Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Germania, începutul unei noi epoci. Se duc tratative pentru formarea unei coaliții „semafor”

Bundestag

Foto: Getty Images

A trecut și clipa atât de așteptată în Germania de cel puțin 2 ani: alegerile din 26 septembrie sunt deja istorie. După 16 ani de Angela Merkel, emoțiile privind înlocuitorul ei erau mari - ca și surprizele care s-au succedat în sondaje în timpul campaniei electorale. Într-o perioadă, se preconiza o victorie a Verzilor și a unei figuri feminine la postul de cancelar. Și partidul lui Merkel, CDU-CSU a avut o evoluție (ori, mai bine zis, o involuție) neașteptată în sondaje, candidatul Armin Laschet nefiind la nivelul așteptărilor mai ales într-un moment cheie: catastrofa cauzată de inundațiile din vestul țării.

Astfel, dat fiind profilul alegătorului neamț, doritor de stabilitate și puțin iubitor de creșteri de prețuri la benzină, chiar în pofida chestiunii climatice destul de urgente, candidatul preferat în săptămânile preliminare alegerilor a fost Olaf Scholz, actualul ministru de finanțe și reprezentant SPD, al doilea partid "istoric". 

Rezultatele scrutinului au marcat într-adevăr triumful SPD, CDU fiind marele învins,după ce s-a clasat pe poziția secundă.

Era clară necesitatea unei coaliții, iar pe tema combinațiilor cromatice s-a speculat îndelung.

Era evident și faptul că Verzii și Liberalii FDP, situați pe poziția a treia, respectiv a patra, vor opta pentru o alianță cu partidul câștigător. Așa-numitele "discuții de sondare", negocierile dintre cele 3 partide au avut deci ca scop găsirea unui consens asupra politicilor de implementat.

Acesta a fost atins la 2 săptămâni de la alegeri, deși formularea obiectivelor rămâne încă destul de vagă: cei 3 parteneri de guvernare au anunțat festiv debutul unui deceniu de inovație, o modernizare la nivel socio-economic și statal. Verzii au anunțat că dorințele electoratului privind politicile climatice, în contextul încălzirii globale, vor fi în sfârșit ascultate, iar Scholz a declarat că țara se află la o răscruce importantă la capitolul modernizării industriale: vor avea loc schimbări epocale, mai ales în domeniul energiei regenerabile. Se va renunța la combustibilii fosili poate chiar 8 ani înainte de data propusă, 2038 - un proiect unic în ultimii 100 de ani.

Negocierile au fost deci considerate un succes, chiar dacă unele propuneri nu au fost acceptate: limita de viteză a Verzilor nu a fost primită cu entuziasm (ar fi fost și culmea într-un stat ce se consideră un templu automobilistic), dar salariul minim propus de Verzi și SPD a trecut testul. Și în privința politicilor sociale și juridice vor exista ameliorări. Investițiile în viitor sunt necesare pentru o modernizare la nivel de societate, a afirmat președintele Verzilor, Habeck.

În concluzie, după îndelungatele discuții din ultimele zile, se va trece la pasul următor: tratativele pentru formarea așa-numitei coaliții "semafor". Se dorește ca până în decembrie să se instaureze noul guvern. De CDU, de coaliția "Jamaica" și de tardiva "mea culpa" a lui Armin Laschet nu prea se mai vorbește… unicul element ce mai aduce aminte de acest partid și de reprezentantul lui cel mai de vază, Angela Merkel, este expresia folosită de cei 3 parteneri: "wir schaffen das" (vom reuși).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult