Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum este Dune, filmul din 2021. „Un maraton emoțional și vizual, fără niciun moment mort, aproape obositor…”

Dune: Part One

Ce e mai frumos decât să înțelegi că aparții? Tu ești în aer, tu ești în lumină, tu ești în tăcere. Cea mai mare forță pe care o ai e renunțarea la forță. Nu te împotrivi. Acceptă mersul lucrurilor și mersul lucrurilor te va accepta pe tine. Ești acasă. Filmul „Dune” în regia lui Denis Villeneuve (2021), care are la bază uimitoarea poveste scrisă în anii ’60 de Frank Herbert, este și o meditație despre locul omului în univers. Fie el un univers imaginat, imens, de necuprins, fie el un univers cu doar câteva străzi și câteva blocuri.

„Misterul vieții nu e o problemă ce se cere rezolvată, ci o realitate care trebuie trăită. Niciun proces nu poate fi înțeles dacă e întrerupt. Înțelegerea trebuie să însoțească desfășurarea procesului, trebuie să se contopească și să se desfășoare odată cu el.”

(Frank Herbert – Dune, ed. Armada Clasic, trad. Ion Doru Brana, 2019)

Și ce misterioasă este lumea Dune. Populată de oamenii viitorului, pe planete necunoscute, reci și periculoase, pline de caverne, de comploturi, de frică. Mereu mișcarea, mereu liniștea care înconjoară infinitul, senzația că ceva imens urmează să se întâmple. În centrul filmului – un băiat, un fiu de duce, îl cheamă Paul. E antrenat să devină un conducător, mama lui, o înaltă preoteasă, îl învață să navigheze misterul vieții, oamenii tatălui să lupte inteligent. Are vise despre viitor, e în pragul unui mare pericol, s-ar putea ca el să fie speranța universală. Familia lui trebuie să preia, din porunca Împăratului, o planetă neprietenoasă, aridă, dar de pe care se recoltează cel mai de preț element al acestei lumi – mirodenia. Banii par să învârtă și acest univers, motiv de război și de trădări. Totul pare o capcană, și toți cei implicați pare că știu asta. Însă nimeni nu se împotrivește. Unii pentru că speră că pot schimba viitorul, alții pentru că îl acceptă. Planeta Arrakis este destinul lui Paul, un erou aproape clasic, dar conectat cu sinele și cu infinitul doar ca marii Mesia ai religiilor pe care le cunoaștem.

Intens din primele secunde, filmul e un maraton emoțional și vizual, fără niciun moment mort, aproape obositor. Agresiv, lasă însă mereu loc frumuseții, albastrului din ochii personajelor, întinderii din deșert. O invitație de a privi mereu dincolo de ce se vede pentru a găsi adevărul. Și adevărul e că omul nu va reuși niciodată singur, ci doar ajutat de cei din jur. Cei invizibili sunt puterea. De fapt, romanul lui Frank Herbert le este dedicat „celor a căror activitate se desfășoară dincolo de hotarul ideilor, în lumea adevăratelor materiale, ecologilor din ținuturile aride, oriunde s-ar afla și în orice epocă ar lucra”. Dune e și despre comunitate.

Această combinație de acțiune, tehnologie, muzică, efecte vizuale și filozofie face din Dune o o narațiune amețitoare, dar ușor de parcurs. Simplificat față de roman, scenariul urmărește prima parte a aventurilor lui Paul: e doar începutul, aruncarea eroului în propriul destin, unde i se atrage atenția asupra lumii din jur, se setează toate premisele pentru ceva remarcabil. O cursă în care un adolescent înțelege că viața poate fi o căutare a apartenenței.

Dincolo de realizările cinematografice, cred că Dune e un bun reminder al puterii poveștilor. Un reminder că unul dintre cele mai mari obstacole de pe planeta Arrakis sau de pe planeta Pământ este frica. Frica de necunoscut, frica de celălalt, frica de ce s-ar putea întâmpla, frica de ce nu se va întâmpla. Iar dincolo de frică se află lumea.

„Să nu mă tem. Frica ucide mintea. Frica este moartea măruntă, purtătoare desființării totale. Voi înfrunta frica. O voi lăsa să treacă peste mine, prin mine. Și, după ce va fi trecut, îmi voi întoarce ochiul interior și voi privi în urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai fi nimic. Voi rămâne doar eu.” (Frank Herbert – Dune, ed. Armada Clasic, trad. Ion Doru Brana, 2019)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dune, Infanteria stelara, Ender's game. Cărți excepționale cu ecranizări care acoperă doar o mica parte din povestea scrisă.
    E bine sa fi ambițios și să dorești să transpui pe ecran un roman de asemenea complexitate. Dar este practic imposibil sa o faci.
    Mâine, poimâine văd că se apuca vreun ambițios sa ecranizeze Fundația sau Lumea inelara.
    • Like 1
    • @
      Unde se poate vedea Fundația?
      • Like 0
  • După cîteva jdemii de ani cînd despre Tera nu se mai pomenește nimic , după Dune, urmară încă cîteva mii de ani și din neantul intergalactic s-a ițit un trib care salvează galaxiile și împăratul vierme : evreii !
    Of of, nenea Herbet .
    • Like 0
  • Cartile sunt dense si complexe, si la a3a citire (ok, acum dupa aproape 20 de ani, intre timp am mai uitat si multe amintiri sunt alterate) si inca vad noi sensuri. Habar nu am cum ar condensa intr-un singur film. Dar o serie de 7 sezoane cu 7 filme pe sezon va fi o serie super reusita.
    • Like 3
  • As vrea sa stiu parerea cuiva care nu a citit romanele si care nu a vazut primele ecranizari. E posibil ca unele chestiuni sa nu fie de inteles...
    • Like 0
    • @ Adrian Dinca
      Eu nu am citit romanele si mi s-a parut foarte grabita povestea. Abia dupa film si dupa citirea paginii wikipedia a romanului am inteles ideea filmului. Povestea mi s-a parut extrem de confuza. Ca impresie generala lasata e ca atunci cand as fi vazut game of thromes intr-un film de 3 ore. Imposibil!
      • Like 0
    • @ Theodor Florin
      nu ai citit dar știi, telepatule intri în rezonanță cu cei care am citit toate romanele din seria Dune și emiți cugetări ... de căcat, ....limita de analfabet funcțional cu tastatură și internet .
      • Like 0
    • @ Theodor Florin
      Atunci,uitați filmul,luați romanul,precis găsiți toate volumele incl.la anticariat.
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult