Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum este Dune, filmul din 2021. „Un maraton emoțional și vizual, fără niciun moment mort, aproape obositor…”

Dune: Part One

Ce e mai frumos decât să înțelegi că aparții? Tu ești în aer, tu ești în lumină, tu ești în tăcere. Cea mai mare forță pe care o ai e renunțarea la forță. Nu te împotrivi. Acceptă mersul lucrurilor și mersul lucrurilor te va accepta pe tine. Ești acasă. Filmul „Dune” în regia lui Denis Villeneuve (2021), care are la bază uimitoarea poveste scrisă în anii ’60 de Frank Herbert, este și o meditație despre locul omului în univers. Fie el un univers imaginat, imens, de necuprins, fie el un univers cu doar câteva străzi și câteva blocuri.

„Misterul vieții nu e o problemă ce se cere rezolvată, ci o realitate care trebuie trăită. Niciun proces nu poate fi înțeles dacă e întrerupt. Înțelegerea trebuie să însoțească desfășurarea procesului, trebuie să se contopească și să se desfășoare odată cu el.”

(Frank Herbert – Dune, ed. Armada Clasic, trad. Ion Doru Brana, 2019)

Și ce misterioasă este lumea Dune. Populată de oamenii viitorului, pe planete necunoscute, reci și periculoase, pline de caverne, de comploturi, de frică. Mereu mișcarea, mereu liniștea care înconjoară infinitul, senzația că ceva imens urmează să se întâmple. În centrul filmului – un băiat, un fiu de duce, îl cheamă Paul. E antrenat să devină un conducător, mama lui, o înaltă preoteasă, îl învață să navigheze misterul vieții, oamenii tatălui să lupte inteligent. Are vise despre viitor, e în pragul unui mare pericol, s-ar putea ca el să fie speranța universală. Familia lui trebuie să preia, din porunca Împăratului, o planetă neprietenoasă, aridă, dar de pe care se recoltează cel mai de preț element al acestei lumi – mirodenia. Banii par să învârtă și acest univers, motiv de război și de trădări. Totul pare o capcană, și toți cei implicați pare că știu asta. Însă nimeni nu se împotrivește. Unii pentru că speră că pot schimba viitorul, alții pentru că îl acceptă. Planeta Arrakis este destinul lui Paul, un erou aproape clasic, dar conectat cu sinele și cu infinitul doar ca marii Mesia ai religiilor pe care le cunoaștem.

Intens din primele secunde, filmul e un maraton emoțional și vizual, fără niciun moment mort, aproape obositor. Agresiv, lasă însă mereu loc frumuseții, albastrului din ochii personajelor, întinderii din deșert. O invitație de a privi mereu dincolo de ce se vede pentru a găsi adevărul. Și adevărul e că omul nu va reuși niciodată singur, ci doar ajutat de cei din jur. Cei invizibili sunt puterea. De fapt, romanul lui Frank Herbert le este dedicat „celor a căror activitate se desfășoară dincolo de hotarul ideilor, în lumea adevăratelor materiale, ecologilor din ținuturile aride, oriunde s-ar afla și în orice epocă ar lucra”. Dune e și despre comunitate.

Această combinație de acțiune, tehnologie, muzică, efecte vizuale și filozofie face din Dune o o narațiune amețitoare, dar ușor de parcurs. Simplificat față de roman, scenariul urmărește prima parte a aventurilor lui Paul: e doar începutul, aruncarea eroului în propriul destin, unde i se atrage atenția asupra lumii din jur, se setează toate premisele pentru ceva remarcabil. O cursă în care un adolescent înțelege că viața poate fi o căutare a apartenenței.

Dincolo de realizările cinematografice, cred că Dune e un bun reminder al puterii poveștilor. Un reminder că unul dintre cele mai mari obstacole de pe planeta Arrakis sau de pe planeta Pământ este frica. Frica de necunoscut, frica de celălalt, frica de ce s-ar putea întâmpla, frica de ce nu se va întâmpla. Iar dincolo de frică se află lumea.

„Să nu mă tem. Frica ucide mintea. Frica este moartea măruntă, purtătoare desființării totale. Voi înfrunta frica. O voi lăsa să treacă peste mine, prin mine. Și, după ce va fi trecut, îmi voi întoarce ochiul interior și voi privi în urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai fi nimic. Voi rămâne doar eu.” (Frank Herbert – Dune, ed. Armada Clasic, trad. Ion Doru Brana, 2019)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dune, Infanteria stelara, Ender's game. Cărți excepționale cu ecranizări care acoperă doar o mica parte din povestea scrisă.
  E bine sa fi ambițios și să dorești să transpui pe ecran un roman de asemenea complexitate. Dar este practic imposibil sa o faci.
  Mâine, poimâine văd că se apuca vreun ambițios sa ecranizeze Fundația sau Lumea inelara.
  • Like 1
  • @ Mircea Rusu
   Exista serial, chiar acum, Fundatia.
   • Like 1
  • @ Moftangiu
   Unde se poate vedea Fundația?
   • Like 0
 • După cîteva jdemii de ani cînd despre Tera nu se mai pomenește nimic , după Dune, urmară încă cîteva mii de ani și din neantul intergalactic s-a ițit un trib care salvează galaxiile și împăratul vierme : evreii !
  Of of, nenea Herbet .
  • Like 0
 • Cartile sunt dense si complexe, si la a3a citire (ok, acum dupa aproape 20 de ani, intre timp am mai uitat si multe amintiri sunt alterate) si inca vad noi sensuri. Habar nu am cum ar condensa intr-un singur film. Dar o serie de 7 sezoane cu 7 filme pe sezon va fi o serie super reusita.
  • Like 2
 • As vrea sa stiu parerea cuiva care nu a citit romanele si care nu a vazut primele ecranizari. E posibil ca unele chestiuni sa nu fie de inteles...
  • Like 0
  • @ Adrian Dinca
   Eu nu am citit romanele si mi s-a parut foarte grabita povestea. Abia dupa film si dupa citirea paginii wikipedia a romanului am inteles ideea filmului. Povestea mi s-a parut extrem de confuza. Ca impresie generala lasata e ca atunci cand as fi vazut game of thromes intr-un film de 3 ore. Imposibil!
   • Like 0
  • @ Theodor Florin
   nu ai citit dar știi, telepatule intri în rezonanță cu cei care am citit toate romanele din seria Dune și emiți cugetări ... de căcat, ....limita de analfabet funcțional cu tastatură și internet .
   • Like 0
  • @ Theodor Florin
   Cum marea masii stii tu ca e grabita povestea daca nu ai citit cartile? Nu ca ar avea vreo importanta cartile pentru tine, din moment ce un film iti pune probleme de intelegere.
   • Like 0
  • @ Theodor Florin
   Atunci,uitați filmul,luați romanul,precis găsiți toate volumele incl.la anticariat.
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult