Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce facem cu copiii în această Pauză Mare? Idei „în patru timpi” pentru părinți mult prea ocupați

Nu te supăra frate!

Foto: Guliver/ Getty Images

Perioada aceasta de distanțare socială pare ca o pauză mare în care mici și mari împărțim nu doar spațiul, dar și timpul! Ne împărțim viața, activitățile, ne încurajăm, ne certăm și ne împăcăm și mai ales, ne trăim relațiile pe care ni le-am construit. Poate unii sunt fericiți pentru ce au creat până acum în casele lor, poate alții ar mai pune sau ar mai lua, dar cei în care mereu se adună eforturile noastre, cei din care se scade energia noastră rămân, întotdeauna, copiii! 

Desigur, copiii noștri sunt ființe de sine stătătoare, cu vocea lor proprie independentă de contribuția noastră cu valoare emoțională sau genetică, însă timbrul vocii lor este mereu evaluarea traiului nostru împreună.

Perioadele grele ne pot fi de folos doar prin modul în care le trecem, nu din cauza dificultății în sine. O pandemie care destabilizează o familie este o tragedie dacă membrii ei nu știu cum să se folosească de acest timp pentru a fi împreună cu adevărat, la bine și mai ales, la mai bine!

În cele ce urmează, vă ofer câteva idei de a vă împărți timpul cu copiii și printre picături, cum să vă oferiți vouă, părinților, timp de calitate: 

În tabelul de mai sus am împărțit timpul petrecut împreună în patru perioade care pot fi implementate în viața de familie. Fiecare acest timp poate fi folositor și va genera resurse de creștere emoțională și rezolvări menite să vă sprijine evoluția ca familie! L-am împărțit pe vârste pentru a fi mai ușor de înțeles și procesat de fiecare părinte.

Timpul pentru rezolvări este necesar în această perioadă în care copiii ne văd preocupați de incertitudini și ne simt lipsiți de control. E important să cunoști fricile copilului tău și să-i oferi ocazia să te audă cum gestionezi gândurile lui. Te sfătuiesc ca în cazul în care nu ai răspuns pentru o anumită condiție a vieții, să recunoști acest lucru și să îi spui fiicei sau fiului tău că pentru această situație încă nu ai un răspuns, dar fie ai o persoană de încredere pe care la rândul tău poți apela, fie te bazezi pe credință și insufli speranța. E important ca cei mici să știe că mereu există soluții. Astfel, evităm stările lor de anxietate.

Timpul de joacă nu are nevoie de multe explicații. În mod paradoxal, este timpul de care părinții se feresc cel mai mult, deși aduce mari beneficii adulților! Copiii simt când ne implicăm cu bucurie în jocul lor iar pentru noi, această activitate secretă hormoni de creștere care ne ajută să ne relaxăm. Pentru copiii de până la cinci ani am notat 10 activități de joacă, de câte 10 minute, una după alta. Prima, sa deseneze cel mai frumos lucru văzut vreodată, al doilea, să construiască din cuburi un oraș al copiilor cu superputeri, al treilea - să găsească în casă un loc în care nu poate fi găsit, a 4-lea - să facă din plastilină o barcă ce transportă copii spre Țara lui Peter Pan, 5 - să găsească 3 jucării preferate și să le pună să se joace împreuna de-a gradinița, 6 - sa facă 15 poze prin casă sau curte, celor mai mici și frumoase lucruri, 7 - să-și găsească 5 nume pe care i-ar plăcea să și le pună lui, 8 - sa găsească prin casă un traseu pe care o mașinuță poate să facă o cursă de 10 ori până numără la 10, 9 - sa lege corect șireturile a doi papuci, 10 - sa se îmbrace cum vrea el, pentru un teatru de păpuși în care este un personaj la alegere!

Timpul de învățare este necesar atât pentru a evita lenea, dar și pentru a calibra nivelul de autoritate dintre părinte și copil. Totodată, cu cât acest timp este mai bine implementat în rutina copilului, cu atât perioada de revenire la școală va fi mai ușoară!

Timpul pentru a ne cunoaște este de fapt cadoul acestei perioade! Mulți părinți observă în această perioadă situații noi la copiii lor. Fie că sunt benefice sau cer o rezolvare, acest timp ne ajută să cunoaștem reacțiile, gândurile și dorințele copiilor noștri. Ți-am lăsat câteva activități pe care sper să le găsești folositoare!

În cele din urmă, drag părinte, te invit ca tu însuți să folosești toți acești timpi, pentru tine! Găsește-ți medii în care să poți să culegi soluții pentru rezolvările tale! Investește în relaxare, fără ca asta să însemne consum de TV sau social media! Învață lucruri noi și mai ales, cunoaște-te! Ține cont că familia ta dispune de resurse folositoare ție: dragostea, istoria împreună și sper, încrederea! Oricât de provocatoare pare această perioadă împreună, felul în care o treci este opțiunea ta pentru viitor!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Dar nu este pauză. Şcoala continuă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon