Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Deranjați de boxele concertului de la Universitate, studenții de la Istorie au ieșit la protest: „De Ziua Europei, nu ne lăsați să învățăm!” Reacția Gabrielei Firea

Un grup de studenți de la Facultatea de Istorie au protestat marți în Piața Universității față de decizia Primăriei Capitalei de a organiza un concert în zonă cu ocazia Zilei Europei. Scena concertului se află chiar peste drum de Facultatea de Istorie. 

(Foto: Facebook/ Facultatea de Istorie/Universitatea din București)

„De ziua Europei, nu ne lăsați să învățăm”, scria pe pancartele studenților care au protestat marți seara în Piața Universității.

(Foto: Facebook/ Facultatea de Istorie/Universitatea din București)

Un profesor a scris pe Facebook că problema zgomotului cu care se confruntă cadrele didactice și studenții de la Universitate este una mai veche, și amintește că în anii '90 acolo veneau vânzătorii ambulanți de casete piratate.

„De ziua Europei... undeva în Absurdistan. Pentru noi, cadre didactice și studenți este o problemă mai veche. Am trăit în anii '90 „plăcerea" de a asculta manele, în primul deceniu al noului mileniu „ritmurile" Coca-Cola iar în prezent mă „delectez" cu bubuiturile năuce ale repetițiilor pentru sărbătorile populare din aceeași Piață a Universității. Asemănări? Un zgomot asurzitor ce-ți rupe timpanul, îti acoperă vorbirea și îti blochează gândirea. Diferențe? Pe vremuri ieșeam pe geamul sălii de seminar de la parter și le strigam vânzătorilor ambulanți de casete piratate să plece. Culmea, o făceau! Acum? Autoritățile locale ne spun să înțelegem situația..hmmm..oare aceste autorități înțeleg situația școlii românești?

Le mulțumesc mult studenților mei pentru că au acționat astăzi. Le mulțumesc pentru mesajul lor rar întâlnit în România actuală: Vrem să studiem!”, a scris pe Facebook profesorul Antoniu Bogdan.

Dialogul decanului Facultății de Istorie cu primarul Capitalei 

Decanul Facultății de Istorie, Florentina Ninu, a încercat marți să îi explice primarului Capitalei, Gabriela Firea, situația creată. 

ȘtirileProTV au surprins dialogul dintre Florentina Ninu și Gabriela Firea: 

„Dacă timpul vă permite, două minuțele în facultate, să vedeți cum se aude sunetul. Nu este rea voință, noi vrem pur și simplu să ne facem cursurile”.

„Știu, dar aceste evenimente nu sunt organizate în fiecare zi. De ce până acum nu ați reacționat niciodată, când au fost ani de zile astfel de evenimente?”

„Nu au fost atât de agresive, doamna primar, nu putem să ne ținem cursurile”

„Am înțeles, data viitoare le vom recomanda organizatorilor să ocolească Piața Universității pentru că vă deranjează”

„Nu să ocolească, să fie sunetul mai jos”

„Este un spectacol, sunt copii care dansează. Cum să le spunem să dea, bucureștenii sunt mulțumiți."

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Iată o noutate pe Republica: articolul cu „va urma”!
    Felicitări!
    Spun asta pentru că citind dialogul decanului de la istorie cu primarul ales al Bucureștiului, înțeleg că este o continuare la „Aleșii mârlanului român” (și dacă mă înșel, ar trebui să fie)!
    • Like 0
  • Cri check icon
    Partea ciudata ca in aceste zile studentii nu mai au cursuri, ci sunt in sesiune, adica stau pe acasa sau la camin si invatza pentru examene. Poate insa ca Facultatea de Istorie are un alt regim de functionare.
    Studentii, sau mai corect spus, unii dintre ei, au venit in corpore la meeting-urile de protest din iarna trecuta, fara ca sesiunea sau cursurile sa constituie vreun impediment.
    Insa aceiasi studenti sunt deseori prezenti la multe dintre asa-zisele mega-concerte tinute in buricul Capitalei - un lucru absolut firesc pentru niste oameni tineri.
    Poate ca, intre timp, unii dintre tinerii nostri studiosi si-au modificat comportamentul si considera acum ca participarea la un concert este o pierdere de vreme.
    In opinia mea, problema nu o constituie ipocrizia unui grup studentesc care astazi se arata a fi deranjati de un concert de 2-3 ore care le-ar fi perturbat activitatea, dar in iarna trecuta au lasat fara probleme studiul pentru a participa la un meeting maraton.
    Din punctul meu de vedere, problema consta in staruinta imbecila a autoritatilor locale de a organiza manifestatii cultural-sportive fix in centrul Capitalei, desi Bucurestiul are destule parcuri si zone de agrement care ar putea gazdui astfel de evenimente fara a-i deranja pe ceilalti locuitori si fara a bulversa circulatia.
    • Like 0
    • @ Cri
      Este o confuzie, cu siguranță. Studenții nu sunt în sesiune.
      • Like 0
    • @ Cri
      check icon
      Partea cea mai ciudată este că scrii prostii. Sunt în sesiune doar studenții din anii terminali, unii dintre ei, la U.B. cursurile se încheie pe 2 iunie. Deci chiar se țin cursuri în acel sediu, stimabile.
      • Like 0
    • @ Edith Vereș
      Cri check icon
      Fiul meu studiaza la o facultate de stat si este in sesiune de vreo saptamana; eu credeam ca toate facultatile publice urmeaza un program de functionare identic.
      • Like 0
    • @ Cri
      Ana check icon
      Mi se pare impertinent raspunsul dumneavoastra . In primul rand , motivul pentru care studentii acestei facultati au fost nevoiti sa intervina a fost zgomotul produs . Desi nu sunt din Bucuresti , imi pot imagina 4 boxe din boxa dnei Firea care fac un zgomot teribil pe ritmuri de contrabas . Mai devreme a trecut o masina pe strada , un tanar iubitor de muzica , cu un sistem remarcabil . Mi s-au zguduit tocaria si planseul .(Cum ai clasifica gestul soferului , nu cumva incalca legea pentru deranjul fonic creat ?! ) Nu pot percepe cum ati facut legatura intre meetinguri si Ziua Europei .E normal sa iti pese de tara asta si sa faci prioritar un meeting (ca cel din iarna ). Si eu sunt studenta si nu merg la concerte gratuite pentru ca muzica asta comercializata e lipsita de substanta .Cat tupeu inconstient sau nu aveti sa spuneti despre acel grup studentesc ca este ipocrit ?! Apreciez ,totusi , concluzia dvs.
      • Like 0
  • Să înțeleg că atunci oamenii erau mai civilizați și ascultători ca actuala clasă politică!
    • Like 0
  • Nu este pentru prima data cand Primaria Capitalei ca institutie autorizeaza manifestari ultrazgomotoase in coasta unor institutii de cultura si invatamant. La editia din 2013 a Festivalului International George Enescu, recitalul marelui pianist peruvian Murray Perahia a fost grav perturbat de un spectacol muzical organizat cu autorizatie de la Primaria Capitalei pe o scena in aer liber montata in parcajul de langa Ateneu. Faptul s-a repetat acum circa un an si ceva in timpul unui concert al Filarmonicii George Enescu tot la Ateneu, cu interpreti renumiti pe scena si ambasadori straini in sala. Aceste disfunctionalitati reflecta, cred eu, nivelul de informare si gandire al functionarilor publici care atunci când aproba o manifestare aproba implicit si locul si ora la care aceasta se desfasoara. Festvalul Enescu si prezenta lui Perahia in Romania erau un moment de varf al vietii culturale romanesti, dar probabil nu suficient de inalt ca sa il remarce si functionarii Primariei care si-au dat avizul, pana la cel mai inalt nivel.
    Nu sunt de acord nici cu transformarea in maidan sau târg a spatiului din jurul statuilor de la Universitate. Locul a devenit dezolant, ii lipseste verdeata la care s-au gandit urbanistii atunci cand au instalat statuile, acum mai bine de o suta de ani.
    • Like 0
  • Ploaie si vant, coafura rezista! Bucurestenii sunt multumiti! De ce nu pica zilele astea in weekend-uri, cand acesti bucuresteni pleaca acasa?
    • Like 3
  • bluenavy check icon
    Cand oamenii iti cer doar sa mai scazi putin volumul, dar tu faci din asta o drama majora in care pretinzi ca are cineva ceva cu "bucurestenii", numai pentru ca nu-ti convine tie sa faci o concesie celorlalti bucuresteni... ilustreaza inteligenta, sau orgoliul? Sau poate vorbim de un geniu tactic, fiindca asa au fost obligati si cei ce nu vroiau sa mearga la Fireanghelie sa fie prezenti?
    • Like 2
    • @ bluenavy
      Anon check icon
      Ilustreaza nesimtirea si tupeul specifice PSD (si nu numai). Madam Firea este mandra studenta a lui Dragnea si a lui Felix.
      • Like 2
  • bluenavy check icon
    Interesant ca "nu vrea ea, bucurestenii vor, copiii bucurestenilor vor..." Studentii nu sunt bucuresteni, deci nu sunt reprezentativi. Hidos.
    • Like 5
    • @ bluenavy
      Anon check icon
      Corect!
      • Like 0
  • Paul check icon
    Da' ce vrei domnu dela femeia lu' domnu Pandele... ia face un bine la copilasii aia sa cânte si iei la universitate și bagabontii aia de studenți face gât. Huooooo! SA VA FIE RUSINEEEE!
    • Like 3
  • Liviu check icon
    Da' studentii de ce nu's la practica la dat cu sapa si plantat cartofi?Se rasuceste tovaru' in mormant de cum a ajuns partidu' sa conduca tara asta, si ne mai miram de pleaca lumea din tara...
    Tovarasa Elena, pardon Gabriela, faceti ceva ca nu se mai poate asa, protestile astea sunt deja prea multe. Ce ne trebuie intelectuali cand avem pe tovarasul prim secretar Liviu sa ne calauzeasca spre orizonturi luminoase.
    • Like 5
  • check icon
    De cînd s-a rearanjat cu acea parcare, Piața Universității a devenit un repetat și obositor kitsch, alternând acolo fie concerte zgomotoase, fie corturi de prost gust ale unor companii mai mari ori mai mici. Sigur că zgomotul de acolo îi deranjează pe studenții de vizavi, dar nici alți locatari ai zonei sunt deranjați de zgomotul excesiv.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult