Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Câteva principii de bază din spatele Programului IMM Invest: Antreprenorii trebuie să acționeze responsabil. Mașina de serviciu poate să mai aștepte. Acum altele sunt prioritățile

antreprenor mic - afacere - (Foto: Guliver/Getty Images)

Foto: Guliver/Getty Images

Câteva principii de bază din spatele Programului IMM Invest:

- Antreprenoriatul este factor esențial în dezvoltarea unei națiuni. Doar cu ajutorul antreprenorilor români vom putea ieși din criză și ne vom putea dezvolta. Multă vreme ei au fost lăsați de izbeliște, întrebați din când în când cum votează. În rest, umilință și bariere fiscale și nefiscale nenumărate. Să nu cumva să se prindă că pot ajunge la bunăstare și altfel decât prin filtrul Tătucului. Amețiți de tot felul de subvenții scutiri fiscale cu iz de praf de tobă.

- Capitalul este fundamental în orice act antreprenorial. Fără capital antreprenorii nu prea pot face mare lucru cu ideile lor, cu inițiativa lor. Nu pot fi antreprenori. Nu pot ajuta în actul fundamental de alocare a resurselor în condiții de risc și incertitudine;

- Accesul la capital al IMM-urilor este unul foarte redus. Mai ales cu politicile publice din anii anteriori în care statul și titlurile sale de stat erau mult mai seducătoare pentru bănci. Băncile au uitat de IMM-uri în bună măsură. Le consideră prea riscante. Le solicită multe garanții personale ca să aibă încredere în ele. Parteneriatul cu statul poate ajuta enorm în refacerea acestei credibilități în capacitatea antreprenorilor de a găsi soluții;

- Filtrul băncilor în alocarea capitalurilor, experiența lor în acest sens, dar și faptul că au în administrare cea mai importantă resursă a unei națiuni - economisirile noastre sunt esențiale în acest mecanism. Antreprenorii trebuie să acționeze responsabil și atent. Să se asigure că alocă resursele cumpătat și exact acolo unde e nevoie de ele. Și exact atât cât este nevoie. Nu este loc de risipă de resurse în astfel de momente. Și nici de erori sau lucruri mai puțin importante. Mașina de serviciu poate să mai aștepte. Acum altele sunt proritățile.

- Blocajul financiar într-o economie puțin bancarizată pe partea de creanțe (creditul comercial nebancar este enorm) este unul din primele efecte ale intrării într-o criză. Aducerea acestui credit comercial în interiorul sistemului bancar este esențială dacă se dorește deblocarea economiei. Capitalul de lucru (pe termen scurt) va salva multe afaceri mici în perioada următoare cu siguranță.

- Cu vânzări în scădere din motive lesne de înțeles, IMM-urile se pot orienta rapid spre ceea ce se cere cel mai mult, pot răspunde prin investiții la nevoia de echipmanente în lupta medicală, pot adăuga noi stadii de producție sau pot să se dezvolte în laterală adăugând opțiuni noi la ideea de afacere existentă. În acest fel se pot reface vânzările în scurt timp. Angajații au o șansă în plus. Consumatorii au opțiuni în plus.

IMM Invest este un program de creditare bancară. Un program despre cei care duc de multă vreme greul economiei românești. Un program din care toți avem de câștigat pe termen lung. Un parteneriat între antreprenori și bănci cu garanția statului că este direct interesat ca acest parteneriat privat să funcționeze cu cât mai multe afaceri repuse pe roate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Evaziunea fiscala realizata prin achizitionarea masinii personale pe firma poate sa astepte.
    • Like 0
    • @
      E greu de schimbat cultura organizațională și mentalitatea la noi. Pe lângă asta mai e și nivelul precar de educație al antreprenorilor români. La noi modelele de succes sunt patronii care își sorb cafeaua pe Dorobanți în cluburile exclusiviste cu cheile de la mașina de lux trecută pe cheltuiala firmei și telefonul de ultimă generație facturat tot pe firmă expuse pe masa din cafenea iar în parcarea din apropiere se aud manelele din mașina rămasă cu geamul întredeschis din telecomandă. Ar fi interesant de publicat aici un studiu cu gradul de educație în domeniu de activitate al patronilor români pentru firmele pe care le conduc. Așa poate ne vom explica și rata mică de rentabilitate a companiilor mici și mijlocii românești sau indisciplina financiar-fiscală a acestora precum și raporturile lor cu forța de muncă salariata, de aia cred că e mai bine că s-a adăugat filtrul băncilor în ecuația accesării IMM Invest și nu a rămas doar la mâna unor funcționari din ministere.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult