Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Directorul medical al Spitalului Județean Bacău, despre protestele împotriva medicilor: „sper că mâna asta de negaționiști care sunt acum, prin modul lor de a se comporta, prin violența verbală, prin injurii nu vor reuși până la urmă să ne impună nouă, celor care suntem cerebrali, această dezordine”

Adina Lupu

Luni seară, protestatari înfuriați pe „dictatura medicală” au pătruns în curtea spitalului „Sf. Maria” din Bacău și au scandat împotriva medicilor, pe care i-au numit „asasini” și „hoți”. Începând de anul trecut, la „Sf. Maria” funcționează două secții Covid ale Spitalului Județean de Urgență Bacău: o secție ATI, unde se aflau luni seară 15 bolnavi în stare critică, și o secție de infecțioase, unde se aflau 80 de pacienți cu forme medii și severe de Covid. 80% dintre cei internați sunt dependenți de oxigen, spune Adina Lupu, medic infecționist și director medical al Spitalului Județean Bacău, care a vorbit pentru Republica despre cât de demoralizat este personalul medical după acest incident. „Am fost atât de indignată de ceea ce s-a întâmplat încât, în primă fază, efectiv am spus că nu pot să ies public să zic ceva. Atât de necăjită am fost de ceea ce s-a întâmplat acolo, încât am zis, așa, ca o părere personală, că dacă cineva consideră că protestul în curtea unui spital, unde se tratează pacienți Covid, este o normalitate, înseamnă că ne-am pierdut definitiv calitatea de oameni. Nu pot să exprim în cuvinte ceea ce am simțit luni seară, pentru că eu sunt director medical, însă sunt în același timp și medic infecționist și eu de un an de zile tratez pacienți Covid. Știu ce înseamnă și știu câtă implicare și cât efort depunem fiecare dintre noi - eu, colegii mei infecționiști, colegii mei din ATI, pentru a da șanse unor pacienți și pentru a salva viața unor pacienți. Iar eticheta care ni se pune, de criminali, doare cumplit”, a spus Adina Lupu.

Îți recomandăm

Medicul a povestit că luni seară a vorbit cu colega sa infecționistă care era de gardă în timpul protestului. „Pentru ea a fost o zi plină. Ca medic de gardă, cu 80 de paturi pe infecțioase, cu telefoane care sună în continuu și salvări care vin în continuu e greu să mai filtrezi în momentul acela. La un moment dat a venit o salvare, iar echipajul a anunțat că s-au adunat oameni care strigă în curtea spitalului. Nu se putea, dar, dacă la un moment dat, dacă între protestatarii aceia ai fi avut cu cine să te înțelegi, le-ar fi spus: E dreptul vostru, nimeni nu vă contestă dreptul de a protesta, dar nu cred că curtea unui spital e locul ideal. Am discutat și dimineața la raportul de gardă cu colegii mei, suntem tare necăjiții de ceea ce se întâmplă”, a subliniat Adina Lupu.

Directorul medical a precizat că același număr de medici se luptă cu coronavirusul la Bacău de la începutul pandemiei. Doar că peste ei a trecut un an de presiune, oboseală, telefoane disperate de la aparținători, iar gravitatea cazurilor a crescut. „E o slujbă grea, cu încărcătură emoțională foarte mare. Din nefericire, pacienții sunt din ce în ce mai grav, a fost un an greu. Dar ce se întâmplă acum, vizavi de creșterea incidenței și de severitatea cazurilor, până acum nu s-a întâmplat. Într-un an de zile nu am avut asemenea situații”, explică Adina Lupu.

Spune că este nevoie de solidaritate pentru a lupta împotriva unui virus „perfid”, care provoacă o boală cu o evoluție imprevizibilă.

„Însă în loc să luptăm împreună împotriva acestui virus nu facem decât să aducem niște acuzații unor oameni care sunt puțini, care sunt obosiți și care de un an de zile încearcă tot ce pot pentru a salva vieți. Este absurd să credem așa ceva, că se dorește să fie omorâți oameni. Mai ales de către cine? De către niște oameni care au depus un jurământ, care își fac treaba poate uneori peste limitele lor fizice, ca să salveze pacienți. Se vorbește doar de lucrurile urâte din spitale, nimeni nu vorbește și de partea frumoasă, de pacienții care sunt salvați. De pacienții vindecați. Uneori noi, ca medici curanți, avem surpriza plăcută de a reuși să vindecăm și să externăm niște pacienți care în momentul admisiei în spital au avut puține șanse. Dar de lucrurile astea nu vorbește nimeni. Suntem demoralizați, nu în sensul că nu ni se recunosc nu meritele, ci munca. Fiindcă nu e un merit, fiecare ne facem serviciul, treaba”, afirmă medicul.

Adina Lupu speră că negaționiștii și cei care se opun măsurilor de protecție vor rămâne o minoritate.

„Am sperat din tot sufletul că persoanele acestea care au participat aseară la protestul din curtea spitalului nu reprezintă populația Bacăului. Eu așa sper. Și sper că mâna asta de negaționiști care sunt acum, prin modul lor de a se comporta, prin violența verbală, prin injurii nu vor reuși până la urmă să ne impună nouă, celor care suntem cerebrali, această dezordine. Ceea ce se dorește nu este în niciun fel benefic situației epidemice din această perioadă.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Negationistii este un cuvant bun pentru ei, aceasta gasca ce face parte din breasla GOLANILOR, doar ca ei au ramas in urma cu sentimentele, cu motivatiile si cu idealurile.
  • Like 1
 • Acei protestatari formau o multime compacta de oameni, multi dintre ei fara masca. Evident nu se respecta distanta sociala. Politia ce face? Amenzile unde sunt? Este legal sa se protesteze in curtea unui spital? Se obtinuse in prealabil autorizatie pentru un protest in curtea unui spital?
  • Like 0
 • Asa este, niște debusolați care habar nu au pe ce lume trăiesc. Cum sa intri în curtea spitalului și sa strigi asasinii???
  Dar autoritățile statului de carton dorm???
  Da, dorm în palate și generația debusolata ocupa străzile
  Asa a fost și în Italia când fasciști au cucerit străzile.......
  • Like 3
 • Vă doresc multă sănătate doamnă doctor! Nu puneți la suflet ce fac niște rătăciți.
  • Like 5
  • @ Razvan Gospodaru
   Dan check icon
   Subscriu total la cele afirmate ,dar mai completez :
   --Asemenea ,ineptii si situatii extreme de anarhie ,incultura ,gandire limitata in stil psd-ist este foarte prezenta in jud din Moldova , Muntenia , si mai nou ma surprinde mult ca este si in Banat ?? Oare de ce ,prin Ardeal unde psd--ul este catre zero , asemenea scene nu sunt ,Au fost ,manifestatii pasnice si reduse ca nr, De ce acolo unde este PSD , este MARE SARACIE ,,,INCULTURA , SMECHERIE CAT INCAPE SI MAI NIMIC BUN ?????
   • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult