Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Când, în sfârșit, începe să construiască spitale, statul pierde pe bandă rulantă medici, asistente și infirmieri. Privatul sau spitalele din Europa sau din America au o cerere enormă de personal medical specializat

Imagini cu medici din România la o conferință. Foto: Inquam Photos / George Călin

Colegiul Medicilor din România: Medicii români, burnout 36%, teama de malpraxis 80%, intenția de plecare din țara 58% la medicii sub 35 de ani (Inquam Photos/ George Călin)

18 mai 2024. Multă lume bună prezentă la prima lopată din construcția Spitalului de Urgență Cluj. Acesta este un comentariu neelectoral, nesponsorizat, necomandat.

Felicitări pentru inaugurarea de sâmbătă din Cluj. Ni se spune de multă vreme că avem nevoie de spitale regionale, județene, municipale, orășenești, comunitare. Sunt sume enorme alocate infrastructurii medicale din fonduri nerambursabile guvernamentale, europene și din PNRR, dar și din credite bancare - să vedem cum o să le plătim pe acestea din urmă. Economiștii spun că suntem peste măsura de îndatorați, dar ce știu ei?

Este foarte bine că inaugurăm șantiere de construcții, România se pricepe la inaugurări de construcții de infrastructură, am inaugurat un număr mare de șantiere de autostrăzi, spitale, școli, în ultimii ani.

Dar aici nu este vorba despre asta, despre inaugurarea sau finalizarea infrastructurii medicale. Este vorba despre resursa umană specializată și calificată, despre personalul medical pe care îl avem, îl pregătim, îl dezvoltăm pentru a funcționa în noile spitale regionale, județene, municipale, orășenești, comunitare. 

Datele care vin de la studiul sociologic comandat de Colegiul Medicilor ne arată că, dacă cineva nu intervine până înainte de 2027, nu o să mai avem pe cine să angajăm la spitalele regionale, județene, municipale, orășenești, comunitare. Iar datele de la Colegiul Medicilor nu arată cât din personalul medical senior se va pensiona peste 5-10 ani, probabil 30-35%. Și nu este vorba doar despre medici, ci și despre asistenți, infirmieri, brancardieri și tot restul angajaților din sistem.

Poate ca până în 2027, când se termină spitalele regionale, inclusiv cel din Cluj, vom găsi o cale sa reducem burn-out-ul medicilor de la 36% la, să zicem, 10%, teama de malpraxis de la 80% la, să zicem, 50% și intenția de plecare din țară a medicilor tineri de la 58% la, să zicem, 25%.

Sistemele sanitare din țările de Uniunea Europeană și din Statele Unite au o nevoie enormă de personal medical specializat și calificat astfel încât vor continua să atragă fără probleme acest personal din sistemul public din România. Sistemul sanitar privat din România, la fel, într-o nevoie enormă de personal medical specializat și calificat, va continua să atragă fără probleme acest personal din sistemul public. Vom putea înlocui aceasta fluctuație cu personal din Moldova și Asia sau cu inteligența artificială sau roboți? Chiar credeți asta?

Nu am pretenția că o să mă asculte cineva, dar rog toată lumea bună care a fost sâmbătă, 18 mai 2024, la momentul istoric al primei lopeți din construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj, să fie responsabilă și să facă un plan de acțiune ca să reducem până în 2027 procentele date de Colegiul Medicilor în analiza din 15 mai 2024.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu exista niciun plan de actiune, ca nu are cum sa existe. Poate tipicele hei-rupisme romanesti.

  Oamenii sunt liberi sa plece in cautarea binelui personal, a fericirii, a realizarii, a bunastarii. Atata timp cat societatea romaneasca nu poate crea un mediu, un ambient, o calitate care sa dea sens si sa raspunda pe toate palierele unei vieti traite aici, oamenii vor pleca.

  Balaceala din politica, nebunia din guvernare, legislatia, coruptia, taxele, veniturile toate alcatuiesc un tablou negru.

  Mai in susul paginii, colegul dvs., Marco Darius Badea are un articol cu titlul: Taxele tale în 2025. Avertismentul unui profesor de economie: „Eșecul va fi total. Așa cum Cuba a ajuns să importe zahăr, tot așa statul român nereformat va continua să se împrumute și să mărească impozitele, deoarece niciodată nu-i vor ajunge”.

  Nu l-am citit inca, dar imi pare un titlu edificator, e un exemplu de ce unii oameni aleg sa plece.

  Intre timp dl. Coldea e de 9 ore la Procuratura pe teme de coruptie avand ca subiect spalarea de bani. I-as transmite, daca as putea, sa stea linistit ca Procuratura se impotmoleste repede in anchete.

  Cum le face? cum le prezinta? ca toata lumea scapa, nimeni nu e extradat (exceptie Chereches, ca erau prea ocupati cu altele germanii).

  Un alt exemplu de „victorie” a justitiei” chiar in zilele acestea:
  „Victorie a lui Buzatu în instanță. Înregistrări cu momente cheie din dosarul mitei, excluse din anchetă.

  Pe durata camerei preliminare, când instanța verifică dacă ancheta penală a respectat rigorile procedurii penale, avocații lui Dumitru Buzatu contestat probele DNA, invocând că acestea au fost obținute cu încălcarea normelor. Cea mai aspră critică a vizat interceptarea lui Buzatu în arestul poliției, avocați invocând că DNA nu ar fi avut mandat”.- https://www.hotnews.ro/stiri-esential-27096193-victorie-lui-buzatu-instanta-inregistrari-momente-cheie-din-dosarul-mitei-excluse-din-ancheta.htm

  Am dat mai demult peste un articol foarte amuzant si edificator asupra vietii infractorilor in Romania:
  Scene dintr-o Romanie feudala, in fapt, petrecute in anul 2023:

  „„Tâmpitule, prostule, unde sunt cartofii? Nu vezi că e numai carne pe masă? Tu nu știi că eu țin post?”

  Vasalitate feudală în Vaslui: asistenta lui Buzatu îl umilea pe șeful de la Protecție Socială pe județ, transformat în servitor

  Dragoș Cazacu, șeful de la Asistență Socială Vaslui, are certificat de handicap și se dă cu Suzuki Hayabusa, cea mai rapidă motocicletă de serie din lume, care costă peste 15.000 de euro. În timpul serviciului îi servește la masă pe jupânul său, Dumitru Buzatu, și pe șefa de cabinet a acestuia.

  Episodul s-ar fi petrecut vineri, 22 septembrie, înaintea flagrantului. Baronul Buzatu a mers, cu alaiul său, la ferma piscicolă din satul Cârja, unde urma să mănânce pe cheltuiala proprietarului, Emil Savin.

  După ce au mâncat, Buzatu și alaiul său au mers să ia șpaga, moment în care s-a produs flagrantul.

  De spaimă, când a văzut că stăpânul său, Dumitru Buzatu, dar și motociclistul-argat Dragoș Cazacu sunt întinși de poliție cu mâinile pe mașină, șefei de cabinet i-a pierit aplombul și a leșinat. Traiul de prințesă profitoare s-a terminat!

  Scene petrecute înainte ca baronul PSD-ist să fie prins în timp ce lua șpaga, relatate de publicația locală Vremeanouă.ro, arată cum cei mai importanți șefi de instituții publice din județ nu sunt, de fapt, decât argați la curtea „jupânului”, fiind umiliți nu doar de acesta, dar și de persoanele apropiate de stăpân.
  Ana Maria Obreja (30 de ani), șefa de cabinet a baronului corupt Dumitru Buzatu (68 de ani), despre care presa locală neatârnată scrie că este de fapt amanta acestuia, a strigat ca la ultimul om la Dragoș Cazacu, șeful DGASPC Vaslui, atunci când a intrat în foișorul de la ferma unde urma să sosească președintele Consiliului Județean: „Tâmpitule, prostule, unde sunt cartofii? Nu vezi că este numai carne pe masă? Tu nu știi că eu țin post?””. https://ziaristii.com/tampitule-prostule-unde-sunt-cartofii-nu-vezi-ca-e-numai-carne-pe-masa-tu-nu-stii-ca-eu-tin-post-vasalitate-feudala-din-vaslui-asistenta-lui-buzatu-il-umilea-pe-seful-de-la-protectie-sociala-p/

  Dupa ce citesti asa ceva nu prea mai ai ce sa spui. Pur si simplu am ras. Am ras chiar bine. Am ras de noi, de prietenii nostri, de familiile noastre. Am ras de prostia noastra cand am tot sperat ca va fi mai bine in tara asta. Am ras ca din munca oamenilor acesti indivizi prospera conectati la bugetul de stat.

  Caragiale + Carlo Goldoni + Shakespeare + Moliere nu ar fi reusit sa scrie o piesa mai buna. E ceva mirobolant. Piesele, personajele din Coana Chirita ale lui Alecsandri sunt eclipsate.

  Cazurile astea arata clar de ce pleaca romanii din Romania. Sunt mici exemple de viata romaneasca.
  Oamenii vor sa aiba o altfel de viata, intr-un altfel de mediu. Nu e vorba doar despre bani.
  • Like 0
 • RazvanP check icon
  Puși să plătească studiile și le trece plecarea!
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Mai se bucură cineva că tinerii sunt apreciați în străinătate? Avem nevoie de ei aici, nu în afară.
  • Like 1
 • Mihai check icon
  Va scade numarul de medici la fel cum se intampla si cu cel din alte domenii. Asta se va vedea de la anul cand vor creste taxele de o sa ne iasa pe ochi. Practic nu se va mai merita sa lucrezi in tara si atunci pot ramane politicienii si specialii sa se descurce.
  • Like 2
 • E evident ca avem nevoie de revizuit si universitatile de medicina /asistente medicale. De adus si profesori tineri, si asistenti cu entuziasm, mai multe ore practice in spitale pt a lega teoria seaca de ce se face in realitate, si cel mai important, de marit numarul de locuri, si promovat mai mult prin licee, mai ales cele de provincie, pentru ca multe asistente medical se vor intoarce in orasul lor natal si practica acolo.
  • Like 2


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult