Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Fii cuminte, zboară pe sub radar, învață repede dedesubturile companiei. 5 „sfaturi” ca să devii rege pe piața muncii

Job interview

Foto: Profimedia Images

Piața forțelor și relațiilor de munca nu mai este cea din 2019, toți au căzut de acord asupra acestui lucru, angajatori, angajați, autorități, specialiști în resurse umane, etc. Marea demisioneală și marile migrații de la est la vest, digitalizarea, munca de la distanță, de acasă, de 4 ore, precum și altele asemenea, au făcut din angajat rege. 

Bravo, așa și trebuie. Așadar, ești tânăr, absolvent de ceva, fără nici o legătură cu ceea ce cer angajatorii. Ești plin de energie și idei însă nu simți chemarea muncii. Și, din păcate, ești nevoit să te întreții. Asta pentru că rudele fie nu sunt angajați la stat să-ți dea un job călduț – există un risc aici, și la stat încep să crească exigențele – fie nu au propria firmă unde să te angajaze – alt risc, vei fi nevoit să muncești din greu să dovedești că le poți calca pe urme.

Sau, de fapt, nu trebuie să te întreții, dau părinții bani, dar trebuie să lași impresia că ești un element folositor societății. Dar nu uita că ai leverage, ești rege, ieși pe piață muncii în mod ceremonios. Iată 5 sfaturi care circulă prin piața muncii, nu trebuie să le ignori.

1. Crede orbește în ceea ce îți spun târgurile de cariere, firmele de recrutare, platformele de căutare de locuri de muncă. Ele știu ce poți să faci, unde vrei să ajungi, ce pasiuni și speranțe ai și te ajuta necondiționat să devii cea mai bună versiune a ta.

2. Notează câteva domenii de care trebuie să te ferești. Industria de prelucrare (fabricile), construcțiile, agricultura, HORECA și curieratul. Aici se lucrează, frate. Nebunii ăia se scoală la 5 dimineața, fac muncă fizică grea, cad de oboseală seara când ajung acasă. Nu, absolut NU.

3. Schimbă între 5 și 10 locuri de muncă pe an. Știi bla-bla-ul ăla cu “adaptabilitate la schimbare”, “deschidere către noi oportunități”, “creștere și dezvoltare profesionale” – dacă povestești la interviu despre astea și le spui cât de slab este actualul angajator și cât de bun este cel care este în fața ta ești ca și angajat .

Nu te feri să știe toți de la job că ești în căutare de alt loc de muncă, nu te vor da afară, îi costă salariul tău pe 6 luni să găsească pe altcineva. Este foarte probabil că îți vor da o creștere de salariu doar ca se te facă să te răzgândești.

4. Nu căuta să faci carieră. Chiar daca asta înseamnă o creștere de salariu, eforturile, responsabilitățile și riscurile chiar nu merita. Fii cuminte, zboară pe sub radar, învață repede dedesubturile companiei, apropie-te de liderii informali din organizație. Când creste riscul da a ți se oferi o promovare, începe să cauți alti loc de munca.

5. Când iți dai demisia, fă-o cu mare clasă. Așa se și spune, fiecare plecare este o sărbătoare. Fă drift-uri în fața colegei care a rămas, fraiera, să dea cu mătura și pentru tine; aruncă-ți casca peste colegii care muncesc să rezolve probleme; spune-le tuturor ce salariu gigantic ai primit. Desigur, foarte important, nu uita să-ți faci de ocară fostul șef peste tot unde te duci.

Un aforism atribuit lui Wolfgang Goethe (neconfirmat) spune că “Notorietatea este trudă și sacrificiu, mediocritatea fericire!”

Poți fi fericit urmând sfaturile de mai sus sau poți căuta fericirea altfel, punând umărul, chiar și numai ca erou necunoscut, ca să schimbi România. Nu este propagandă patriotică, România chiar are nevoie de tine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Superb...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon