Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Germania, începutul unei noi epoci. Se duc tratative pentru formarea unei coaliții „semafor”

Bundestag

Foto: Getty Images

A trecut și clipa atât de așteptată în Germania de cel puțin 2 ani: alegerile din 26 septembrie sunt deja istorie. După 16 ani de Angela Merkel, emoțiile privind înlocuitorul ei erau mari - ca și surprizele care s-au succedat în sondaje în timpul campaniei electorale. Într-o perioadă, se preconiza o victorie a Verzilor și a unei figuri feminine la postul de cancelar. Și partidul lui Merkel, CDU-CSU a avut o evoluție (ori, mai bine zis, o involuție) neașteptată în sondaje, candidatul Armin Laschet nefiind la nivelul așteptărilor mai ales într-un moment cheie: catastrofa cauzată de inundațiile din vestul țării.

Astfel, dat fiind profilul alegătorului neamț, doritor de stabilitate și puțin iubitor de creșteri de prețuri la benzină, chiar în pofida chestiunii climatice destul de urgente, candidatul preferat în săptămânile preliminare alegerilor a fost Olaf Scholz, actualul ministru de finanțe și reprezentant SPD, al doilea partid "istoric". 

Rezultatele scrutinului au marcat într-adevăr triumful SPD, CDU fiind marele învins,după ce s-a clasat pe poziția secundă.

Era clară necesitatea unei coaliții, iar pe tema combinațiilor cromatice s-a speculat îndelung.

Era evident și faptul că Verzii și Liberalii FDP, situați pe poziția a treia, respectiv a patra, vor opta pentru o alianță cu partidul câștigător. Așa-numitele "discuții de sondare", negocierile dintre cele 3 partide au avut deci ca scop găsirea unui consens asupra politicilor de implementat.

Acesta a fost atins la 2 săptămâni de la alegeri, deși formularea obiectivelor rămâne încă destul de vagă: cei 3 parteneri de guvernare au anunțat festiv debutul unui deceniu de inovație, o modernizare la nivel socio-economic și statal. Verzii au anunțat că dorințele electoratului privind politicile climatice, în contextul încălzirii globale, vor fi în sfârșit ascultate, iar Scholz a declarat că țara se află la o răscruce importantă la capitolul modernizării industriale: vor avea loc schimbări epocale, mai ales în domeniul energiei regenerabile. Se va renunța la combustibilii fosili poate chiar 8 ani înainte de data propusă, 2038 - un proiect unic în ultimii 100 de ani.

Negocierile au fost deci considerate un succes, chiar dacă unele propuneri nu au fost acceptate: limita de viteză a Verzilor nu a fost primită cu entuziasm (ar fi fost și culmea într-un stat ce se consideră un templu automobilistic), dar salariul minim propus de Verzi și SPD a trecut testul. Și în privința politicilor sociale și juridice vor exista ameliorări. Investițiile în viitor sunt necesare pentru o modernizare la nivel de societate, a afirmat președintele Verzilor, Habeck.

În concluzie, după îndelungatele discuții din ultimele zile, se va trece la pasul următor: tratativele pentru formarea așa-numitei coaliții "semafor". Se dorește ca până în decembrie să se instaureze noul guvern. De CDU, de coaliția "Jamaica" și de tardiva "mea culpa" a lui Armin Laschet nu prea se mai vorbește… unicul element ce mai aduce aminte de acest partid și de reprezentantul lui cel mai de vază, Angela Merkel, este expresia folosită de cei 3 parteneri: "wir schaffen das" (vom reuși).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult