Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce facem cu copiii în această Pauză Mare? Idei „în patru timpi” pentru părinți mult prea ocupați

Nu te supăra frate!

Foto: Guliver/ Getty Images

Perioada aceasta de distanțare socială pare ca o pauză mare în care mici și mari împărțim nu doar spațiul, dar și timpul! Ne împărțim viața, activitățile, ne încurajăm, ne certăm și ne împăcăm și mai ales, ne trăim relațiile pe care ni le-am construit. Poate unii sunt fericiți pentru ce au creat până acum în casele lor, poate alții ar mai pune sau ar mai lua, dar cei în care mereu se adună eforturile noastre, cei din care se scade energia noastră rămân, întotdeauna, copiii! 

Desigur, copiii noștri sunt ființe de sine stătătoare, cu vocea lor proprie independentă de contribuția noastră cu valoare emoțională sau genetică, însă timbrul vocii lor este mereu evaluarea traiului nostru împreună.

Perioadele grele ne pot fi de folos doar prin modul în care le trecem, nu din cauza dificultății în sine. O pandemie care destabilizează o familie este o tragedie dacă membrii ei nu știu cum să se folosească de acest timp pentru a fi împreună cu adevărat, la bine și mai ales, la mai bine!

În cele ce urmează, vă ofer câteva idei de a vă împărți timpul cu copiii și printre picături, cum să vă oferiți vouă, părinților, timp de calitate: 

În tabelul de mai sus am împărțit timpul petrecut împreună în patru perioade care pot fi implementate în viața de familie. Fiecare acest timp poate fi folositor și va genera resurse de creștere emoțională și rezolvări menite să vă sprijine evoluția ca familie! L-am împărțit pe vârste pentru a fi mai ușor de înțeles și procesat de fiecare părinte.

Timpul pentru rezolvări este necesar în această perioadă în care copiii ne văd preocupați de incertitudini și ne simt lipsiți de control. E important să cunoști fricile copilului tău și să-i oferi ocazia să te audă cum gestionezi gândurile lui. Te sfătuiesc ca în cazul în care nu ai răspuns pentru o anumită condiție a vieții, să recunoști acest lucru și să îi spui fiicei sau fiului tău că pentru această situație încă nu ai un răspuns, dar fie ai o persoană de încredere pe care la rândul tău poți apela, fie te bazezi pe credință și insufli speranța. E important ca cei mici să știe că mereu există soluții. Astfel, evităm stările lor de anxietate.

Timpul de joacă nu are nevoie de multe explicații. În mod paradoxal, este timpul de care părinții se feresc cel mai mult, deși aduce mari beneficii adulților! Copiii simt când ne implicăm cu bucurie în jocul lor iar pentru noi, această activitate secretă hormoni de creștere care ne ajută să ne relaxăm. Pentru copiii de până la cinci ani am notat 10 activități de joacă, de câte 10 minute, una după alta. Prima, sa deseneze cel mai frumos lucru văzut vreodată, al doilea, să construiască din cuburi un oraș al copiilor cu superputeri, al treilea - să găsească în casă un loc în care nu poate fi găsit, a 4-lea - să facă din plastilină o barcă ce transportă copii spre Țara lui Peter Pan, 5 - să găsească 3 jucării preferate și să le pună să se joace împreuna de-a gradinița, 6 - sa facă 15 poze prin casă sau curte, celor mai mici și frumoase lucruri, 7 - să-și găsească 5 nume pe care i-ar plăcea să și le pună lui, 8 - sa găsească prin casă un traseu pe care o mașinuță poate să facă o cursă de 10 ori până numără la 10, 9 - sa lege corect șireturile a doi papuci, 10 - sa se îmbrace cum vrea el, pentru un teatru de păpuși în care este un personaj la alegere!

Timpul de învățare este necesar atât pentru a evita lenea, dar și pentru a calibra nivelul de autoritate dintre părinte și copil. Totodată, cu cât acest timp este mai bine implementat în rutina copilului, cu atât perioada de revenire la școală va fi mai ușoară!

Timpul pentru a ne cunoaște este de fapt cadoul acestei perioade! Mulți părinți observă în această perioadă situații noi la copiii lor. Fie că sunt benefice sau cer o rezolvare, acest timp ne ajută să cunoaștem reacțiile, gândurile și dorințele copiilor noștri. Ți-am lăsat câteva activități pe care sper să le găsești folositoare!

În cele din urmă, drag părinte, te invit ca tu însuți să folosești toți acești timpi, pentru tine! Găsește-ți medii în care să poți să culegi soluții pentru rezolvările tale! Investește în relaxare, fără ca asta să însemne consum de TV sau social media! Învață lucruri noi și mai ales, cunoaște-te! Ține cont că familia ta dispune de resurse folositoare ție: dragostea, istoria împreună și sper, încrederea! Oricât de provocatoare pare această perioadă împreună, felul în care o treci este opțiunea ta pentru viitor!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Dar nu este pauză. Şcoala continuă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult
sound-bars icon