digi 24 de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, că Biserica Ortodoxă Română și-ar dori unificarea. 

Nu va lua această decizie însă de singură. „Decizia aceasta nu vine de la Biserica Ortodoxă Română, nu pentru că ea nu ar putea să facă lucrul acesta, ci pentru că pune deasupra acestei probleme problema unității ortodoxiei. Ortodoxia e preferabil să rămână unită în jurul celei mai importante sărbători”, a spus Bănescu.

Acesta a adăugat faptul că Biserica Ortodoxă Română și-ar dori „în mod evident ca si alte biserici ortodoxe să vină în actualitatea calendaristică. Din păcate exista rețineri, să nu zic poziție destul de fermă a bisericilor ortodoxe rămase pe calendar iulian”, spune reprezentantul Patriarhie Române, precizând că există o temere a Bisericii Ortodoxe Ruse că, o eventuală unificare va crea „un tumult” în rândul credicioșilor.

Emisiunea „În fața ta” poate fi urmărită în Duminica Paștelui, de la 13:05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cu pasi mici spre Ecumenism.
  • Like 0
 • Unitatea ortodoxiei nu exista de foarte multa vreme. Invocarea acesteia este cel putin deplasata. Se poate vorbi fara teama de a gresi, de ultaconservatorism. Privind pozitionarea BOR: este prezent intreg "pachetul" care a facut ca Romania sa fie parasita de nevoie de cca. patru milioane de concetateni. "Emigrarea" din BOR, pare sa sa fie asemanatoare. Identic ca in politicul, culturalul, economicul. socialul, nostru national, nici in BOR nu exista manifestari credibile, autentice.
  • Like 2
  • @ Schiau Cornel
   Da , mare dreptate aveti domnule. Si acest ultraconservatorim e grav , conform BOR este(cred) din cauza respectarii stricte a traditiilor ortodoxismului, dar este perceput de multi ca un fel de frica a BOR de a nu pierde un control( destul de fragil de fapt) asupra credinciosilor.
   • Like 0
 • Ar fi cel mai minunat lucru și mulți, mulți ortodocși s-ar bucura!! Cum să sărbătorești de două ori Învierea​?? Adică a înviat o dată pt ortodocși și o dată pt catolici??? Rugăciunea împreună e cea mai bine primită!
  • Like 2
 • check icon
  Dacă BOR dorește, nu este greu. B.O.RU poate păstra ca înainte, doar Crăciunul îl sărbătoresc pe 6 ianuarie, ca și sârbii. Așa că „argumentul rus” nu ține într-o discuție serioasă. Sau BOR ia deciziile numai după aprobarea BORu? Altfel nu-mi explic logica.
  Făcând un pas mai departe, toți creștinii ar trebui să sărbătorească Paștele în aceeași zi, ca și Crăciunul de altfel. Acestea sunt DECIZII POLITICE, dacă vrei să le faci le faci, dacă începi să invoci una sau alta, cum că vrei, dar... înseamnă că, de fapt, nu vrei. Dacă BOR ar face acest pas, o vor face, cert , și alții. Dar parcă BOR e autocefală. Sau nu e?
  • Like 2
 • Gita tradat si de Dragnea si de Ponta a ramas singurel cu pacatele sale asai rominul .Vorba ceea : Taceai EROU erai .
  • Like 0
 • check icon
  De fapt e tot politică, veșnica contrare est-vest.
  • Like 3


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult