Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

După doi ani de invazie: Ucraina se clatină, iar rușii se pregătesc de următorul mare asediu în est. Putin a masat 262 de mii de soldați de-a lungul liniei frontului. Unde se vor da cele cinci bătălii critice pentru viitorul războiului

Imagine cu un soldat ucrainean în tranșeele de pe linia frontului din estul Ucrainei. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vin vremuri grele pentru Ucraina. Mai sunt trei zile până când se împlinesc doi ani de când Putin și-a lansat invazia pe scară largă, iar forțele terestre ucrainene se află acum probabil în cea mai precară poziție de la începutul războiului.

În weekend, forțele rusești au capturat fortăreața ucraineană de lungă durată Avdiivka, ceea ce a permis Kremlinului să înregistreze prima victorie majoră pe câmpul de luptă de când a cucerit orașul Bahmut în luna mai a anului trecut.

Dar pe întreaga linie a frontului, lungă de 1.300 de kilometri, Ucraina duce lipsă de muniție, iar asistența militară americană întârzie. Mai mult, guvernul de la Kiev se luptă pentru a-și reface propriile forțe epuizate după doi ani de lupte brutale și continue.

Pe scurt, așa cum subliniază și New York Times, asaltul Rusiei s-a împărțit în cinci linii majore de atac care acoperă orașe și localități de pe o mare parte a frontului din estul și sudul Ucrainei.

Informațiile din acest moment arată că circa 262.000 de soldați ruși sunt masați de-a lungul liniei frontului ucrainean în cele cinci locuri în care Rusia se pregătește de ofensivă pentru a trece de liniile ucrainene.

Care sunt cele 5 puncte centrale ale frontului din Ucraina:

Avdiivka

Orașul Avdiivka, acum distrus, a reprezentat timp de un deceniu un bastion ucrainean de lungă durată, care a subminat operațiunile logistice critice ale Rusiei. Avdiivka se află la doar câțiva kilometri de orașul Donețk, pe care Rusia îl ocupă din 2014.

În ultimele săptămâni, forțele rusești au încălcat o linie de aprovizionare critică și au amenințat să încercuiască soldații ucraineni. Oleksandr Tarnavskyi, șeful forțelor ucrainene din sud, a declarat că Ucraina nu are altă opțiune decât să se retragă. Oficialul ucrainean a mai spus că, într-o situație în care inamicul avansează pe cadavrele propriilor soldați cu un avantaj de 10 la 1 în materie de obuze, sub bombardament constant, aceasta este singura soluție corectă pentru ucraineni.

Nu este clar cât de departe ar putea rușii să împingă această luptă dincolo de Avdiivka, sau cât de bine și-au construit ucrainenii următoarele linii de apărare. Dar următoarele centre majore de populație, în care locuiesc zeci de mii de civili, se află la doar aproximativ 56 de kilometri spre vest.

Oricum, aproximativ 50.000 de soldați ruși au fost masați pentru a lupta la Avdiivka, deși numărul acestora a fluctuat, mai spune New York Times.

De reținut și că zeci de mii de ruși au fost uciși sau răniți în mai multe zone ale frontului, potrivit oficialilor occidentali și ucraineni, dar Rusia și-a suplimentat constant numărul de trupe, inclusiv prin folosirea de pușcăriași care să se alăture luptelor.

Chiar dacă liniile se stabilizează după ce rușii cuceresc orașul, căderea acestuia permite armatei ruse să deplaseze mai eficient trupe și echipamente în spatele liniei, pe măsură ce presează în alte direcții.

Mariinka

Acesta e un oraș distrus în acest moment, care a devenit o bază pentru atacurile rusești. Luna trecută, forțele rusești au eliminat în cele din urmă ultimii apărători ucraineni din Mariinka.

Orașul este distrus aproape în totalitate, dar capturarea acestuia le-a permis rușilor să își îndrepte atenția spre sud și spre un alt bastion ucrainean vital: Vuhledar.

Anul trecut, rușii au încercat în mod repetat să atace Vuhledar dinspre sud și au suferit pierderi catastrofale, inclusiv o înfrângere devastatoare într-una dintre cele mai mari bătălii cu tancuri din timpul acestui războiului.

Dar, cu Mariinka sub control, rușii pot ataca Vuhledar dinspre nord. În prezent, ei avansează prin satul Novomykhailivk, care se află la aproximativ 20 de kilometri spre nord-est.

Nu este clar câte forțe au adunat rușii în această direcție, dar oficialii ucraineni au declarat că Rusia a păstrat aproximativ 40.000 de soldați în zona Mariupol din apropiere, pentru a fi desfășurați în cazul unor atacuri dinspre sud. Soldații ucraineni care luptă în zona Vuhledar au declarat că căderea orașului Avdiivka va elibera probabil forțele rusești pentru a intensifica atacurile dinspre nord.

Robotîne

Rusia încearcă să anuleze cele mai mari câștiguri ale Ucrainei de anul trecut. Când contraofensiva eșuată de vară a Ucrainei și-a atins punctul culminant, forțele sale reușiseră să avanseze doar aproximativ 16 kilometri în adâncimea frontului sudic, ajungând puțin dincolo de așezarea rurală Robotîne.

Rusia pare acum hotărâtă să recâștige ceea ce a pierdut. Armata rusă are mai multe trupe concentrate pe acest front decât pe frontul Avdiivka, a declarat săptămâna aceasta Dmytro Lykhovii, un purtător de cuvânt al soldaților ucraineni care luptă în sud.

Kreminna

Rusia face presiuni din Kreminna pentru a recupera orașele din nord-est pe care le-a pierdut în favoarea Ucrainei la sfârșitul anului 2022. De când rușii au fost alungați din teritoriile ocupate în nord-estul Ucrainei în urmă cu mai bine de un an, pierzând controlul asupra a peste 500 de așezări răspândite pe 11.000 de kilometri pătrați, ei au luptat pentru a încerca să le recupereze. Anul trecut, puține teritorii au trecut de la o parte la cealaltă, în ciuda luptelor intense. Acum, Rusia începe să avanseze din nou, deși încet, în fața rezistenței acerbe a ucrainenilor.

Forțele rusești se îndreaptă în două direcții din orașul Kreminna: spre orașul Kupiansk, la nord, și spre Lîman, aflat la aproape 130 de kilometri spre sud. Rusia a menținut o forță totală de aproximativ 110.000 de soldați în zonă timp de luni de zile, în ciuda pierderilor, a declarat Illia Yevlash, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene din zonă, la începutul acestei luni.

Bahmut

Rusia a recăpătat avânt, iar un oraș important din Ucraina ar putea intra în raza de acțiune a artileriei sale. Rusia a distrus și apoi a cucerit orașul Bahmut în luna mai, ultima sa victorie teritorială semnificativă pe câmpul de luptă înainte de cea de la Avdiivka. În momentul în care rușii au cucerit orașul Bahmut, forțele lor erau epuizate, iar grupul de mercenari Wagner care a condus lupta era implicat într-o rebeliune deschisă împotriva Ministerului rus al Apărării.

Speranțele ucrainenilor de a exploata dezordinea pentru a contraataca în jurul flancurilor orașului au eșuat în mare parte. Acum, rușii sunt cei care au inițiativa.

Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul recent numit al forțelor ucrainene, a declarat că rușii sunt hotărâți să străpungă apărarea din jurul orașului Ciasov Iar, ceea ce le-ar oferi controlul înălțimilor de comandă din zonă și ar expune orașul Kramatorsk la un foc de artilerie sporit. Aproximativ 62.000 de soldați ruși se află pe teren în direcția Bahmut, potrivit estimărilor ucrainene.

În tot acest context, unui studiu multinațional publicat astăzi de Consiliul European pentru Relații Externe din Berlin dezvăluie că se înregistrează un pesimism din ce în ce mai mare în Europa în ceea ce privește războiul dintre Rusia și Ucraina.

Concert, în medie, doar 10% dintre europeni cred că Ucraina va triumfa în conflict. Opinia predominantă în toate cele 12 state membre participante la sondaj este că un „acord de compromis” va pune capăt războiului.

Potrivit sondajului, 50% dintre români cred că Ucraina ar trebui să ajungă la o înțelegere cu Rusia pentru încheierea războiului.

Potrivit autorilor studiului, Ivan Krastev și Mark Leonard, această schimbare de opinie este determinată de contraofensiva încetinită a armatei ucrainene, de îngrijorările tot mai mari legate de o posibilă schimbare a politicii SUA și de modul în care eventuala realegere a lui Donald Trump ar putea afecta efortul de război.

Dacă Trump va câștiga președinția SUA, o pluralitate dintre respondenți consideră că Europa ar trebui să mențină sau „să crească” nivelul de sprijin pentru Kiev.

Potrivit The Guardian, autorii studiului sunt de părere că, pentru a menține viu sprijinul public pentru Ucraina, liderii UE vor trebui să prezinte o narațiune care este „înrădăcinată în realitate” și care face distincția între „o pace negociată” și „o pace după termenii Rusiei”. Cu alte cuvinte, adevărata provocare va fi aceea de a defini semnificația păcii.

De asemenea, există temeri că un eventual triumf al lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA din acest an va face „mai puțin probabilă” o victorie ucraineană. Acest peisaj politic va transforma definirea păcii într-un „câmp de luptă critic” nu numai pentru viitoarele alegeri europene, ci și pentru conflictul în sine. Iar pentru a continua să prezinte argumente convingătoare în sprijinul Ucrainei, liderii UE vor trebui să își schimbe discursul astfel încât să nu pară nerealiști în fața unui public sceptic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Crayven check icon
    Arme prea putine. Prea tarziu.
    Gargara la Bruxelles. Gargara la Washington.
    Fapte ioc.
    Incredibil cum aia raman fara munitie.
    RĂMÂN FĂRĂ MUNIȚIE IN SECOLUL 21!!!!
    Nivelul asta de INCOMPETENTA la nivelul UE ar trebui sa dea jos cateva capete.
    Dar nu, "net zero", "emisii de CO2", asta e preocuparea lor.
    Scoteam toata lumea la munca sa faca bombe pt Ucraina. Făceam fabrica intr-o ZI chiar daca costa triplu.
    Rusia castigatoare este COSMARUL Europei si lasam acest cosmar sa se infiripe fara zbucium. Lejer. Relaxati.

    "Europenii s-au saturat de razboi"????
    De care razboi???
    De razboiul de la coada la paine sau care???
    Fug nemtii prin transee si nu stiam eu??
    Oh nu! Mi-au crescut costurile cu 10% anul asta si nu imi permit vacanta in Bora bora! Ce tragedie!
    Hai sictir!
    • Like 1
    • @ Crayven
      Valeriu check icon
      Alo! Alo! Tovarase!
      De unde scoti tu toata lumea sa faca munitie?
      Tu crezi ca fabricatul de munitie poate fi facut de orice fel de gigel?
      Da, ramane fara munitie in secolul 21 fiindca "vestul colectiv" e format din economi preponderent de servicii. Nu pot produce munitie la nivelul la care produce Rusia/China/Iran/Coreea de Nord.
      De asemenea, cei din vest produc pentru profit, nu pentru scop. Adica, ei fac lucruri complicate si scumpe cand deseori ai nevoie de ceva simplu si ieftin (a se vedea Germania nazista vs URSS). Un exemplu bun ar fi cu "bestia cerului", faimosul F-35
      https://www.businessinsider.com/bird-strike-blamed-in-south-korean-f-35-belly-landing-2022-1
      Asa functioneaza evolutia, cei slabi vor si mancati de cei puternici. Gargaragii de Bruxelle vor fi mancati de lupii de Moscova. Asa e firesc in natura !
      Nu-ti convine? Fa-ti tu tara ta cu regulile tale. Altfel, stai potol si imbratiseaza "valorile europene" cu discursuri frumoase dar lipsite de substanta.

      Hai, do svidaniya si toate cele bune!

      • Like 0
    • @ Valeriu
      Crayven check icon
      Plateste bine Putler, "tovarășe"?
      • Like 0
    • @ Crayven
      Valeriu check icon
      "Putler, ruble, muscali", atat aveti in cap. Adevarul e propaganda. Delirul colectiv ia amploare
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult