Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Care a fost generația cel mai bine educată în România? Răspunsul unui profesor specializat în psihologie organizațională

oameni pe strada - Foto Ditto / ImageSource / Profimedia

Foto Ditto / ImageSource / Profimedia

Generația cel mai bine educată în România a fost cea care a trecut educație în anii 80, a spus, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Dragoș Iliescu, profesor la Universitatea din București, specializat în psihologie organizațională și măsurare psihologică.

„A fost probabil generația care a trecut prin educație în anii 80, ultimii ani de comunism. Sunt și alte studii, eu am publicat un studiu pe ceea ce se numește efect Flynn. Efectul Flynn e un efect de creștere generațională a coeficientului de inteligență, a abilităților cognitive și aceea a fost generația cu cel mai înalt coeficient de inteligență din toate generațiile României. Deci sunt studii care ar corobora acea concluzie”, a spus profesorul Dragoș Iliescu, întrebat care a fost generația cel mai bine educată în România.

Studiul despre Efectul Flynn în România – Schimbările generaționale și în timp ale performanței cognitive în România, la care Dragoș Iliescu este coautor, a fost făcut pe 12.000 de persoane născute de-a lungul a 80 de ani.

„Generația care a avut cel mai mare IQ, evit să-i spun așa, hai să zicem abilități mentale generale, generația care a fost cel mai solidă din punctul ăsta de vedere a fost generația fix de dinainte de Revoluție. Am avut 12 ani de scădere abruptă după Revoluție, undeva în 1992-1993 s-a dus în jos rău de tot. În ultimii 6-7 ani suntem pe o creștere lentă, dar suntem pe o creștere. Însă nivelul pe care îl avem acum este doar foarte puțin deasupra nivelului pe care îl aveam în 1945. Suntem clar mai jos acum față de 1989. Datele sunt, din păcate, foarte puternice din punctul ăsta de vedere”, a afirmat profesorul la publicarea studiului.

Aflați și: 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult