Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Francezii și-au ales președintele. Potrivit exit poll-urilor, noul președinte al Franței este Emmanuel Macron, cu circa 66 la sută

Rezultate alegeri prezidențiale Franța

Foto: Guliver Getty Images

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Franța îl dau câștigător pe Emmanuel Macron. Potrivit exit poll-urilor, Emmanuel Macron a câștigat cu 65,5 la sută. (sursa: Kantar BBC). Marine Le Pen a luat, potrivit sursei citate, 34,5 la sută.

Într-un discurs televizat, Marine Le Pen și-a recunoscut înfrângerea. Șefa Frontului Național și-a asumat poziția de principală forță a opoziției în ajunul alegerilor parlamentare, care vor avea loc în luna iunie.

Victoria lui Macron în fața lui Marine Le Pen era anticipată de majoritatea analiștilor, precum și de sondajele de opinie, drept care rezultatul nu este o surpriză. Alegerea lui Macron în fruntea statului francez reprezintă în primul rând o gură de oxigen pentru viitorul Uniunii Europene, pus în dificultate după Brexit.

Cine este Emmanuel Macron și cum a venit „de nicăieri” citiți în analiza lui Sebastian Burduja și a lui Alin Iliescu. Iar Dorin Tudoran scrie despre cel mai picant subiect al alegerilor franceze: soția lui Emmanuel Macron.

Misiunea noului președinte este în primul rând de a pacifica națiunea franceză. Cei care au votat cu Marine Le Pen, considerată drept „extremistă”, se simt perdanți ai proiectului european, reclamă faptul că eurocrația de la Bruxelles le dictează prea des și vor o schimbare. Citiți aici argumentele unui român care „a votat” cu Marine Le Pen.

În fine, s-ar putea să ne surprindă, dar francezii de rând nu au votat neapărat cu gândul la viitorul Uniunii Europene. Aceasta a fost o temă de interes mai ales pentru observatorii din afara Franței. Ca să înțelegem una dintre cele mai presante probleme ale Franței, citiți o relatare pentru Republica despre cum e să votezi „ca un francez”.

Prezența la vot, mai scăzută decât la primul tur

Dincolo de rezultatul votului, o constatare interesantă este că în duminica turului doi au mers la urne mult mai puțini fracezi decât în primul tur, semn fie al faptului că „n-au avut cu cine să voteze”, fie al lipsei oricărei surprize, în condițiile în care avansul lui Macron era considerabil. La ora 17, se prezentaseră la urne 65,3 la sută dintre cei 47 de milioane de francezi cu drept de vot. Le Monde constată că s-a înregistrat la închiderea urnelor cea mai slabă prezență la al doilea tur din 1969 și până în prezent: 74,7 la sută.

De remarcat că, potrivit Le Monde, 12 la sută din buletinele de vot sunt nule, ceea ce ar reprezenta un protest „în alb” al alegătorilor față de opțiunile din turul doi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nici o surpriza in faptul ca Marine Le Pen a pierdut la o asa mare diferenta. Si eu, personal cred ca este prea nationalista,prea radicala, si la fel ca multor oameni,mi-aminteste de Hitler.Lumea stie prea bine acum unde duce hipernationalismul asa ca cine s-a fript cu iaurtul sufla si in inghetata.
    • Like 0
  • Am citit, undeva ..." o caruta goala face mai mult zgomot, decat o caruta plina " ... parerea mea este ca intotdeauna, oriunde in lume, castigatorii sunt cei care " fac mai mult zgomot" ! :)
    • Like 0
  • check icon
    Bun simț și bun gust: de învățat!
    • Like 2
    • @
      check icon
      Intradevar...maxim de bun simt si de gust nu mai zic, ca un barbat la inceput de varsta mijlocie sa $#%a o mumie care-i putea fi mama lejer. Un model de urmat pentru generatiile viitoare! Vive la France
      • Like 0
    • @
      check icon
      Asta este o apucătură cu rădăcini vechi la noi, atacul unei persoane prin intermediul problemelor unui terț: era și un banc pe vremuri, banc pe care însă nu vi-l spun, pentru că sunt convins că nu v-ar amuza.
      În schimb, trebuie să fiu încântat de alegerile iubiților mei conaționali, alegeri făcute de cele mai multe ori în totală necunoștință de cauză și cu urmări catastrofale: da, asta este într-adevăr o dovadă de bun simț ... iar eu nu mi-am dat seama!
      • Like 3
    • @
      check icon
      Problemelor unui tert? Care tert? Eu puneam la indoiala exemplul moral si etic al unui barbat...care intamplarea face a devenit noul Presedinte. E asa greu de inteles?
      • Like 0
  • Intrare ideala in scena pe Ode to Joy, asa da, le-a dat-o la temelie jigoditilor identitari frontisti si cripto-comunistilor melenchonisti. Tristete in schimb printre postacii lui le pen-draghnemeni-putler-orban, mutenie generala. Sa nu faceti vreun gest necugetat cu un obiect contondent...nimic nu e pierdut, mai sunt si alte alegeri, persoane de calomniat, injuraturi de proferat si creiere de spalat. Va puteti lupta cu imperialismul globalist iarasi dupa ce intra in cont alta transa de ruble de la genialul. Nu v-a iesit cu politia politica Parchetul National Financiar, las' ca mai sunt alte structuri neconvenabile Moscovei: facultati oculte, ajenturi, oienjeuri NWO, rotschilzi malefici etc
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult