Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

G4Media: Guvernul Orban a finanțat cu milioane de euro o fundație condusă de ministrul Tanczos Barna, inclusiv o academie de hochei din comuna natală a președintelui UDMR

Tanczos Barna la Tușnad

Foto: Facebook Tanczos Barna 

Guvernul condus de Viktor Orban a finanțat cu milioane de euro, timp de mai mulți ani, activitatea unei fundații din Miercurea Ciuc, Mens Sana, al cărei președinte este ministrul Mediului Tanczos Barna, aceasta fiind o posibilă explicație a refuzului liderului UDMR de a comenta declarațiile rasiste făcute recent de premierul ungar la Tușnad, scrie G4Media.   

Un alt proiect-cheie al fundației este o academie de hochei pe gheață, care a fost finanțată, de asemenea, de guvernul maghiar și își are sediul în comuna natală a președintelui UDMR, Kelemen Hunor.

Prezent în studioul unei televiziuni și întrebat despre declarațiile lui Orban, Tanczos Barna a refuzat, de mai multe ori, să le comenteze. 

Întrebat, la rândul lui, despre declarațiile lui Orban, Hunor a răspuns că „nu a fost un discurs rasist”. Atât Barna, cât și Hunor au declarat pentru G4Media.ro că nu există „nicio legătură” între pozițiile lor față de discursul de la Tușnad al premierului maghiar și finanțările primite din partea guvernului ungar.

Fundația Mens Sana, înființată în 1995 în Miercurea Ciuc, este unul dintre vehiculele implicării financiare a guvernului Ungariei în derularea unor proiecte din România, mai notează sursa citată, adăugând că fundația are ca fondatori parohiile romano-catolice din comuna Cârța și municipiul Miercurea Ciuc.

Fundația Mens Sana a anunțat, în 2021, derularea unui proiect major cu finanțare maghiară: circa 2,3 milioane de euro pentru dotarea unui centru de chirurgie intervențională la Spitalul Județean Miercurea Ciuc, potrivit unui comunicat al UDMR din februarie 2021, postat pe site-ul spitalului.

Primul proiect pentru care s-au primit bani de la Budapesta, prin intermediul acestei fundații, a fost, însă, Academia Secuiască de Hochei pe Gheață din localitatea Cârța-Harghita, un complex care, în final, va avea școală, centru medical și metodologic, precum și locuri de cazare, destinat tinerilor sportivi care se pregătesc într-un patinoar construit, anterior, din banii Guvernului României.

Premierul Viktor Orban a vizitat în 2019 Academia, cu acea ocazie organizatorii afirmând că, după 2016, complexul a fost finanțat de Budapesta cu 5 milioane de euro. În martie 2021, o investigație France24 estima că 90% din cei 10 milioane de euro cheltuite de Mens Sana la Cârța proveneau de la Guvernul lui Orban.

Premierul ungar Viktor Orban a susținut recent, la Băile Tușnad, un discurs controversat în care s-a declarat împotriva „amestecului” de rase europene și non-europene. „Noi (maghiarii -n.n.) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orban. El a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    Este o tema falsa asta cu Orban care investeste in Romania .
    In Transilvania s-a investit mult in 32 de ani de catre toate guvernele asadar acolo sunt banii si oportunitatile de afaceri , plus ca una e sa transporti marfa in UE din Iasi sau Teleorman si alta e din Timisoara sau Cluj datorita lipsei infrastructurii de care se fac vinovate toate guvernele in 32 de ani.
    Au mai incercat guverne sa sprijine si zone sarace dar fara succes pentru ca erau din start programe moarte fara infrastructura .
    Nu poti interzice investitiile pe motiv etnic , e piata libera in UE in afara de asta nu numai Orban investeste sa nu uitam ca Boc sau Bolojan sunt romani si a adus investitii in Cluj sau Oradea mai mult decat in alte zone.
    Ca Orban profita si obtine sprijin politic pentru Fidez e alta treaba si e vina guvernului roman pentru ca permite dubla cetatenie , sa nu uitam ca Basescu a inceput cu tampenia asta de a da dubla cetatenie la toti moldovenii fara discernamant pentru a obtine voturi din partea moldovenilor dupa care au facut-o si ungurii asadar greselile se platesc .
    Ca Orban vrea autonomia Transilvaniei , e clar ca da , dar tot guvernul roman in loc sa atraga simpatia maghiarilor investind in zona aia au fost mai interesati de cancanuri politice si furaciuni.
    Foarte multi ani Harghita si Covasta au fost sarace lipite pana sa investeasca Orban ceva acolo, ce a facut guvernul Romaniei in acest timp , nimic , a fost mai interesat sa stea la guvernare cu sprijinul UDMR si sa fure pana nu mai poate.
    Nu ii iau apararea lui Orban chiar imi e nesuferit rau dupa ultimele declaratii dar a da vina pe el ca investeste in Transilvania cand tu guvern roman nu esti capabil sa construiesti macar o autostrada civilizata in 32 de ani care sa lege moldova de vestul tarii, e lipsit de logica.

    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult