Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Habits: Hai cu noi dacă ți s-a urât cu binele

Fericire Insta

Foto: Getty Images

Bei cel puțin 2 l de apă zilnic? Nu mereu, dar e știut că ne face bine. Mișcare de cel puțin trei ori pe săptămână? Nu apuci, dar ce bine ar fi să faci și tu intervalele alea ca să poți arăta altceva vara asta. Orar de somn regulat? Cine mai reușește să doarmă ca lumea de un an încoace? Salate în loc de burgeri? Ok, dar nu in weekend sau când sunt stresat de atâta zoom și oricum cine mă mai vede și unde? Alcoolul, nicotina, mâncatul seara, nitriții din apă, sucurile, zahărul, aerul poluat din oraș, uleiul, pâinea, statul pe canapea cu zilele, patru ore cu ochii în ecran zilnic… știm sigur că ne fac rău.

Cineva ne-a spus, doctorul ne-a recomandat sau știm de acasă - de cele mai multe ori - ce ne face bine și ce nu. O armată globală de oameni cu profesii în slujba bunăstării noastre - mentori, life coaches, nutriționiști, guru, șamani, personal something something - ne arată cum să medităm, vizualizăm, respirăm, cum să ne mișcăm, să facem performanță, să fim eficienți și productivi, să arătăm mai bine - totul în numele unui succes care poate veni, al unei dezvoltări personale așteptate la capătul eforturilor scumpe, a unei imagini mai bune, mai frumoase, mai respectate, mai invidiate. Ni se vorbește pe toate vocile și mediile despre acțiuni transformative, momente aha, revelații sau povești personale cu rang de metodă, se folosesc toate cuvintele pe care Insta le adoră - mindfulness, comunitate, co-creație, proiect, holistic, identitate, conectivitate, se fac festivaluri scumpe unde lumea aude de la mari guru ceea ce vrea să audă și ceea ce poate citi în cărți scrise de demult. În general, noi, oamenii obișnuiți, suntem mereu îndemnați să facem ceva. Nu să fim ceva/ cineva. Dacă nu alergăm maratonul sau nu urcăm pe Everest e doar fiindcă ne autolimităm. 


Problemele legate de această abundență de tehnici și oameni care vor să ne facă pe toți eroi apar atunci când omul încearcă cu bună credință ce i se propune ca să ajungă la situația în care-și dă seama că nu este suficient să te uiți în oglindă și totul se va împlini, așa cum ai visat, că pur și simplu nu contează câtă meditație ai făcut dacă tu la ora 7 dimineața ești încă treaz de gânduri negre sau fiindcă ai văzut trei filme proaste peste noapte, că te îngrași ori de câte ori manânci „cu focus și intenție” și că intenția pusă în Univers nu te face nici mai bogat, nici mai bun, nici mai frumos sau mai slab, ci doar mai obosit, dependent de stresul zilnic pe care ți-l provoci și mai frustrat. Mentorii îți vor spune atunci că nu ai făcut destul, că nu te iubești destul sau că puterea intențiilor tale e slabă, oricum tu ești greșit.Eu, omul obișnuit, recunosc că toată această avalanșă de sfaturi, tehnici, ajutoare mă copleșește și mă face să alerg mereu în urma unuia sau alteia de pe Insta care mereu reușește să facă și pâine cu maia la șapte dimineața, perfect machiată, și meditație și Pilates și aeroyoga, teme cu cei mici, mic dejun instagramabil, șapte ședințe pe zoom, cină cu prietenii și sală sau 50 km cu bicicleta…


Spun Stop avalanșei de „bunăstare” pe care lumea o trimite către mine sub toate formele de mai sus. Efectul nu poate să fie decât o zdravănă depresie, am văzut cazuri. Nimeni nu poate rezista ritmului acestui fel de „bine” și să iasă reparat și fericit. Unele lucruri pot într-adevăr să funcționeze, dar sigur nu toate și nu pentru toți.

Și atunci?


Aleg. Aleg. Aleg. Ce mă face să râd. Ceva ce nu trebuie să fac, dar când și dacă aleg totuși să fac mă umple de bucurie - cum ar fi mersul pe jos prin soare cu oameni care merg la rândul lor de plăcere și pentru că nu trebuie. Aleg mereu ceva ce îmi adaugă. Pentru corp, minte și spirit. Îmi dau seama că lumea modernă le tot desparte. Aleg să le îngrijesc împreună - ce fac, cum gândesc, cine sunt. Câteodată asta înseamnă să nu fac mare lucru iar altă dată înseamnă că fac de toate. Și asta e bine. Dau încet tot zgomotul și mă oblig să citesc iar zilnic din cărți cu coperți. Dacă se poate filosofie și poezie. Spală multă rugină și limpezesc mintea oricărui om. Uit telefonul cât pot de des pe silent ca să pot să mă concentrez pe ceea ce fac sau mi se spune. Nu răspund la fiecare apel. Fac aproape toate întâlnirile mergând prin parc. Scriu de mână scrisori sau note. Evit oameni care nu știu să fie generoși și pe cei fără compasiune. Obiceiuri sănătoase pentru corp, minte și spirit. Mă interesează umanitatea individului și cred că cel mai mare pericol al lumii moderne este că ne anulăm ceea ce ne face valoroși în lanțul trofic - capacitatea de a înțelege și de a simți..
.

De aceea când Oana Igrișan mi-a propus să fondăm Societatea Omului Sănătos m-am gândit că vom fi încă niște oameni care vor să schimbe lumea și să spună altora ce trebuie să facă pentru asta. Am început cu niște modeste plimbări prin parc. Pe unii i-am invitat apoi s-au adus unii pe alții. Toate vârstele, toate mediile, toate profesiile. Și ne-am dat seama că încet, încet devenim o mișcare preocupată de două lucruri: cum trăim cu corpul, mintea și spiritul nostru dar și unde trăim - cum arată orașul, strada, oamenii lângă care trăim.


Și am realizat că ei pot schimba ceva. Nu prin gesturi uriașe sau bani mulți, ci prin reînvățarea obiceiurilor sănătoase pe care mulți le știm de acasă: cum gândești, ce faci, cine ești. Firesc. Pe măsura omului. Un pas înaintea celuilalt. În fiecare zi.
.

Conversațiile Habits sunt primul nostru program despre obiceiuri sănatoase. Pe parcursul unui an vom aduce către voi oameni - nu vedete - care știu bine ce vorbesc fiindcă studiază sau practică ce spun - mișcare, nutriție, somn, gândire critică, dezvoltare personală, fericire, anxietate, voluntariat, credințe etc.

Vino cu noi in Societatea Omului Sănătos și pune un pas înaintea celuilalt.

Din 18 martie de la ora 20.00 intră pe www.societateaomuluisanatos.ro pentru primul episod Habits despre Mișcare și dacă te interesează te poți înscrie în comunitate sau ne poți vedea pe Fb si Insta.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • -Cugetă!

  Bune cele,
  Purice Narcis-Teofil
  • Like 0
 • Salve, comunitate!

  - O scrisă, bine zisă! ia-ți ceea ce crezi că-ți este necesar din ceea ce-ai citit!

  Rămas bun,
  Purice Narcis-Teofil
  • Like 0
 • O nerozie de articol, gen „influensării noștrii-s mai buni decît ai lor”, care n-are nici măcar semnul „advertorial” la început cum ar trebui.
  • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult