Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Comisia Europeană dă 3,4 miliarde de euro țărilor membre din prima linie a primirii refugiaților. România, pe lista Bruxelles-ului

Refugiați la Isaccea

Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Comisia Europeană a propus miercuri majorarea la 3,4 miliarde EUR a prefinanțării totale din REACT-EU pentru a sprijini statele membre care primesc refugiați din Ucraina.

După adoptarea acestei măsuri, banii vor putea fi folosiți accelera accesul statelor membre la fonduri pentru infrastructură, locuințe, echipamente și servicii în domeniul ocupării forței de muncă, al educației, al incluziunii sociale, al asistenței medicale și al îngrijirii copiilor.

„Invazia ilegală și nejustificată lansată de Rusia a forțat peste 3 milioane de ucraineni să își părăsească țara, iar acest număr crește în fiecare zi. Statele membre și societatea civilă au dat dovadă de o solidaritate remarcabilă, iar UE își intensifică acțiunile pentru a se asigura că sprijinul necesar ajunge la toți cei care îi găzduiesc. De aceea, după propunerea CARE, politica de coeziune va acorda 3,4 miliarde EUR din REACT-EU statelor membre, cu precădere celor aflate în prima linie, pentru a răspunde nevoilor acestora. Suntem alături de poporul ucrainean și vom continua să oferim sprijin statelor membre pentru a-i primi pe toți cei care fug din calea războiului”, a declarat Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, citată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a adăugat: „Având în vedere urgența și gravitatea crizei declanșate de invadarea Ucrainei de către Rusia, Uniunea Europeană caută noi modalități de a pune imediat lichidități la dispoziția celor mai afectate state membre. Prin propunerea de astăzi de a majora rata de prefinanțare în cadrul REACT-EU, 3,4 miliarde EUR vor ajunge la statele membre cât mai curând posibil, astfel încât acestea să poată oferi sprijin imediat persoanelor aflate în dificultate. Nu avem timp de pierdut”.

Pentru toate statele membre, Comisia propune majorarea prefinanțării de la 11 % la 15 % din tranșa REACT-EU pentru 2021. În plus, pentru statele membre din prima linie (Ungaria, Polonia, România și Slovacia) și statele membre care au primit cel mai mare număr de persoane din Ucraina în raport cu populația lor națională (peste 1 % între 24 februarie 2022 și 23 martie 2022 - Austria, Bulgaria, Cehia și Estonia), Comisia propune majorarea procentului la 45 %. Această creștere totală a prefinanțării se ridică la 3,4 miliarde EUR, care urmează să fie plătite statelor membre după aprobarea propunerii de către colegiuitori, a transmis Comisia Europeană.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult