Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Haos în aeroporturi. 19 sfaturi de călătorie cu avionul în vara lui 2022

aeroport - getty

Foto: Getty Images

Pandemia a trecut, pandemia a revenit! Începem „să culegem” roadele a doi ani de pandemie, de restricții, de activități oprite, de aviație și turism blocate. În perioada crizei sanitare, companiile aeriene au fost nevoite să concedieze sau să scadă salariile tuturor angajaților care nu mai aveau activitate și aici vorbim de piloți și însoțitori de bord. Totodată, aeroporturile au fost nevoite să concedieze sau să treacă în șomaj tehnic personalul de la sol, pentru că nu mai exista activitate. Mulți alții au ales să plece singuri din aviație și turism spre domenii mai productive în pandemie.

Nici cele mai optimiste previziuni nu anticipau haosul ce avea să urmeze în acest sezon estival. Specialiștii anunțau că revenirea aviației la nivel de 2019 se va face în 2-3-4 ani. Surpriză! Iată că peste 90% din aviația din 2019 a renăscut odată cu ridicarea tuturor restricțiilor COVID. Efectul îl vedem zilele acestea. Mii de zboruri sunt anulate și zeci de mii de pasageri sunt afectați de zboruri anulate sau întârziate. În urmă cu doi ani, aeroporturile erau goale. Iată că astăzi sunt de multe ori neîncăpătoare. Aviația comercială intră în criză din cauza lipsei de personal navigant. Aeroporturile se plâng de lipsa forței de muncă de la sol și din sectoarele de apărare și pază.

Sfaturi de călătorie de la Airlinestravel.ro

Dacă destinația voastră se află la mai puțin de 7 ore de mers cu mașina, nu zburați. Mergeți cu mașina, autocarul, trenul. Alegeți o variantă alternativă de transport.

Dacă totuși trebuie să zburați, rămâneți mereu informați. Instalați aplicația companiei aeriene și urmăriți actualizările cu privire la zboruri. Prin intermediul aplicației puteți să obțineți cartea de îmbarcare, urmăriți bagajele, urmăriți avionul, modificări de poartă de îmbarcare etc.

Dacă aveți planificat un eveniment sau dacă trebuie să ajungeți la un congres, o conferință, un eveniment major în familie, sfatul meu este să încercați să ajungeți la destinație cu minim 24 de ore înainte de data respectivului eveniment, să aveți o marjă suficientă de timp pentru a vă reruta pe alt zbor în cazul în care zborul de bază e anulat. Am văzut mulți oameni care se plângeau că nu au ajuns la timp la job, la nuntă, botez, la conferințe etc.

Căutați să zburați cu primul zbor al zilei. Astfel, în cazul în care se întâmplă ca respectivul zbor să fie anulat, să aveți suficient timp în decursul zilei pentru a găsi o alternativă. Totodată, primul zbor al zilei pleacă la timp în majoritatea cazurilor și sunt șanse minime să fie anulat. Poate doar în situații de grevă.”

Țineți cont și de condițiile climatice. Furtunile sunt de regulă în a doua parte a zilei, deci încă un motiv să alegeți zborurile de dimineață.

Dacă aveți zboruri cu escală, căutați să aveți escala de minim 2 ore, poate chiar 3 ore. În condițiile actuale, escala de o oră nu mai este suficientă. Personal am trăit această experiență, dar povestea- într-un alt articol.

Trebuie să țineți cont că situația din aeroporturi și în cadrul companiilor aeriene este mai amplă față de relatările din presă. Toate departamentele sunt legate între ele și toate au deficit de personal. Avioanele nu pot decola fără piloți și însoțitori de bord. Oamenii nu se pot îmbarca fără personal suficient la punctele de control bagaje și documente. Bagajele nu ajung la timp dacă personalul responsabil nu le încarcă în avioane.

Asigurați-vă vacanțele! Optați pentru o asigurare de călătorie, asigurare storno și medicală. Dacă pierdeți zborul, măcar să vă recuperați banii pe cazare și alte servicii subcontractate. Nu uitați că aveți drepturi la compensații în bani cu valoare de până la 600 EURO pentru zboruri întârziate mai mult de 3 ore sau pentru zboruri anulate din cauza companiei aeriene.

Dacă aveți în plan să călătoriți în grup, cu prietenii sau familia, atunci cumpărați biletele de avion cu loc preferențial. Altfel nu veți sta unul lângă celălalt.

Călătoriți cu strictul necesar. Încercați să nu mai luați bagaje de cală pentru a nu fi nevoiți să stați la cozile interminabile de la ghișeul de checkin. Împachetați corect bagajul de mână și respectați politica bagajelor impusă de companiiler aeriene.

Cu toate că suntem cetățeni europeni și putem călători cu cartea de identitate în Europa, sfatul meu este să călătoriți cu pașapoarte biometrice. Zona porților biometrice pentru verificarea automată a pașapoartelor e mai liberă. Atenție! Prin aceste porți pot trece posesorii de pașapoarte cu vârste mai mari de 12 ani.

Mai multe sfaturi găsiți pe airlinestravel.ro

Articol preluat de pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult