Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Două masacre media: cazul Sorana și cazul Euro 2020. Robo-jurnaliștii și lupta lor cu știrile

Sorana Cîrstea

Foto: Guliver Getty Images

Câteodată am senzația că nu mai știu care e menirea presei și definiția ei de bază, deși am avut o carieră de 25 de ani ca jurnalist. În ultimele zile m-am lovit de două cazuri flagrante de dezinformare și mistificare produse de redacții cu pretenții și cu nasul mereu pe sus că ele sunt elita presei românești. Un prim caz l-a semnalat Vlad Petreanu, inspirat intitulându-l „Sorana: un masacru media” și unde devoalează făcăturile de presă în urma unui interviu luat Soranei Cârstea în care vorbește și de Simona Halep. Nu voi relua demonstrația, o puteți citi în original aici. E uimitor!

Rămân pe tărâmul sportului doar ca pretext, pentru că altfel este vorba tot de presă în general și despre cum a devenit sclava clickului digital. Știm că există redacții cu 2-3 oameni care stau la vânătoare pe laptopuri, știm că sunt plătiți prost și la număr de vizitatori intrați pe materialele lor, dar nu știm de ce și-au mai ales această meserie care înseamnă revelația pontului primit, sudoarea documentării, perseverența verificării informațiilor și finalmente bucuria oferirii unui produs public pe care să nu-ți fie rușine să-l semnezi. 

Dar văd că nici măcar egoul personal nu mai este azi la preț. Se semnează fără jenă orice gugumănie copy/paste. Nu mai vorbesc de desconsiderarea celorlalte etape premergătoare semnăturii. 

Dacă aș putea aș stipula ca la finalul redactării unui material digital să apară pentru editor o căsuță de quiz ca să demonstreze că „Nu sunt un robot”. Mi-e că am rămâne fără content pe media digitală.

Așadar, cazul semnalat de mine e din zona EURO 2020. O petardă mediatică plecată de la Prosport a lansat ideea că UEFA s-a săturat de promisiunile neîndeplinite ale României și a luat decizia să închirieze alte stadioane decât cele mult trâmbițatele Ghencea, Giulești, Arcul de Triumf și Dinamo. În realitate, UEFA nu închiriază niciun stadion în afara Arenei Naționale, nu a luat nicio decizie intempestivă pe subiectul ăsta și oricum subiectul stadioanelor e împărțit în mai multe spețe, nu se iau așa otova. Federația Română de Fotbal a dat detalii despre acest subiect pe website-ul oficial pe 1 februarie, iar petarda a apărut pe 7 februarie cu iz de „informații pe surse” și răstămăciri și omisiuni grosolane. 

Mă rog, nu ar fi fost prea mare deranjul. Dar, publicația este cuprinsă în monitorizarea altor redacții, care au preluat făcătura fără nicio verificare (puteau întreba la UEFA sau măcar la FRF). Și de aici nebunia și festivalul titlurilor clickbait, ca la târgurile câmpenești când se îmbată toată lumea pe final. Și dă-i, și luptă până se dărâmă toate mesele!

Avem aici manualul de clikbait: 

Aici trecem deja la discursul politico-naționalist: 

Trecând peste dezinformarea de fond, e totuși greu de pătruns mintea editorului care consideră că Berceni și Mogoșoaia (care ar înlocui chipurile stadioanele Ghencea și Giulești) nu mai sunt „teren românesc”. Doamne, ce fumează oamenii ăștia?

Și în fine, mai avem mimarea deontolgiei în chestiune de auditur et altera pars (adicătelea să zică și Grivei ce are de zis, pentru robo-jurnaliști). Prosport redă punctul de vedere oficial - care de altfel demontează tot materialul inițial - dar o ține langa că UEFA a luat o decizie (n.r. Ceferin e președintele UEFA): 

Fiind pe baricada comunicării de la FRF, mi-au venit în cap vorbele lui Isărescu: „Mergi cu vaporul bine-merci, pe mare liniștită, și vine un țăcănit și zgâlțâie de vapor. Ce să-i faci?”. Acum nu zic că EURO 2020 este o mare liniștită. Nici pe departe. Dar dacă îți vin în freză și val după val de zoaie, chiar că e complicat să te ții la suprafață. Încerci să ignori sursa inițială, dar vezi că zeci, sute de postări digitale fake vin spre tine fără niciun avertisment.

Winston Churchill a avut o inspirată viziune acum vreun secol: „Până când Adevărul își trage pantalonii, Minciuna a înconjurat deja jumătate din Glob”. De-ar ști el, drăguțul, că acum jumătate de Glob e un eufemism...

Pentru cine vrea să nu rămână cu povestea EURO 2020 neterminată, dau ca sursă verificată și de încredere ce am publicat pe website-ul FRF. Mă jur!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De ce mass media este subiectiva si de multe ori falsa? Nimic mai simplu...
    Cand iti castigi banii numai atunci cand este razboi, urasti pacea!
    Asa este si cu agentiile de presa: daca nu ai stiri "de impact", nu este bine.
    Si totusi... daca le "reinterpretez" cumva, sa fie "de impact"?!...
    Au fost multi oameni fericiti si multe popoare fericite, in decursul timpului. Nu se stie de ele tocmai din aceasta cauza: au fost fericiti, fara razboaie majore, fara drame majore.
    In stiri nu se spune niciodata nimic despre Elvetia! Oare de ce?
    • Like 0
  • O stire,oricare,este preluata de cel putin 5 canale media si prezentata corect sau tendentios in functie de sursa de finantare a canalului respectiv.Stirea este una singura insa pur si simplu trebuie sa citesti toate variantele propuse cu generozitate pe aceeasi tema si sa tragi o concluzie avand o imagine de ansamblu,simplu ca limba chineza.
    • Like 0
  • Inteleg ca, daca sunteti pe baricada comunicarii FRF, sunteti, adica, raspunzator de comunicatele lor, de relatia lor cu presa. Eu inteleg ca e datoria ziaristului sa puna mana pe telefon, sa intrebe direct la sursa, adica pe dvs. Dar si dvs aveti mana si telefon. Adica, dupa ce ati vazut inundatia, puteati sa puneti mana si sa ii sunati dvs pe ei. Asa, campanie om la om, pentru eliminarea dezinformarii. Sau, nu? Nu e in fisa postului.
    • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Pe care dintre cei cam 50 din primul val sa fi sunat?! Am facut-o cu cativa, va asigur. Dar nu asa functioneaza lucrurile. E ca in justitie: nu acuzatul trebuie sa se disculpe, ci acuzatorul sa dovedeasca vinovatia.
      • Like 0
  • Ideea este ca nu cred ca Romania ( FRF, Guvernul sau oricine altcineva ) va finaliza tot ceea ce ea s-a angajat sa finalizeze pentru "2020" ( Stadioane, metrouri sau macar trenuri la aeroport).
    • Like 1
    • @ Ovidiu Mocanu
      Ideea materialului era alta. Presa era subiectul. Cat despre EURO 2020, va spun, ca persoana implicata, ca se va face la Bucuresti. Evident, conteaza cum ne vom prezenta, mai bine sau mai rau, cu consecintele de rigoare dupa EURO.
      • Like 0
    • @ Razvan Mitroi
      Da, bineinteles, poate ca exemplul ales ( al 2-lea ) nu a fost cel mai potrivit.
      Eu am comentat doar ceea ce aveam de comentat. Si asta a fost referitor la exemplul cu EURO 2020. Puteati sa cautati si sa gasiti alte 10 exemple in sensul articolului mult mai potrivite ( are balta peste).
      • Like 0
  • Partea proastă este că lumea nu mai are timp să citească articole lungi, aşa cum se întâmpla cu 20-30 de ani în urmă. De multe ori oamenii se opresc la titlu şi, gata, şi-au format părerea. Un articol care depăşeşte dimensiunea unui ecran, trebuie să fie al dracului de interesant ca să dai scroll. Or, ca să fie interesant, trebuie muncit. Iar munca este pentru tractoare, nu pentru redacţii. D-aia avem o grămadă de lături în ceea ce acum se numeşte presă.

    În ceea ce mă priveşte, singura reacţie pe care mi-o provoacă un titlu care începe cu „Senzaţional”, „Exploziv”, „Incredibil” şi alte asemenea, este să trec peste şi să caut mai departe.
    • Like 4
  • Dar ce faceti ma nene? Ii deconspirati pe bulangii din presa care, vorba BUG Mafia, "preseaza c@c@t" ?

    Multumim pentru efort. E frumos :D
    • Like 2
  • Ca în toate breslele și aici este valabil dictonul „fă-ți curat întâi în propria ogradă”. Dacă medicii, magistrații, ziariștii și componenții altor profesii nu sunt determinați, din respect pentru profesia proprie, să-și elimine impostorii precum și derapajele de la deontologia profesională, atunci vor și vom avea parte de discreditarea pe termen lung a fiecăreia dintre aceste profesii și vom avea de pierdut cu toții. Nici o instanță exterioară unei profesii nu va fi capabilă să restabilească încrederea dacă instanțele proprii vor continua să ascundă gunoiul sub preș ( Colegiul Medicilor dă vina pe pacient, CSM dă vina pe justițiabil, Clubul Român de Presă dă vina pe cititor, etc. ).
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult