Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Francezii și-au ales președintele. Potrivit exit poll-urilor, noul președinte al Franței este Emmanuel Macron, cu circa 66 la sută

Rezultate alegeri prezidențiale Franța

Foto: Guliver Getty Images

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Franța îl dau câștigător pe Emmanuel Macron. Potrivit exit poll-urilor, Emmanuel Macron a câștigat cu 65,5 la sută. (sursa: Kantar BBC). Marine Le Pen a luat, potrivit sursei citate, 34,5 la sută.

Într-un discurs televizat, Marine Le Pen și-a recunoscut înfrângerea. Șefa Frontului Național și-a asumat poziția de principală forță a opoziției în ajunul alegerilor parlamentare, care vor avea loc în luna iunie.

Victoria lui Macron în fața lui Marine Le Pen era anticipată de majoritatea analiștilor, precum și de sondajele de opinie, drept care rezultatul nu este o surpriză. Alegerea lui Macron în fruntea statului francez reprezintă în primul rând o gură de oxigen pentru viitorul Uniunii Europene, pus în dificultate după Brexit.

Cine este Emmanuel Macron și cum a venit „de nicăieri” citiți în analiza lui Sebastian Burduja și a lui Alin Iliescu. Iar Dorin Tudoran scrie despre cel mai picant subiect al alegerilor franceze: soția lui Emmanuel Macron.

Misiunea noului președinte este în primul rând de a pacifica națiunea franceză. Cei care au votat cu Marine Le Pen, considerată drept „extremistă”, se simt perdanți ai proiectului european, reclamă faptul că eurocrația de la Bruxelles le dictează prea des și vor o schimbare. Citiți aici argumentele unui român care „a votat” cu Marine Le Pen.

În fine, s-ar putea să ne surprindă, dar francezii de rând nu au votat neapărat cu gândul la viitorul Uniunii Europene. Aceasta a fost o temă de interes mai ales pentru observatorii din afara Franței. Ca să înțelegem una dintre cele mai presante probleme ale Franței, citiți o relatare pentru Republica despre cum e să votezi „ca un francez”.

Prezența la vot, mai scăzută decât la primul tur

Dincolo de rezultatul votului, o constatare interesantă este că în duminica turului doi au mers la urne mult mai puțini fracezi decât în primul tur, semn fie al faptului că „n-au avut cu cine să voteze”, fie al lipsei oricărei surprize, în condițiile în care avansul lui Macron era considerabil. La ora 17, se prezentaseră la urne 65,3 la sută dintre cei 47 de milioane de francezi cu drept de vot. Le Monde constată că s-a înregistrat la închiderea urnelor cea mai slabă prezență la al doilea tur din 1969 și până în prezent: 74,7 la sută.

De remarcat că, potrivit Le Monde, 12 la sută din buletinele de vot sunt nule, ceea ce ar reprezenta un protest „în alb” al alegătorilor față de opțiunile din turul doi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nici o surpriza in faptul ca Marine Le Pen a pierdut la o asa mare diferenta. Si eu, personal cred ca este prea nationalista,prea radicala, si la fel ca multor oameni,mi-aminteste de Hitler.Lumea stie prea bine acum unde duce hipernationalismul asa ca cine s-a fript cu iaurtul sufla si in inghetata.
  • Like 0
 • Am citit, undeva ..." o caruta goala face mai mult zgomot, decat o caruta plina " ... parerea mea este ca intotdeauna, oriunde in lume, castigatorii sunt cei care " fac mai mult zgomot" ! :)
  • Like 0
 • check icon
  Bun simț și bun gust: de învățat!
  • Like 2
  • @
   check icon
   Intradevar...maxim de bun simt si de gust nu mai zic, ca un barbat la inceput de varsta mijlocie sa $#%a o mumie care-i putea fi mama lejer. Un model de urmat pentru generatiile viitoare! Vive la France
   • Like 0
  • @
   check icon
   Asta este o apucătură cu rădăcini vechi la noi, atacul unei persoane prin intermediul problemelor unui terț: era și un banc pe vremuri, banc pe care însă nu vi-l spun, pentru că sunt convins că nu v-ar amuza.
   În schimb, trebuie să fiu încântat de alegerile iubiților mei conaționali, alegeri făcute de cele mai multe ori în totală necunoștință de cauză și cu urmări catastrofale: da, asta este într-adevăr o dovadă de bun simț ... iar eu nu mi-am dat seama!
   • Like 3
  • @
   check icon
   Problemelor unui tert? Care tert? Eu puneam la indoiala exemplul moral si etic al unui barbat...care intamplarea face a devenit noul Presedinte. E asa greu de inteles?
   • Like 0
 • Intrare ideala in scena pe Ode to Joy, asa da, le-a dat-o la temelie jigoditilor identitari frontisti si cripto-comunistilor melenchonisti. Tristete in schimb printre postacii lui le pen-draghnemeni-putler-orban, mutenie generala. Sa nu faceti vreun gest necugetat cu un obiect contondent...nimic nu e pierdut, mai sunt si alte alegeri, persoane de calomniat, injuraturi de proferat si creiere de spalat. Va puteti lupta cu imperialismul globalist iarasi dupa ce intra in cont alta transa de ruble de la genialul. Nu v-a iesit cu politia politica Parchetul National Financiar, las' ca mai sunt alte structuri neconvenabile Moscovei: facultati oculte, ajenturi, oienjeuri NWO, rotschilzi malefici etc
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult