Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dar polițistul pensionat la 55 de ani nu ne mai revoltă? Obligația de a alege între pensie și salariu: o nuanță de constituționalitate

Politisti - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Toată țara salută cu mâna la chipiu decizia autorităților de a le interzice pensionarilor să mai cumuleze venituri de la bugetul de stat – respectiv pensia cu salariul.

„Nu e corect”, „e imoral”, „e injust” strigă toți pe Facebook. Cumva de acord, țin să precizez. Însă întrebarea mea este: „dar o fi oare și legal”?

Să luăm exemplul unui polițist (că sunt cei mai huliți, din câte observ) scos la pensie – atenție: forțat, și nu la cerere. Pentru că legea actuală (adică statul) îi obligă să părăsească sistemul la împlinirea vârstei de 55 de ani. Mai pot rămâne în funcție doar cu aprobarea simultană a șefului direct, șefului de județ, a celui de inspectorat general și a ministrului. Deci dacă nu primește toate aceste semnături, polițistul este scos forțat la pensie, pe limită de vârstă. Practic este dat afară.

Cu experiență de 30 de ani în sistemul judiciar (și studii doar în acest domeniu), opțiunile sunt extrem de limitate când vine vorba de reîncadrare, în special la privat și mai ales în orașele mici. Așa că tot statul rămâne singura opțiune viabilă, însă evident într-o structură civilă.

Așadar, tot cu permisiunea statului, omul dă examen și este încadrat pe un post. Primește automat și pensie (pentru care a cotizat, evident, toată viața), și salariu (din care iar cotizează la sistemul de pensii).

Același stat însă își dă acum seama că a greșit socotelile și se răzgândește: nu vrea să mai plătească simultan și pensie și salariu.

Pe principiul Dumnezeu a dat, Dumnezeu a luat, statul vrea acum să îl dea din nou afară pe acest om: prima dată l-a scos forțat la pensie, iar a doua oară pentru că nici nu-l mai lasă să lucreze. Doar pentru că are statut de pensionar, conferit tot de stat. Practic, în opinia mea, i se încalcă dreptul constituțional la muncă, pentru că, deși vrea să lucreze, nu i se permite. Decât în privat, unde șansele îi sunt nule, mai ales de la o vârstă.

Exemplul de mai sus nu este unul singular. Exceptându-i pe cei care au ieșit anticipat la pensie tocmai pentru a se angaja și obține venituri din 2 părți, sunt mulți care nu au avut de ales și au fost puși în fața faptului împlinit.

Și atunci vin și întreb: este legal ca un om aflat într-o astfel de situație să fie obligat să renunțe la un drept deja câștigat, fie el pensie ori salariu? Pentru că ambele au fost obținute legal și procedural. Cu ce drept este el obligat acum de stat să renunțe la ceva obținut prin prisma aceluiași stat? Pentru că nu vorbim despre un vid legislativ, ci despre niște reglementări clare.

Proiectul de lege anunțat cu mare tam-tam de ministrul muncii urmează să intre în dezbatere publică, așadar nu știm în ce formă va ajunge el în Parlament și dacă va mai suporta un update de excepții. Cert este că variantele anterioare ale acestei propuneri, pe care au încercat și alții să le aplice, nu au trecut de Curtea Constituțională. Așa că rămâne de văzut dacă această nouă formă propusă îi va convinge pe judecători. Altfel, mă tem că în curând vom vorbi din nou de despăgubiri pe care statul român va fi obligat de CEDO să le plătească celor nedreptățiți de legi făcute pe genunchi. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • maripos check icon
  MADALINA TREZESTE-TE!!! NU MAI DEBITA ABERATII!!! REPUBLICA, voi vedeti ce debiteaza individa?
  • Like 0
 • Pentru autoare: aveti o eroare monumentala de logica !
  Daca persoana respectiva e nemultumita de pensia pe care o primeste de la stat, la pensionarea la 55 ani, cine o impiedica sa se angajeze tot la stat, evident nu in politie, renuntand la pensia "umila" (sic!), pana la o vechime care sa-i permita o pensie multumitoare?
  Mare e gradina lui Dzeu, dar si multi i-au sarit gardul!
  • Like 2
  • @ Ovidiu Grigore
   maripos check icon
   Autoarea o fi avand rude in militie, de le plange de mila?
   • Like 0
 • Maron_S check icon
  asta-i culmea - transformi privilegiul (faptul ca iesi la pensie la 55 de ani, asa cum nimeni nu mai iese ) intr-o "nedreptate" care i se face bietului om. onul e liber sa munceasca daca vrea : ori la privat (si primeste salar privat si pensie de la stat) ori la stat si primeste salar de la stat, Unde e problema, ce drept constitutional i se incalca? Problema e de fapt ca iese la pensie la 55 de ani , prin exceptie . Sa nu mai vorbim ca se iese si la 45 - 48 de ani in unele locuri, Este si discutia ca asa a fost de la incaeput, cand omul si-a ales meseria, care e grea, si nu ar fi doritori care sa o aleaga . Este intr-adevar o discutie, dar lasati-o asa.
  • Like 2
  • @ Maron_S
   Dan check icon
   Este o,,meserie mai deosebita, sa fii un politist bun profesionist, :
   --Inchipuiti-va ,un politist mai plinut pe la 58-60 ani ,,ca trebuie sa fuga sa,,prinda un ifractor ,,sportiv pe la 30 ani ?
   --Dar ,cred ca ,.s-ar putea modifica, legea , ca ,cei ajunsi la varsta de 55 ani sa nu mai presteze ,munca in ,,teren ,.si sa presteze o munca la birou , ,cu evidente, scripte etc, Se poate daca se vrea ,!
   • Like 0
  • @ Maron_S
   maripos check icon
   Sau chiar 42 de ani!
   • Like 0
  • @ Dan
   maripos check icon
   Da, e nevoie de 4-5 politisti ca sa omoare un om, ca la Pitesti.
   • Like 0
 • 1.Mădălina se face că nu înțelege moralitatea unei asemenea alegeri ( nu numai legalitatea) pentru că printr-o lege care s-a dat la cererea sindicatelor din poliție (evident la presiunea membrilor săi) să poată ieși anticipat la pensie deși nu au stagiul minim de cotizare la fel ca toată lumea. Motivul ieșirii anticipate față de celelalte categorii a fost uzura muncii de polițist ( deși nu toți lucrează în stradă , unii stau la birou la aer condiționat și completează hârtii dar asta e altă discuție) , or dacă e așa uzat atunci de ce are nevoie de un nou loc de muncă că doar ei au cerut prin lege ieșirea mai devreme , nu a dat legiuitorul legea că așa a considerat ci la presiunea sindicatelor din domeniu.
  2."Cu experiență de 30 de ani în sistemul judiciar (și studii doar în acest domeniu), opțiunile sunt extrem de limitate când vine vorba de reîncadrare, în special la privat și mai ales în orașele mici" Păi asta e o problemă pentru orice salariat , de ce trebuie să facem favoruri unor pensionari speciali, dacă ceilalți trebuie să se recalifice la peste 50 de ani ( de exemplu minerii sau alte categorii care au avut munci mult mai grele ) sau să se mute după locurile de muncă în zonele unde apar , polițiștilor trebuie să li se creeze noi locuri de muncă la stat și dacă se poate în zona domiciliului de reședință ? Mi se pare o discriminare față de alte categorii. După pensionare te duci unde vrei sau mai precis unde ți se oferă de piața muncii nu unde vrei tu și mai ales tot la stat.
  3."Primește automat și pensie (pentru care a cotizat, evident, toată viața), și salariu" Aici Mădălina ne insultă inteligența pentru că fiind speciali polițiștii și mai ales magistrații primesc o pensie mult peste contributivitate ( diferența fiind suportată direct de la bugetul de la care vor să primească și salariul ceea ce nu e ok atât moral cât și legal. Singurul motiv e doar lăcomia celor amintiți și care prin cunoștințele create în timpul activității de speciali vor să se reîncadreze tot la stat în funcții călduțe și bănoase doar pentru un nivel de trai îndestulat. Nu are nici o legătură cu constituționalitatea. Apoi să nu uităm că nu sunt amărâți care nu se pot întreține din pensie ( pensia unui polițist sare ușor de 5000 de lei) E suficient să-l vedem pe Dorneanu cum transpiră el pe bani mulți de la stat plus 4 pensii speciale.
  • Like 1
 • -
  • Like 0
 • OUG 21/12.03.2021
  Dupa finalizarea studiilor si obtinerii diplomei de absolvire toti ofiterii absolventi ai Academiei de Politie trebuie , inainte de angajare , sa sustina si sa obtina minim calificativul “BINE” in fata Comisiei de Analiza Civica . In ziua sustinerii examenului vor fi 10 comisii si fiecare candidat va putea alege prin tragere la sorti una din aceste comisii. Alegerea va fi realizata folosind 10 bile ce se vor dispune intr-un bol de sticla iar numarul comisiei se va afla intr-un print in interiorul bilei.
  Testul teoretic va cuprinde 1321 de intrebari la care timpul de raspuns este de 5284 secunde. Este declarat admis candidatul care raspunde correct la toate cele 1321 de intrebari in perioada de timp acordata .
  Dupa admiterea la proba teoretica candidatul declarat admis se va prezenta in fata comisiei de evaluare pentru probele fizice si stres psiho-emotional . Timpul scurs dintre punerea la cunostiinta a rezultatului la proba teoretica si prezenta la probele fizice si stress psiho-emotional nu trebuie sa depaseasca 630 de secunde .
  Inainte de sustinerea probelor fizice si de stress psiho-emotionale toti candidatii vor fi obligati sa consume la alegere o potie de mancare extraordinar de sarata. Portia va avea greutatea de 250 de grame iar cantitatea de sare va reprezenta 25 % din portie. Este interzisa absolut orice forma de hidratare pe timpul probelor fizice !
  Proba fizica si stres psiho-emotional va cuprinde urmatoarele teste :
  Prima zi :
  1. Bataia in cerc : 3 candidati admisi la proba teoretica vor incercui candidatul la proba numarul 1 si se vor angaja in lupta corp la corp folosind strict toate partile alcatuitoare corpului uman. Se declara admis candidatul care reuseste sa culce la pamant minim 2 adversari . Adversarii doborati nu trebuie sa reuseasca sa se ridice din pozitia orizontala minim 3 minute.
  2. Bataia in cerc folosind coada de bou , cureaua de piele de la pantalonii din echipamentul din dotare , o bucata de lemn de fag rotund cu diametrul de 50 mm si lungimea de 1500 mm. Se aplica exact aceleasi reguli ca la proba numarul unu dar se adauga aceste instrumente de lupta .
  3. Agatarea unei greutati de 40 kg ( maximul admis de neuniunea neeuropeana ) de spatele candidatului si cronometrarea timpului de rezistenta in pozitie verticala . Se declara admis candidatul care poate suporta aceasta sarcina timp de minim 18000 de secunde.
  4. Candidatul trebuie priveasca spre un bec cu incadescenta cu puterea electrica de 200 w , cu filtru de culoare rosie . Se declara admis candidatul care nu clipeste din pleoape timp de minim 10 secunde.
  5. Pe degetele de la maini se aplica pe rand o greutate din plumb de 70 de kg. Prima data se aplica greutatea pe mana stanga iar dupa 10 secunde pe palma dreapta. Se declara admis candidatul care se opune acestei probe sustinand ca incalca drepturile omului , drept care prevede un tratament egal ambelor maini !
  Seara :
  Candidatul va fi obligat si constrains sa stea de la ora 21:30 pana la ora 3 dimineata cu fata la perete in pozitia de drepti .
  Dupa ora 3 dimineata si pana la ora 7 dimineata candidatul va fi obligat si constrains sa doarma intr-o pozitie fixa la alegere.
  Sunt descalificati cei care prezinta abateri de miscari corporale mai mari de 45 de milimetrii pe orice axa.
  A doua zi :
  1. Mersul pe carbuni aprinsi , din lemn de esenta tare. Candidatul trebuie sa parcurga o portiune de 20 de metrii , in linie dreapta , pe o panta cu inclinatia de 20 % . Viteza de deplasare este la latitudinea candidatului. Este declarat admis cel care reuseste sa parcurga aceasta portiune acoperita cu un strat de carbuni aprinsi . Stratul va avea o grosime de 300 milimetrii cu abateri de plus au minus 13 %.
  2. Aplicarea de lovituri la fluierele picioarelor . Se vor aplica cate 2 lovituri la fiecare picior cu bastonul din dotarea jandarmeriei romane. Va fi descalificat candidatul care nu sta fix in pozitia de drepti .
  3. Alergarea cu un alt canditat purtat pe umeri sau in brate . Candidatul trebuie sa alerge 200 de metrii purtand in brate sau pe umeri alt coleg. Este declarat admis daca reuseste sa parcurga aceasta distant fara ca cel purtat sa atinga solul cu nici o parte a corpului.

  Salarizare : salariul de politist va fi achitat in doua transe pe data de 6 si respective 25 ale lunii. Daca aceste date sunt zile nelucratoare salariul va fi virat inaintea zilelor nelucratoare. Cunatumul salariului net va fi echivalentul a 5432 euro exprimat in ron la cursul BNR din ziua efectuarii viramentelor. Nu exista absolut nici un sistem de bonificari si nici alte sporuri.
  Concediul este de 30 de zile calendaristice in fiecare an si este achitat tot cu suma de 5432 de euro .
  Nu se admit concedii medicale anuale mai mult de 20 de zile. Politistul care necesita perioade de concediu medical suplimentar isi pierde definitiv calitatea de politist , este eliberat din functie iar postul este scos la concurs. Pe perioada concediului medical armamentul din dotare va fi depozitat la sectia de politie . Armamenul va fi sigilat conform regulamentelor interne.
  Programul de lucru se desfasoara in sistemul orar 12 cu 24 . Politistul trebuie sa fie prezent la program la ora 10:15 am.
  Pensionarea va fi la 45 de ani iar pensia va fi fixa in cuantum de 3112 euro exprimati in ron la cursul BNR din ziua efectuarii platilor . Ziua de incasare a pensiei va fi in fiecare zi de vineri din prima saptamana a fiecarei luni. Daca acea zi este nelucratoarea pensia se va vira in ziua urmatoare lucratoare.
  Politistul va purta armamentul din dotare 24 ore din 24 chiar si in perioada concediului de odihna.
  Nerespectarea oricarei comenzi verbal legala ordonata de politist ofera dreptul acestuia sa foloseasca armamanetul din dotare fara somatie si fara foc de avertisment . Politistul poate executa impuscarea in orice parte a corpului doreste .
  Urez success tuturor candidatilor !
  • Like 0
 • " Cu experiență de 30 de ani în sistemul judiciar (și studii doar în acest domeniu), opțiunile sunt extrem de limitate când vine vorba de reîncadrare, în special la privat și mai ales în orașele mici. Așa că tot statul rămâne singura opțiune viabilă, însă evident într-o structură civilă." " Practic, în opinia mea, i se încalcă dreptul constituțional la muncă, pentru că, deși vrea să lucreze, nu i se permite. Decât în privat, unde șansele îi sunt nule, mai ales de la o vârstă." Madalina tu ai mari probleme de gandire ! A fost politist ! Gata ! Nu mai este ! Domnule fost politist bine ai revenit in economia reala a capitalismului privat ! El te-a hranit in tot acesti ani cat ai post politist ! Daca doresti sa muncesti sunt mii de locuri de munca in mediul privat european ! Alcatuieste-ti un CV , depune-ti candidatura si daca esti ceea ce cautam noi ai sanse sa mai castigi ceva bani in plus ! Nu este adevarat ce scrie Madalina Lungu ! Poti vinde sharoma , poti sa conduci un taxi , poti sa fi agent de paza ..... Aaaaa ...tu vrei tot la stat...vrei la politia locala....vrei 9000 net lunar.....Atunci sa iti caute Madalina loc de munca.....Sunt multe categorii de politisti. O parte din ei nu o sa-i cunoasteti niciodata pentru ca prin specificul activitatii lor nu " dau nas in nas" cu populatia civila. Romanii , in general , judeca politia romana prin " prisma " politiei rutiere , a politiei locale si a celor de la criminalistica . Romania este o tara in care , comparativ cu alte tari din vest , rata infractionalitatii este mult mai scazuta iar politistii nu se confrunta cu cazuri multe si deosebit de complicate. Trebuie specificat si faptul ca uzul armelor de foc este restrictionat sever spre deosebire de alte tari . Poti muri lovit de fulger mai des decat de un glonte ! Salariile si drepturile sunt babane si riscul de a fi sanctionat atunci cand nu iti desfasori activitatea profesional sunt minime. Politistii se apara foarte mult unii pe altii si reprezinta o casta in care de multe ori neperformanta si minciuna sunt bine ascunse . In general este de evitat sa ai ca prieten de familie un politist ! De ce scriu toate astea ? In trecut , dupa involutia din 1989 politistii luau mita (spaga) fara sa clipeasca ! Foarte multi au facut averi imense fara sa realizeze cat de rau au facut patriei care le-a oferit pe umeri un grad si o haina a virtutii . Coruptia si spaga erau la ordinea zilei iar politistii nu erau deloc trasi la raspundere. Spaga se intindea pe toate planurile si ajungea pana la varf. A fost un timp in care multi politisti au devenit adevarati baroni. Erau vremuri de aur pentru ei. Milioanele curgeau. Multi si-au facut averi iar numele lor era cunoscut pe buzele multora ! Salariile nu erau prea mari iar politia abia daca avea bani sa puna benzina in Renault Chamad-urile din dotare. Neverticalitatea acestor politisti a virusat toata natiunea romana . Practic aceste lichele nu realizau ca erau un exemplu malefic al dezastrului moral in care se balacea biata romanie. Cand intr-o natiune politia este corupta drumul spre groapa este inevitabil. Acele vremuri au fost coplesitoare pentru romania dar pentru politisti au reprezentat imbogatirea lor peste masura.
  Datorita legilor favorabile , acum , acei politisti sunt pensionari si nu mai reprezinta un pericol pentru moralitatea romaniei.
  Politistii noi , datorita salarizarii imense si a beneficiilor superioare sunt foarte greu coruptibili. Practic sunt incoruptibili.
  Este inutil , periculos si total nerecomandat sa mai oferi spaga unui politist ! 100 % o va refuza si 100 % vei avea dosar penal ! Trebuie sa intelegeti ca au salarii imense si nu-si vor risca "painea" pentru sutele voastre de euro spaga !!!
  Ce va sfatuiesc eu acum in 2021 :
  Obligatoriu trebuie sa va legitimati. In prezenta unui politist vorbiti cat mai putin posibil si raspundeti strict doar la intrebarile adresate de catre acesta.NICI UN CUVANT IN PLUS ! Cu cat vorbiti mai mult cu atat mai rau !
  NU ACCEPTATI SA FITI MARTOR SUB ABSOLUT NICI O FORMA ! SPUNETI POLITISTULUI SI INSISTATI IN A SUSTINE CA NU ATI VAZUT NIMIC CONCLUDENT. DACA ACCEPTATI SA FITI MARTORI EL VA DORMI IN ACEA SEARA LINISTIT ALATURI DE FAMILIA LUI IAR VOI O SA O "BELITI" PRIN TRIBUNALE ! LASATI POLITISTUL SA MUNCEASCA PANA TRANSPIRA PENTRU A-SI SOLUTIONA CAZUL ! NU COLABORATI SI NU AJUTATI POLITIA PENTRU CA O SA AVETI DE SUFERIT ! NU UITATI CA UN POLITIST NU POATE FI CHEMAT CA MARTOR IN NICI O INSTANTA !!!!
  Nu iubiti si nu urati niciodata politistii ! Fiti totali indiferenti ! Indiferenta este un pacat dar este usor de iertat la orice spovedanie ! Daca ai vazut un politist in strada , intr-o balta de sange care striga dupa ajutor , nu alerga ! Ridica privirea spre cer , spune o rugaciune si vezi de drumu, tau....El a ales aceasta meserie cu discernamant iar cand in ziua de salariu a varsat caciula de bani pe masa familiei lui nu te-a chemat la numarat ! A castigat si trebuie sa isi asume riscul !
  Invatati copiii sa se teama de politisti chiar daca societatea va indeamna sa nu faceti asta. In Romania , politistii nu sunt prietenii cetatenilor ! Ei sunt de cele mai multe ori superficiali , lasi si curve masculine. Dorinta si planurile lor sunt sa nu isi complice activitatea. Vor incerca mereu sa isi simplifice activitatea nicidecum sa caute si sa munceasca in a gasi adevaratul vinovat.
  O sa inchei aici si va rog sa nu uitati : un politist burtos impreuna cu nevasta-sa castiga peste 12000 ron net lunar ! NU AU STUDII SUPERIOARE !
  Un politist din Ministerul Afacerilor Infectioase castiga intre 5600 net si 14000 net in functie de grad.
  La 45 de ani ies la pensie cu pensii babane iar unii din ei se reangajeaza in politia locala ca si cum ar manca cu doua maini !
  Nu o sa va pedepseasca Dumnezeu ca nu ajutati un politist !
  • Like 1
 • 1. Politistii pensionari NU dau nici un concurs cind se angajeaza la primarie de ex.
  2. Sansele de a gasi de lucru la 55 de ani sint aceleasi si pentru civili.
  3. Daca se tot mareste virsta de pensionare la civili la 67 si spre 70 (acum e 65) pai sa le mareasca si la domnii politisti la 60 minim ca ei tot la 55 au ramas de pe vremea lui Ceasca cind ceilalti ieseau la 60 de ani.
  • Like 1
 • Si îi plătește statul pensie și salariu!
  Aberații. Cine e statul? Statul suntem noi ceilalți care muncim si îi plătim pe polițiști în oricare dintre situatii fie salariu fie pensie fie amândouă iar contribuțiile la stat sunt tot din banii aceia ai statului adică ai noștri! Ce muncă de sisif face un polițist ca sa fie pensionat la 55 de ani? Ce face el atât de special incat sa fie scos la 55 de ani? Ce beneficiu aduce el acestei țări atât de specual încât sa merite pensionarea la 55 de ani și apoi plătit din banii publici sa mai primească un salariu ,,frecând menta"?
  Trezeste-te natiune!!
  • Like 0
 • Dacă sunt dat la pensie forțat, si dau concurs ca toți ceilalți concurenți de ce sa nu am dreptul la muncă? Evident în alta parte bugetară cu o calificare pe care am făcut un curs anterior. Cred că varianta lui Boc a fost una mai echitabilă
  • Like 0
  • @ Gheorghe Mihai
   maripos check icon
   Vrei sa lucrezi, renunti la pensie!!! Sau lucrezi la privat!!! Extraordinar cum sunt militienii asa de pregatiti ca tot ei castiga concursurile la stat!!!
   • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult
text: Mădălina Lungu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon