Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Concursul împrejurărilor: în cele 5 zile care au schimbat totul, România a devenit un concurent cu șanse reale să câștige „The Apprentice”

În săptămâna care a trecut, trei ţări şi-au (re)scris viitorul: SUA, Republica Moldova şi Bulgaria. Este vorba de cel mai important aliat al României şi doi dintre vecinii noștri. A fost o săptămână decisivă pentru ţara noastră, iar rezultatele ar trebui să ne pună serios pe gânduri. 

Victoriile lui Radev şi Dodon, candidaţii proruşi din Bulgaria şi Republica Moldova, vin cum nu se poate mai prost pentru noi, la numai cinci zile după ce Statele Unite au ales un preşedinte imprevizibil şi izolaţionist, după toate indiciile din campanie. Şi care, se pare, “îl admiră” pe Vladimir Putin şi vrea refacerea relaţiilor cu Rusia. Alegerile din Republica Moldova şi Bulgaria au avut drept efect înconjurarea României de regimuri pro-Putin: Chişinăul şi Sofia erau singurele două „guri de oxigen” pentru România, după ce Budapesta şi Belgradul aleseseră deja „lumina de la Răsărit”, iar Ucraina este ocupată militar (parţial) de ruşi.

De altfel, în afară de Polonia, România rămâne singura ţară din zonă cu un regim distanţat de influenţa rusească, întrucât Cehia şi Slovacia sunt conduse tot de prietenii lui Vladimir Putin. Cu o Uniune Europeană în derută şi slăbită puternic după episodul Brexit, speranţa se află tot la Washington, deşi Trump rămâne o mare necunoscută.

Jumătate de glob speră ca Preşedintele Donald Trump să fie altfel decât candidatul Donald Trump, iar acţiunile sale să fie în folosul lumii întregi. Însă este doar o speranţă şi nimic mai mult. Primul semn privind intenţiile sale cu privire la soarta Estului Europei va fi nominalizarea noului Secretar de Stat. Există cu siguranţă nume care ar trebui să îngrjoreze România. Unul dintre ele este Newt Gingrich. 

Fostul președinte al Camerei Reprezentantilor este cel important susţinător al lui Trump în Partidul Republican şi a declarat recent că statele membre NATO „ar trebui să îşi facă griji privind implicarea noastră indiferent de context”, menţionând că, de pildă, „se va gândi serios” înainte de a ajuta Estonia în cazul unei invazii ruseşti. Newt Gingrich a mai spus şi că extinderea NATO în ţările baltice a fost „o decizie emoţională, care a sporit paranoia Rusiei”, iar unele state NATO „sunt o sursă de slăbiciune” şi că „se va gândi înainte să rişte un război nuclear pentru un loc care e practic o suburbie a Sankt Petersburg”. No comment.

Un rol capital îl va juca şi Partidul Republican, care deţine acum majoritatea în cele două Camere ale Congresului. Înseamnă însă acest lucru o concentrare a puterii în mâna Preşedintelui Trump? Nicidecum. După cum bine sublinia profesorul Larry Diamond, candidatul Donald Trump a fost unul dintre cei mai mai puţin susţinuţi candidaţi la alegerile prezidenţiale de către propriul partid, iar motivele sunt uşor de înţeles. Dacă republicanii erau percepuţi mai degrabă ca pro-trade şi vehement anti-Rusia, Donald Trump este exact opusul, iar mulţi dintre membrii GOP nu îi vor face viaţa uşoară în Congres, întrucât el respinge ceea ce mulţi conservatori au susţinut în întreaga lor carieră.

Care ar trebui să fie reacţia României, stat membru NATO, care găzduieşte sistemul anti-rachetă? Pe scurt, să fie convingătoare. România are nevoie de SUA şi SUA are nevoie de România, iar dacă Preşedintele Donald Trump nu este convins de asta, atunci va trebui să-l convingem. O jumătate de Europă abandonată, pentru a doua oară, în ghearele Rusiei este o afacere proastă inclusiv pentru interesele strategice şi economice ale SUA. Un cap de pod solid într-o mare(e) de regimuri proruse poate fi un avantaj uriaş pentru americani. Deşi avem un parteneriat strategic cu SUA, acesta este încă slab exploatat. Sunt dimensiuni pe care trebuie să le dezvoltăm pentru a ne asigura poziţia de aliat semnificativ şi, până la urmă, propria noastră securitate. 

Este vorba în primul rând de dimensiunea educaţiei şi a cercetării, precum şi de cea economică. Pentru următorul Guvern al României, aceste obiective ar trebui să reprezinte priorităţi clare: de exemplu, înființarea birourilor de investiții românești în întreaga lume, mai ales în marile centre economice (New York, Silicon Valley etc.), pentru atragerea investitorilor străini americani și pentru sprijinirea investițiilor românești în Statele Unite. De asemenea, este nevoie de centre de cercetare și dezvoltare cu participarea specialiștilor români din țară și din Statele Unite, inclusiv prin parteneriate cu universități și companii americane de top.

Pentru ca România să rămână o ţară sigură, este nevoie să ştie să-şi promoveze avantajele. Iar acestea sunt multe. Înainte de toate, Donald Trump este un om de afaceri. Mai mult, judecând după activitatea sa în domeniul televiziunii, portagonistul The Apprentice este un om de afaceri căruia îi place să fie convins. Iar statutul preferenţial al României în cadrul NATO nu mai poate fi menţinut doar prin poziţia geografică sau concursuri de împrejurări, ci va trebui câştigat și protejat prin eforturi fără precedent. Iar Donald Trump va şti că în politica mare, ca şi în business, ai nevoie de parteneri. Atenție – nu de servitori și nu de capete plecate, ci de parteneri maturi, demni și convingători. Contează deci enorm cine stă de partea cealaltă a mesei din partea României, atât la discuțiile de nivel înalt cât mai ales la discuțiile tehnice, din spatele cortinei, menite să pregătească terenul. 

Pentru noi toţi cei care suntem îngrijoraţi de noul context politic internaţional, mai există o soluţie. Este una obligatorie şi singura pe care o putem pune în aplicare chiar de acum. Renunţarea la resemnare. Profesorul Larry Diamond sublinia că simpla indignare este la fel de inutilă ca abandonul. Sunt convins că rezultatele alegerilor din SUA, Republica Moldova şi Bulgaria sunt simptome ale unei „maladii a scepticismului” celor care au preferat să comenteze dezaprobator de pe margine în loc să se implice. Iar acum deplâng situația la care s-a ajuns. Este însă o situaţie la care şi ei au contribuit, prin tăcerea şi lipsa lor de implicare, prin hatereală (sau like-uri) fără sens și fără urmări.

Lumea s-a schimbat în 5 zile. Este un adevăr şi oamenii politici – puțini în comparație cu politicienii – din România trebuie s-o conștientizeze mai repede ca oricine. Suntem în campanie electorală, o campanie (din nou) lipsită de teme reale şi de dezbateri de substanță. Noul context politic internațional ar trebui să fie principala temă a acestei campanii electorale, pur şi simplu pentru că ne privește pe toţi. Vestea bună este că, din fericire, la acest moment, nimic nu este ireversibil. La fel cum toţi vecinii noştri au ales regimuri populiste şi candidaţi controlaţi de Putin, pot alege, peste patru ani, alternativa occidentală. Însă pentru asta, cetăţenii trebuie să voteze resonsabil, iar România să-şi asume un rol în care s-ar putea să se simtă ingrată, dar pe care este nevoită să-l adopte: acela de lider regional.

It’s our time to shine. Cum? Ei bine, dacă tot suntem îngrijoraţi de statutul nostru de ţară aflată la periferia UE, înconjurată de regimuri „prietene” cu Rusia, de ce nu lărgim cercul? Lobby-ul pro-european şi pro-american al României trebuie să fie mai puternic ca oricând. Trebuie să ne propunem facilitarea lărgirii UE către Ucraina, Republica Moldova şi Balcanii de Vest. Aliaţii nu doar se câştigă, ci se şi creează. Totodată, trebuie să nu cădem în capcanele discursului care a avut sorţi de izbândă în SUA, Bulgaria sau Republica Moldova: discursul urii. Discursul populist, frica de străini şi mirajul „prieteniei” cu Rusia. Mai mult, orgoliile nejustificate, luptele între partide şi temele false trebuie să înceteze, pentru că în joc este însăși securitatea României. E nevoie de lideri competenţi şi integri, pentru că lipsa de integritate înseamnă slăbiciune. România trebuie să facă un pas înainte şi să-şi asume poziţia de lider regional, iar pentru asta trebuie să fim pregătiţi. Este şansa noastră să demonstrăm că, poate pentru prima oară în istorie, noi am făcut alegerea înţeleaptă şi putem deveni modele de echilibru pentru aliaţii noştri, şi nu invers. Iar asta o putem dovedi foarte clar pe 11 decembrie, prin vot. 

A contribuit Alin Iliescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    România dansează tango cu SUA. Sunt lipite. Dacă SUA se întoarce cu faţa spre Rusia, atunci şi România se întoarce cu faţa spre Rusia. E simplu.
    • Like 0
  • Cu toată stima, promovaţi o retorică băsistă: România trebuie să aibă o politică anti-Rusia. Greşit. România trebuie să promoveze o politică externă inteligentă (cu cine?) care să urmărească interesul României, indiferent de alegerile din alte state. Cehii, bulgarii sau ungurii nu sunt pro-Putin, ci doar inteligenţi. Gorge W.Bush ne-a dat cel mai bun sfat atunci când ne-a îndemnat să fim un pod între Rusia şi Occident. Un pod înseamnă un loc de întâlnire, nu o prăpastie. Avem multe probleme de rezolvat în relaţia cu Rusia şi tocmai de aceea nu trebuie să ne izolăm. Nu ştiu dacă Iohannis va ajunge prea curând în SUA, nici dacă Trump va veni la Bucureşti, dar Iohannis trebuie să ajungă cât mai repede la Moscova pentru a normaliza relaţiile cu Rusia. Fără să fim pro-Rusia. Diplomaţii ar trebui să ştie cum se face asta. Germania, Cehia sau Ungaria au avut Armata Roşie în ţară timp de 45 de ani, dar au trecut peste asta, fără să uite, sunt convins. De ce doar noi trăim în trecut? De ce nu suntem în stare să ne urmărim interesele? De ce nu putem să ne conectăm la prezent?
    • Like 1
  • check icon
    Sa nu uitam ca toate aceste lucruri s-au intamplat sub conducerea tovarasului Obama. Un presedinte slab si fricos care a permis Rusiei sa isi extinda sfera de influenta. Presedintele Trump va fi un lider puternic care nu se va lasa calcat in picioare.

    Si ca sa va mai linistesc, Newt Gingrich a anuntat aseara ca nu va avea nici un post in administratia Trump. Din ultimele zvonuri, Trump se va intalni cu Mitt Romney pentru a-i oferi aceasta pozitie.
    • Like 0
  • Votez cu Pan Rumburak, alta inshiruire de lozinci pe aici.
    "Mai mult, orgoliile nejustificate, luptele între partide şi temele false trebuie să înceteze, pentru că în joc este însăși securitatea României."
    Securitatea Romaniei are legatura cu putregaiul intern nu cu alegerile din Moldova si Bulgaria. Are legatura cu minciuna istorica legata de ( non-)performantele militare romane din secolul XX !! Are legatura cu faptul ca Vlad Iulian, un criminal, e liber si face campanie pentru "" Securitate ". Are legatura cu faptul ca un referendum privind organizarea politica a neamului este ignorat de ani si ani !! Daca suveranitatea poporului ( prevedere constitutionala ), e ignorata de oricine cum i se scoala, apoi sa nu ne miram ca nu exista solidaritate si unitate , deoarece nu exista un nucleu de principii general admis fata de care aste lucruri sa se manifeste. Nu populismul l-a propulsat pe Trump ci golirea de continut al unor notiuni a facut-o. Bafta Romania in 11 decembrie 2016 ( in alegeri ne-constitutionale )
    • Like 0
    • @ Cornel Dobrician
      check icon
      Mulțumesc pt vot. Păi e evident, nu? Orgoliul ăsta că, vezi doamne, noi sîntem mari șmecheri pe zonă, stăm bine, facem mișto de vecini etc. etc. sînt poante ieftine. Clișeul ăsta că noi ne dăm forțoși față de Moscova ține la popor, se vinde încă bine, alții nu au asemenea clișee ieftine, mai toți șefii de stat ori de guvern s-au întîlnit cu Putin în ultimii 5 ani, unii de cîteva ori, noi ne dăm mari eroi că nu facem asta. Ei și? Cui îi pasă? Au cumva Iohannis ori Cioloș impresia că asta va rezolva problema Rep. Moldova? Va ameliora relațiile din zonă? Ne rezolvă americanii problemele astea? M-aș bucura, dar nu cred. Nu cred nu pentru că aș fi pesimist ori cusurgiu, ci pt că nu văd semne. Dacă nu văd semne înseamnă că nu am ce vedea, dacă nu am ce vedea, înseamnă că ceva e prost planificat. Sau este?
      • Like 0
    • @
      Hahaha ! Semnele sunt clare ! UN RAZBOI CU RUSIA NU ESTE DE DORIT !! Are Romania cum sa lupte cu Rusia? Nu. Putin va trece ca no fi nemuritor. Rusia se va moderniza incet incet ... De ce sa moara americanul pentru romanul care mai ieri alaltaieri a schimbat pamint romanesc cu Rusia pentru Dobrogea !! Eroii astia din media care n-au facut armata sunt cel putin cretini . Macar de ar fi citit Eminescu, omul politic, nu poetul si tot era mai limpede treaba. Nici Putin de fapt nu vrea un razboi, dar regreta generozitatea rusa fata de Ucraina. Asta este situatia si rearanjarea unor frontiere poate e necesara uneori. Toate bune Rumburak !
      • Like 0
    • @ Cornel Dobrician
      check icon
      Politica României față de Rusia/URSS/Rusia a fost complet greșită, cu unele excepții, începînd cu 7 nov. 1918. Rusia nu i-a iertat niciodată pe cei care o ignoră și care ignoră tratatele încheiate cu ea. Nu intru în detalii, aici e de scris o carte sau mai multe cărți. În 1936, Titulescu a reușit să iasă la liman prin încălzirea relațiilor, fapt dovedit de returnarea unei mici părți și nesemnificative a tezaurului. Ca pedeapsă, Carol II l-a demis. A doua parte și semnificativă a tezaurului a fost returnată în 1956, probabil ce a mai rămas. A se urmări documentarul în 2 părți TVR, cel mai bun de pînă acum (Mihai Voicu parcă e autorul filmului). Nu mi-e clar de ce politicienii români agită mereu și periodic limbajul antirusesc, ce speră cu asta? Că se sperie rușii? Că îi punem la punct?! Agită chestiunea Basarabiei, dar nici un singur politician nu analizează complicata relație Rep. Moldova-Transnistria-părți din Basarabia acum în Ucraina. Să presupunem că Rep. Moldova s-ar fi unit cu România, cum se unea? Cu Transnistria??!! Fără?! Aiureli, dovadă că nimeni nu are nici un plan minimal coerent.
      Toate astea îmi aduc aminte de faimosul banc cu țânțarul culcușit în urechea unui elefant. La un moment dat, elefantul trece un pod, care începe să se cam clatine sub pașii fermi ai elefantului. Impresionat, țînțarul exclamă tare în urechea elefantului: „tropăim, tropăim”.
      • Like 0
  • Claudiu check icon
    Foarte slab articolul, de o miopie senzationala! Autorul, tanar, avantat, si convins ca detine adevarul fundamental, ignora circumstantele practice in care se afla Romania si anume: cu Rusia la mai putin de 1000km, cu USA la vreo 8.000 km, cu tari mici in jur care tocmai s-au "reorientat" si sunt mai pro-ruse acum, cu o politica de la Brussels lasa si tembela cum a fost intotdeauna in fond ... in 25 ani de cand exista inafara ca si-au tras salarii grase din fondurile UE, adica din banii nostri in fond, n-au fost in stare sa puna la punct o politica de aparare coerenta, independenta de USA si practica mai ales. Acum cand USA vrea sa cada la pace cu Rusia, dar poate maine iar sa se rasuceasca, autorul propune sa suflam si mai tare in trompete in favoarea USA, aici in "pragul" lui Putin, nu de alta dar sa-l scoatem si mai mult din sarite, dupa ce Basescu, "inteligent" cum il stim toti, ani de zile tot profera amenintari gratuite la adresa Rusiei fara sa fie provocat direct. Normal ca Kremlinul a notat si acum ne arunca priviri "amicale" ... Postarea lui Pan Rumburak de mai jos este foarte rezonabila si da si alte detalii in acest sens.
    Sfatuiesc cu caldura autorul sa se lase de scris articole si sa nu se apropie in viata lui de politica externa, altfel ne trezim cu tancurile rusesti in usa Casei Poporului de azi pe maine!
    • Like 2
    • @ Claudiu
      check icon
      Cum ar trebui reorganizată U.E. pentru a fi pe gustul tău? Concret și clar, cu argumente (dar nu cu „argumente” gen Nigel ori Boris, că pe astea le știu, mulțumesc).
      • Like 0
    • @
      Claudiu check icon
      Nu crezi ca mai intai ar trebui sa ne organizam pe noi inainte sa ne batem capul cu UE, adica cu ceva ce nu-i sub controlul nostru? N-ar fi mai bine sa iesim din sindromul mioritic cum ca "... noi suntem vai de mama noastra, asa ca sa ne salveze altii mai harnici si mai puternici, ca-s crestini ce naiba si trebuie sa aiba grija si de cersetori, ca asta inseamna iubirea de aproape!". Noi punem la schimb raul si ramul ca-s de la Dzeu, ca de', altceva nu avem, ei in schimb pun la bataie oamenii lor, adica munca, harnicie, onestitate si tenacitate ... Eventual le si dam niste sfaturi romanesti cum trebuie ei sa procedeze :)
      Crezi ca poate dura la nesfarsit schimbul acesta? Tu ce zici?
      • Like 0
    • @ Claudiu
      check icon
      Scuze că intervin, sper că nu ca musca în lapte: așadar, secretul prosperității României este izolaționismul?! După ce Ceaușescu ne-a izolat cvasi-complet de restul lumii și ne-a adus unde sîntem și acum, între ultimii din Europa, dv. susțineți că izolaționismul este o soluție??!! Puteți oferi exemple din istoria recentă ori mai depărtată când izolaționismul a adus prosperitate și nivel de trai ridicat? Mi-am pregătit carnețelul de notițe.
      • Like 0
  • Iuliu check icon
    analiza-destul de pertinenta generic-nu argumenteaza titlul; la nivel de mari puteri, in negocieri "1-1", argumentele noastre subiective nu sunt relevante pentru negociatori....
    • Like 0
    • @ Iuliu
      check icon
      De fapt, nu argumentează nimic, a făcut copy-paste după surse ieftine culese de aiurea. Știft-uri. Timp pierdut. Leafa merge noi cu drag muncim.
      • Like 1
    • @ Iuliu
      check icon
      De fapt, ca să spun adevărul pînă la capăt: la ora actuală, România nu are NICI MĂCAR UN SINGUR ANALIST DE POLITICĂ EXTERNĂ la modul serios. De fapt, are unul singur, Emil Hurezeanu, acum ambasador la Berlin (tot acolo este, nu?). Este singurul care știe politică externă la modul serios și aplecat, cu detalii și nu nuanțe pe zone. Or mai fi și nu-i știu eu pe la MAE și prin SIE, dar ăștia-s secretoși și nu spun mare lucru, e pe circuit intern. Radu Pascal, săracu’, s-a dus de mult, Rodica Dumitrescu nu mai scrie. Asta în condițiile în care, în general, ziaristica românească nu mai are analiști în general, are o puzderie de păreriști, „impresioniști” și pafariști cu pretenții. Asta da, din belșug. Uitați-vă la orice canal media românesc și apoi comutați pe France 24, de exemplu. Diferența e ca de la cer la pămînt. Aș mai putea da și alte exemple. E jale mare, mare de tot. O spun cu tristețe, credeți-mă, deși adesea lumea crede că-s răutăcios de profesie. Oi fi și răutăcios, că e loc destul.
      • Like 2
  • check icon
    „În săptămâna care a trecut, trei ţări şi-au (re)scris viitorul: SUA, Republica Moldova şi Bulgaria.”. Nici una dintre cele 3 țări nu și-a rescris nimic, cel puțin deocamdată. Despre SUA am vorbit; Rep. Moldova este în sfera „proximității” de Moscova, cel puțin de la 1878 încoace, cu Transnistria zonă intens militarizată. Președintele Bulgariei nou ales nu a schimbat nimic, deocamdată. D-le Burduja, în afară de faptul că ați pus cap la cap niște clișee, stereotipuri politice banale, ce contribuție aveți, de fapt? Stereotipul politic, ca și stereotipul etnic, are/au avantajul că spun totul și nimic. Dar Iliescu al nostru, care stătu 12 ani la putere, ce orientare avea? Nu cumva tot neo-comunistă? Nu sub el muriră 1100 de oameni în dec. 1989? Nu sub el fură mineriadele? Sau astea nu se pun? De ce? Vă e rușine să le arătați pe ale noastre și e mai ușor pe ale lor? Da, sigur că da, dar asta nu e analiză, e timp pierdut cu stereotipuri.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult