Un grup de studenți de la Facultatea de Istorie au protestat marți în Piața Universității față de decizia Primăriei Capitalei de a organiza un concert în zonă cu ocazia Zilei Europei. Scena concertului se află chiar peste drum de Facultatea de Istorie.
(Foto: Facebook/ Facultatea de Istorie/Universitatea din București)
„De ziua Europei, nu ne lăsați să învățăm”, scria pe pancartele studenților care au protestat marți seara în Piața Universității.
(Foto: Facebook/ Facultatea de Istorie/Universitatea din București)
Un profesor a scris pe Facebook că problema zgomotului cu care se confruntă cadrele didactice și studenții de la Universitate este una mai veche, și amintește că în anii '90 acolo veneau vânzătorii ambulanți de casete piratate.
„De ziua Europei... undeva în Absurdistan. Pentru noi, cadre didactice și studenți este o problemă mai veche. Am trăit în anii '90 „plăcerea" de a asculta manele, în primul deceniu al noului mileniu „ritmurile" Coca-Cola iar în prezent mă „delectez" cu bubuiturile năuce ale repetițiilor pentru sărbătorile populare din aceeași Piață a Universității. Asemănări? Un zgomot asurzitor ce-ți rupe timpanul, îti acoperă vorbirea și îti blochează gândirea. Diferențe? Pe vremuri ieșeam pe geamul sălii de seminar de la parter și le strigam vânzătorilor ambulanți de casete piratate să plece. Culmea, o făceau! Acum? Autoritățile locale ne spun să înțelegem situația..hmmm..oare aceste autorități înțeleg situația școlii românești?
Le mulțumesc mult studenților mei pentru că au acționat astăzi. Le mulțumesc pentru mesajul lor rar întâlnit în România actuală: Vrem să studiem!”, a scris pe Facebook profesorul Antoniu Bogdan.
Dialogul decanului Facultății de Istorie cu primarul Capitalei
Decanul Facultății de Istorie, Florentina Ninu, a încercat marți să îi explice primarului Capitalei, Gabriela Firea, situația creată.
ȘtirileProTV au surprins dialogul dintre Florentina Ninu și Gabriela Firea:
„Dacă timpul vă permite, două minuțele în facultate, să vedeți cum se aude sunetul. Nu este rea voință, noi vrem pur și simplu să ne facem cursurile”.
„Știu, dar aceste evenimente nu sunt organizate în fiecare zi. De ce până acum nu ați reacționat niciodată, când au fost ani de zile astfel de evenimente?”
„Nu au fost atât de agresive, doamna primar, nu putem să ne ținem cursurile”
„Am înțeles, data viitoare le vom recomanda organizatorilor să ocolească Piața Universității pentru că vă deranjează”
„Nu să ocolească, să fie sunetul mai jos”
„Este un spectacol, sunt copii care dansează. Cum să le spunem să dea, bucureștenii sunt mulțumiți."
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Felicitări!
Spun asta pentru că citind dialogul decanului de la istorie cu primarul ales al Bucureștiului, înțeleg că este o continuare la „Aleșii mârlanului român” (și dacă mă înșel, ar trebui să fie)!
Studentii, sau mai corect spus, unii dintre ei, au venit in corpore la meeting-urile de protest din iarna trecuta, fara ca sesiunea sau cursurile sa constituie vreun impediment.
Insa aceiasi studenti sunt deseori prezenti la multe dintre asa-zisele mega-concerte tinute in buricul Capitalei - un lucru absolut firesc pentru niste oameni tineri.
Poate ca, intre timp, unii dintre tinerii nostri studiosi si-au modificat comportamentul si considera acum ca participarea la un concert este o pierdere de vreme.
In opinia mea, problema nu o constituie ipocrizia unui grup studentesc care astazi se arata a fi deranjati de un concert de 2-3 ore care le-ar fi perturbat activitatea, dar in iarna trecuta au lasat fara probleme studiul pentru a participa la un meeting maraton.
Din punctul meu de vedere, problema consta in staruinta imbecila a autoritatilor locale de a organiza manifestatii cultural-sportive fix in centrul Capitalei, desi Bucurestiul are destule parcuri si zone de agrement care ar putea gazdui astfel de evenimente fara a-i deranja pe ceilalti locuitori si fara a bulversa circulatia.
Nu sunt de acord nici cu transformarea in maidan sau târg a spatiului din jurul statuilor de la Universitate. Locul a devenit dezolant, ii lipseste verdeata la care s-au gandit urbanistii atunci cand au instalat statuile, acum mai bine de o suta de ani.
Tovarasa Elena, pardon Gabriela, faceti ceva ca nu se mai poate asa, protestile astea sunt deja prea multe. Ce ne trebuie intelectuali cand avem pe tovarasul prim secretar Liviu sa ne calauzeasca spre orizonturi luminoase.