Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Este oficial. Vom avea multe taxe și impozite mărite. Iată un rezumat al măsurilor fiscale

Bancnote la casă

Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

Curtea Constituțională a spus că legea privind modificarea Codului Fiscal este constituțională, iar acest lucru înseamnă că vom avea mai multe taxe și impozite mărite.

Mai jos fac un rezumat al modificărilor fiscale.

A. Modificări care intră în vigoare de la 1 noiembrie 2023

1. IT-iștii plătesc impozit pe venit pentru suma ce depășește salariul de 10.000 lei brut.

2. Nu se mai acordă scutire CASS pentru angajații din construcții și agricultură.

3. IT-știi sunt scutiți de cota CAS corespunzătoare fondului de pensii administrat privat ( cota 4,75% începând cu anul 2024) în limita unui salariu brut de 10.000 lei.

4. Nu se mai acordă scutire CAM pentru angajații din construcții și agricultură.

5. Se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică.

6. Se pot face plăți către persoanele juridice în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi.

7. Se pot face încasări și plăti intre o persoană juridică și o persoană fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană.

8. Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.

9. Dacă nu se respectă plafoanele de mai sus se aplică amenda de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul.

10. Se pot face încasări și plăți intre două persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

B. Modificări care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

11. Se aplică CASS la tichetele de masă și voucherele de vacanță.

12. Crește TVA de la 5% la 9% pentru locuințele care au valoarea de maxim 600.000 lei ( exclusiv TVA) și suprafață utilă maximă de 120 mp

13. Crește TVA de la 5% la 9% pentru produsele bio și eco.

14. Crește TVA de la 5% la 19% pentru serviciile din centre fitness.

15. Crește TVA de la 5% la 9% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură

16. Crește TVA de la 5% la 9% pentru expoziții, cinematografe, evenimente culturale, evenimente sportive

17.  Crește TVA de la 9 la 19% pentru alimentele care au zahăr adăugat

18. Vor fi 2 cote de impozitare pentru microcompanii

  • 1 % din venituri pentru companii care au cifra de afaceri anuală sub 60.000 euro și care nu au activități în domeniile: IT, stomatologie, medicină, HoReCa
  • 3% din venituri pentru companiile care au cifră de afaceri între 60.000 – 500.000 euro sau au sub 60.000 euro, dar activează într-un domeniu prezentat mai sus

19. Începând cu veniturile din 2024, PFA-urile datorează CASS la venitul net în limita a 60 salarii minime brute pe țară . Se elimină plafoanele de 6,12, 24 salarii. Deci pentru PFA-urile care obțin venituri mai mici de 60 salarii minime brute, se plătește CASS aplicând 10% la venitul net

20. Pentru plafonul de calcul pentru CASS, veniturile din activitatea de PFA au fost excluse din totalul veniturilor cumulate din alte surse ( dividende, chirii, vânzări de acțiuni). Acest lucru înseamnă că plafoanele pentru CASS se aplica separat: pentru activitatea de PFA și celelalte venituri.

21. Începând cu 1 ianuarie 2024, clădirile deținute de persoane fizice folosite în scop rezidențial și care au o valoare de peste 2.500.000 lei ( aproximativ 500.000 euro) se aplică suplimentar un impozit de 0,3% la diferență dintre valoarea impozabilă înregistrată la primărie și plafonul de 2.500.000 lei

22. Începând cu 1 ianuarie 2024 autoturismele deținute de persoane fizice și care au valoare de peste 375.000 lei ( aproximativ 75.000 euro) se aplică suplimentar un impozit de 0,3% la diferența dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

În link vezi toate modificările și comentariile privind impactul lor. De asemenea, aici vezi calculul noilor taxe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon