
Părintele Francisc a plecat. Nu înainte de a înfăptui un miracol pe pământul românesc: zecile de mii de pelerini de la Blaj au strâns tot, n-au lăsat un pet, un fir de gunoi în urmă. Minunea purității pe Câmpia Libertății.
N-am scris și nu am spus nimic câtă vreme Papa a fost în România. Întrucât nu cred în nicio biserică și în niciun Dumnezeu, mi-am zis că e drept să nu tulbur întâlnirea Sanctității Sale cu credincioșii.
Nici acum nu voi vorbi despre Părintele Francisc cu cuvintele mele. Voi citi din cugetarea trimisă de ÎnaltPreaOmenia Sa lumii întregi, îngăduindu-mi să sper că unii dintre cei care cred cu tărie că știu în ce cred măcar vor cădea pe gânduri.
Adesea folosesc exemplul păunului pentru a arăta realitatea deșertăciunii omenești: privit din față, păunul e frumos. Dar descoperiți adevărul dacă îl priviți din spate...Cine se dedă astfel adorației de sine, multă mizerie are de ascuns în el.
A avea răspuns la toate întrebările e dovada că Dumnezeu nu este cu tine. Că ești un fals profet, care profită de religie pentru sine.
Cineva care se gândește numai cum să ridice ziduri de tot felul, și nu să construiască poduri, nu se poate numi creștin. Așa ceva nu există în Evanghelie.
Cred în Dumnezeu. Nu într-un Dumnezeu catolic. Nu există Dumnezeu catolic. Există Dumnezeu.
Am fost întrebat, în mod provocator, dacă aprob homosexualitatea. Am răspuns cu o altă întrebare: “Spuneți-mi, când Dumnezeu se uită la o ființă umană homosexuală, o înconjoară cu iubire sau o respinge și o condamnă?” Dumnezeu ne învață să ținem seama, întotdeauna și înainte de orice, de ființa umană.
Dumnezeu are întotdeauna răbdare.
În parohia noastră sunt preoți care nu acceptă să boteze copiii mamelor singure, deoarece nu sunt concepuți în sacralitatea căsătoriei. Aceștia sunt fariseii zilei de azi, cei care clericesc biserica, considerând-o proprietate personală. Cei care stau stavilă între oameni și salvarea lor prin Dumnezeu.
Trebuie să ne străduim cât putem pentru a înflori în biserică o teologie profundă a femeilor. E nevoie de geniul feminin când luăm hotărâri grele.
Visez o biserică mamă și păstoriță.
Unii dintre cei mai buni oameni din istorie n-au crezut în Dumnezeu, în vreme ce unele dintre cele mai mari atrocități au fost săvârșite în numele Domnului.
Nu mâncați miel de Paște! În cele mai vechi comunități creștine, mielul a fost reprezentat pe umerii păstorului și simboliza sufletul salvat de Hristos. Uciderea lui de Paște nu are nicio bază în tradiția creștină, ci mai degrabă își are rădăcinile în Vechiul Testament. Este un ritual sângeros, în totală contradicție cu conceptul Învierii.
O persoană poate fi spirituală, fără, însă, a fi religioasă. Nu este nevoie să mergi la biserică și să dai bani - pentru mulți oameni, natura poate fi biserica.
Ca pe un spital de campanie după bătălie văd biserica noastră. E fără rost să întrebi un rănit grav dacă are colesterolul sau glicemia mărite. Trebuie să-i vindeci rănile.
Să ne amintim cu toții: nu poți propovădui Evanghelia lui Isus fără mărturia vie a propriei tale vieți.
Dansam când eram tânăr. Îmi place tangoul.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Da, o persoana poate fi spirituala si asezata de partea intunecata a spiritului, stiti ca demonii au fost la inceput ingeri care au avut trufia sa creada ca pot a fi asemenea lui Dumnezeu.
Biserica este 'geniul feminin' in 'simbol', fiind locuinta lui Dumnezeu pe pamint, Maica Domnului insasi este 'geniul feminin' prin care Isus ni s-a intrupat in iubire, facandu-se 'mama' pentru toti crestinii, fara sa fie nevoie sa 'danseze tango'.
Biserica este trairea lui Dumnezeu in comuniune, nu in singuratate (cer iertare celor care cunosc biserica si menirea ei in lume, mai bine ca mine, daca ce scriu e gresit, vina mea!)
Oricine are radacini la sat, stie ca mielul de Paste e inca o Rastignire a Mielului lui Dumnezeu: se taie in ziua in care Isus patimeste in acelasi mod, batut in cuie pe lemn, i se jupoaie pielea ca pe o camasa a lui Hristos, iar sangele este folosit potrivit datinilor din diferite regiuni. Simbolizeaza recunoasterea pacatelor, asumarea vinovatiei milenare a omenirii, pentru obtinerea iertarii la Inviere!
Carnea si singele lui sunt simbolul 'trupului si sangelui' lui Hristos, la fel ca pastele de la biserica, din paine si vin.
"In lume necazuri veti avea, dar indrazniti, Eu am biruit lumea", pt ca lumea e 'maya', iluzie, e-vis...
Nu mi s-a parut ca lumea de la tara stie de ce e sacrificat mielul.
Nici macar ce inseamna Sarbatoarea de Pasti.
Ideea principala e ca "de Pasti se maninca miel si de Craciun porc".Totul se reduce la mincare.
Pe site-ul crestinortodox.ro este explicat de ce nu e necesara sacrificarea mielului de Pasti.
Cu care nici eu nu sint de acord.
V-am dat like pentru ca in esentza aveti dreptate in ceea ce spuneti.
Dar nu cred ca "satul profund" mai ales in zilele noastre gindeste la fel de profund ca dumneavoastra.
Serviciile religioase se plătesc în orice ţară din lume. Şi catolicii plătesc servicii religioase. Cât de corect se procedează e o problemă, dar să susţinem că serviciile religioase n-ar trebui plătite e o cu totul altă problemă.
Nu apăr pe nimeni pentru că matrapazlâcurile şi corupţia nu sunt de apărat.
Nu este o oportunitate de implicarein comunitate ?
Cred ca au o problema cu sistemul informational.
Si o problema de incredere, pentru ca justificarea, de a merge la doctoreste profesionala.
Pe de altă parte nu mi se pare normal ca o biserică - mă refer la clădire - să fie taxată la utilităţi în regim de fabrică. De ce o asemenea instituţie plăteşte lumina în regim de uzină îmi scapă, dar cam aşa se întâmplă.
Multe biserici de de cartier au un acoperiş vechi prin care curge apa. Sunt preoţi care ajută din puţinul pe care îl au cămine de bătrâni şi case de copii.
Noi vedem doar suprafaţa, vedem ce arată la televizor, dar nu vei întâlni niciodată la ştiri o biserică de cartier, din aia săracă.
Preotul din cartierul meu stă la trei camere şi are o maşină la mâna a doua, cu care cară saci la un cămin de bătrâni. Acum nu ştiu, poate că doarme pe munţi de bani, dar din ce văd nu mi se pare mare sfârâială. Cu doi copii la trei camere, cu soacră cu tot nu înseamă bogăţie. Şi tot din banii lui a încercat să repare acoperişul bisericii.
Ierarhia e altceva. Vârful a fost întotdeauna bogat în orice situaţie.
Sufletul nu se poate cumpara .
Unii lucreaza cu sufletul si mantuirea altii cu, corpul.
Lucruri diferite, chiar daca sunt in conexiune.
Faptul ca exista camine de batrani, orfani - o parte dintre acestea pot atrage fonduri pt dezvoltare.
Imi cer scuze dar exista oameni cu copii mari care stau in 2 camere ( ce vorbim de 3 ).
Este normal să fie plătite utlităţi, dar nu în regim de companie sau de uzină.
Există, dar aceşti oameni îi mai şi ajută pe alţii.
Nu se trăieşte doar cu aer. Copilul unui preot trebuie îmbrăcat, dat la şcoală etc
Dacă aţi fi fost soţia unui preot cum aţi fi reacţionat? Aţi fost singura care asigură salariul în casă? Ar mai fi mers chestia cu sufletul cu un copil ţipând de foame? Nu prea cred. E normal să-ţi îngrijeşti familia, ori asta nu se poate face doar cu... suflet, că nu mănânci suflet şi nu-ţi plăteşti apa caldă şi lumina doar cu sufletul.
Bani pe botezuri, nunti, inmormantari, diverse alte servicii, cati bani fara chitante ? La cati bani se strang la o biserica se poate asemana cu o fabrica.N
Se pare că nu se strâng atât de mulţi încât să părăseşti cele patru camere şi să nu mai stai cu soacra. Dacă faceţi parte dintr-o parohie, vă puteţi informa cât costă utilităţile, ce cheltuieli s-au făcut etc. Există un consiliu parohial în care se discută toate aceste probleme.
Orice problemă se rezolvă doar atunci când îi dai atenţie. Altfel stagnează.
Bani pe botezuri, nunti, inmormantari, alte servicii.
Cand s-au facut preoti nu stiau la ce meserie merg ? Decat sa atraga fonduri europene mai bine asteapta sa dea care, cum, ca ceva tot pica.
Fondurile europene nu se atrag aşa de uşor.
'' Pentru asta e nevoie de bani."- depinde de cati bani. Si copii altora trebuie imbracati si hraniti.
Din pacat discrepanta dintre preotii din Romania si populatia Romaniei se adanceste pe zi ce trece.Si plata la fi la preoti.
Referendumul din 2018 exact asta a scos in evidenta.