Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ești pregătit să pleci din multinațională și să cucerești lumea?

nou business - (Foto Guliver/Getty Images)

Foto Guliver/Getty Images

Dacă lucrezi într-o multinațională, probabil te gândești că acum este momentul să începi propriul business. Vrei să fii propriul șef. Vei trece ușor peste această criză, pentru că ai multă experiență. Așa am crezut și eu.

Lucrasem în BIG4 și companii din Fortune 500. Știam foarte bine IFRS și US GAAP. Eram membru CECCAR, ACCA.

În prima zi de antreprenoriat am postat pe Linkedin marea veste. Că am făcut un SRL. Singura mea grijă era că nu voi face față cererilor de la clienți.

Șoc! În prima zi nu a sunat niciun client. Nici următoarele zile. Nici următoarea lună. Am început să trimit articole la ziare. Cu două luni înainte vorbeam la conferințe. Am trimis articole la zeci de ziare. Alt șoc. Niciun ziar nu a publicat vreun articol.

Nici măcar colega mea de liceu, care lucra la o revistă financiară, nu a vrut să-mi publice articolele. Mi-a spus că publică doar articole semnate de BIG4. Mi-am dat seama că 10 ani de multinaționale nu prea mai mă ajută cu nimic.

În multinaționale eram plătit să evit riscurile. Ca antreprenor, singura metodă de supraviețuire este să transformi riscurile în oportunități. 

Totuși se întâmplă și ceva bun. După un an de antreprenoriat nu te va mai șoca nimic. Dacă un extraterestru va intra în biroul tău, îl vei întreba cu ce poți să-l ajuți.

După 10 ani de muncă în companii multinaționale, Radu a fondat CFO Network, a dezvoltat primul consultant financiar virtual din România CFO App și primul „Uber” pentru contabili Maxfin.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Afacere începută cu stângul. Oricum nu cu capul. Cine are cap nu lasă postul, iar dacă vrea să înceapă o afacere o face paralel și nu în loc de, și oricum după un studiu a pieței. Din câte știu, e recomandat să te pui sub o umbrelă mare iar nu să stai în ploaie în timp ce încerci să-ți meșterești una.
  • Like 0
  • @ Delia MC
   Marga check icon
   @DeliaMC Unele afaceri NU se pot deschide in paralel, din cauza conflictului de interese, printre altele. Un loc de munca solicitant nici nu iti mai lasa timpul si energia sa lucrezi si in paralel pt. propria ta afacere. Sunt convinsa ca dansul cunostea piata.
   • Like 0
  • @ Marga
   Delia MC Delia MC check icon
   Conflict de interese, poate da.
   Timp: cine caută găsește.
   Dacă începi o afacere fără s-o testezi dinainte fără riscuri, s-ar zice că nu cunoști piața. Una-i să crezi și alta să vezi. E cam greu să smulgi clienți unui gigant pavoazat cu titluri și care are ani de experiență în spate și e gata să te facă praf dacă-i iei din cașcaval...
   Despre toate astea există o întreagă literatură aplicată, nu-i ideea mea.
   Din final, înțeleg că i-a mers până la urmă, ceea ce mă bucură.
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Nu toţi au talentul de antreprenori. De fapt, antreprenorii sunt un procent mic. Plus că riscul pe timp de criză nu e tocmai recomandat. În criză e ca la cutremur: stai liniştit sub o masă şi aştepţi să treacă.
  • Like 1
 • Ma sperie gandul cu aceasta cucerire a lumii din fata laptop-ului sau PC-ului. "Baietii astia destepti" vor deveni toti heckeri de meserie in forme usoare sau mai complexe.....
  • Like 1
 • Gr Mihai Gr Mihai check icon
  Nici butic de cartier nu poti sa iti faci daca nu cotizezi la unii. E in interestul stapanilor ca daca vrei sa te eliberezi din sclavie sa ai sanse minime.
  • Like 1
 • Io zic ca BIG4 sau neBIG4 in CV, numele cuiva, fara antet si parafa de BIG4 inseamna exact zero, si e foarte greu sa insemne ceva. Intr-o lume dominata de trafic de influenta. BIG4 nu face nimic util si important pentru nimeni.
  • Like 3


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult