Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Care sunt județele în care angajații au cele mai bune salarii? Clujul conduce clasamentul în industria de Dezvoltare Software, în timp ce în Timiș se oferă cele mai mari venituri în Producție

tineri - IT - Getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Anul 2018 a fost, din multe puncte de vedere, unul foarte dificil pentru specialiștii în Resurse Umane, pentru piața muncii și pentru mediul de afaceri în general. Schimbările legislative sau reglementările fiscale au produs haos în multe companii și au provocat rectificări bugetare periodice, ce au dus la dezechilibre majore, restructurări de personal și, în unele cazuri, chiar la renunțarea investițiilor pe piața românească. Fluctuația de personal a atins valori record, salariile brute au înregistrat creșteri mult peste cotele previzionate, pentru ca – în final – angajații să nu aibă venituri mai mari, iar în rândul companiilor cuvântul de ordine să fie îngrijorare. Sunt doar câteva dintre concluziile desprinse din studiul de compensații și beneficii AIMS SalaryMap 2019, care a cules informații de la 362 de companii din întreaga țară, acoperind industriile Dezvoltare Software, Producție și Outsourcing. În total, aceste companii au peste 220000 de angajați, iar peste 95% dintre ele sunt străine. Care sunt însă angajații din România care, potrivit studiului, o duc cel mai bine pe piața muncii? 

  • În continuare industria de Dezvoltare Software oferă cele mai marii salarii de pe piață, ajungând în luna ianuarie 2019 la un salariu mediu de 2179 de euro brut. Ca și anul trecut, specialiștii în IT din județul Cluj se bucură de cele mai mari venituri din țară, cu o valoare de 2506 euro brut salariul mediu, fiind urmați de colegii din județul Timiș, pentru care valoarea medie a salariului este de 2173 euro brut. (Menționăm că, deși anul acesta au existat în premieră companii din București care au participat în studiul AIMS SalaryMap, numărul acestora încă nu a fost suficient de mare pentru a putea face analize statistice relevante pentru piața respectivă, de aceea București încă nu apare în „topurile” la care ne referim în acest material.)
  • De trei ori mai puțin decât angajații din IT au câștigat salariații din zona de Producție, acolo unde salariul mediu brut a fost de 743 euro. Raportul pe țară poziționează județul Timiș ca fruntaș în top, cu un salariu mediu brut de 907 euro, în luna ianuarie a acestui an, urmat de județele Brașov, Sibiu și Cluj.
  • În ceea ce privește industria Outsourcing - companii care au activitate de servicii externalizate pentru firme din grup (Shared-Service) sau pentru terți (BPO) - câștigul mediu raportat în luna ianuarie a fost de 1429 de euro brut.

Comparație 2018-2019

Pentru cele 3 industrii analizate de AIMS SalaryMap, față de aceeași perioadă a anului trecut (ianuarie), cel mai mic procent de creștere a salariilor brute de încadrare s-a înregistrat în industria de Dezvoltare Software (8,14%), iar cel mai mult au crescut salariile în sectorul de Producție, unde creșterea a fost de 12,74%. În industria de Outsourcing, creșterea salariilor în 2018 a fost de 10,33%. Ceea ce la o primă citire pare o veste surprinzător pozitivă – creșterea cu peste 12 procente a salariilor în Producție – la o analiză puțin mai adâncă observăm că cifrele nu se reflectă în buzunarele românilor angajați în acest sector. De ce?

  • Sectorul productiv a fost cel mai afectat de creșterile succesive ale salariului minim pe economie (3 ani la rând), iar companiile de producție au fost nevoite să își ajusteze grilele salariale pentru a-și păstra avantajele competitive față de concurență. De la criza economică din 2009-2011, până în urmă cu 3 ani, salariile au crescut în România într-un ritm relativ constant și predictibil, cu procente între 4% și 7%, în funcție de regiune și de industrie. Din 2016 însă, procentele s-au mărit brusc și se păstrează la valori de două cifre. Creșterea costurilor cu salariile s-a reflectat însă în creșterea prețurilor, astfel încât, de la o inflație sub 1% înainte de 2016, s-a ajuns la o inflație de 4% în primul trimestru din 2019. Deci nivelul de trai al angajaților care au beneficiat de aceste măriri nu a crescut proporțional cu procentul de creștere a salariilor. De asemenea, procentele mai mari de creștere a salariilor din Producție s-au datorat și încercărilor repetate de a contracara fluctuația de personal, aceasta fiind industria care a înregistrat cele mai mari cifre. În 2018, în Producție, fluctuația medie a fost de 33,77%, cea mai mare cifră înregistrată în cei 20 de ani de când se derulează studiul AIMS SalaryMap! Prin comparație, fluctuația medie de personal în 2018 pentru industria de Dezvoltare Software a fost de 17,23% (deci la jumătate față de Producție).

În ceea ce privește estimarea de creștere a salariilor pe 2019, procentele pentru cele 3 industrii prezente în AIMS SalaryMap se situează între 8 și 9% și între 7 și 8% pentru anul 2020. Desigur, însă, că aceste estimări vor fi puternic influențate de evoluțiile politice și economice din România, astfel încât este posibil să asistăm din nou la o răsturnare de cifre. De menționat că din ce în ce mai multe companii întâmpină greutăți în a-și face o planificare bugetară pentru anul următor. Astfel, mai puțin de 25% din cele 230 de companii din studiul de Producție au putut să declare, în ianuarie 2019, care este procentul de creștere a salariilor estimat pentru anul 2020. Încă și mai puține au fost aceste companii din Dezvoltare Software (20%) și Outsourcing (18%).

Care este categoria de angajați ce beneficiază de cel mai mare procent de venit variabil?

  • Muncitorii sunt cei care beneficiază de cel mai mare procent de venit variabil, din toate categoriile de angajați analizate. Astfel, ei au avut un adaos de 30,95% la salariul de încadrare, venituri provenite din multitudinea de prime și bonusuri adresate acestui nivel angajați. Procentul de venit variabil în cazul specialiștilor cu studii superioare nu a fost prea mult influențat de industria în care au activat aceștia în 2018, fie că au fost programatori, ingineri de producție sau specialiști de suport pentru diverse procese: ei au avut un surplus la salariul de bază de aproximativ 18%. Bonusul de performanță și prima de recomandare sunt cele mai populare componente ale venitului variabil, în toate cele 3 industrii. Primul este oferit de 89% din companiile din Outsourcing și de 85% din companiile de Producție, în timp ce doar 70% din companiile de Dezvoltare software îl au în pachet. În schimb, în această industrie, prima de recomandare este acordată de 82% dintre companii, părând a fi unul din cele mai importante canale pentru recrutarea de noi angajați. De altfel, acest bonus a crescut în popularitate de la an la an, devenind acum mai des întâlnit decât primele de Crăciun sau de Paște (cu excepția companiilor de Producție, unde acestea încă se situează cu câteva procente deasupra primei de recomandare). Prima de loialitate – sau sporul de vechime, cum mai este cunoscut în companiile cu tradiție – este în continuare apreciată de companiile de producție (50% o au în pachetul lor de venit variabil), în schimb este aproape neglijată în industria de Dezvoltare Software, unde doar 24% din companii o acordă.

Instabilitatea mediului economic și politic din România au adus un 2018 încărcat de tulburare, stres, îngrijorare și ore nesfârșite de ședințe la sediile centrale ale companiilor, pentru a justifica rectificările de buget adresate entitățileor din România. Și în 2019, nu contenim să contorizăm efectele acestui an dificil, cu atât mai mult cu cât contextul internațional este și el un factor bulversant. Drept urmare, companiile își manifestă un interes crescut pentru “ce fac alții”, în dorința de a rămâne ancorate într-o piață competitivă. În același timp, privesc cu speranță spre a doua jumătate a anului 2019, și, mai ales, spre 2020, așteptând o gură de aer proaspăt și o respirație de ușurare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aceleași lozinci cu Clujul și cu IT-iștii. Nu v-ați plictisit, noi da.
    • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      Vanu Vanu check icon
      lozinca: in tara sunt furtuni, e cod galben. Hai sa ne plictisim si de asta :))
      creier aveti?
      • Like 1
    • @ Vanu
      Măi creierașule, citește și comentariul de mai jos scris de Raul, e pertinent
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Vanu Vanu check icon
      mult prea profund pt tine commentul meu
      nu i bai, e cald, incercam sa ntelegem
      • Like 0
  • Raul check icon
    Clasament fara Bucuresti. Bun de tot. :))
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon