Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum construiești un business de 100.000 de euro într-o hală industrială dezafectată, mizând pe faptul că sunt oameni care nu au unde, nu au cu ce sau nu au cu cine. Republica antreprenorilor

Incubart

(Foto: Facebook IncubArt SpaceMakers/ Seba Tătaru)

Răspunsul îl au doi tineri ingineri din Timișoara care, văzând că există cerere pentru sculele de tâmplărie din propriul lor atelier, au deschis la începutul anului trecut porțile IncubArt SpaceMakers. Adică un spațiu de 2.000 de metri pătrați dintr-o hală industrială pe care au reamenajat-o pentru a-i primi pe cei care au o idee de afacere, un hobby creativ și/sau lucrativ sau cărora le place să se joace cu ideea de frumos pe diverse materiale, dar nu au spațiu sau bani să investească în uneltele și echipamentele de care ar avea nevoie pentru a-și urma un vis sau o pasiune.

A fost nevoie de o investiție de 200.000 de euro și de 2 ani în care au făcut planuri, au căutat bani și spațiu, au reamenajat cot la cot cu muncitorii și au reușit să răspundă provocărilor inerente unui business aflat la început de drum. După primul an de funcționare, cifra de afaceri se învârte în jurul a 100.000 de euro, iar perspectivele sunt bune. Cu atât mai mult cu cât în 2021,Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii, iar ei și-au propus să-i încurajeze și să îi susțină pe oamenii care vor să producă lucruri pe care să le vândă turiștilor.       

Curaj și o idee foarte bună. Dar și inconștiență

Acestea sunt cele trei elemente de care ai nevoie pentru a deveni antreprenor, cred cei doi tineri din Timișoara. Florin și Daniel se știu din perioada studenției, de pe vremea când conduceau organizații studențești și participau la diverse evenimente. Pasiunea pentru tâmplărie i-a adus împreună într-un altelier, pe care și l-au amenajat în imediata vecinătate a unui spațiu unde se organizau diverse evenimente. De aici au venit primele lor comenzi, pentru că erau firme care aveau nevoie de standuri, dar și ideea viitorului lor business.

“Când au început prietenii să ne roage să îi lăsăm să își slefuiască o masa sau să facă diverse lucruri pentru casă, ne-am dat seama că ar fi bine să existe un astfel de spațiu, unde să găsești echipamente pe care să le folosești. Și asta am făcut la IncubArt SpaceMakers. Avem ateliere dotate cu scule și echipamente pe care oamenii le pot folosi pentru a-și testa un produs înainte de a investi mai mult în el, echipamente pe care încă nu și le permit, dar de care au nevoie”, spune Florin.

Ideea nu este nouă, dar la momentul respectiv, în Timișoara, nu exista un astfel de spațiu. Cei doi tineri au făcut o cercetare pentru a vedea care sunt nevoile celor care creează sau confecționează diverse produse, au analizat oportunitatea pe care o reprezintă faptul că, în 2021, Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană și mulți turiști vor ajunge în orașul de pe Bega, și și-au făcut curaj pentru a-și pune ideea în practică. A fost și o doză de inconștiență, crede Daniel. “Inconștiența de a trece din 50 de metri pătrați, cât avea atelierul nostru, în 2.000 de metri pătrați”.     

Provocări de început: “Ne uitam cu ardeau 10.000 de euro”

Găsirea unui spațiu potrivit a fost una dintre cele mai mari provocări pentru Florin și Daniel. În jumătate de an au văzut 10 spații, dar toate cu probleme și pe care proprietarii cereau nejustificat chirii uriașe. În cele din urmă au găsit un spațiu potrivit, deși puțin cam mare pentru planurile lor. Amenajarea lui a durat mai bine de un an și a venit cu noi provocări. Găsirea unei firme care să implementeze planul de eletricitate într-un spațiu așa de mare, obținerea aprobărilor de funcționare, obținerea unui credit când au intrat în blocaj financiar, precum și înlocuirea echipamentului de răcire. “Ne uitam la el si vedeam cu ard 10.000 de euro”, îți amintește Daniel, amuzat acum.

Sunt oameni cărora le place să sculpteze cu drujba

IncubartSpaceMakers și-a deschis porțile în februarie 2019 tuturor celor care îți doreau să materializeze o idee sau o pasiune, dar nu aveau unde, sau cu ce ori cu cine. Astăzi, la un an de la inaugurare, în cei 2.000 de metri organizați în 22 de studiouri, spații individuale de lucru cu suprafațe cuprinse între 14 și 40 de metri pătrați), zona de co-work (birouri) și ateliere dotate cu echipamente pentru prelucrarea lemnului, ceramică, ceară, metal, textile, imprimantă și laser 3D, și-au găsit locul oameni cu pasiuni și îndeletniciri foarte diferite. Oameni cărora le place să sculpteze cu drujba sau care fac aranjamente florale, persoane pasionate de croitorie sau care și-au organizat aici studiouri foto sau ateliere de mobilă, sau oameni care au nevoie de o masă pe care să îți pună un laptop și să schimbe câteva vorbe, dar mai ales idei, cu persoane care lucrează în același domeniu, cum sunt programatorii sau designerii ori, în general, freelancerii.    

Spațiul este deschis 24 din 7 pentru a veni în întâmpinarea tuturor celor care vin să lucreze aici. Sunt oamenii care ajung la prânz, alții care vin seara și pleacă după miezul nopții, unii care vin numai în weekend-uri. În funcție de acest aspect, dar și de spațiile și echipamentele pe care le folosesc sunt gândite și prețurile.

Există și un spațiu destinat organizării de evenimente, cu o capacitate de 70 de locuri, care poate găzdui work-shopuri, conferințe, seminarii sau training-uri.

Hackathon, un proiect Incubart pentru Timișoara

Cei doi băieți de la IncubartSpaceMakers au organizat anul trecut evenimentul Urban Installation Hackathon, în colaborare cu Institutul Român de Dezvoltare al Tinerilor, un concurs destinat tinerilor care vor să își pună în practică ideile de reinterpretare a spațiul publicui din Timișoara. Au fost acordate 5 premii a 5.000 de lei, iar proiectele câștigătoare vor ajunge pe străzile din Timișoara în această primăvară. Studenții sunt foarte încântați de proiect, la fel și primăria, care a susținut inițiativa de la început.

Este un eveniment pe care cei doi antreprenori timișoreni vor să-l organizeze și anul acesta și speră să existe chiar două ediții, iar lucrările câștigătoare să ajungă în stradă și să poate fi admirate deopotrivă de timișoreni și de turiștii străini care vor ajunge aici în 2021.

Până atunci însă, cei doi băieți și-au propus să deschidă un magazin unde cei care lucrează la Incubart să își poată vinde produsele. Pe termen mai lung își doresc să își extindă proiectul și în alte zone din Timișoara.

Fișă de business. Subiectiv

Ce îți trebuie pentru a deveni antreprenor: Curaj și o idee foarte bună

Ce îți trebuie pentru a deveni antreprenor în România: Inconștientă, adică nebunia de a încerca ca să nu regreți apoi că nu ai facut-o. În cazul nostru să pleci de la 50 de m la 2.000 m.

A existat vreun moment în care ați vrut să renunați: Vreo 5. Când nu găseam spațiu, firmă care să facă electrica, când am intrat în blocaj financiar sau când ne-a ars echipamentul de răcire a spațiului.

Care a fost momentul în care v-ați dat seama că sunteți pe drumul cel bun: În ianuarie, când au început să sune telefoanele pentru spații.

Ce este antreprenorul: Este cel care vrea și poate.

Fișă de business. Obiectiv

Investiția inițială: 200.000 euro (credit, împrumuri de la prieteni, proiecte de finanțare)

Numar de angajati: 4

Timp de recuperare a investiției: 3 ani

Cifra de afaceri: 100.000 euro

Profit: 0 

Dacă IMM-urile merg bine, România merge bine. Mulțumim IMM-urilor pentru că generează 50% din cifra de afaceri a firmelor din România. Republica vă va purta în lunile următoare într-o călătorie în lumea celor care mișcă România prin inițiativă, curaj și multă muncă.

Republica antreprenorilor este un proiect susținut de Banca Transilvania.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cox check icon
    Succes! De cand visez sa gasesc o oportunitate din asta. As fi primul care ar inchiria un spatiu de lucru...
    • Like 0
  • Pe la noi prin tirg e Hobbyhimmel (https://hobbyhimmel.de/konzept/), un club unde toti hobbystii pot sa faca tot ce le da prin minte.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult