Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Fii cuminte, zboară pe sub radar, învață repede dedesubturile companiei. 5 „sfaturi” ca să devii rege pe piața muncii

Job interview

Foto: Profimedia Images

Piața forțelor și relațiilor de munca nu mai este cea din 2019, toți au căzut de acord asupra acestui lucru, angajatori, angajați, autorități, specialiști în resurse umane, etc. Marea demisioneală și marile migrații de la est la vest, digitalizarea, munca de la distanță, de acasă, de 4 ore, precum și altele asemenea, au făcut din angajat rege. 

Bravo, așa și trebuie. Așadar, ești tânăr, absolvent de ceva, fără nici o legătură cu ceea ce cer angajatorii. Ești plin de energie și idei însă nu simți chemarea muncii. Și, din păcate, ești nevoit să te întreții. Asta pentru că rudele fie nu sunt angajați la stat să-ți dea un job călduț – există un risc aici, și la stat încep să crească exigențele – fie nu au propria firmă unde să te angajaze – alt risc, vei fi nevoit să muncești din greu să dovedești că le poți calca pe urme.

Sau, de fapt, nu trebuie să te întreții, dau părinții bani, dar trebuie să lași impresia că ești un element folositor societății. Dar nu uita că ai leverage, ești rege, ieși pe piață muncii în mod ceremonios. Iată 5 sfaturi care circulă prin piața muncii, nu trebuie să le ignori.

1. Crede orbește în ceea ce îți spun târgurile de cariere, firmele de recrutare, platformele de căutare de locuri de muncă. Ele știu ce poți să faci, unde vrei să ajungi, ce pasiuni și speranțe ai și te ajuta necondiționat să devii cea mai bună versiune a ta.

2. Notează câteva domenii de care trebuie să te ferești. Industria de prelucrare (fabricile), construcțiile, agricultura, HORECA și curieratul. Aici se lucrează, frate. Nebunii ăia se scoală la 5 dimineața, fac muncă fizică grea, cad de oboseală seara când ajung acasă. Nu, absolut NU.

3. Schimbă între 5 și 10 locuri de muncă pe an. Știi bla-bla-ul ăla cu “adaptabilitate la schimbare”, “deschidere către noi oportunități”, “creștere și dezvoltare profesionale” – dacă povestești la interviu despre astea și le spui cât de slab este actualul angajator și cât de bun este cel care este în fața ta ești ca și angajat .

Nu te feri să știe toți de la job că ești în căutare de alt loc de muncă, nu te vor da afară, îi costă salariul tău pe 6 luni să găsească pe altcineva. Este foarte probabil că îți vor da o creștere de salariu doar ca se te facă să te răzgândești.

4. Nu căuta să faci carieră. Chiar daca asta înseamnă o creștere de salariu, eforturile, responsabilitățile și riscurile chiar nu merita. Fii cuminte, zboară pe sub radar, învață repede dedesubturile companiei, apropie-te de liderii informali din organizație. Când creste riscul da a ți se oferi o promovare, începe să cauți alti loc de munca.

5. Când iți dai demisia, fă-o cu mare clasă. Așa se și spune, fiecare plecare este o sărbătoare. Fă drift-uri în fața colegei care a rămas, fraiera, să dea cu mătura și pentru tine; aruncă-ți casca peste colegii care muncesc să rezolve probleme; spune-le tuturor ce salariu gigantic ai primit. Desigur, foarte important, nu uita să-ți faci de ocară fostul șef peste tot unde te duci.

Un aforism atribuit lui Wolfgang Goethe (neconfirmat) spune că “Notorietatea este trudă și sacrificiu, mediocritatea fericire!”

Poți fi fericit urmând sfaturile de mai sus sau poți căuta fericirea altfel, punând umărul, chiar și numai ca erou necunoscut, ca să schimbi România. Nu este propagandă patriotică, România chiar are nevoie de tine.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Superb...
    • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult