Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ce face popa și ce spune Papa

Părintele Francisc a plecat

Părintele Francisc a plecat. Nu înainte de a înfăptui un miracol pe pământul românesc: zecile de mii de pelerini de la Blaj au strâns tot, n-au lăsat un pet, un fir de gunoi în urmă. Minunea purității pe Câmpia Libertății.

N-am scris și nu am spus nimic câtă vreme Papa a fost în România. Întrucât nu cred în nicio biserică și în niciun Dumnezeu, mi-am zis că e drept să nu tulbur întâlnirea Sanctității Sale cu credincioșii.

Nici acum nu voi vorbi despre Părintele Francisc cu cuvintele mele. Voi citi din cugetarea trimisă de ÎnaltPreaOmenia Sa lumii întregi, îngăduindu-mi să sper că unii dintre cei care cred cu tărie că știu în ce cred măcar vor cădea pe gânduri.

Adesea folosesc exemplul păunului pentru a arăta realitatea deșertăciunii omenești: privit din față, păunul e frumos. Dar descoperiți adevărul dacă îl priviți din spate...Cine se dedă astfel adorației de sine, multă mizerie are de ascuns în el.

A avea răspuns la toate întrebările e dovada că Dumnezeu nu este cu tine. Că ești un fals profet, care profită de religie pentru sine.

Cineva care se gândește numai cum să ridice ziduri de tot felul, și nu să construiască poduri, nu se poate numi creștin. Așa ceva nu există în Evanghelie.

Cred în Dumnezeu. Nu într-un Dumnezeu catolic. Nu există Dumnezeu catolic. Există Dumnezeu.

Am fost întrebat, în mod provocator, dacă aprob homosexualitatea. Am răspuns cu o altă întrebare: “Spuneți-mi, când Dumnezeu se uită la o ființă umană homosexuală, o înconjoară cu iubire sau o respinge și o condamnă?” Dumnezeu ne învață să ținem seama, întotdeauna și înainte de orice, de ființa umană.

Dumnezeu are întotdeauna răbdare.

În parohia noastră sunt preoți care nu acceptă să boteze copiii mamelor singure, deoarece nu sunt concepuți în sacralitatea căsătoriei. Aceștia sunt fariseii zilei de azi, cei care clericesc biserica, considerând-o proprietate personală. Cei care stau stavilă între oameni și salvarea lor prin Dumnezeu.

Trebuie să ne străduim cât putem pentru a înflori în biserică o teologie profundă a femeilor. E nevoie de geniul feminin când luăm hotărâri grele.

Visez o biserică mamă și păstoriță.

Unii dintre cei mai buni oameni din istorie n-au crezut în Dumnezeu, în vreme ce unele dintre cele mai mari atrocități au fost săvârșite în numele Domnului.

Nu mâncați miel de Paște! În cele mai vechi comunități creștine, mielul a fost reprezentat pe umerii păstorului și simboliza sufletul salvat de Hristos. Uciderea lui de Paște nu are nicio bază în tradiția creștină, ci mai degrabă își are rădăcinile în Vechiul Testament. Este un ritual sângeros, în totală contradicție cu conceptul Învierii.

O persoană poate fi spirituală, fără, însă, a fi religioasă. Nu este nevoie să mergi la biserică și să dai bani - pentru mulți oameni, natura poate fi biserica.

Ca pe un spital de campanie după bătălie văd biserica noastră. E fără rost să întrebi un rănit grav dacă are colesterolul sau glicemia mărite. Trebuie să-i vindeci rănile.

Să ne amintim cu toții: nu poți propovădui Evanghelia lui Isus fără mărturia vie a propriei tale vieți.

Dansam când eram tânăr. Îmi place tangoul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu sunt greco-catolic. Am fost de cand m-am nascut, desi am fost botezat ortodox de parinti. Am aflat lucrul acesta probabil pe la 11 ani, prin '91. Nu mi-a spus nimeni de ce religie sunt.

  Nu tin minte exact cand bunica m-a invatat sa ma rog, Stiu ca mergeam cu ea si bunicul la vie, la munca. Bunica din cand in cand, venea la mine si ma punea sa spun rugaciunea Tatal Nostru. Inainte sa mancam ne rugam cu totii.

  Bunica mea nu a mers niciodata la biserica. Cel putin eu nu am vazut-o niciodata. In fiecare seara si in fiecare dimineata pana sa apara zorii, mergea in gradina si se ruga la cer. Facea cruci ample, aplecandu-se pana la pamant, apoi cadea in genunchi cu mainile impreunate.

  Bunicii mei traiau din vanzarea de palinca si de vin la poarta casei.

  Satul bunicilor mei era un "sat unguresc" din judetul Salaj. Nu au existat niciodata conflicte etnice. Romanii erau in minoritate, undeva pe la 30%. Romanii vorbeau toti ungureste. Satul era impartit in doua ulite: ungureasca, unde locuiau doar maghiari si ulita romaneasca unde locuiau doar romani. La marginea satului erau cateva familii de tigani care erau ciurdari (mergeau cu vitele din sat la pasune). Existau doua biserici: una romaneasca (eu stiam ca sunt roman de religie romaneasca) si una reformata. Fiecare cu cimitirul ei. Am aflat mai tarziu ca in sat, pana nu au venit comunistii, nu a existat biserica ortodoxa.

  Biserica era inainte greco-catolica. Nu aveau voie sa faca biserica de piatra, ci doar de lemn. Bunicul cu niste vecini romani noaptea au legat in mai multe randuri cu funii turla bisericii si au daramat cu boii biserica, pana i-au lasat sa isi faca biserica de piatra, greco-catolica.

  Bunicii mei nu aveau carti de rugaciuni, cum am vazut la altii. Se rugau din caiete scrise de mana de bunicul meu.
  • Like 0
 • e-vis check icon
  Greu de inteles ce e in mintea dvs. si va bagati in fundaturile propriei dvs 'intunecimi', D-le Sfantanita! Si chiar e ciudat cum va descrieti pe dvs insiva in persoana celui care are 'raspuns la toate intrebarile'.
  Da, o persoana poate fi spirituala si asezata de partea intunecata a spiritului, stiti ca demonii au fost la inceput ingeri care au avut trufia sa creada ca pot a fi asemenea lui Dumnezeu.
  Biserica este 'geniul feminin' in 'simbol', fiind locuinta lui Dumnezeu pe pamint, Maica Domnului insasi este 'geniul feminin' prin care Isus ni s-a intrupat in iubire, facandu-se 'mama' pentru toti crestinii, fara sa fie nevoie sa 'danseze tango'.
  Biserica este trairea lui Dumnezeu in comuniune, nu in singuratate (cer iertare celor care cunosc biserica si menirea ei in lume, mai bine ca mine, daca ce scriu e gresit, vina mea!)
  Oricine are radacini la sat, stie ca mielul de Paste e inca o Rastignire a Mielului lui Dumnezeu: se taie in ziua in care Isus patimeste in acelasi mod, batut in cuie pe lemn, i se jupoaie pielea ca pe o camasa a lui Hristos, iar sangele este folosit potrivit datinilor din diferite regiuni. Simbolizeaza recunoasterea pacatelor, asumarea vinovatiei milenare a omenirii, pentru obtinerea iertarii la Inviere!
  Carnea si singele lui sunt simbolul 'trupului si sangelui' lui Hristos, la fel ca pastele de la biserica, din paine si vin.
  "In lume necazuri veti avea, dar indrazniti, Eu am biruit lumea", pt ca lumea e 'maya', iluzie, e-vis...
  • Like 2
  • @ e-vis
   Roxana B check icon
   Si totusi....am vazut mai multe clipuri pe you tube in seria Vax Populi.
   Nu mi s-a parut ca lumea de la tara stie de ce e sacrificat mielul.
   Nici macar ce inseamna Sarbatoarea de Pasti.
   Ideea principala e ca "de Pasti se maninca miel si de Craciun porc".Totul se reduce la mincare.
   Pe site-ul crestinortodox.ro este explicat de ce nu e necesara sacrificarea mielului de Pasti.
   Cu care nici eu nu sint de acord.
   V-am dat like pentru ca in esentza aveti dreptate in ceea ce spuneti.
   Dar nu cred ca "satul profund" mai ales in zilele noastre gindeste la fel de profund ca dumneavoastra.
   • Like 0
 • Poate ar trebui sa fiti mai atent la ceea ce scrieti. Initial declarati:"Întrucât nu cred în nicio biserică și în niciun Dumnezeu" pentru ca mai apoi, Big Surprise:"Cred în Dumnezeu. Nu într-un Dumnezeu catolic. Nu există Dumnezeu catolic. Există Dumnezeu. Ce sa te mai miri ca si articolul asta este varza la atata coerenta luminata in pas de tango.
  • Like 1
  • @ Victorin Borsciov
   Corina check icon
   La fel ca alții care comentează aici, nu ați înțeles că doar ce e scris în cursive, la început, îi aparține domnului Popescu, restul sunt citate din Papa Francisc.
   • Like 0
 • Acum, cred ca e timpul sa facem putin ordine in cultura personala. Sa reasezam ierarhiile valorice si sa ne gandim sa bem bauturi din ce in ce mai naturale (chiar si alcoolice). Deocamdata, topul cultural este dominat de Papa si Simona Halep dar Simona pierde deocamdata in fata unei pustoaice obraznice de 17 ani ( care vorbeste f bine si frumos limba engleza) si trece pe locul 2. Sanctitatea (care mi-e foarte simpatic) trece pe locul I din cauza ca spune chestii simple dar frumoase, pe care ar trebui sa le stie oricine inca din primii ani de viata. Pe locul 3 ...am obosit. Vom reveni curand cu noi informatii culturale. Poate....Chirila?! Nuuuu. Stiti? uneori mai glumim si noi cei de la stirile din santz !
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Preoții sunt plătiți (bine) de statul Român adică de NOI Toți și ar trebui să aibă bunul simț să nu mai ceară altă plată pentru serviciile prestate. Asta e fraiereală pe față.
  • Like 2
  • @ Dorin
   Valentin check icon
   Din câte ştiu doar salariile sunt plătite de stat. Restul se face prin autogospodărire, prin plata serviciilor religioase.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Ada check icon
   Si eu din cate stiu si din cate am vazut si auzit, pt gospodarire se aloca bani de la consiliu, primarii. De asemenea se pot folosi fonduri europene pt dezvoltare.
   • Like 1
  • @ Ada
   Valentin check icon
   Dacă stai în fondurile consiliului şi banii europeni îţi cade acoperişul. Se acordă UNELE fonduri. În rest se face autogospodărire.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Ada check icon
   V
   • Like 0
  • @ Valentin
   Ada check icon
   Vedem lucrurile diferit. Dv ii aparati pana in panzele albe, iar eu nu ii mai apar pt ca am vazut destule.
   • Like 0
  • @ Ada
   Valentin check icon
   Nu înţeleg ce e de apărat. Există multe probleme aici, după cum există multe probleme în orice alt domeniu. Problema e să faci diferenţele cum trebuie.
   Serviciile religioase se plătesc în orice ţară din lume. Şi catolicii plătesc servicii religioase. Cât de corect se procedează e o problemă, dar să susţinem că serviciile religioase n-ar trebui plătite e o cu totul altă problemă.
   Nu apăr pe nimeni pentru că matrapazlâcurile şi corupţia nu sunt de apărat.
   • Like 0
 • Corina check icon
  Pare o teologie a zilei de mâine, altceva decât creștinismul tradițional. Autorul se simte apropiat în concepții de Francisc I. Oare îl „bănuiește” că nici el nu crede în Dumnezeu ca noi, doar se folosește de acest nume, de ritualul aferent și de poziția lui în capul bisericii pentru a contribui la o restaurare a umanității amenințate, acționând, de fapt, „numai” de la înălțimea și adâncimea unei compasiuni imense? Credincioșii practicanți care au fost la slujbele oficiate de el ar trebui să poată spune dacă au trăit clipe încărcate de har ca altele, probabil puține, din amintirea lor - sau ceva benefic și generos, dar de altă factură, totuși.
  • Like 0
 • Am crescut în Făgăraș, într-o familie mixtă, tatăl roman din Aiud, romano- catolic, mama, sasoaica din Felmer, protestantă luterana.Bunul Dumnezeu era pretutindeni, adus de bunica mea.Copiii cu care ma jucam erau români ortodocși, evrei, maghiari, tigani, ...cine stie ce religie practicau?!?Copil fiind, stiam ca este " Celălalt Paste" după cojile de oua pe care le găseam aruncate pe strada.Craciunul mirosea a brad natural, a turta dulce, a mere ionatane si prindea viata in Biserica Evanghelică in momentul in care sunetul orgă imi rindică parul pe mâini.Atunci venea pruncul Iisus printre noi.Acum, în zilele maturității, pot spune doar atat..." il urcam din nou pe cruce.si ii batem cuiele la loc" prin comportamentul nostru.... .Si bunica nu mai este sa îl aducă ea pe Bunul Dumnezeu înapoi.
  • Like 3
 • Scris din suflet, se vede, dar ca un om care crede și nu știe ce, mai mult creezi confuzie decât lămurire cititorilor. Sau că sa parafrazez putin Psalmul 1 : o opinie..."ca pleava pe care o spulbera vantul". Ba e alba, ba e neagra, totuși mi-ar place gri... Daca exista o Ființă Supremă, nu cred că a lăsat la latitudinea noastră să hotărâm standardele pentru dreapta judecată, ar fi prea de tot. Dar cum ne credem mai mult decât suntem, ne permitem sa emitem opinii despre lucruri ce nu le înțelegem, ca și copii vorbind despre tainele vieții.
  • Like 0
 • As fi dorit sa va replic doar cu o poza: trei insi stau spate in spate intr-o camera, cu o bomba, care nu se mai vede. Ploua. Multumesc pentru articol!
  • Like 0
 • Șarmul papei, este șarmului civilizator al Europei, în sensul de ordine și curățenie. Papa vorbește exact pe gustul și plăcerea tuturor, deoarece știe că instituția pe care o conduce trebuie să supraviețuiască, ea neavând altă menire, decât perpetuarea ideii că D-zeu există. Dar cum putem ști (acum când nu mai suntem copii), defapt? Pentru că vedem diavolul, timpul și moartea.
  • Like 1
  • @ Ligia Marina Enachioiu
   Cred ca sa citim biblia, ar fi unul djn indenmuri, ca sa stim cine este Dumnezeu, Trinitatea, Biserica.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult