
În 2017, catolicii și ortodocșii au sărbătorit Paștile în aceeași zi, însă acest lucru nu se întâmplă de obicei. „E vorba de o mâhnire în lumea creștină, de a nu sărbători împreună cea mai importantă sărbătoare creștină, este o problemă de calendar, nu de dogmatică”, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
O parte dintre bisericile ortodoxe, în frunte cu cea rusă, au refuzat să accepte schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. Bănescu spune că, deși Biserica Ortodoxă Română a făcut trecerea la calendarul gregorian, sărbătorește Crăciunul după calendarul gregorian și Paștele după cel iulian.
Aceasta a declarat în emisiunea „În fața ta”, moderată la Digi 24 de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, că Biserica Ortodoxă Română și-ar dori unificarea.
Nu va lua această decizie însă de singură. „Decizia aceasta nu vine de la Biserica Ortodoxă Română, nu pentru că ea nu ar putea să facă lucrul acesta, ci pentru că pune deasupra acestei probleme problema unității ortodoxiei. Ortodoxia e preferabil să rămână unită în jurul celei mai importante sărbători”, a spus Bănescu.
Acesta a adăugat faptul că Biserica Ortodoxă Română și-ar dori „în mod evident ca si alte biserici ortodoxe să vină în actualitatea calendaristică. Din păcate exista rețineri, să nu zic poziție destul de fermă a bisericilor ortodoxe rămase pe calendar iulian”, spune reprezentantul Patriarhie Române, precizând că există o temere a Bisericii Ortodoxe Ruse că, o eventuală unificare va crea „un tumult” în rândul credicioșilor.
Emisiunea „În fața ta” poate fi urmărită în Duminica Paștelui, de la 13:05.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Făcând un pas mai departe, toți creștinii ar trebui să sărbătorească Paștele în aceeași zi, ca și Crăciunul de altfel. Acestea sunt DECIZII POLITICE, dacă vrei să le faci le faci, dacă începi să invoci una sau alta, cum că vrei, dar... înseamnă că, de fapt, nu vrei. Dacă BOR ar face acest pas, o vor face, cert , și alții. Dar parcă BOR e autocefală. Sau nu e?