Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Germania, începutul unei noi epoci. Se duc tratative pentru formarea unei coaliții „semafor”

Bundestag

Foto: Getty Images

A trecut și clipa atât de așteptată în Germania de cel puțin 2 ani: alegerile din 26 septembrie sunt deja istorie. După 16 ani de Angela Merkel, emoțiile privind înlocuitorul ei erau mari - ca și surprizele care s-au succedat în sondaje în timpul campaniei electorale. Într-o perioadă, se preconiza o victorie a Verzilor și a unei figuri feminine la postul de cancelar. Și partidul lui Merkel, CDU-CSU a avut o evoluție (ori, mai bine zis, o involuție) neașteptată în sondaje, candidatul Armin Laschet nefiind la nivelul așteptărilor mai ales într-un moment cheie: catastrofa cauzată de inundațiile din vestul țării.

Astfel, dat fiind profilul alegătorului neamț, doritor de stabilitate și puțin iubitor de creșteri de prețuri la benzină, chiar în pofida chestiunii climatice destul de urgente, candidatul preferat în săptămânile preliminare alegerilor a fost Olaf Scholz, actualul ministru de finanțe și reprezentant SPD, al doilea partid "istoric". 

Rezultatele scrutinului au marcat într-adevăr triumful SPD, CDU fiind marele învins,după ce s-a clasat pe poziția secundă.

Era clară necesitatea unei coaliții, iar pe tema combinațiilor cromatice s-a speculat îndelung.

Era evident și faptul că Verzii și Liberalii FDP, situați pe poziția a treia, respectiv a patra, vor opta pentru o alianță cu partidul câștigător. Așa-numitele "discuții de sondare", negocierile dintre cele 3 partide au avut deci ca scop găsirea unui consens asupra politicilor de implementat.

Acesta a fost atins la 2 săptămâni de la alegeri, deși formularea obiectivelor rămâne încă destul de vagă: cei 3 parteneri de guvernare au anunțat festiv debutul unui deceniu de inovație, o modernizare la nivel socio-economic și statal. Verzii au anunțat că dorințele electoratului privind politicile climatice, în contextul încălzirii globale, vor fi în sfârșit ascultate, iar Scholz a declarat că țara se află la o răscruce importantă la capitolul modernizării industriale: vor avea loc schimbări epocale, mai ales în domeniul energiei regenerabile. Se va renunța la combustibilii fosili poate chiar 8 ani înainte de data propusă, 2038 - un proiect unic în ultimii 100 de ani.

Negocierile au fost deci considerate un succes, chiar dacă unele propuneri nu au fost acceptate: limita de viteză a Verzilor nu a fost primită cu entuziasm (ar fi fost și culmea într-un stat ce se consideră un templu automobilistic), dar salariul minim propus de Verzi și SPD a trecut testul. Și în privința politicilor sociale și juridice vor exista ameliorări. Investițiile în viitor sunt necesare pentru o modernizare la nivel de societate, a afirmat președintele Verzilor, Habeck.

În concluzie, după îndelungatele discuții din ultimele zile, se va trece la pasul următor: tratativele pentru formarea așa-numitei coaliții "semafor". Se dorește ca până în decembrie să se instaureze noul guvern. De CDU, de coaliția "Jamaica" și de tardiva "mea culpa" a lui Armin Laschet nu prea se mai vorbește… unicul element ce mai aduce aminte de acest partid și de reprezentantul lui cel mai de vază, Angela Merkel, este expresia folosită de cei 3 parteneri: "wir schaffen das" (vom reuși).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult