Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum funcționează noul tip de leadership: un antidot la lipsa de implicare a angajaților

Leadership/ Getty

Foto: Getty Images

Există o nouă paradigmă a leadership-ului care are la bază concentrarea pe oameni și care ne asigură sentimentul că viața noastră capătă sens acolo unde ne desfășurăm fiecare activitatea. Această nouă paradigmă este o formă de restructurare, reorganizare sau reașezare a companiilor la noile realități.

Indiferent ce poziție avem într-o organigramă, subaltern, șef sau în același timp și una și cealaltă, până la urmă suntem un om cu bucuriile și supărările sale. Pentru fiecare dintre noi viața noastră este cea mai importantă. Să înțelegem acest lucru și să-l trăim asumat. Tocmai de aceea avem nevoie să găsim sens în activitatea noastră zilnică, dincolo de utilitatea materială. 

Reamintesc cartea lui Fred Kofman numită Revoluția Sensului – un instrument foarte bun pentru cei care doresc să-și transforme leardership-ul și organizațiile din care fac parte.

Având această perspectivă ca obiectiv de leadership probabil că va fi nevoie să reanalizăm regulile și atitudinile din manuale pe care le-am urmat până în prezent. Acestea nu sunt încă scrise, cum nici anul 2020 n-a venit cu un manual de soluții adecvate provocărilor pe care trebuie să le depășim în plină pandemie.

Căutăm variante, improvizăm, testăm, riscăm, facem totul pentru a merge înainte. Oricum va fi, oricâte greutăți vom avea, va trece și această perioadă. Haideți să ieșim întăriți din ea și să construim un viitor mai bun decât era trecutul dinaintea pandemiei.

Să luăm exemplul unei companii producătoare de bunuri și care are departamentele clasice cu echipele și obiectivele specifice. Echipa de vânzări este concentrată pe a genera cât mai multe încasări, iar echipa de producție pe reducerea costurilor. Aceștia sunt indicatorii de performanță clasici.

Dacă am face o comparație cu o echipă de fotbal, vânzările sunt atacanții iar producția este apărarea. Jucătorii din atac și cei din apărare au obiective diferite, ceea ce înseamnă că echipa este împărțită în două subechipe. Astfel, pe teren intră jucători cu priorități diferite, deci cu nevoi și așteptări diferite din partea coechipierilor. Pe cale de consecință, fiecare subechipă va urmări optimizarea propriei performanțe, ceea ce implică automat suboptimizarea rezultatelor echipei per total.

Altfel spus, criteriile de performanță și de recompensare nu ar trebui să fie pentru atacanți câte goluri dau și pentru apărători câte goluri au încasat. Obiectivul comun este ca echipa să câștige. Altfel spus, compania pentru care lucrăm să câștige.

A câștiga înseamnă îndeplinirea misiunii în mod etic și sustenabil, sporind valoarea economică în paralel cu obținerea de beneficii pentru acționari și pentru celelalte părți interesate de succesul afacerii.

Pentru că de regulă nu există indicatori de performanță, așa numiții KPIs, pentru un asemenea scop, de multe ori apar dispute interminabile între segmentele aceleiași echipe iar stimulentele locale încurajează oamenii să nu se recunoască unii pe alții drept coechipieri.

Există soluție pentru acest lucru? Teoretic da. Recompensezi fiecare angajat în conformitate cu contribuția sa la atingerea obiectivului global al companiei. Altfel spus, oamenii sunt evaluați, nu primordial în funcție de cum își fac treaba lor, ci în funcție de cum contribuie la rezultatele pozitive ale echipei.

Pare utopic? Poate că da, mai ales în perioada pandemiei în care provocările zilnice sunt majore și consumă energia oamenilor, având amenințarea închiderii la fiecare pas. Însă doar pare, nu este. Vă întreb altfel: cât costă companiile astăzi neimplicarea angajaților? Care sunt șansele companiilor de supraviețuire într-o perioadă în care oamenii lor, de la primul și până la ultimul nivel ierarhic, sunt profund demotivați și copleșiți de problemele curente? Care sunt șansele companiilor să se reinventeze și să reintre pe un trend ascendent comercial dacă oamenii lucrează cu doar 15% din potențialul lor?

Nu spun că este ușor și nici că poate fi făcut peste noapte. Însă nu cred că vom putea să ne adaptăm la noile realități continuând să aplicăm regulile și comportamentele din trecut. Vă invit să reflectăm împreună la idei noi care sunt aplicabile organizațiilor noastre și care ne vor ajuta să ne transformăm în pas cu realitatea pe care o trăim.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Bun, hai să zicem așa: există persoane cu vocația sau talentul muncii, după cum există și talent în pictură sau muzică. Există și Beethoveni sau Da Vinci ai jobului, dedicați, workaholici. Nimic rău în asta, dacă ăsta e talentul lor. Numai că, la fel ca pictorii, reprezintă o minoritate.
    Încăpățânarea postmodernismului de a crede că toți sunt sau vor fi dedicați trup și suflet jobului e naivă, ca și postmodernismul însuși.
    Răsuflarea rece a metamodernismului va arăta companiilor adevărul gol-goluț. Am trecut de la postindustrialismul postmodern la postcorporatism. E o realitate de necontestat. Teambulding.
    "Iadul sunt ceilalți", ne spune Wednesday Addams, citându-l pe Sartre. Aiurelile postmoderne de wellness și păsărele ciripind la job nu mai au niciun suport. Unele campanii de recrutare ne arată angajați fericiți lucrând în intimitatea dormitorului lor, în papuci pufoși și căni nostime pe birou.
    Ok, postcorporatismul nu va îngropa corporațiile (cum nici postindustrialul nu a îngropat industria), dar le va obliga să se reinventeze. Rapid, că ceasul ticăie.
    • Like 0
  • M0sh0o check icon
    M-am lămurit. Că de fapt n-am priceput nimic. Io o să rămân la muncă tot un "James Bond-Agentul 007". Cu zero chef de muncă, zero toleranță pentru idioți și cam șapte pauze de țigară..Mă-nscriu primul în grupul celor 15 % care nu mai pun botu' la faze de genul: "Vezi că sclaveții mei atacanți au dat 3 goluri în timp ce tu, fundaș, ai luat cam 7. Si e de fapt vina ta c-am pierdut meciul. Că doar noi suntem toți o echipă, nu? Poi, poate că dacă atacanții ar fi dat fo' 11 goluri pân-la pauză noi am fi câștigat. Dar n-au putut. Că noi toți suntem, nu-i așa, noi suntem o echipă. De fapt tu ne-mparți în atacanți si fundași. Si tu dai vina pe unii sau pe alții. Vina-i întotdeauna doar a sclavetilor. când ajungi sa pierzi un meci. Si-a apărut si-aici un alt becali.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon