Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dacă Putin ajunge cu tancurile la granițele Moldovei sau României, credem că se va opri?

Vladimir Putin - ianuarie 2024

Foto - Alexander Ryumin/ TASS/ Profimedia

Cine nu e pregătit de război va pierde pacea. Aceste cuvinte trebuie să răsune în urechile fiecărui european și deci fiecărui român. Vladimir Putin nu și-a pus societatea și economia în stare de război ca să se oprească în Ucraina. Decât dacă este oprit în Ucraina. Doar nu vă imaginați că Rusia va căuta pacea pentru a-și dedica energiile libertății și dezvoltării individuale a cetățenilor săi, nu? Rușii nu contează. Pe oasele lor se sprijină toate ambițiile imperiale ale Kremlinului. Rusia vrea să zdrobească Ucraina și dacă ajunge cu tancurile la granițele țărilor baltice, Poloniei, Moldovei sau României, credem că se va opri? 

Dezasamblarea NATO din Europa de Est și răzbunarea pentru rușinea de la încheierea Războiului Rece sunt moștenirea pe care Putin vrea să o lase Rusiei.

Dacă ne culcăm pe urechea care spune că Europa are o capacitate convențională mult mai mare ca a Rusiei și în caz de război industria noastră se va dovedi net superioară, facem o eroare colosală pentru că apetitul de risc al Rusiei este mult mai crescut decât cel european. Orice german cu capul pe umeri știa în 1938 – și mulți au spus-o – că Germania nu se poate măsură industrial și economic cu lumea anglo-saxonă și totuși a plecat la război. Putin nu are nevoie să ajungă la Londra, ci doar să arate că dacă Europa de Est este amenințată Uniunea Europeană este incapabilă să acționeze colectiv, decisiv, iar capabilitatea asta nu este doar o chestiune de voință (și avem și acolo probleme) ci și de putință. Dacă Putin înghițea Ucraina acum 2 ani eram deja în mijlocul crizei. Am câștigat doar un respiro temporar.

Știu că ne dorim să avem cu totul alte preocupări, să dezbatem despre reducerea emisiilor, echitate sau identitate, dar timpul nu mai are răbdare. Este evident că Rusia, China și Iran cel puțin acționează concertat chiar dacă nu în alianță fățișă pentru demantelarea sistemului internațional post-belic, comercial și politic. Dacă le iese pentru România asta înseamnă influență rusească și că Europa de Est devine din nou un loc tulbure de competiție între marile puteri. O să ne aducem aminte cum arată sclavia pe bune, cu mână de fier și cu bâta de la Moscova, nu asta închipuită față de UE și SUA fără de care nu eram astăzi nici pe jumătate atât de bogați și liberi cum suntem.

Uniunea are nevoie de o industrie de război și de armament și de toate pregătirile necesare pentru momentul în care Rusia îi va contesta securitatea. România are nevoie de același lucru și de întărirea relațiilor cu țările din regiune. Nu avem nu știu câte decenii în care să ne băgăm mințile în cap. Nu mai spun că aceste ambiții ale Rusiei trebuie zădărnicite în Ucraina și trebuie zădărnicite repede. Dacă începem să cedăm în fața Rusiei vom descoperi că vor cere din ce în ce mai mult până când nu vom avea de ales decât să luptăm și va fi o luptă la deal cu niște costuri imense care ar fi putut fi evitate. Paza bună trece primejdia rea. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca americanii ajung la granita cu Rusia , ce credeti se vor oprii?
    • Like 0
  • Razboiul si pozitie strategica geografica a Romaniei data de la " Sfantul " : De ani intregi Romania a avut de castigat economic militar cat si financiar de pe urma ariei geografice ne avand un merit pentru asta in mod expres . Odata cu intrarea in UE si NATO prin celebra smecherie politico - sociala cunoscuta numai in cercuri restranse Romania a convenit ne-oficial cu prima sa fie o piata de desfacere bazata pe consum prin acord implementata de "aspiratoarele de bani " mai explicit super -marketuri-le cu sediile de afaceri belgiene la Bruxelles de asemenea prin conventie ca pietele europene sa nu li se faca concurenta cu produsele nationale si cu a doua sa fie prin insusi mecanismul OTAN un tampon militar in coasta rusilor sprijinit desigur de americani prin acel articol 5 in caz de agresiune . Militar pozitia geografica a Romaniei este excelenta : coridorul aerian si maritim creat de europeni prin NATO facilitandu-le transporturile de cereale prin portul Constanta de intregi tone atentie PE MILIARDE BUNE catre statul roman iar cel aerian oferindu-le sansa de a transporta intregi cargo-uri de armament pe calea aerului catre Ucrainieni oficial stiindu-se de transporturi cu harbuzi sau cucuruz si Romania participand cu brio la tot acest mecanism . Care este castigul Romaniei ? ... simplu este vorba de TROC ... v-am aprovizionat Europa cu cereale acum va trebui sa ne primiti in Schengen ... si o vor face mai devreme sau mai tarziu disperarea lor fiind asa de mare trimtandu-ne bani prin PNRR si bani multi tocmai din acest banal motiv - le dam mancare le oferim prin inca odata pozitia geografica a Romaniei cu NATO ca structura securitatea in fata blocului rusesc mai exact intre rusi si ei suntem noi pe granita vestica a Europei . Reiterez in alt context ca Guvernul roman are bani si bani multi dar este foarte zgarcit cu poporul de rand si foarte darnic cu marii corporatisti pe functii politice din agricultura sau companii care le faciliteaza lor tot acest efort de a se vedea cu propriile lor afaceri peste hotare odata cu intrarea in Schengen tot aceste afaceri mari facilitandu-le si actualul comert economic national toate cumulate in sponsorizari catre aparatul de partid si mai exact tot acest malaxor simplificandu-se la zicala " ce-mi dai ca sa-ti dau " . Revenind si in incheiere strainii sufla-n si-n iaurt ca noua Romaniei sa ne mearga bine pentru ca daca noua ne merge bine si lor le merge bine si asta doar pentru umila POZITIE GEOGRAFICA pe care ne-a dat-o " Sfantul " fara nici un merit in mod expres din partea conducatorilor sau a paturii societatii . O zi buna va doresc !
    • Like 0
  • IraM check icon
    Pe vremuri se zicea ca dc vrei pace tb sa te pregatesti de razboi. Noua gandire din westUE a ultimilor decenii este ca daca vrei pace tb sa te pregatesti pt pace.
    Now what???
    Cand Trump i-a porcait pe UE ca nu investesc suficient in aparare si ca ii imbogatesc pe rusi, iar dupa aia asteapta sa ii salveze US, au ras de el si-au facut nebun.
    Vezi pe youtube video cu Trump si secretarul NATO.
    Din ambitie si ignoranta a ajuns Europa unde a ajuns.
    Iar in Nov sunt alegeri in US unde americanii probabil vor alege sa isi rezolve mai degraba problemele interne decat pe ale altora.
    Mesajul din articol e corect.
    • Like 3
  • RazvanP check icon
    Sunteți doar un putinist antieuropean, cum să susțineți că UE trebuie să renunțe la nobilele preocupări verzi (și uscate) și gender-bender și să revină cu picioarele pe pământ??
    Așa ceva este inadmisibil, TREBUIE s-o aducem din nou pe "Queen Ursula, First of Her Name" pe tronul Europei pentru a-și desăvârși opera... de distrugere! /s
    Joking aside, bună analiză, nu știu câți vor să și priceapă, însă, și mai ales cât timp mai avem DACĂ NE-AM TREZI...
    Mă tem că pentru Europa pe care o știam timpul s-a cam încheiat...
    • Like 3
  • Mihai check icon
    Bine zis ca europenii se ocupa cu fantasmagoriile progresiste legate de identitate si diversitate si echitate in timp ce sunt luati pe nepregatite pe plan militar. Poate vor trezezsc ca acestea vor fi implementate in conformitate cu viziunea putinista daca nu se misca mai eficient.
    • Like 3
  • Francisc check icon
    I-a venit lui Putin chef
    Să se ducă la Kiev...
    O să „gavarim” rusește
    Dacă NATO nu-l oprește!
    • Like 0
  • Vorbe, vorbe! Pana mai ieri o armata de analisti??? ne linisteau spunand ca rusia nu va indrazni sa atace o tara nato. Si iata ca, deodata, incepem sa ne temem. Nu mai dorminm linistiti sub umbrela nato. Mai ales daca va cistiga trump atunci europa va fi la mana rusiei. Si nu va fi iertata. Nici de rusi, nici de chinezi,nici de iranieni si alte state teroriste. Marea greseala au facut-o nato si ue ca nu au colaborat de la inceput si cu orice risc sa fi atacat si terminat rusia. Atunci s-ar fi putut, cu un pret destul de mare, dar s-ar fi reusit. China si iranul inca nu incepusera colaborarea cu rusii si ar fi fost o lectie si pentru ei. Dar lasitatea ascunsa sub vorba goala "corectitudine politica" si interesele materiale ale capitalistilor verosi au primat si s-au multumit sa iroseasca in zadar niste fondur, nu putine si nu din banii lor, pe ajutoare ineficace catre ucraina. Ucraina a fost distrusa cu salbaticie, ucrainienii au platit cu viata si indurarea mizeriei in timp ce leaderii caricaturali, unii se lamentau alti cereau abandonarea ajutorarii ucrainei, toti facand si nu cred ca inconstient jocul rusiei. Aceasta a devenit si mai obreznica si evident nu se va opri. Ce nu i-au facut, nato si ue, le va face ea, in cardasie cu chinezii si alte lifte samavolnice. Vreau sa-l vad atunci pe gerontofilul macron cum va cere neumilirea rusiei acceptand-o pe cea a restului lumii civilizate.
    • Like 4
    • @ Zugravu Mircea
      RazvanP check icon
      Nimeni nu atacă un stat nuclear, să fim serioși! Mai ales unul suficient de nebun încât să le folosească!
      Problema este că acești doi ani au fost complet irosiți, în Europa de absurdități verzi și nesfârșite bancuri despre "integrarea" ahmezilor iar în SUA cu "belemeli" și Albe ca Funinginea.
      Europa trebuia să se folosească de acest răgaz pentru a se transforma în "Fortăreața Europa", dar cine să implementeze asta, "Ursula, mama hamasului"? Emanuel "să nu umilim ruzzia" Macron? Olaf "vreau un job lângă Schroder" Scholz?
      Paradoxal, singura țară care a înțeles pericolul rusesc și s-a apucat serios să se înarmeze este săpată cu aplomb fix de "cățelul ursulei", tot Donald (nume predestinat), în numele acelorași aberații rupte de realitate! Aș prefera oricând la cârma Poloniei un Kaczinski cu o ură viscerală și personală față de rușii care i-au prăbușit fratele, unui Tusk obsedat de "reeuropenizarea" (a.k.a. curcubeizarea) Poloniei!
      • Like 3
    • @ Zugravu Mircea
      IraM check icon
      De ce crezi ca americanii ar avea obligatia sa apere estul Europei, cand ei insisi au mari probleme de rezolvat, acasa la ei. Trump nu se alege singur, il voleaza zeci de milioane de oameni. Aici in NAmerica oamenii sunt pissed off ca sunt abandonati unei inflatii galopante si imigratii ilegale necontrolata.
      Nu Trump e problema, ci UE, care nu face mai nimic.
      • Like 0
    • @ IraM
      Trump este "o problema mondiala" si in mod special a europei. Ue este o problema a ue, problema datorata conducerii infantile, ca sa fiu bland, a ei insasi. Problemele ue sunt, in mare parte, aberante, urmarind mai mult diminuarea conditiilor, civilizate, de viata ale populatiilor ei. E de discuat aici multe dintre "recomandarile" imperative.
      • Like 1
  • Crayven check icon
    PSD si UDMR trebuie scoase in afara legii repede.
    Daca vin rusii astia deschid granitele daca li se garanteaza pensii speciale, respectiv autonomie teritoriala.
    • Like 1
    • @ Crayven
      Ca și ungur din Transilvania sunt extrem de șocat și rușinat văzând cum a „rezolvat“ Viktor Orbán starea de spirit și orientarea ideologică a maghiarimii din România – cu ajutorul (tacit la început, apoi cât se pate de deschis) a UDMR-ului. Nici în visele mele cele mai sumbre nu ași fi așteptat ca semenii mei să devină putiniști în masă!
      Și nu, domnule, autonomia teritorială nu are de-a face nimic cu asta. Este o revendicare cât se poate de normală și justă, Mai mult, cam toate regiunile din România ar trebui să aibă autonomie la fel, de la Caracal până-n Vatra Dornei, adică o descentralizare administrativă cât se poate de pronunțată. Treburile locale trebuiesc rezolvate de comunitatea locală, nu de birocrații din București! Românul majoritar care nu înțelege asta nu este cu nimic mai presus de Viktor Orbán sau chiar de Putin.
      • Like 3
    • @ Bíró Zoltán
      Crayven check icon
      Lasa, biss, ca stim noi ce intereseze are Viktoras si UDMR acolo nu ma vraji tu cu eCoNoMiE.
      Pe aia ii doare una si buna, ca Transilvania nu e a lor. Ca doar de aia nu invata limba tarii si fac scandal.
      Si bineinteles ca sunt putinisti, Putler le-a promis ceva.
      • Like 2
    • @ Crayven
      Din păcate dumneata pari să fii chiar un șovin mai înrăit decât cel mai aburit secui. Cu părere de rău, dar așa e.
      Acum pe bune. Ceea ce faci dumneata e Reductio ad Hitlerum. Educația fizică în sine e un lucru rău doar fiindcă naziștii au avut o obsesie pentru ea? Dacă un extremist de genul Viktoraș susține autonomia teritorială înseamnă automat că acesta e de rahat? By the way, Viktor Orbán nici măcar nu susține autonomia teritorială, fiind o copie AUR la indigo. De fapt progresiștii (liberalii) adevărați și convinși sunt cei care consideră că loialitatea față de țară o câștigi de la cetățeni și comunități tocmai dacă le dai libertate (vezi: „autonomie“) cât mai mare.
      Și cum adică Transilvania „nu e a lor“? Cui să fie Transilvania, dacă nu locuitorilor săi, deci implicit și maghiarilor de aici, împreună cu români, sași etc? Mor de râs.
      Și chestia că „nu învață limba țării“: poate se va renunța la obsesia asta idioată că la ora de română se învață românism și nu limba română. Dacă înțeleg bine, acum deja se învață româna ca și limbă străină, dar tocmai șovinii care tot ziceau cu deosebită plăcere că ungurii ăștia nu vor să învețe limba română susțineau cu tărie că româna se învață cu Slavici, Sadoveanu, Caragiale și Gala Galaction, nu cu metode specifice învățării unei limbi străine.
      Dumneata ai reușit să înveți engleză cu Shakespeare and Oscar Wilde?
      Nu prea cred…
      • Like 2
    • @ Bíró Zoltán
      Crayven check icon
      Ok, sunt probleme, dar de ce nu vin cu plangerile astea?
      Tot ce aud eu de la UDMR este "autonomie teritoriala" si salivatul intens dp Kosovo.
      Poate sa ii invete si chinezism cat timp stie limba, ca de aia nu au oportunitati si sunt cei mai saravi in HarCov. Si de aia pun botul la tampeniile lui Orban.
      Si nu e nici o reducție, Putin este Hitlerul sec 21.
      Aceeasi placa.
      Protejam etnicii germani in Cehoslovacia.
      Invadam Polonia ca ne este ostila.
      Granada de Chamberlaini fara coloana vertebrala care nu i se opun.
      Izolationusmul american... Probabil pana le da China o bomba undeva ca in '41.
      • Like 2
    • @ Crayven
      „Tot ce aud eu de la UDMR este «autonomie teritoriala» si salivatul intens dp Kosovo.”
      Nu mai votez cu UDMR-ul de ceva timp (cam de când și-au stabilit statul major în posteriouru' lui Orbán), sunt USR-ist convins. Dar și așa, îi cam fals că nu mai auzi de le ei altceva decât autonomie teritorială și Kosovo.
      O părere mai echilibrată n-ar strica nici aici, de ex. UDMR-ul a fost susținător înfocat a dezvoltării infrastructurale, etc.

      Și cu chestia asta de Kosovo România a cam ajuns de râsul lumii. Sprijinim Serbia putinistă, deși se cam știe că Kosovo nu este și nu va mai fi niciodată parte a Serbiei. Doar ca să nu legitimăm eventualele mișcări așa-zise separaționiste. Voi chiar credeți că de ex. Transilvania ar prefera să se dezlipească de România și să se alăture Ungariei lui Orbán? Asta ar însemna efectiv sfârșitul Ungariei!
      • Like 3
    • @ Bíró Zoltán
      RazvanP check icon
      Principalul vinovat pentru nedescentralizarea României ESTE udemereul, sorry!
      Prin insistența stupidă de a atașa epitetul "etnică" au reușit performanța de a decredibiliza conceptul de autonomie locală în sine!
      • Like 3
    • @ RazvanP
      Aici ai doar dreptate parțială.
      NU Udemereul era de vină, ci aripa radicală a lui László Tőkés, care a devenit ulterior Partidul Popular Maghiar Ardelean.
      Tocmai UDMR-ul lui Béla Markó a criticat ideea la început, afirmând cam același lucru ca și dumneata, respectiv că forțarea caracterului etnic doar va îngreuna procesul descentralizării. Asta știu foarte precis, am fost la zi cu tot ceea ce se întâpla la vremea respectivă (sfârșitul anilor 90).

      Ceea e a devenit UDMR-ul după Markó e cu totul altă poveste, și una foarte tristă.
      • Like 4
    • @ Bíró Zoltán
      RazvanP check icon
      Corectă observația.
      Problema, din punctul meu de vedere, ca privitor din afară, este că minoritatea maghiară nu a reușit să se facă reprezentată în fața majorității de altă forță politică decât UDMR. Sau, și mai rău, CNS și acel partid al lui Tokes. Și inevitabil ASTA a devenit imaginea majorității despre maghiari...
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult