Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum arată începutul de an în fiscalitate și cât mai pot spera companiile la sprijinul statului

firma in Bucuresti -  Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Primele măsuri fiscal-bugetare ale noului guvern, incluse într-un proiect de ordonanță de urgență aprobat miercuri de guvern, indică principalele direcții pe care le va urma politica fiscal-bugetară anul viitor: consolidarea fiscală și menținerea sprijinului pentru mediul privat. Consolidarea fiscală va însemna reducerea deficitului bugetar, ajuns deja la 8% din PIB la final de noiembrie. Pe ce căi va fi obținută - diminuarea cheltuielilor statului, majorarea fiscalității, îmbunătățirea colectării sau un mix între acestea - rămâne de văzut. Deocamdată, se anunță înghețarea salariilor din sistemul public, a unor pensii și ajutoare sociale, în timp ce sprijinul pentru mediul privat continuă prin câteva facilități acordate încă de la începutul pandemiei, așa cum voi detalia mai jos. Totuși rolul acestor măsuri rămâne unul limitat, care ține pe linia de plutire companiile afectate de reducerea activității, iar problematică va fi găsirea unor modalități de stimulare a creșterii economice.

Practic, guvernul se află în fața unei probleme extrem de complicate: să aplice atât reduceri, cât și majorări ale anumitor cheltuieli, să aducă încasări mai mari și să facă toate aceste reglaje fără să antagonizeze segmente ale economiei sau ale societății, într-un context financiar tot mai tensionat la nivel global. Pentru 2020, FMI preconizează că deficitele bugetare în economiile avansate vor fi de peste patru ori mai mari ca procent din PIB decât în ​​2019 și că o treime dintre acestea vor avea un avans al soldului negativ de două cifre. Povara datoriilor este tot mai apăsătoare în lume pentru că guvernele au cheltuit enorm pentru a susține economiile. România a abordat aceeași strategie pe care au aplicat-o toate statele lumii într-o măsură mai mică sau mai mare, în funcție de specificul fiecăruia și de impactul local al pandemiei. Au fost anulate sau amânate obligații fiscale, au fost garantate credite de către stat sau au fost achitate ajutoare de șomaj tehnic.

Cuantificate, însă, facilitățile primite de companiile și persoanele fizice din România acordate direct de la buget au reprezentat puțin peste 2% din PIB, potrivit calculelor făcute de FMI în octombrie, ceea ce plasează țara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Cumulat cu restul măsurilor indirecte, de tip garanții care nu înseamnă plăți imediate, sprijinul a depășit 5% din PIB. Explicația ține în principal de capacitatea bugetului de a susține aceste ajutoare. Deficitul bugetar s-a rostogolit ca un bulgăre de zăpadă în ultimii ani, iar criza din 2020 ne-a găsit ca de obicei „nepregătiți”, în ciuda tuturor avertismentelor.  

Revenim, astfel, la proiectul de ordonanță care propune în materie fiscală menținerea pentru alte trei luni a unor prevederi care dau în continuare o gură de oxigen companiilor. Pe scurt, va fi aplicată în continuare, până la 31 martie 2021, facilitatea fiscală constând în anularea accesoriilor pentru care termenul de depunere a cererilor era 15 decembrie (conform OUG 69/2020). Va fi continuată și facilitatea de eșalonare simplificată, adică fără garanții și fără dobânzi (conform OUG 181/2020), cu posibilitatea de depune cereri între 1 ianuarie și 31 martie 2021. Suplimentar, este prelungit termenul pentru care se acordă restructurarea obligațiilor bugetare, de la data de 31 iulie 2020 până la data de 31 decembrie 2020 (conform OG 6/2020). De asemenea, este extinsă rambursarea de TVA cu control ulterior până la 31 martie 2021.

O surpriză deloc plăcută apare însă la impozitul pe profit, unde aplicarea prevederii abia aprobată de parlament și promulgată de președinte (legea 296/2020) privind deductibilitatea integrală a creanțelor, este amânată cu un an. Conform legii abia publicate, ajustările pentru deprecierea creanțelor deveneau integral deductibile, fiind eliminat pragul de 30%. Ca urmare, începând de anul viitor, o societate care face provizioane pentru creanțele pe care le are de recuperat în condițiile legii fiscale ar fi putut deduce integral aceste provizioane. Sperăm că acesta nu este un prim pas al unui proces legislativ prin care ar urma să fie amânate sau anulate anumite modificări din legea 296/2020 care au fost larg susținute de mediul de afaceri și ar putea avea efecte benefice pentru fluxul de numerar al companiilor în această perioadă dificilă financiar.

De altfel, proiectul include și alte amânări. Termenul de intrare în vigoare a măsurii privind majorarea la 140.000 euro, față de 450 mii lei, a plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale este, de asemenea, prorogat pentru 2022. Motivul evident este impactul bugetar negativ estimat la 200 milioane lei anual. O altă amânare vizează termenul privind dotarea cu aparate de marcat electronice cu 12 luni, până la data de 31 decembrie 2021, din motive tehnice legate de neîndeplinirea pașilor procedurali care le-ar permite contribuabililor să facă achizițiile.

Proiectul de ordonanță pare a fi lansat ca parte a procesului de pregătire a bugetului pentru 2021, a cărui țintă de deficit este de 7% din PIB, în scădere cu cel puțin două puncte procentuale față de cel din 2020. Vor urma probabil și alte reglaje fiscal-bugetare pentru a ține cheltuielile în frâu, dar să sperăm că vor apărea cât mai curând măsurile care vor ține cont de nevoia de redresare a mediului de afaceri pentru a se putea relansa creșterea economică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabi check icon
    Statul ar trebui să vegheze nu doar la colectarea taxelor şi evaziunea fiscală. Ar trebui să sancţioneze dur, la modul activ, pe toţi cei care pun diverse frâne împotriva celor care încearcă să facă ceva. Dacă îmi blochezi conturile pentru că nu ţi-am plătit taxele, de ce nu-i sancţionezi inclusiv şi pe cei care mi-au pus diverse frâne şi piedici ca să funcţionez?!

    Eu nu voi mai băga niciodată bani în România atâta timp cât încă mai trebuie să mă ploconesc „cu sărumâna”, în fiecare an, pe la vecinii pensionari din bloc ca să-mi „dea” din nou acordul de funcţionare a unei amărâte mici firme de apartament. N-aşi investi bani într-o țară care mă umileşte, punându-mă în situația de a cerşi acceptul de funcționare de la niște vecini pensionari din bloc.
    Nu sunt de acord să mă ploconesc doar ca să-ţi pot plăti birurile. Dacă vrei bani la buget, atunci în primul rând dă-mi voie să-i produc! Căci, chiar şi-aşa e destul de greu; nu-mi trebuie încă un risc şi o durere de cap suplimentară.
    • Like 2
    • @ Gabi
      Sunt de acord cu fapul că trebuie sancționați toți cei care pun frână dar și blocate conturile celor care nu plătesc taxele și impozitele la timp. Aia cu acordul vecinilor cred că a fost eliminată din câte știu pentru că luase forme aberante de a cere șpagă sau facilități pentru semnarea acordului. Dar nu mi se pare normal ( având în vedere lipsa de rigoare și respect pentru contracte și legislația financiar-fiscală a patronatului român) să nu fie sancționată neplata taxelor și impozitelor. Din această cauză apar sincope în funcționarea normală a lanțurilor de aprovizionare-desfacere din economia românească cu arierate tolerate de agenții economici și stat. Frate dacă ai o firmă serioasă nu vinde pe datorie fără garanții de plată la termen, dacă accepți astfel de metode nu te plânge că nu îți încasezi livrările și îți pui în încurcături și furnizorii sau statul. Pentru început ar trebui niște măsuri mai dure de respectare a legislației în ceea ce privește ordinea de plăți într-o firmă prin eliminarea priorităților de la plata a ratelor la bolizii de lux, vile de șmecher sau a sejururilor de lux plătite pe firmă în favoarea salariaților, statului și furnizorilor în această ordine și interzicerea dreptului acestor persoane de a deschide firme pe minim 10 ani a celor care le încalcă.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Adi check icon
      Rusule, vezi ca NU esti pus la punct cu ultimele noutati din domeniul legislativ. A fost eliminata DOAR obligativitatea obtinerii acordului vecinilor DOAR pentru acele firme de apartament care pretind ca NU vor avea activitate economica sau/si NU vor avea clienti la sediu.
      Adica, in Romanica, doar daca declari ca NU ai de gand sa faci bani,,,doar atunci ti se va da voie sa ai firma. Daca nu, atunci esti INCA la cheremul acceptului vecinilor.
      Asa cum este acum legislatia actuala,,,in continuare e un excelent stimulent pentru vecini ca sa-l santajeze pe micul intreprinzator.
      Si deja mi-e greata ca ai incercat sa deturnezi cele spuse de Gabi pentru a trage spuza pe vesnica ta tema; asa-zisa incorectitudine a patronilor. Vezi ca ai uitat textul cu vacantele lor in Maldive.
      • Like 2
    • @ Rusu Liviu
      Gabi check icon
      Aşadar deci; mai nou, acum ai voie să rulezi o firmă în propriul apartament fără a avea aprobarea vecinilor, însă doar dacă nu ai „activitate comercială”? Adică, pe înţelesul tuturor, numai dacă nu faci vreun ban acolo?
      Păi, ce altceva ar vrea să facă antreprenorul la sediu? Amor cu secretara? Schimb de fax-uri cu producătorii de energie pentru a adăuga un adaos comercial şi a revinde mai departe?
      Până la urmă, te întrebi cui serveşte această schimbare legislativă care se vrea „o uşurare” a mediului economic.
      Hai să fim serioşi! Dacă mă întrebi pe mine, e doar o măsură emisă de nişte politruci care n-au rulat nici măcar un WC în gară. Praf în ochi aruncat spre nişte analfabeţi-economici cu drept de vot.
      • Like 0
    • @ Adi
      Activitate economică înseamnă orice inclusiv activitate de birou dar nu poți să faci secție de ginecologie , supermarket sau bar de streaptease într-o garsonieră la etajul 9 de exemplu ca să faci bani cum plastic te-ai exprimat. Nu am deturnat deloc cele spuse de Gabi dar toți agenții economici trebuie să respecte regulile în stat , nu poți să dai țeapă partenerilor de afaceri sau să nu-ți plătești taxele și impozitele motivând că nu ai bani și îți merge greu dar tu te plimbi în Jeep și bei bere. Dacă nu-ți convine să faci afaceri aici ești liber să faci oriunde în UE sau în lume dar țin să le reamintesc haterilor că în Germania sau alte state dezvoltate din vest impozitele, chiriile și salariile sunt mult mai mari ca în Românica și nici nu poți face magazin sau bar în apartament.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult