Foto: Profimedia Images
Românii sunt în concediu sau mini-vacanțe. Din concediu, sorbind o băutură răcoritoare pe terasă sau pe șezlong, atenția tuturor este captată de cele trei teme care inundă pe poate canalele media: Spitalul Pantelimon, care mai sunt și cum se întrec în dueluri verbale candidații la alegerile prezidențiale și creșterea veniturilor a milioane de pensionari. Știrile verii, ca să le spunem așa, la care își dă cu părerea toata suflarea.
A scăpat, întâmplător sau nu, cea mai importanta știre a verii, care deocamdată este ținută sub tăcere. Economia României a crescut foarte puțin in T2, cu doar 0,8%, după ce în T1 creșterea a fost la fel, foarte slabă, de 0,5%. În termeni fotbalistici, că încă suntem sub influența campionatului european, după prima parte a jocului din 2024, stăm foarte rău, mai ales pentru că anticipam o creștere de 3%. Nu vă lăsați duși de nas, o să vi se spună că nu este așa rău, că suntem „pe media Uniunii Europene”.
În condițiile în care România vine de la o bază joasă, este plină de datorii, deficite și dezechilibre, are cheltuieli mult peste posibilități și a fost „victima” unei inflații record de 5%, o creștere de sub 1% - de fapt o stagnare – este o veste foarte rea. Să ne uitam șirag altfel la cifre: la o creștere de venituri de sub 1% în prima parte a jocului, cheltuielile au crescut în așa măsură, încât deficitul bugetar este aproape dublu față de anul trecut.
Foarte pe scurt, două subiecte, explicate cât mai simplu cu putință, ca să înțelegem cât de periculoase sunt cercurile vicioase în care ne învârtim fără să putem ieși.
1. Crește consumul, se zice ca asta este bine, însă consumăm din import, asta găsim la raft – de altfel se fabrică tot mai puțin în România, vezi și punctul 2 de mai jos – asta antrenând și o creștere a deficitul de balanță comercială. Consumul din import duce banii din țară, încasăm tot mai puțin la buget și nu putem să ne plătim datoriile. Consumul se menține la cote înalte pentru că au crescut salariile și pensiile, asta va antrena inflație și mai mare (așteptați să veniți din concedii, o sa vedeți...), dar mai ales pentru că este alimentat de economia subterană - evaziunea fiscală și munca la negru înfloresc, în ciuda încercărilor de stăvilire. Până vor exista bani care vin din economia subterană va tot crește consumul, dacă îi dă voie inflația....
2. Frânează puternic producția industrială - fabricile din România au probleme cu găsirea de angajați, cu lanțul de aprovizionare, cu obținerea de aprobări de tot felul, cu ieșirea pe piețele externe. Dacă pică producția industrială, nu ai încotro, consumi din import – vezi și punctul 1 de mai sus. Dacă nu ai producție industrială, ai o economie nesustenabilă, riști să râmai fără produse esențiale și, ceea ce este mai grav, te îndatorezi, în condițiile în care România este deja extrem de îndatorată.
Dar destul cu economia, nu mă lăsați să vă stric concediile, simțiți-va bine si distrați-va din plin – apropo, de fiecare dată când plătiți cash și nu primiți bon sau factură fiscală pentru băutura răcoritoare de pe terasă sau șezlong, alimentați economia subterană și crește datoria pe care o lăsați copiilor și nepoților.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
„Mai bine distribuie pubele, cu normă redusă, în Germania decât să fie dascăli în România: „Câştigăm cât într-un an”
Publicat:02.10.2020 20:24
Ultima actualizare:02.08.2022 19:34
Zeci de români, unii dintre ei profesori sau poliţişti, lucrează la o companie din Germania, unde distribuie pubele.
„Mulţi îşi iau patru luni libere pe an, vin în Germania şi câştigă la fel de mult aici ca în România într-un an. Sunt oameni complet normali, profesori, ofiţeri de poliţie”, a adăugat Sprenzel, managerul de operaţiuni al companiei germane .
Şi-au lăsat joburile din ţară ca să facă bani afară
Jurnaliştii germani dau exemplul soţilor Ginovel şi Violeta Croitoru. Cuplul formează una dintre cele şapte echipe care au distribuit de marţi, 29 septembrie, un total de 70.000 de pubele galbene în districtul Mecklenburg. Violeta are 30 de ani, iar soţul ei 34 şi gestionează în jur de 220 de pubele pe zi. Sunt printre cei mai buni dintre lucrătorii temporari care distribuie pubele în numele companiei de logistică C-Trace S & L GmbH, cu sediul în Bielefeld.
La fel stau lucrurile şi în cazul lui Andrei şi a Ramonei, doi tineri din Cluj. El este profesor, ea învăţătoare, dar au renunţat la meseria practicată. În ţară, amândoi erau nevoiţi să facă naveta şi de cele mai multe ori se vedeau doar seara, pe fugă.
Timizi, cei doi preferă să nu dea prea multe detalii personale, iar de fotografii nici nu poate fi vorba. „În România, am fi luaţi la mişto de toată lumea. Un prieten a făcut o glumă nesărată şi mi-a spus că suntem gunoieri”, spune Andrei. Încearcă să se detaşeze de răutăţi şi de ironii şi explică motivul care a stat la baza deciziei sale şi a partenerei sale de a merge în Germania.
„Banii ne mergeau pe navetă şi pe cheltuieli”
„Mare parte din salariile mici mergeau pe navetă şi cheltuielile rezultate de aici, iar timpul ni-l petreceam pe drumuri. Şi tot nu ne ajungeau banii de nimic”. - https://adevarul.ro/stiri-locale/cluj-napoca/mai-bine-distribuie-pubele-cu-norma-redusa-in-2050773.html
„Ce salariu brut are un gunoier în Germania
Salariul mediu brut pentru un gunoier este de 3.837 de euro, adică aproximativ 18.000 de lei.
Această valoare se referă la o săptămână de lucru cu 40 de ore pe săptămână.
Ca gunoier, de obicei se lucrează pentru municipalitate. În acest caz, salariul se bazează pe tarifele serviciului public al angajatorului municipal”. - https://www.gandul.ro/stiri/ireal-ce-salariu-are-un-roman-care-lucreaza-ca-gunoier-in-germania-in-romania-nu-ar-castiga-acesti-bani-nici-ca-profesor-universitar-19951352
Din moment ce sunt oameni care prefera sa distribuie pubele in Germania patru luni pe an, de ce ar face un job permanent in Romania pe 600 de Euro?
Mi-am amintit de aceste exemple despre care citisem cu ceva timp in urma. Oamenii lucreaza acolo cam 4 luni pe an, castiga net cam 12000 Euro, se intorc in tara si stau bine-mersi.
Cand un german o sa vina sa lucreze la salubritate la noi, sa zicem 6 luni pe an, nu 4, o sa putem spune ca suntem un stat dezvoltat economic.
In rest, e pierdere de timp in care se tot arata cum PIB-ul Romaniei e pana la cer, cresterea economica e nemarginita, iar locul 1 la intrecerea pe tari este asigurat. Statistic am depasit vestul Europei, America de Nord, Australia impreuna cu Oceania, Japonia, Coreea de Sud plus Singapore.
E viata lor si fiecare alege sa traiasca cum considera ca-i mai bine pentru el si familia lui.
A-i tot infiera pentru deciziile lor, cred ca nu e cazul. Exemplul a fost dat si in presa pentru ca e un pic mai iesit din comun, dar e un fapt de viata si niste oameni au ales sa procedeze asa. Nu e o rusine.
Nu cred ca sta cineva in somajul romanesc, cei 600-700 de lei primiti pe luna. Ne e teama ca-i intretinem pe acesti oameni?
Oamenii muncesc, nu cred ca se victimizeaza cineva, au gasit aceasta solutie pentru ei si atat. Nu e nimeni obligat sa-i urmeze sau sa fie de acord cu ei.
Bani la buget au fost si vor fi, in 34 de ani au fost risipiti si furati si aruncati in cele patru zari de toate guvernarile incompetente si corupte. Daca cineva isi gaseste o varianta de a munci si castiga bani legal, intr-un mod ingenios pentru el si care-i si convine, bravo lui. Nu cred ca a tot acuza ca tara se duce de rapa din cauza asta, este adevarul. Adevarul e ca politicul romanesc, administratiile centrale si locale din cei peste 30 de ani, au naruit totul.
Si inca o stire a verilor trecute si prezente: nici asiaticii nu doresc sa ramana prea mult in Romania. Muncesc aici din necesitate un timp cat mai limitat, cu ochii peste granita. Nimeni nu vrea sa-si iroseasca viata asteptand ca Nicu sa termine de scris cartea, iar Marcel sa ispraveasca cu ironiile de doi lei pe FB, asta ca sa ma refer doar la contemporani. Cu speranta ca poate, poate se schimba ceva in viitorul indepartat.
„Deja nu mai este un secret că patronii români apelează tot mai des la muncitori străini, veniţi din afara Uniunii Europene. În acelaşi timp, mulţi dintre aceştia folosesc România ca pe o ţară de tranzit pentru a ajunge în Vest.
Stau să încaseze primele salarii după care trec ilegal în alte ţări, unde primesc ajutoare sociale bune şi chiar lefuri mai mari. Aşa că angajatorii noştri o iau de la capăt”.- https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/de-ce-muncitorii-straini-parasesc-romania-dupa-primele-salarii-angajatorii-pierd-bani-multi-pe-aducerea-personalului-in-tara.html
„O dată cu accesul tării noastre la zona Schengen au fost implementate o serie de modificări legislative şi procedurale, însă întregul proces al aderării a atras după sine şi consecinţe negative pentru piaţa muncii din România, unde importul de personal reprezintă singura soluţie validă, pentru o mare parte dintre angajatorii români. În prezent, aproximativ 35% din numărul total al muncitorilor străini angajaţi în România au ales deja să părăsească ţară, spre a-şi construi un nou viitor în alte ţări membre ale spaţiului Schengen.
,,Părăsesc ţara mulţi dintre muncitorii ajunşi în România sau dintre cei care doar primesc viza de lucru valabilă acum şi pentru Schengen. Vorbim aici despre muncitori care nici nu mai ajung la noi în ţară, pentru că vor să câştige mai mulţi bani decât pot obţine în România. Conform estimărilor noastre, de la data intrării României în Schenghen, până în prezent, un procent de aproximativ 35 40% de muncitori străini sunt deja plecaţi din ţară. ", a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager al agenţiei de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA. - https://www.bursa.ro/aproximativ-35-procente-din-muncitorii-straini-aflati-in-romania-au-fugit-dupa-intrarea-tarii-noastre-in-schengen-86597254
Ca realitatea asta doare? Da. Doare al naibii de tare, dar nu oamenii sunt cei care trebuie aratati cu degetul pentru ca si-au gasit alte modalitati de a rezolva problema banilor. Toata lumea incearca sa traiasca mai bine, adica sa castige mai bine, muncind. Pentru ei, pentru copiii lor.
Deci ramane valabil: cand un german va dori sa lucreze 6 luni pe an la salubritate in Romania, atunci putem spune ca avem o economie prospera.
Nu pot sa nu remarc acel Like primit prompt, la o ora destul de tarzie din noapte. E bine cand cineva te apreciaza.
Asta că industria nu găsește personal este așa cum nici eu nu găsesc un telefon sub 100 de euro. Sigur că pentru o anumită sumă s-ar găsi angajați dar patronii nu vor să plătească sau firma nu este suficient de solidă pentru a suporta acele costuri. În general oamenii și-au cam dat seama cum stau treburile și dacă nu e să îți găsești ceva la stat, atunci mai bine câteva luni pe an afară. Mai puțină muncă și mai mulți bani. Vor spune unii că nu vor avea bani la pensie dar pentru asta vor găsi viitori ciuci și ciolaci o soluție socialistă cum au strecurat și în actuala lege a pensiilor. Au corectat pe o parte pentru cei buni platinici și au luat pe alta că trebuie dat și la electorat de la alții.