Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Comandamentul rus din Herson s-a retras. Contraofensiva ucraineană este iminentă

Harta războiului Ucraina

Foto: captură hartă Financial Times

Comandamentul rus s-a retras din Herson, în timp ce contraofensiva ucraineană este iminentă. Conform guvernatorului regiunii Nikolaiev, Vitali Kim, comandamentul armatei ruse s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru, potrivit Kyiv Independent.

Anterior, Ucraina a raportat că a lovit un pod peste barajul Nova Kakhovka din regiunea Herson, împiedicând astfel forțele rusești să traverseze cu ușurință râul care împarte în două regiunea Herson ocupată.

La începutul lunii august, Ucraina anunța eliberarea a 53 de localități în sudul țării

Ucraina a recucerit 53 de localități în regiunea Herson, ocupată în mare parte de ruşi. Rusia a capturat zone din sudul Ucrainei în prima fază a invaziei sale din 24 februarie. Ucraina desfășoară acum o contraofensivă majoră pentru recuperarea teritoriilor pierdute folosind arme cu rază lungă de acțiune primite din Occident pentru a lovi liniile de aprovizionare rusești. „De acum, 53 de așezări au fost confirmate ca fiind eliberate”, a declarat guvernatorul regiunii Herson pentru televiziunea națională. Cifra prezentată de ucraineni indică un ritm accelerat al câștigurilor în regiune, după ce luni anunțaseră că au recucerit 44 de localități.

Pe 13 august comandamentul rus din Herson s-a retras

„Toți comandanții unităților rusești din zona Herson, care sunt izolate pe malul vestic al râului Nipru, se retrag pe malul estic după ce artileria ucraineana a distrus ultimul pod auto important din Nova Kakhovka”, a anunțat Vitali Kim pe Facebook.

Decizia comandamentului rus din Herson vine ca urmare a distrugerii ultimului pod ce făcea legătura cu Crimeea

Ultimul pod peste Nipru a fost grav avariat de Ucraina. Acest pod era folosit de ruși pentru transportul peste Nipru, au informat autoritățile regionale din Herson. Într-o declarație oficială, americanii au recunoscut că Ucraina s-a aflat în spatele exploziilor de la baza aeriană rusă din Crimeea.

Armata ucraineană a avariat al patrulea și ultimul pod de pe Nipru din regiunea Herson. Podul era folosit de ruși pentru a transporta echipamente pe malul drept ocupat al fluviului, a declarat Serhiy Chlan, vicepreședintele consiliului regional Herson.

În același timp, Comandamentul Operațional „Sud” ucrainean a informat despre un atac reușit asupra podului din Nova Kachovka.

Ucrainenii au observat că rușii adunau echipamente pe malul stâng în Nova Kachovka și în orașul Tavrijsk. De acolo, au transportat armele prin barajul hidrocentralei. Dar suprafața drumului a fost distrusă în urmă cu câteva zile.

Explozii masive în Crimeea, peninsula ocupată de Rusia

Imediat după ce exploziile au măturat baza armata rusă, șoselele s-au umplut de mașini care au părăsit în grabă stațiunile unde erau cazați turiști ruși

Peninsula Crimeea, care rămâne sub control rusesc, a fost scutită de bombardamentele intense și de luptele de artilerie care au avut loc în alte zone din estul și sudul Ucrainei de la 24 februarie, când președintele Vladimir Putin a ordonat forțelor armate rusești să intre în Ucraina.

Crimeea era considerată o regiune sigură, fiind extrem de bine apărată de către Rusia.

Articol apărut inițial pe platforma Project-E

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De 1 luna se vorbeste de ea. Asteptam... Momentan tot ce se vede este cum Rusii castiga teren in EST.
    Mie imi este clar ca in momentul de fata mor baieti tineri degeaba. E clar ca NATO nu intra in bataie. Pacat de cei ce au murit si vor mai muri.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult