Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Copiii tăi sunt la fel de fericiți cum ești tu la serviciu

Angajată stresată

Foto: Profimedia Images

Impactul muncii părinților asupra copiilor este un subiect tratat cu superficialitate, din păcate. Maureen Perry-Jenkins, profesoară de Psihologie la Universitatea Massachusetts Amherst, a publicat un articol de opinie cu privire la impactul pe care îl are asupra copiilor comportamentul părinților, în funcție de experiențele profesionale ale acestora. Articolul a fost publicat în Harvard Business Review.

Nu este un secret că locul de muncă poate avea un impact major asupra vieții noastre în afara serviciului. Din punct de vedere financiar, mental și fizic, experiențele noastre la locul de muncă pot oferi un impuls binevenit – sau pot avea un impact semnificativ. Dar ceea ce mulți angajatori nu realizează este că efectele muncii nu se limitează la viața personală individuală a angajaților. Dimpotrivă, modul în care angajații își petrec timpul la locul de muncă poate avea efecte de propagare substanțiale asupra prietenilor, partenerilor și, poate cel mai important, asupra copiilor lor.

Impactul muncii părinților asupra copiilor este extrem de important

Pentru a explora impactul muncii părinților asupra dezvoltării copiilor lor, Maureen Perry-Jenkins și echipa ei au realizat un studiu longitudinal care a urmărit peste 370 de familii cu salarii mici, din clasa muncitoare, timp de peste zece ani, de la sarcină până la primii ani de viață ca părinți. Echipa s-a concentrat în mod intenționat asupra familiilor cu salarii mici, deoarece, în general, acestea primesc mult mai puțină atenție în literatura de specialitate privind munca și familia, în timp ce se confruntă cu unele dintre cele mai mari provocări. Membrii echipei au completat interviurile la domiciliu și observațiile directe ale interacțiunilor dintre părinți și copii cu evaluări și rapoarte riguroase ale părinților și profesorilor și, prin această analiză cuprinzătoare, au constatat că rezultatele dezvoltării copiilor au fost afectate în mod direct și semnificativ de viața profesională a părinților lor.

Mai exact, datele au arătat că părinții care au experimentat mai multă autonomie la locul de muncă și care au avut supervizori și colegi care îi sprijineau mai mult erau, la rândul lor, mai calzi și mai implicați atunci când interacționau cu copiii lor.

Acest lucru are implicații majore, pe termen lung, pentru dezvoltarea acelor copii, deoarece un număr mare de cercetări a arătat că un părinte cald și receptiv în primul an de viață al copilului stimulează nivelul de atașament cu părinții, precum și echilibrul emoțional, abilitățile sociale și rezultatele școlare. Într-adevăr, atunci când au verificat din nou aceste familii ani mai târziu, au observat în mod constant că copiii angajaților care au avut experiențe de muncă pozitive în primii lor ani ca părinți aveau abilități mai bune de citire și matematică, abilități sociale mai bune și mai puține probleme de comportament în clasa întâi. Important este că toate aceste rezultate au fost valabile atât pentru mame, cât și pentru tați. Experiența oricărui părinte la locul de muncă a avut un impact direct și măsurabil asupra dezvoltării copiilor lor în perioada copilăriei și a copilăriei timpurii.

De exemplu, un tată din studiu – Tyson – a lucrat pentru o companie de transport care l-a obligat să folosească un monitor care îi permitea șefului său să-i urmărească fiecare mișcare în timp ce livra colete

Tyson a simțit o lipsă totală de încredere din partea companiei sale și a raportat că se simțea extrem de stresat, deși era un om cu performanțe de top. El a descris cum venea acasă de la serviciu, obosit și frustrat și, ca urmare, a explicat că “pur și simplu nu am energie pentru copil”. În schimb, Sonya era un asistent medical la domiciliu al cărui șef îi dădea posibilitatea de a-și gestiona timpul în mod independent și îi cerea părerea despre cum să sprijine cel mai bine clienții. Sonya se simțea respectată de superiorul său, iar această pozitivitate s-a răsfrânt asupra modului în care își creștea fiica de clasa întâi, Kaya. Când Sonya se întorcea acasă de la serviciu, era activă, implicată, caldă și bucuroasă în interacțiunile cu Kaya.

Deci, ce înseamnă acest lucru pentru angajatori?

Din punctul de vedere al responsabilității sociale corporative, este clar că, dacă munca are un impact asupra copiilor angajaților, angajatorii au responsabilitatea de a se asigura că impactul este cât mai pozitiv posibil. Iar din punct de vedere comercial, este, de asemenea, în interesul financiar al companiilor să acorde atenție efectelor muncii asupra familiilor angajaților lor. La urma urmei, atunci când lucrătorii se confruntă cu provocări cu partenerii sau copiii lor, acest stres se răsfrânge în mod inevitabil asupra locului de muncă, ceea ce duce la o productivitate mai scăzută, mai multe zile de concediu medical și de concediu personal, precum și la o forță de muncă nefericită și mai puțin motivată. Impactul muncii părinților asupra copiilor ar trebui tratat cu multă atenție de către angajatori.

Vestea bună este că este mai ușor decât ne-am aștepta să le oferi părinților care lucrează autonomia și relațiile de sprijin despre care cercetările le arată că pot avea un impact atât de puternic și pozitiv asupra bunăstării copiilor. În timp ce mulți oameni ar putea presupune că locurile de muncă cu salarii mici sunt în mod inerent stresante, “rele”, părinții cu care am vorbit au descris multe practici de afaceri de bun simț pe care angajatorii lor le-au folosit pentru a-i ajuta atât pe lucrători, cât și pe familiile lor să se dezvolte (în ciuda stresului financiar care însoțește adesea aceste locuri de muncă prost plătite).

De exemplu, o coafeză care a participat la studiul realizat de cercetătoare a descris un moment în care a primit un telefon la serviciu în care i s-a spus că bebelușul ei era bolnav și trebuia să fie dus la medic imediat.

Ea mai avea încă trei clienți în program pentru ziua respectivă, dar șeful ei a spus pur și simplu: “Du-te, desigur. Du-te. Familia este pe primul loc. Ne vom descurca noi cu asta”. Acest simplu act de umanitate și flexibilitate nu a costat mult, dar a făcut o mare diferență, permițând unui părinte să aibă grijă de copilul său într-un moment de criză.

În plus, în afară de a face adaptări sau de a oferi o flexibilitate sporită, angajatorii pot lua măsuri pentru a se asigura că munca în sine este o experiență pozitivă.

Un alt lucrător cuprins în studiu, Linda, era ambalator la o fabrică de lumânări.

Șeful ei a descoperit că, fără să îi spună nimeni, a început să insereze note și mostre de parfumuri de lumânări în pachetele pe care le pregătea pentru clienții săi. Șeful ei nu îi ceruse să facă acest lucru și nu obținuse aprobarea de a include aceste lucruri suplimentare în pachete – dar clienții ei au apreciat atât de mult acest lucru, încât au început să apeleze la Linda atunci când își făceau comenzile. Ca răspuns, în loc să ignore problema sau, mai rău, să o pedepsească pe Linda pentru că nu a respectat procedurile standard de expediere, șeful ei i-a cerut să își instruiască colegii cu privire la abordarea sa unică în ceea ce privește serviciul pentru clienți și i-a acordat un premiu pentru inovație, împreună cu o promovare.

Linda s-a simțit respectată și susținută și a descris cum, în loc să fie o sursă de consum, “munca devenise distractivă”. La rândul său, acest lucru i-a permis Lindei să se întoarcă acasă optimistă și pozitivă (în loc să se simtă extenuată și epuizată), cu suficientă energie pentru a se implica pe deplin în activitatea de părinte a fiului ei cel mic.

Atunci când vine vorba de promovarea sănătății fizice și mentale a lucrătorilor, organizațiile tind să se concentreze asupra schimbărilor de politici la nivel înalt, cum ar fi opțiunile flexibile de programare, mai multe concedii plătite

Cu siguranță, aceste inițiative sistemice sunt cu siguranță importante. Dar cercetările profesoarei Maureen Perry-Jenkins sugerează că asigurarea faptului că lucrătorii se simt respectați și susținuți în activitatea lor de zi cu zi este adesea la fel de importantă. Acest lucru înseamnă să-i învățăm și să-i împuternicim pe supervizori să sprijine părinții, să găsim modalități creative de a le oferi lucrătorilor mai multă autonomie și să ajutăm atât managerii, cât și lucrătorii să-și dezvolte abilitățile de comunicare. De exemplu, în cadrul studiilor, au existat supervizori care erau atât de deconectați de viețile angajaților lor încât nici măcar nu știau că unii dintre lucrătorii lor de sex masculin au devenit părinți.

Organizațiile sănătoase le oferă angajaților timpul și spațiul necesar pentru a-și împărtăși experiențele și ideile, fie că este vorba de sondaje anonime, de grupuri de discuții la prânz sau chiar de simple verificări informale. La urma urmei, de multe ori angajații înșiși sunt cei care au cele mai bune soluții la provocările cu care se confruntă în ceea ce privește viața profesională și familială – trebuie doar să fie întrebați.

În cele din urmă, pentru a construi un loc de muncă cu adevărat sănătos și durabil, angajatorii trebuie să își extindă definiția ROI (Return on investment – randamentul investiției) pentru a include beneficii nu doar pentru ei înșiși sau pentru angajații lor, ci și pentru copiii, familiile, cartierele și comunitățile întregi ale angajaților. Modul în care companiile își tratează astăzi lucrătorii va determina modul în care va crește mâine următoarea generație și depinde de noi toți să investim în viitorul nostru comun. Acest lucru înseamnă să construim locuri de muncă care prețuiesc bunăstarea părinților care lucrează – și pe cea a copiilor lor, de asemenea.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Cred că nu e nevoie de cercetările cuiva ca să ateste impactul pe care jobul părinţilor îl are asupra copiilor. După ce epoca industrială a luat sfârşit - fabricile fiind cucerite în întregime de roboţi - a urmat o perioadă a corporaţiilor. Alea care te muncesc de nu mai lasă nimic din tine. Postindustrialul a însemnat de fapt corporatism. Sociologii se chinuie de ani buni să numească ce urmează după postindustrial. Singura găselniţă este post-postindustrialul. Care, de fapt, este POSTCORPORATISM. Oamenii văd că rolul fabricilor l-au preluat corporaţiile. Nu mai mori pe banda rulantă a fabricii (unde acum lucrează roboţii), dar îţi dai sufletul pe banda rulantă a corporaţiilor.
    Pandemia a arătat că există şi orar flexibil, că se poate lucra şi de acasă, că mitul echipei sudate este doar... un mit. Că fiecare ar trebuie să-şi găsească propriul ritm şi să-l sincronizeze cu al celuilalt.
    Postcorporatismul aruncă semnale peste tot; în definitiv ce este pelicula Teambuilding, dacă nu o satiră usturătoare a corporatismului?
    Partea mai interesantă e că roboţii bat la uşile corporaţiilor aşa cum au bătut la uşile fabricilor. Inteligenţa artificială va face exact ce au făcut roboţii industriali: va scoate pe tuşă numeroase profesii. Ce vom face? Bănuiesc că ne vom descurca, aşa cum ne-am descurcat şi până acum. Umanitatea va arăta altfel, dar va continua să existe.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
Text: Claudiu Vuță/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon