Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Donald Trump și-a ales moștenitorul dinastiei politice MAGA. JD Vance, un critic care s-a convertit la trumpism

Trump și senatorul de Ohio J.D. Vance la convenția Republicană. Foto: Carol Guzy/ZUMA Press Wire/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

 Foto: Carol Guzy/ZUMA Press Wire/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Donald Trump și-a ales moștenitorul dinstiei politice MAGA, adică viitorul vicepreședinte care conduce mișcarea conservatoare și populistă din Partidul Republican. Iar asta nu e deloc o veste bună pentru lume și mai ales pentru Europa și Ucraina.

Donald Trump l-a ales pe senatorul de Ohio J.D. Vance drept candidat pentru postul de vicepreședinte.

Născut în Middletown, Ohio, în 1984, Vance are 39 de ani și provine dintr-o familie din clasa muncitoare cu origini scoțiano-irlandeze, după cum indică The Guardian.

Vance s-a înrolat în Marină timp de patru ani și a servit în Irak înainte de a merge la Universitatea de Stat din Ohio, unde a obținut o diplomă în științe politice și filosofie, după cum notează BBC. Apoi a urmat cursurile Facultății de Drept la Universitatea Yale și ulterior a scris o carte numită „Hillbilly Elegy” pe care o parte a presei americane au descris-o ca fiind una ce oferă o fereastră către o clasă muncitoare albă și conservatoare care este adesea trecută cu vederea.

În 2017, Vance s-a mutat înapoi în Ohio din California, unde lucrase în biotehnologie, și și-a înființat propria companie cu sprijinul fondatorului PayPal, Peter Thiel, un libertarian și un republican cunocut în Silicon Valley, scrie CNN.

J.D. Vance, un pericol pentru Europa

Conform Politico Europe, senatorul de Ohio J.D. Vance susține izolaționismul Statelor Unite și se opune ajutorului necondiționat pentru lupta ucrainenilor cu invadatorii ruși.

Trump și senatorul de Ohio J.D. Vance la Convenția Republicană. Foto: Annabelle Gordon / INSTAR Images / Profimedia

Pe scurt, o mare parte a Europei era deja panicată de o a doua președinție Trump și de implicațiile acesteia pentru politica externă a SUA. Dar acum, decizia lui Donald Trump de a-l alege pe J.D. Vance drept vicepreședintele său, îi îngrijorează și mai mult pe aliați, care se tem că SUA vor întrerupe ajutorul pentru Ucraina și vor abandona alte priorități transatlantice, mai indică Politico.

De ce această îngrijorare? Pentru că senatorul de Ohio, în vârstă de 39 de ani, este unul dintre cei mai izolaționiști membri ai Partidului Republican și se opune vehement utilizării mai multor fonduri pentru a ajuta Ucraina. În ultimii doi ani a criticat ceea ce el consideră a fi „dependența excesivă a Europei de Statele Unite” în ceea ce privește investițiile militare.

Pentru cine nu știe, Vance a jucat un rol central în efortul republicanilor de a elimina un proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina la începutul acestui an în Senat și, deși acest efort a eșuat, Vance a declarat reporterilor la momentul respectiv: „Am reușit să arătăm destul de clar Europei și restului lumii că America nu poate emite cecuri în alb la nesfârșit”.

De asemenea, impulsurile protecționiste ale lui Vance, care ar putea îngreuna relațiile comerciale ale Europei cu Statele Unite, generează îngrijorare în rândul europenilor, mai arată Politico. Concret, senatorul de Ohio este un apărător înfocat al producției americane și susține tarifele la importuri.

La începutul anului, în luna februarie, la Conferința de securitate de la Munchen, Vance și-a expus motivele pentru care America nu ar trebui să ajute Ucraina, spunând într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Politico: „Pur și simplu nu avem capacitatea de producție pentru a susține un război terestru în Europa de Est pe termen nelimitat. Și cred că este de datoria liderilor să articuleze acest lucru pentru populațiile lor. Cât timp se așteaptă să dureze acest lucru? Cât de mult se așteaptă să coste? Și cel mai important, cum ar trebui să producem de fapt armele necesare pentru a sprijini ucrainenii?”.

Mai mult, Vance a sărit, la aceeași conferință, peste o întâlnire a lui Volodimir Zelenski și ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba cu un grup bipartizan de senatori americani, subliniind că nu a crezut că „va învăța ceva nou”.

J.D. Vance la MSC 2024. Foto: Tom Williams / AP / Profimedia

 Ce uită să spună adesea Vance publicului american e că majoritatea banilor alocați pentru asistența Ucrainei nu părăsesc Statele Unite. În schimb, o mare parte din ei ajung la contractorii americani din domeniul apărării care furnizează aceste arme sau finanțează operațiunile militare americane, așa cum indică Politico.

Politica externă a lui Vance în stilul Trump, America pe primul loc, se extinde și la critici mai generale la adresa Europei și a NATO. Într-un discurs susținut în Senat în aprilie, el a criticat Europa pentru că nu cheltuie suficient pentru apărare. „Timp de trei ani, europenii ne-au spus că Vladimir Putin este o amenințare existențială la adresa Europei. Și timp de trei ani, nu au reușit să răspundă ca și cum acest lucru ar fi adevăra”, a spus senatorul republican.

J.D. Vance la Convenția Republicană. Foto: Tom Williams / AP / Profimedia

În cazul foarte probabil în care echipa Trump-Vance va câștiga alegerile pentru Casa Albă în luna noiembrie, noua administrație va împinge probabil Europa să se apropie de poziția Americii față de China, spun oficialii europeni. Iar acest lucru schimbă dinamica lucrurilor, căci până în prezent, UE a fost mai puțin agresivă față de Beijing decât Statele Unite în ceea ce privește comerțul, impunând, de exemplu, tarife mai puțin dure decât SUA la importurile de vehicule electrice chineze.

De la critic la discipol

Deși acum a fost desemnat drept urmașul său în Partidul Republican, prin poziția de viitor vicepreședinte care i s-a acordat, Vance nu poate să scape de trecut. Și în trecutul nu foarte îndepărtat, adică acum 8 ani, era un critic al lui Donald Trump. În 2016, înainte ca Trump să câștige alegerile, Vance îl numea pe fostul președinte american drept un „idiot” şi „nociv”, exprimându-și îngrijorarea că ar fi un „Hitler al Americii”.

Acum, senatorul JD Vance a declarat că nu se ascunde de criticile sale anterioare dure la adresa fostului preşedinte, susţinând că scepticismul său iniţial l-ar putea ajuta să îi combată pe scepticii lui Trump în 2024, transmite CNN. Firește. loialitatea și eficiența sa recentă au contat cu siguranță în decizia lui Trump de a-l pune pe biletul prezidențial pentru Casa Albă.

Senatorul de Ohio a devenit, în mai puțin de doi ani de mandat, un lider al mișcării Make America Great Again (MAGA) și este un loial al lui Donald Trump, scrie Wall Street Journal, care mai precizează și că Vance își datorează ascensiunea abilității de a articula principiile unei noi mișcări conservatoare. Aceasta este adesea denumită „conservatori naționali” sau „noua dreaptă” și este în favoarea granițelor bine păzite, a tarifelor, a unui stat ferm în economie și a unei retrageri a SUA de pe scena mondială. În plus, senatorul republican neagă rezultatul alegerilor din 2020, la fel ca tătucul său Trump, și susţine interzicerea avortului la nivel naţional.

O analiză CNN precizează că Vance și-a făcut un nume prin explicarea forțelor politice din spatele ascensiunii Trumpismului, înainte ca majoritatea oamenilor să le acorde atenție, în cartea sa „Hillbilly Elegy” despre copilăria sa în sânul clasei muncitoare din America. Memoriile descriu mizeria umană, durerea economică și dependența de droguri semănate de dezindustrializare și globalizare în Kentucky și Ohio. În urmă cu opt ani, Vance era căutat de televiziunile americane ca să vorbească despre atracția oamenilor pentru curentul Trumpist creat de Trump.

În multe privințe, povestea americană prin excelență a lui Vance este antidotul la biografia lui Trump, mai indică CNN. De ce? Pentru că spre deosebire de Trump, senatorul de Ohio nu provine din rândul familiilor bogate. Este un individ care s-a ridicat din cele mai umile circumstanțe, mergând la Universitatea de Stat din Ohio, devenind parte a Corpului Pușcașilor Marini în Irak și absolvind cu cele mai mari onoruri Facultatea de Drept din Yale.

CNN mai arată de ce e periculos Vance. Pentru că este extrem de inteligent și elocvent și susține trumpismul și îndepărtarea revoluționară a partidului său de rădăcinile sale internaționaliste și corporatiste într-un mod pe care Trump, care funcționează pe bază de emoții și instincte politice feroce, îl întruchipează, dar rareori îl intelectualizează.

J.D. Vance la Convenția Republicană. Foto: RS/MPI / Capital pictures / Profimedia

CNN mai scrie că întotdeauna există dezbateri intense cu privire la cât de mult contează cu adevărat un candidat la funcția de vicepreședinte într-un context electoral și dacă astfel de alegeri contribuie cu adevărat la promovarea unei candidaturi. Dar intrarea lui Vance în acest joc are mult sens, indică CNN, în condițiile în care propria echipă a lui Biden a declarat că cea mai bună cale către un al doilea mandat trece prin statele din „Blue wall” (adică cele 18 state americane și Districtul Columbia pe care Partidul Democrat le-a câștigat la fiecare alegere prezidențială din 1992 până în 2012). 

Cele mai multe evaluări electorale sugerează că Biden trebuie să câștige cel puțin în Pennsylvania, Michigan și Wisconsin și Nebraska pentru a ajunge la cele 270 de voturi electorale necesare pentru a câștiga președinția. Însă în calea succesului democraților stă Vance, indică CNN, care are un talent deosebit de a vorbi cu alegătorii din regiunea post-industrială Midwest a Americii. Senatorul de Ohio și-a câștigat mandatul de senator cu mai mult de 6% față de contracandidatul său, în 2022, și este un personaj principal al forțelor politice care au transformat statul într-un bastion republican.

Presa americană mai spune că există puțină distanță între Vance și Trump, iar senatorul de Ohio s-a asigurat de acest lucru. Prin urmare, acesta a devenit acum una dintre cele mai importante figuri politice în ascensiune din politica americană.

La doar 39 de ani, Vance va oferi o contrapondere tânără la candidații în vârstă din fruntea ambelor liste prezidențiale, mai scrie BBC, care ține să precizeze și că alegerea lui Trump îl poziționează pe senatorul de Ohio în fruntea unei noi generații de republicani trumpiști. Iar dacă Trump revine în Biroul Oval, așa cum e tot mai probabil după tentativa de asasinat la adresa sa, Vance va deveni un personaj politic important al republicanilor pentru nominalizarea partidului în alegerile prezidențiale din 2028.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Poate ca Trump va reusi sa le bage mintile in cap factorilor dedecizie europeni si sa se ocupe de problemele importante nu lucruri fantasmagorice de genul green deal, utopia electrica si alte gaselnite.
    • Like 1
    • @ Mihai
      RazvanP check icon
      Slabe șanse...
      "Factorii de decizie" se pregătesc să micționeze cu boltă pe voturile europenilor acordând un al doilea mandat ursulei cea coruptă.
      Asta după ce au micționat cu boltă și prin "cordonul sanitar" în jurul "extremiștilor" care reprezintă de fapt o treime din PE, deci ar fi fost îndreptățiți la o treime din funcțiile din PE.
      UE nici măcar nu mai mimează democrația, își asumă de facto dictatura borfașilor.
      • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult