Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ce face popa și ce spune Papa

Părintele Francisc a plecat

Părintele Francisc a plecat. Nu înainte de a înfăptui un miracol pe pământul românesc: zecile de mii de pelerini de la Blaj au strâns tot, n-au lăsat un pet, un fir de gunoi în urmă. Minunea purității pe Câmpia Libertății.

N-am scris și nu am spus nimic câtă vreme Papa a fost în România. Întrucât nu cred în nicio biserică și în niciun Dumnezeu, mi-am zis că e drept să nu tulbur întâlnirea Sanctității Sale cu credincioșii.

Nici acum nu voi vorbi despre Părintele Francisc cu cuvintele mele. Voi citi din cugetarea trimisă de ÎnaltPreaOmenia Sa lumii întregi, îngăduindu-mi să sper că unii dintre cei care cred cu tărie că știu în ce cred măcar vor cădea pe gânduri.

Adesea folosesc exemplul păunului pentru a arăta realitatea deșertăciunii omenești: privit din față, păunul e frumos. Dar descoperiți adevărul dacă îl priviți din spate...Cine se dedă astfel adorației de sine, multă mizerie are de ascuns în el.

A avea răspuns la toate întrebările e dovada că Dumnezeu nu este cu tine. Că ești un fals profet, care profită de religie pentru sine.

Cineva care se gândește numai cum să ridice ziduri de tot felul, și nu să construiască poduri, nu se poate numi creștin. Așa ceva nu există în Evanghelie.

Cred în Dumnezeu. Nu într-un Dumnezeu catolic. Nu există Dumnezeu catolic. Există Dumnezeu.

Am fost întrebat, în mod provocator, dacă aprob homosexualitatea. Am răspuns cu o altă întrebare: “Spuneți-mi, când Dumnezeu se uită la o ființă umană homosexuală, o înconjoară cu iubire sau o respinge și o condamnă?” Dumnezeu ne învață să ținem seama, întotdeauna și înainte de orice, de ființa umană.

Dumnezeu are întotdeauna răbdare.

În parohia noastră sunt preoți care nu acceptă să boteze copiii mamelor singure, deoarece nu sunt concepuți în sacralitatea căsătoriei. Aceștia sunt fariseii zilei de azi, cei care clericesc biserica, considerând-o proprietate personală. Cei care stau stavilă între oameni și salvarea lor prin Dumnezeu.

Trebuie să ne străduim cât putem pentru a înflori în biserică o teologie profundă a femeilor. E nevoie de geniul feminin când luăm hotărâri grele.

Visez o biserică mamă și păstoriță.

Unii dintre cei mai buni oameni din istorie n-au crezut în Dumnezeu, în vreme ce unele dintre cele mai mari atrocități au fost săvârșite în numele Domnului.

Nu mâncați miel de Paște! În cele mai vechi comunități creștine, mielul a fost reprezentat pe umerii păstorului și simboliza sufletul salvat de Hristos. Uciderea lui de Paște nu are nicio bază în tradiția creștină, ci mai degrabă își are rădăcinile în Vechiul Testament. Este un ritual sângeros, în totală contradicție cu conceptul Învierii.

O persoană poate fi spirituală, fără, însă, a fi religioasă. Nu este nevoie să mergi la biserică și să dai bani - pentru mulți oameni, natura poate fi biserica.

Ca pe un spital de campanie după bătălie văd biserica noastră. E fără rost să întrebi un rănit grav dacă are colesterolul sau glicemia mărite. Trebuie să-i vindeci rănile.

Să ne amintim cu toții: nu poți propovădui Evanghelia lui Isus fără mărturia vie a propriei tale vieți.

Dansam când eram tânăr. Îmi place tangoul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • e-vis check icon
  Greu de inteles ce e in mintea dvs. si va bagati in fundaturile propriei dvs 'intunecimi', D-le Sfantanita! Si chiar e ciudat cum va descrieti pe dvs insiva in persoana celui care are 'raspuns la toate intrebarile'.
  Da, o persoana poate fi spirituala si asezata de partea intunecata a spiritului, stiti ca demonii au fost la inceput ingeri care au avut trufia sa creada ca pot a fi asemenea lui Dumnezeu.
  Biserica este 'geniul feminin' in 'simbol', fiind locuinta lui Dumnezeu pe pamint, Maica Domnului insasi este 'geniul feminin' prin care Isus ni s-a intrupat in iubire, facandu-se 'mama' pentru toti crestinii, fara sa fie nevoie sa 'danseze tango'.
  Biserica este trairea lui Dumnezeu in comuniune, nu in singuratate (cer iertare celor care cunosc biserica si menirea ei in lume, mai bine ca mine, daca ce scriu e gresit, vina mea!)
  Oricine are radacini la sat, stie ca mielul de Paste e inca o Rastignire a Mielului lui Dumnezeu: se taie in ziua in care Isus patimeste in acelasi mod, batut in cuie pe lemn, i se jupoaie pielea ca pe o camasa a lui Hristos, iar sangele este folosit potrivit datinilor din diferite regiuni. Simbolizeaza recunoasterea pacatelor, asumarea vinovatiei milenare a omenirii, pentru obtinerea iertarii la Inviere!
  Carnea si singele lui sunt simbolul 'trupului si sangelui' lui Hristos, la fel ca pastele de la biserica, din paine si vin.
  "In lume necazuri veti avea, dar indrazniti, Eu am biruit lumea", pt ca lumea e 'maya', iluzie, e-vis...
  • Like 2
  • @ e-vis
   Roxana B check icon
   Si totusi....am vazut mai multe clipuri pe you tube in seria Vax Populi.
   Nu mi s-a parut ca lumea de la tara stie de ce e sacrificat mielul.
   Nici macar ce inseamna Sarbatoarea de Pasti.
   Ideea principala e ca "de Pasti se maninca miel si de Craciun porc".Totul se reduce la mincare.
   Pe site-ul crestinortodox.ro este explicat de ce nu e necesara sacrificarea mielului de Pasti.
   Cu care nici eu nu sint de acord.
   V-am dat like pentru ca in esentza aveti dreptate in ceea ce spuneti.
   Dar nu cred ca "satul profund" mai ales in zilele noastre gindeste la fel de profund ca dumneavoastra.
   • Like 0
 • Poate ar trebui sa fiti mai atent la ceea ce scrieti. Initial declarati:"Întrucât nu cred în nicio biserică și în niciun Dumnezeu" pentru ca mai apoi, Big Surprise:"Cred în Dumnezeu. Nu într-un Dumnezeu catolic. Nu există Dumnezeu catolic. Există Dumnezeu. Ce sa te mai miri ca si articolul asta este varza la atata coerenta luminata in pas de tango.
  • Like 1
  • @ Victorin Borsciov
   Corina check icon
   La fel ca alții care comentează aici, nu ați înțeles că doar ce e scris în cursive, la început, îi aparține domnului Popescu, restul sunt citate din Papa Francisc.
   • Like 0
 • Acum, cred ca e timpul sa facem putin ordine in cultura personala. Sa reasezam ierarhiile valorice si sa ne gandim sa bem bauturi din ce in ce mai naturale (chiar si alcoolice). Deocamdata, topul cultural este dominat de Papa si Simona Halep dar Simona pierde deocamdata in fata unei pustoaice obraznice de 17 ani ( care vorbeste f bine si frumos limba engleza) si trece pe locul 2. Sanctitatea (care mi-e foarte simpatic) trece pe locul I din cauza ca spune chestii simple dar frumoase, pe care ar trebui sa le stie oricine inca din primii ani de viata. Pe locul 3 ...am obosit. Vom reveni curand cu noi informatii culturale. Poate....Chirila?! Nuuuu. Stiti? uneori mai glumim si noi cei de la stirile din santz !
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Preoții sunt plătiți (bine) de statul Român adică de NOI Toți și ar trebui să aibă bunul simț să nu mai ceară altă plată pentru serviciile prestate. Asta e fraiereală pe față.
  • Like 2
  • @ Dorin
   Valentin check icon
   Din câte ştiu doar salariile sunt plătite de stat. Restul se face prin autogospodărire, prin plata serviciilor religioase.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Ada check icon
   Si eu din cate stiu si din cate am vazut si auzit, pt gospodarire se aloca bani de la consiliu, primarii. De asemenea se pot folosi fonduri europene pt dezvoltare.
   • Like 1
  • @ Ada
   Valentin check icon
   Dacă stai în fondurile consiliului şi banii europeni îţi cade acoperişul. Se acordă UNELE fonduri. În rest se face autogospodărire.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Ada check icon
   V
   • Like 0
  • @ Valentin
   Ada check icon
   Vedem lucrurile diferit. Dv ii aparati pana in panzele albe, iar eu nu ii mai apar pt ca am vazut destule.
   • Like 0
  • @ Ada
   Valentin check icon
   Nu înţeleg ce e de apărat. Există multe probleme aici, după cum există multe probleme în orice alt domeniu. Problema e să faci diferenţele cum trebuie.
   Serviciile religioase se plătesc în orice ţară din lume. Şi catolicii plătesc servicii religioase. Cât de corect se procedează e o problemă, dar să susţinem că serviciile religioase n-ar trebui plătite e o cu totul altă problemă.
   Nu apăr pe nimeni pentru că matrapazlâcurile şi corupţia nu sunt de apărat.
   • Like 0
 • Corina check icon
  Pare o teologie a zilei de mâine, altceva decât creștinismul tradițional. Autorul se simte apropiat în concepții de Francisc I. Oare îl „bănuiește” că nici el nu crede în Dumnezeu ca noi, doar se folosește de acest nume, de ritualul aferent și de poziția lui în capul bisericii pentru a contribui la o restaurare a umanității amenințate, acționând, de fapt, „numai” de la înălțimea și adâncimea unei compasiuni imense? Credincioșii practicanți care au fost la slujbele oficiate de el ar trebui să poată spune dacă au trăit clipe încărcate de har ca altele, probabil puține, din amintirea lor - sau ceva benefic și generos, dar de altă factură, totuși.
  • Like 0
 • Am crescut în Făgăraș, într-o familie mixtă, tatăl roman din Aiud, romano- catolic, mama, sasoaica din Felmer, protestantă luterana.Bunul Dumnezeu era pretutindeni, adus de bunica mea.Copiii cu care ma jucam erau români ortodocși, evrei, maghiari, tigani, ...cine stie ce religie practicau?!?Copil fiind, stiam ca este " Celălalt Paste" după cojile de oua pe care le găseam aruncate pe strada.Craciunul mirosea a brad natural, a turta dulce, a mere ionatane si prindea viata in Biserica Evanghelică in momentul in care sunetul orgă imi rindică parul pe mâini.Atunci venea pruncul Iisus printre noi.Acum, în zilele maturității, pot spune doar atat..." il urcam din nou pe cruce.si ii batem cuiele la loc" prin comportamentul nostru.... .Si bunica nu mai este sa îl aducă ea pe Bunul Dumnezeu înapoi.
  • Like 3
 • Scris din suflet, se vede, dar ca un om care crede și nu știe ce, mai mult creezi confuzie decât lămurire cititorilor. Sau că sa parafrazez putin Psalmul 1 : o opinie..."ca pleava pe care o spulbera vantul". Ba e alba, ba e neagra, totuși mi-ar place gri... Daca exista o Ființă Supremă, nu cred că a lăsat la latitudinea noastră să hotărâm standardele pentru dreapta judecată, ar fi prea de tot. Dar cum ne credem mai mult decât suntem, ne permitem sa emitem opinii despre lucruri ce nu le înțelegem, ca și copii vorbind despre tainele vieții.
  • Like 0
 • As fi dorit sa va replic doar cu o poza: trei insi stau spate in spate intr-o camera, cu o bomba, care nu se mai vede. Ploua. Multumesc pentru articol!
  • Like 0
 • Șarmul papei, este șarmului civilizator al Europei, în sensul de ordine și curățenie. Papa vorbește exact pe gustul și plăcerea tuturor, deoarece știe că instituția pe care o conduce trebuie să supraviețuiască, ea neavând altă menire, decât perpetuarea ideii că D-zeu există. Dar cum putem ști (acum când nu mai suntem copii), defapt? Pentru că vedem diavolul, timpul și moartea.
  • Like 1
  • @ Ligia Marina Enachioiu
   Cred ca sa citim biblia, ar fi unul djn indenmuri, ca sa stim cine este Dumnezeu, Trinitatea, Biserica.
   • Like 0
 • Preotul ar trebui sa fie un telegraf intre mine si Dumnezeu. Cand se transforma in casier...ma lipsesc. Vreau sa ies mai ieftin.
  • Like 8
  • @ Trelea Sorin
   Meseria e bratara de aur, cam asa se spune.

   Nu este o oportunitate de implicarein comunitate ?
   • Like 0
  • @ Trelea Sorin
   Valentin check icon
   Valabil şi pentru medic. Dacă nu ne place, rămânem bolnavi, ne lipsim de el.
   • Like 6
  • @ Valentin
   Muntii nostri aur poarta.

   Cred ca au o problema cu sistemul informational.

   Si o problema de incredere, pentru ca justificarea, de a merge la doctoreste profesionala.
   • Like 0
  • @ Trelea Sorin
   Valentin check icon
   Ce înseamnă casier? Din câte ştiu, casierul dă un bon fiscal (care există şi în Biserică, dar nu prea se dă).
   Pe de altă parte nu mi se pare normal ca o biserică - mă refer la clădire - să fie taxată la utilităţi în regim de fabrică. De ce o asemenea instituţie plăteşte lumina în regim de uzină îmi scapă, dar cam aşa se întâmplă.

   Multe biserici de de cartier au un acoperiş vechi prin care curge apa. Sunt preoţi care ajută din puţinul pe care îl au cămine de bătrâni şi case de copii.

   Noi vedem doar suprafaţa, vedem ce arată la televizor, dar nu vei întâlni niciodată la ştiri o biserică de cartier, din aia săracă.
   Preotul din cartierul meu stă la trei camere şi are o maşină la mâna a doua, cu care cară saci la un cămin de bătrâni. Acum nu ştiu, poate că doarme pe munţi de bani, dar din ce văd nu mi se pare mare sfârâială. Cu doi copii la trei camere, cu soacră cu tot nu înseamă bogăţie. Şi tot din banii lui a încercat să repare acoperişul bisericii.

   Ierarhia e altceva. Vârful a fost întotdeauna bogat în orice situaţie.
   • Like 4
  • @ Trelea Sorin
   Ada check icon
   Aveti dreptate !
   Sufletul nu se poate cumpara .
   • Like 0
  • @ Valentin
   Ada check icon
   Nu putem compara medici cu preoti.
   Unii lucreaza cu sufletul si mantuirea altii cu, corpul.
   Lucruri diferite, chiar daca sunt in conexiune.
   • Like 1
  • @ Valentin
   Ada check icon
   Mi-i se pare normal ca Biserica sa platesca impozite si utilitatile. Nu mi-i se pare normal sa nu de-a chitanta ( bon ), Este adevarat ca exista parohii sarace, dar teologii atunci cand s-au facut preoti trebuiau sa stie ca exista riscul sa fie intr-o parohie saraca. Ei si-au ales meseria de preot.
   Faptul ca exista camine de batrani, orfani - o parte dintre acestea pot atrage fonduri pt dezvoltare.
   Imi cer scuze dar exista oameni cu copii mari care stau in 2 camere ( ce vorbim de 3 ).
   • Like 0
  • @ Ada
   Valentin check icon
   Există chitanţă pentru servicii religioase. Oricine o poate cere conform legii.
   Este normal să fie plătite utlităţi, dar nu în regim de companie sau de uzină.
   Există, dar aceşti oameni îi mai şi ajută pe alţii.
   • Like 0
  • @ Ada
   Valentin check icon
   Sufletul nu se poate cumpăra, dar munca unei persoane trebuie să fie renumerată. Un preot trebuie să aibă o familie pe care trebuie să o întreţină. Apare până şi în Biblie, unde se spune că oricine trebuie să primească plată pentru munca lui. Pavel îi spune lui Timotei că un preot trebuie să fie gospodar şi să se îngrijească de familie. Pentru asta e nevoie de bani. Era nevoie şi pe vremea lui Pavel, e nevoie şi acum.
   Nu se trăieşte doar cu aer. Copilul unui preot trebuie îmbrăcat, dat la şcoală etc
   Dacă aţi fi fost soţia unui preot cum aţi fi reacţionat? Aţi fost singura care asigură salariul în casă? Ar mai fi mers chestia cu sufletul cu un copil ţipând de foame? Nu prea cred. E normal să-ţi îngrijeşti familia, ori asta nu se poate face doar cu... suflet, că nu mănânci suflet şi nu-ţi plăteşti apa caldă şi lumina doar cu sufletul.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Ada check icon
   Este adevarat ca oricine o poate cere dar se fofilesc cand sa o dea. Am vazut destule chitante care nu aveau nici macar insemnele episcopiei.
   Bani pe botezuri, nunti, inmormantari, diverse alte servicii, cati bani fara chitante ? La cati bani se strang la o biserica se poate asemana cu o fabrica.N
   • Like 0
  • @ Ada
   Valentin check icon
   Asta e problema noastră, a românilor. Biserică ortodoxă există şi în Japonia, Statele Unite, Franţa etc. E drept că acolo se ia atitudine.
   Se pare că nu se strâng atât de mulţi încât să părăseşti cele patru camere şi să nu mai stai cu soacra. Dacă faceţi parte dintr-o parohie, vă puteţi informa cât costă utilităţile, ce cheltuieli s-au făcut etc. Există un consiliu parohial în care se discută toate aceste probleme.
   Orice problemă se rezolvă doar atunci când îi dai atenţie. Altfel stagnează.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Ada check icon
   Da, se poate cere chitanta dar se fofilesc sa o dea.
   Bani pe botezuri, nunti, inmormantari, alte servicii.
   Cand s-au facut preoti nu stiau la ce meserie merg ? Decat sa atraga fonduri europene mai bine asteapta sa dea care, cum, ca ceva tot pica.

   • Like 0
  • @ Ada
   Valentin check icon
   Din păcate folileala e boală naţională, dar asta ţine tot de noi. Problemele nu se rezolvă discutând, ci punând umărul, fiecare pe bucăţica lui. Dacă vă interesează aspectul, reglaţi problema cu consiliul parohial de care aparţineţi. Dacă nu, discutăm discuţii.
   Fondurile europene nu se atrag aşa de uşor.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Ada check icon
   Pt ca m-ati scos din nervi dati-mi voie sa va spun ca stiu foarte bine cum traiesc o parte dintre preoti. Majoritatea o duc de la bine in sus si au 2 locuri de munca, deci nu traiesc doar cu banii care le vin de la cele 2-3 ore pe zi in parohie.
   '' Pentru asta e nevoie de bani."- depinde de cati bani. Si copii altora trebuie imbracati si hraniti.
   Din pacat discrepanta dintre preotii din Romania si populatia Romaniei se adanceste pe zi ce trece.Si plata la fi la preoti.
   Referendumul din 2018 exact asta a scos in evidenta.
   • Like 1
  • @ Valentin
   Sa-i ajute Dumnzeu. Ca este o munca foarte grea.
   • Like 0
  • @ Ada
   Valentin check icon
   Nu vă contrazic, dar din ce am văzut eu lucrurile pot sta şi altfel. Cel puţin în parohia de unde aparţin. Vă pot spune că eu stau cum mult mai bine financiar decât preotul respectiv. Cel puţin nu văd cum funcţionează acele 2 locuri de muncă atunci când încă stai înghesuit în trei camere.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Dorin check icon
   Preot să de-a chitanță???Unde?? Poate in altă țară.In nici un caz în România .
   • Like 1
  • @ Dorin
   Valentin check icon
   Posibil, dar chitanţă există.
   • Like 0
  • @ Dorin
   Ada check icon
   Daca ceri cu tupeu iti da daca nu, nu. Daca ii spui ca nu ii mai dai bani pt nimic iti da chitanta altfel te noteaza prin caiete.
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult