Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Elevii români, pe penultimul loc la competențele de citire și matematică, într-un clasament al țărilor dezvoltate. Raport UNICEF

Elevi-

Foto: Guliver/ Getty Images

Un raport publicat de Biroul de Cercetare al UNICEF - Innocenti a scos la iveală că suicidul, nefericirea, obezitatea și abilitățile sociale și academice limitate au devenit des întâlnite la copiii din țările cu venituri ridicate. „Multe dintre cele mai bogate țări – care dețin resursele necesare pentru a oferi tuturor o copilărie fericită – nu reușesc să realizeze acest lucru pentru copii”, spune Gunilla Olsson, director al UNICEF Innocenti. 

Potrivit raportului, România se află pe primul loc dintre țările dezvoltate în ceea ce privește ușurința cu care copiii își fac prieteni, dar pe ultimele locuri în ceea ce privește sănătatea fizică și abilitățile de citire și matematică. 

Rată extrem de ridicată a mortalității infantile

Copiii români se află pe locul 4 la capitolul bunăstare mintală, după cei din Olanda, Cipru și Spania, și pe locul 3 la capitolul satisfacție a vieții, după cei din Olanda și Mexic, arată datele prezentate de UNICEF. 

85% dintre copiii români cu vârsta de 15 ani au o satisfacție de viață ridicată, România situându-se pe locul 3. 83% dintre copiii cu vârsta de 15 ani din România își fac prieteni cu ușurință, iar 67% dintre copiii români spun că sunt implicați în luarea deciziilor acasă (cel mai mare procent în rândul țărilor incluse în studiu) și 56% că participă la luarea deciziilor la școală.

Pe de altă parte, România ocupă locul 17 din cele 38 de state analizate la rata sinuciderilor în rândul adolescenților (5,1 la 100.000, la egalitate cu Norvegia). Rata sinuciderilor este cea mai mică în Grecia - 1,4 la 100.000, și cea mai mare în Lituania, după care se clasează Noua Zeelandă și Estonia.

România are una dintre cele mai ridicate mortalități în rândul copiilor cu vârste între 5 și 14 ani - 1,8 la mie, fiind depășită în această privință doar de Bulgaria, Turcia și Mexic.

Totodată, elevii români se află pe penultimul loc la abilități de citire de matematică, înaintea celor din Bulgaria.

Un alt aspect analizat de UNICEF este rata de obezitate și rata de supraponderabilitate înregistrate în rândul copiilor, care au crescut în ultimii ani. La nivelul tuturor țărilor, în jur de 1 din 3 copii este fie obez, fie supraponderal, înregistrându-se o creștere simțitoare a acestor rate și în Europa de Sud. Cel mai mare procent de copii supraponderali se înregistrează în SUA- 42%, în timp ce România se situează la acest capitol în ultimul sfer al clasamentului, cu 25% dintre copii supraponderali, același procent fiind înregistrat și în Olanda

Efectele pandemiei asupra copiilor

Din cauza pandemiei de COVID-19, în prima jumătate a anului 2020, majoritatea țărilor incluse în raport au închis școlile timp de mai bine de 100 de zile, în paralel cu implementarea unor măsuri stricte de izolare a populației. Raportul constată faptul că pierderea membrilor familiei și a prietenilor, anxietatea, restricțiile referitoare la izolarea acasă, lipsa sprijinului, închiderea școlilor, căutarea unui echilibru între viața profesională și cea personală, accesul redus la asistență medicală, dublate de pierderile economice provocate de pandemie au un impact devastator asupra bunăstării copiilor, afectându-le atât sănătatea mintală și fizică, cât și dezvoltarea.

Înaintea pandemiei de COVID-19, rata medie a sărăciei relative înregistrate în rândul copiilor în cele 41 de țări era de 20%. Având în vedere previziunile potrivit cărora, în următorii doi ani, se va raporta o scădere a PIB-ului în aproape toate aceste țări, dacă guvernele nu întreprind neîntârziat acțiuni corective, sărăcia infantilă va crește.

„Pe măsură ce repercusiunile economice, educaționale și sociale ale pandemiei continuă să ia amploare, în absența unor eforturi concertate, impactul asupra bunăstării actualei generații de copii, a familiilor lor și a societăților în care trăiesc aceștia va fi și mai agresiv și mai devastator”, a declarat Olsson. „Însă aceste riscuri pot fi evitate dacă guvernele nu întârzie să realizeze acțiuni decisive menite să protejeze bunăstarea copiilor”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Nu cred ca este numai sistemul de invatamant este de bine, ci si faptul ca modelele de succes in ziua de astazi sunt altele care in trecut si scoala/educatia nu este neaparat un criteriu principal. Poti sa ai cel mai bun sistem din lume, dar el nu este acceptat si considerat esential atunci degeaba il ai. Iar daca ne uitam la ce se promoveaza constant pe marea majoritate a canalelor media din Romania este clar ca si acesta este un motiv. Daca un cioban a ajuns sa aiba sute de milioane de euro plus un club de fotbal - fara prea multa scoala - de ce sa mai pierd timp cu asa ceva? Daca un fotbalist care abia leaga doua vorbe castiga 10.000 de EURO/luna, de sa sa mai invat?
  • Like 4
 • Ar fi de dorit ca la asemenea articole sa dati si un link catre studiul/raportul citat. Un articol, oricat de bun (si cel de fata este bun, nu contest asta) de multe ori nu poate atinge chiar toate detaliile dintr-o astfel de sursa.
  • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Parerist check icon
   https://www.unicef-irc.org/child-well-being-report-card-16
   In partea de jos a paginii ai download report
   • Like 3
  • @ Parerist
   Multam fain.
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Nu mă miră ,la câți miniștri a învățământului certați cu cu limba română am avut în ultimii 30 de ani ,în majoritate PSD iști. pentru că lor nu le trebuia școală multă ,că-i numea partidul.
  • Like 1
  • @ Dorin
   de 70 de ani e asa....de cand comunismul a inchis intelectualii....
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult