Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Două masacre media: cazul Sorana și cazul Euro 2020. Robo-jurnaliștii și lupta lor cu știrile

Sorana Cîrstea

Foto: Guliver Getty Images

Câteodată am senzația că nu mai știu care e menirea presei și definiția ei de bază, deși am avut o carieră de 25 de ani ca jurnalist. În ultimele zile m-am lovit de două cazuri flagrante de dezinformare și mistificare produse de redacții cu pretenții și cu nasul mereu pe sus că ele sunt elita presei românești. Un prim caz l-a semnalat Vlad Petreanu, inspirat intitulându-l „Sorana: un masacru media” și unde devoalează făcăturile de presă în urma unui interviu luat Soranei Cârstea în care vorbește și de Simona Halep. Nu voi relua demonstrația, o puteți citi în original aici. E uimitor!

Rămân pe tărâmul sportului doar ca pretext, pentru că altfel este vorba tot de presă în general și despre cum a devenit sclava clickului digital. Știm că există redacții cu 2-3 oameni care stau la vânătoare pe laptopuri, știm că sunt plătiți prost și la număr de vizitatori intrați pe materialele lor, dar nu știm de ce și-au mai ales această meserie care înseamnă revelația pontului primit, sudoarea documentării, perseverența verificării informațiilor și finalmente bucuria oferirii unui produs public pe care să nu-ți fie rușine să-l semnezi. 

Dar văd că nici măcar egoul personal nu mai este azi la preț. Se semnează fără jenă orice gugumănie copy/paste. Nu mai vorbesc de desconsiderarea celorlalte etape premergătoare semnăturii. 

Dacă aș putea aș stipula ca la finalul redactării unui material digital să apară pentru editor o căsuță de quiz ca să demonstreze că „Nu sunt un robot”. Mi-e că am rămâne fără content pe media digitală.

Așadar, cazul semnalat de mine e din zona EURO 2020. O petardă mediatică plecată de la Prosport a lansat ideea că UEFA s-a săturat de promisiunile neîndeplinite ale României și a luat decizia să închirieze alte stadioane decât cele mult trâmbițatele Ghencea, Giulești, Arcul de Triumf și Dinamo. În realitate, UEFA nu închiriază niciun stadion în afara Arenei Naționale, nu a luat nicio decizie intempestivă pe subiectul ăsta și oricum subiectul stadioanelor e împărțit în mai multe spețe, nu se iau așa otova. Federația Română de Fotbal a dat detalii despre acest subiect pe website-ul oficial pe 1 februarie, iar petarda a apărut pe 7 februarie cu iz de „informații pe surse” și răstămăciri și omisiuni grosolane. 

Mă rog, nu ar fi fost prea mare deranjul. Dar, publicația este cuprinsă în monitorizarea altor redacții, care au preluat făcătura fără nicio verificare (puteau întreba la UEFA sau măcar la FRF). Și de aici nebunia și festivalul titlurilor clickbait, ca la târgurile câmpenești când se îmbată toată lumea pe final. Și dă-i, și luptă până se dărâmă toate mesele!

Avem aici manualul de clikbait: 

Aici trecem deja la discursul politico-naționalist: 

Trecând peste dezinformarea de fond, e totuși greu de pătruns mintea editorului care consideră că Berceni și Mogoșoaia (care ar înlocui chipurile stadioanele Ghencea și Giulești) nu mai sunt „teren românesc”. Doamne, ce fumează oamenii ăștia?

Și în fine, mai avem mimarea deontolgiei în chestiune de auditur et altera pars (adicătelea să zică și Grivei ce are de zis, pentru robo-jurnaliști). Prosport redă punctul de vedere oficial - care de altfel demontează tot materialul inițial - dar o ține langa că UEFA a luat o decizie (n.r. Ceferin e președintele UEFA): 

Fiind pe baricada comunicării de la FRF, mi-au venit în cap vorbele lui Isărescu: „Mergi cu vaporul bine-merci, pe mare liniștită, și vine un țăcănit și zgâlțâie de vapor. Ce să-i faci?”. Acum nu zic că EURO 2020 este o mare liniștită. Nici pe departe. Dar dacă îți vin în freză și val după val de zoaie, chiar că e complicat să te ții la suprafață. Încerci să ignori sursa inițială, dar vezi că zeci, sute de postări digitale fake vin spre tine fără niciun avertisment.

Winston Churchill a avut o inspirată viziune acum vreun secol: „Până când Adevărul își trage pantalonii, Minciuna a înconjurat deja jumătate din Glob”. De-ar ști el, drăguțul, că acum jumătate de Glob e un eufemism...

Pentru cine vrea să nu rămână cu povestea EURO 2020 neterminată, dau ca sursă verificată și de încredere ce am publicat pe website-ul FRF. Mă jur!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De ce mass media este subiectiva si de multe ori falsa? Nimic mai simplu...
  Cand iti castigi banii numai atunci cand este razboi, urasti pacea!
  Asa este si cu agentiile de presa: daca nu ai stiri "de impact", nu este bine.
  Si totusi... daca le "reinterpretez" cumva, sa fie "de impact"?!...
  Au fost multi oameni fericiti si multe popoare fericite, in decursul timpului. Nu se stie de ele tocmai din aceasta cauza: au fost fericiti, fara razboaie majore, fara drame majore.
  In stiri nu se spune niciodata nimic despre Elvetia! Oare de ce?
  • Like 0
 • O stire,oricare,este preluata de cel putin 5 canale media si prezentata corect sau tendentios in functie de sursa de finantare a canalului respectiv.Stirea este una singura insa pur si simplu trebuie sa citesti toate variantele propuse cu generozitate pe aceeasi tema si sa tragi o concluzie avand o imagine de ansamblu,simplu ca limba chineza.
  • Like 0
 • Inteleg ca, daca sunteti pe baricada comunicarii FRF, sunteti, adica, raspunzator de comunicatele lor, de relatia lor cu presa. Eu inteleg ca e datoria ziaristului sa puna mana pe telefon, sa intrebe direct la sursa, adica pe dvs. Dar si dvs aveti mana si telefon. Adica, dupa ce ati vazut inundatia, puteati sa puneti mana si sa ii sunati dvs pe ei. Asa, campanie om la om, pentru eliminarea dezinformarii. Sau, nu? Nu e in fisa postului.
  • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   Pe care dintre cei cam 50 din primul val sa fi sunat?! Am facut-o cu cativa, va asigur. Dar nu asa functioneaza lucrurile. E ca in justitie: nu acuzatul trebuie sa se disculpe, ci acuzatorul sa dovedeasca vinovatia.
   • Like 0
 • Ideea este ca nu cred ca Romania ( FRF, Guvernul sau oricine altcineva ) va finaliza tot ceea ce ea s-a angajat sa finalizeze pentru "2020" ( Stadioane, metrouri sau macar trenuri la aeroport).
  • Like 1
  • @ Ovidiu Mocanu
   Ideea materialului era alta. Presa era subiectul. Cat despre EURO 2020, va spun, ca persoana implicata, ca se va face la Bucuresti. Evident, conteaza cum ne vom prezenta, mai bine sau mai rau, cu consecintele de rigoare dupa EURO.
   • Like 0
  • @ Razvan Mitroi
   Da, bineinteles, poate ca exemplul ales ( al 2-lea ) nu a fost cel mai potrivit.
   Eu am comentat doar ceea ce aveam de comentat. Si asta a fost referitor la exemplul cu EURO 2020. Puteati sa cautati si sa gasiti alte 10 exemple in sensul articolului mult mai potrivite ( are balta peste).
   • Like 0
 • Partea proastă este că lumea nu mai are timp să citească articole lungi, aşa cum se întâmpla cu 20-30 de ani în urmă. De multe ori oamenii se opresc la titlu şi, gata, şi-au format părerea. Un articol care depăşeşte dimensiunea unui ecran, trebuie să fie al dracului de interesant ca să dai scroll. Or, ca să fie interesant, trebuie muncit. Iar munca este pentru tractoare, nu pentru redacţii. D-aia avem o grămadă de lături în ceea ce acum se numeşte presă.

  În ceea ce mă priveşte, singura reacţie pe care mi-o provoacă un titlu care începe cu „Senzaţional”, „Exploziv”, „Incredibil” şi alte asemenea, este să trec peste şi să caut mai departe.
  • Like 4
 • Dar ce faceti ma nene? Ii deconspirati pe bulangii din presa care, vorba BUG Mafia, "preseaza c@c@t" ?

  Multumim pentru efort. E frumos :D
  • Like 2
 • Ca în toate breslele și aici este valabil dictonul „fă-ți curat întâi în propria ogradă”. Dacă medicii, magistrații, ziariștii și componenții altor profesii nu sunt determinați, din respect pentru profesia proprie, să-și elimine impostorii precum și derapajele de la deontologia profesională, atunci vor și vom avea parte de discreditarea pe termen lung a fiecăreia dintre aceste profesii și vom avea de pierdut cu toții. Nici o instanță exterioară unei profesii nu va fi capabilă să restabilească încrederea dacă instanțele proprii vor continua să ascundă gunoiul sub preș ( Colegiul Medicilor dă vina pe pacient, CSM dă vina pe justițiabil, Clubul Român de Presă dă vina pe cititor, etc. ).
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult