Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Elevii români, pe penultimul loc la competențele de citire și matematică, într-un clasament al țărilor dezvoltate. Raport UNICEF

Elevi-

Foto: Guliver/ Getty Images

Un raport publicat de Biroul de Cercetare al UNICEF - Innocenti a scos la iveală că suicidul, nefericirea, obezitatea și abilitățile sociale și academice limitate au devenit des întâlnite la copiii din țările cu venituri ridicate. „Multe dintre cele mai bogate țări – care dețin resursele necesare pentru a oferi tuturor o copilărie fericită – nu reușesc să realizeze acest lucru pentru copii”, spune Gunilla Olsson, director al UNICEF Innocenti. 

Potrivit raportului, România se află pe primul loc dintre țările dezvoltate în ceea ce privește ușurința cu care copiii își fac prieteni, dar pe ultimele locuri în ceea ce privește sănătatea fizică și abilitățile de citire și matematică. 

Rată extrem de ridicată a mortalității infantile

Copiii români se află pe locul 4 la capitolul bunăstare mintală, după cei din Olanda, Cipru și Spania, și pe locul 3 la capitolul satisfacție a vieții, după cei din Olanda și Mexic, arată datele prezentate de UNICEF. 

85% dintre copiii români cu vârsta de 15 ani au o satisfacție de viață ridicată, România situându-se pe locul 3. 83% dintre copiii cu vârsta de 15 ani din România își fac prieteni cu ușurință, iar 67% dintre copiii români spun că sunt implicați în luarea deciziilor acasă (cel mai mare procent în rândul țărilor incluse în studiu) și 56% că participă la luarea deciziilor la școală.

Pe de altă parte, România ocupă locul 17 din cele 38 de state analizate la rata sinuciderilor în rândul adolescenților (5,1 la 100.000, la egalitate cu Norvegia). Rata sinuciderilor este cea mai mică în Grecia - 1,4 la 100.000, și cea mai mare în Lituania, după care se clasează Noua Zeelandă și Estonia.

România are una dintre cele mai ridicate mortalități în rândul copiilor cu vârste între 5 și 14 ani - 1,8 la mie, fiind depășită în această privință doar de Bulgaria, Turcia și Mexic.

Totodată, elevii români se află pe penultimul loc la abilități de citire de matematică, înaintea celor din Bulgaria.

Un alt aspect analizat de UNICEF este rata de obezitate și rata de supraponderabilitate înregistrate în rândul copiilor, care au crescut în ultimii ani. La nivelul tuturor țărilor, în jur de 1 din 3 copii este fie obez, fie supraponderal, înregistrându-se o creștere simțitoare a acestor rate și în Europa de Sud. Cel mai mare procent de copii supraponderali se înregistrează în SUA- 42%, în timp ce România se situează la acest capitol în ultimul sfer al clasamentului, cu 25% dintre copii supraponderali, același procent fiind înregistrat și în Olanda

Efectele pandemiei asupra copiilor

Din cauza pandemiei de COVID-19, în prima jumătate a anului 2020, majoritatea țărilor incluse în raport au închis școlile timp de mai bine de 100 de zile, în paralel cu implementarea unor măsuri stricte de izolare a populației. Raportul constată faptul că pierderea membrilor familiei și a prietenilor, anxietatea, restricțiile referitoare la izolarea acasă, lipsa sprijinului, închiderea școlilor, căutarea unui echilibru între viața profesională și cea personală, accesul redus la asistență medicală, dublate de pierderile economice provocate de pandemie au un impact devastator asupra bunăstării copiilor, afectându-le atât sănătatea mintală și fizică, cât și dezvoltarea.

Înaintea pandemiei de COVID-19, rata medie a sărăciei relative înregistrate în rândul copiilor în cele 41 de țări era de 20%. Având în vedere previziunile potrivit cărora, în următorii doi ani, se va raporta o scădere a PIB-ului în aproape toate aceste țări, dacă guvernele nu întreprind neîntârziat acțiuni corective, sărăcia infantilă va crește.

„Pe măsură ce repercusiunile economice, educaționale și sociale ale pandemiei continuă să ia amploare, în absența unor eforturi concertate, impactul asupra bunăstării actualei generații de copii, a familiilor lor și a societăților în care trăiesc aceștia va fi și mai agresiv și mai devastator”, a declarat Olsson. „Însă aceste riscuri pot fi evitate dacă guvernele nu întârzie să realizeze acțiuni decisive menite să protejeze bunăstarea copiilor”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Nu cred ca este numai sistemul de invatamant este de bine, ci si faptul ca modelele de succes in ziua de astazi sunt altele care in trecut si scoala/educatia nu este neaparat un criteriu principal. Poti sa ai cel mai bun sistem din lume, dar el nu este acceptat si considerat esential atunci degeaba il ai. Iar daca ne uitam la ce se promoveaza constant pe marea majoritate a canalelor media din Romania este clar ca si acesta este un motiv. Daca un cioban a ajuns sa aiba sute de milioane de euro plus un club de fotbal - fara prea multa scoala - de ce sa mai pierd timp cu asa ceva? Daca un fotbalist care abia leaga doua vorbe castiga 10.000 de EURO/luna, de sa sa mai invat?
  • Like 4
 • Ar fi de dorit ca la asemenea articole sa dati si un link catre studiul/raportul citat. Un articol, oricat de bun (si cel de fata este bun, nu contest asta) de multe ori nu poate atinge chiar toate detaliile dintr-o astfel de sursa.
  • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Parerist check icon
   https://www.unicef-irc.org/child-well-being-report-card-16
   In partea de jos a paginii ai download report
   • Like 3
  • @ Parerist
   Multam fain.
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Nu mă miră ,la câți miniștri a învățământului certați cu cu limba română am avut în ultimii 30 de ani ,în majoritate PSD iști. pentru că lor nu le trebuia școală multă ,că-i numea partidul.
  • Like 1
  • @ Dorin
   de 70 de ani e asa....de cand comunismul a inchis intelectualii....
   • Like 1


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult