Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

G4Media: Guvernul Orban a finanțat cu milioane de euro o fundație condusă de ministrul Tanczos Barna, inclusiv o academie de hochei din comuna natală a președintelui UDMR

Tanczos Barna la Tușnad

Foto: Facebook Tanczos Barna 

Guvernul condus de Viktor Orban a finanțat cu milioane de euro, timp de mai mulți ani, activitatea unei fundații din Miercurea Ciuc, Mens Sana, al cărei președinte este ministrul Mediului Tanczos Barna, aceasta fiind o posibilă explicație a refuzului liderului UDMR de a comenta declarațiile rasiste făcute recent de premierul ungar la Tușnad, scrie G4Media.   

Un alt proiect-cheie al fundației este o academie de hochei pe gheață, care a fost finanțată, de asemenea, de guvernul maghiar și își are sediul în comuna natală a președintelui UDMR, Kelemen Hunor.

Prezent în studioul unei televiziuni și întrebat despre declarațiile lui Orban, Tanczos Barna a refuzat, de mai multe ori, să le comenteze. 

Întrebat, la rândul lui, despre declarațiile lui Orban, Hunor a răspuns că „nu a fost un discurs rasist”. Atât Barna, cât și Hunor au declarat pentru G4Media.ro că nu există „nicio legătură” între pozițiile lor față de discursul de la Tușnad al premierului maghiar și finanțările primite din partea guvernului ungar.

Fundația Mens Sana, înființată în 1995 în Miercurea Ciuc, este unul dintre vehiculele implicării financiare a guvernului Ungariei în derularea unor proiecte din România, mai notează sursa citată, adăugând că fundația are ca fondatori parohiile romano-catolice din comuna Cârța și municipiul Miercurea Ciuc.

Fundația Mens Sana a anunțat, în 2021, derularea unui proiect major cu finanțare maghiară: circa 2,3 milioane de euro pentru dotarea unui centru de chirurgie intervențională la Spitalul Județean Miercurea Ciuc, potrivit unui comunicat al UDMR din februarie 2021, postat pe site-ul spitalului.

Primul proiect pentru care s-au primit bani de la Budapesta, prin intermediul acestei fundații, a fost, însă, Academia Secuiască de Hochei pe Gheață din localitatea Cârța-Harghita, un complex care, în final, va avea școală, centru medical și metodologic, precum și locuri de cazare, destinat tinerilor sportivi care se pregătesc într-un patinoar construit, anterior, din banii Guvernului României.

Premierul Viktor Orban a vizitat în 2019 Academia, cu acea ocazie organizatorii afirmând că, după 2016, complexul a fost finanțat de Budapesta cu 5 milioane de euro. În martie 2021, o investigație France24 estima că 90% din cei 10 milioane de euro cheltuite de Mens Sana la Cârța proveneau de la Guvernul lui Orban.

Premierul ungar Viktor Orban a susținut recent, la Băile Tușnad, un discurs controversat în care s-a declarat împotriva „amestecului” de rase europene și non-europene. „Noi (maghiarii -n.n.) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orban. El a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dan check icon
  Este o tema falsa asta cu Orban care investeste in Romania .
  In Transilvania s-a investit mult in 32 de ani de catre toate guvernele asadar acolo sunt banii si oportunitatile de afaceri , plus ca una e sa transporti marfa in UE din Iasi sau Teleorman si alta e din Timisoara sau Cluj datorita lipsei infrastructurii de care se fac vinovate toate guvernele in 32 de ani.
  Au mai incercat guverne sa sprijine si zone sarace dar fara succes pentru ca erau din start programe moarte fara infrastructura .
  Nu poti interzice investitiile pe motiv etnic , e piata libera in UE in afara de asta nu numai Orban investeste sa nu uitam ca Boc sau Bolojan sunt romani si a adus investitii in Cluj sau Oradea mai mult decat in alte zone.
  Ca Orban profita si obtine sprijin politic pentru Fidez e alta treaba si e vina guvernului roman pentru ca permite dubla cetatenie , sa nu uitam ca Basescu a inceput cu tampenia asta de a da dubla cetatenie la toti moldovenii fara discernamant pentru a obtine voturi din partea moldovenilor dupa care au facut-o si ungurii asadar greselile se platesc .
  Ca Orban vrea autonomia Transilvaniei , e clar ca da , dar tot guvernul roman in loc sa atraga simpatia maghiarilor investind in zona aia au fost mai interesati de cancanuri politice si furaciuni.
  Foarte multi ani Harghita si Covasta au fost sarace lipite pana sa investeasca Orban ceva acolo, ce a facut guvernul Romaniei in acest timp , nimic , a fost mai interesat sa stea la guvernare cu sprijinul UDMR si sa fure pana nu mai poate.
  Nu ii iau apararea lui Orban chiar imi e nesuferit rau dupa ultimele declaratii dar a da vina pe el ca investeste in Transilvania cand tu guvern roman nu esti capabil sa construiesti macar o autostrada civilizata in 32 de ani care sa lege moldova de vestul tarii, e lipsit de logica.

  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult