Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum a pierdut România venituri de 3 miliarde de lei în ultimele 3 luni. Cu acești bani se puteau construi 70 de spitale sau 190 km de autostradă

România este o țară administrată într-un mod incompetent, absurd și periculos pentru locuitorii săi.

O țară în care guvernanții declară că nu sunt resurse pentru alocațiile mamelor în sumă de 200 milioane de lei, dar risipesc lunar, într-un mod inconștient, miliarde de lei din veniturile  statului.

În ultimele trei luni (perioada februarie – aprilie), România a pierdut venituri din TVA în sumă de 3 miliarde de lei.

Cu acești bani se puteau construi 70 de spitale sau 190 km de autostradă.

Conform comunicatului trimis de ANAF în data de 6 mai, în care se prezintă modul în care au fost gestionați banii statului, în perioada februarie – aprilie 2016 s-au încasat venituri din TVA mai mici cu 2,75 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului trecut (reprezentând o scădere cu 20%).

Pentru că în luna aprilie au reușit „performanța” unică să încaseze TVA mai puțin decât în luna martie, au introdus ca scuză și sărbătorile pascale.

2016 este primul an în care TVA-ul încasat în luna aprilie este mai mic decât cel încasat în luna martie. Un fenomen inexplicabil pentru orice economist care cunoaște mecanismul decontării TVA-ului.

Luna aprilie era o luna bună pentru veniturile statului pentru că în această lună se plătește și TVA-ul pe trimestrul 1 de către companiile care depun decontul de TVA la trimestru.

Persoanele care au făcut vreodată vreo prezentare către acționari în legătură cu gestionarea banilor, știu că orice variație importantă în buget trebuie explicată.

În cazul de față, variația privind veniturile din TVA este determinată de trei factori:

• Creșterea accentuată a consumului – are un impact puternic pozitiv.

• Scăderea cotei de TVA de la 24% la 20% - are un puternic impact negativ, politicienii făcând experimente pe noi.

Niciun stat din UE nu a scăzut TVA-ul cu mai mult de trei procente în ultimii 20 de ani. Mai mult, în ultimii patru ani doar Polonia a mai scăzut TVA-ul, dar doar cu un punct procentual.

Țări ca Franța, Italia, Spania, Ungaria au decis în ultimii doi ani să crească TVA-ul cu scopul de a diminua deficitul bugetar. Ca și în 2008, politicienii duc țara într-o zonă foarte periculoasă de deficit bugetar, interesați doar să primească voturi la alegerile din acest an.

• Neîncasarea sumelor datorate de companii/ Evaziune – un puternic impact negativ

O persoană angajată în mediul privat care explică acționarului că profitul a scăzut doar din cauza taxelor are mari șanse să fie concediată. Un acționar are nevoie să știe informații în detaliu despre produs, locație, marjă, discounturi etc.

Ministerul de Finanțe explică acționarilor acestei țări (adică nouă, populației) că avem venituri mult mai mici, din cauza unei măsuri iresponsabile luate tot de ei.

Pe lângă serviciile proaste oferite de stat în sănătate, educație se adaugă și modul absurd în care sunt gestionați banii țării.

Statul nu respectă niște reguli economice de bază, reguli care sunt respectate de țărani, salariați sau antreprenori.

Ce ar trebui să învețe statul de la țărani

Ciclurile economice sunt ca și anotimpurile.

Țăranii cunosc foarte bine importanța economică a anotimpurilor. Vara muncesc toată ziua ca să aibă ce consuma iarna.

În economie, vara reprezintă creșterile economice. Afacerile cresc și toată lumea este fericită.

Iarna reprezintă scăderile economice. În această perioadă se consumă ce s-a cules vara.

În perioada 2005 -2007 în România a fost vară, chiar una fierbinte. Am avut creșteri ale PIB-ului de 8%.

În 2008 venise toamna în toată lumea, numai că guvernanții noștri credeau că în România va fi vară mereu. A fost anul care a dus la creșterea accentuată a deficitului bugetar, din cauza cheltuielilor iraționale.

În 2009 ne-am trezit nepregătiți, direct în iarnă, iar economia a scăzut cu 7%.

Deoarece guvernanții nu făcuseră proviziile statului pentru iarnă, a trebuit să trecem cu toții prin mai multe șocuri: creșterea TVA-ului, scăderea salariilor.

În 2016 istoria se repetă, guvernanții neînțelegând nimic din erorile din 2008 și din ciclul economic.

Deja în lume a venit toamna. Criza din China, încetinirea economiei în UE arată că în curând vom intra în iarnă.

Dar ce fac guvernanții noștri? Repetă aceleași greșeli ca în 2008, orbiți de dorința de a fi votați.

Din punct de vedere economic, în România sunt ultimele zile de vară.

În loc să urmeze obiceiurile țăranilor de a achita vara din datorii, pentru că atunci au produse pe care pot să le vândă, politicienii cresc datoria țării, ducând bugetul într-o zonă periculoasă.

Ce ar trebui să învețe politicienii de la angajații din mediul privat

Orice angajat din mediul privat are ca prim obiectiv profitabilitatea companiei. Angajații sunt bonificați dacă scad cheltuielile sau cresc veniturile companiei.

Politicienii sunt bonificați dacă au cheltuit toți banii. Cu cât au mai mulți oameni în subordine, cu atât au un buget mai mare de cheltuit. Cu cât au un buget mai mare, cu atât au un rol mai important în cadrul sistemului.

Dacă în mediul privat incompetența se rezolvă prin concediere, în cazul instituțiilor statului incompetența poate chiar ucide.

Este datoria noastră să spunem că nu mai vrem incompetenți și hoți care să ne guverneze. Nu mai vrem și nu mai putem. Nu mai putem pentru că suntem datori copiilor noștri să le lăsăm o țară un pic mai bună decât cea pe care am primit-o de la părinți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Corect, pana la un punct. Odata cu reducerea tva ar fi fost necesara o redimendionare a sistemului, pentru a putea permite bugetului general consolidat sa.se echilibreze pe baza noilor date. Sigur ca nu s-au facut aceste ajustari, prima dintre griji fiind ca fiecare din sistem sa-si pastreze votantii. Evident ca daca dai afara 10% dintre mancatorii de paine de la stat, nu vei rezista in politica mai mult decat ministrul culturii. Sau daca diminuezi (prin politci ferme de supraveghere) achizitiile risti sa nu-ti mI iei "tainul" de la "contribuabili". Si apoi vii cu niste tehnocrati -ca sa poti submina in pace ideea de conducere performanta, sa poata spune tot tontul "vezi ca fara politicieni nu se poate?!"
    • Like 0
  • Venom check icon
    Încă nu s-a încheiat anul fiscal și nimic nu este definitiv. Analiza ar trebui să aibă unele rezerve, măcar. Așa, pare că ne forțăm doar niște cifre pentru concluzii deja avute. "În data de 6 mai" este o greșeală de exprimare; corect este "la data de" sau "pe data de".
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult