Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Comisia Europeană dă 3,4 miliarde de euro țărilor membre din prima linie a primirii refugiaților. România, pe lista Bruxelles-ului

Refugiați la Isaccea

Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Comisia Europeană a propus miercuri majorarea la 3,4 miliarde EUR a prefinanțării totale din REACT-EU pentru a sprijini statele membre care primesc refugiați din Ucraina.

După adoptarea acestei măsuri, banii vor putea fi folosiți accelera accesul statelor membre la fonduri pentru infrastructură, locuințe, echipamente și servicii în domeniul ocupării forței de muncă, al educației, al incluziunii sociale, al asistenței medicale și al îngrijirii copiilor.

„Invazia ilegală și nejustificată lansată de Rusia a forțat peste 3 milioane de ucraineni să își părăsească țara, iar acest număr crește în fiecare zi. Statele membre și societatea civilă au dat dovadă de o solidaritate remarcabilă, iar UE își intensifică acțiunile pentru a se asigura că sprijinul necesar ajunge la toți cei care îi găzduiesc. De aceea, după propunerea CARE, politica de coeziune va acorda 3,4 miliarde EUR din REACT-EU statelor membre, cu precădere celor aflate în prima linie, pentru a răspunde nevoilor acestora. Suntem alături de poporul ucrainean și vom continua să oferim sprijin statelor membre pentru a-i primi pe toți cei care fug din calea războiului”, a declarat Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, citată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a adăugat: „Având în vedere urgența și gravitatea crizei declanșate de invadarea Ucrainei de către Rusia, Uniunea Europeană caută noi modalități de a pune imediat lichidități la dispoziția celor mai afectate state membre. Prin propunerea de astăzi de a majora rata de prefinanțare în cadrul REACT-EU, 3,4 miliarde EUR vor ajunge la statele membre cât mai curând posibil, astfel încât acestea să poată oferi sprijin imediat persoanelor aflate în dificultate. Nu avem timp de pierdut”.

Pentru toate statele membre, Comisia propune majorarea prefinanțării de la 11 % la 15 % din tranșa REACT-EU pentru 2021. În plus, pentru statele membre din prima linie (Ungaria, Polonia, România și Slovacia) și statele membre care au primit cel mai mare număr de persoane din Ucraina în raport cu populația lor națională (peste 1 % între 24 februarie 2022 și 23 martie 2022 - Austria, Bulgaria, Cehia și Estonia), Comisia propune majorarea procentului la 45 %. Această creștere totală a prefinanțării se ridică la 3,4 miliarde EUR, care urmează să fie plătite statelor membre după aprobarea propunerii de către colegiuitori, a transmis Comisia Europeană.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult