Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Iată ce „s-a întâmplat” pe cerul României în ziua în care vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a ajuns în țara noastră

Vizita vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, reprezintă confirmarea simbolică, la nivel public, a garanțiilor de securitate pe care Statele Unite și Alianța Nord-Atlantică le oferă României. Vizita poate părea un gest formal de politică externă, prin care vicepreședinta SUA ar bifa în grabă o țară de care americanilor le-ar păsa cum ne pasă nouă de Burkina Faso. Realitatea e însă surprinzătoare pentru românul sceptic: deasupra noastră sunt în permanență zeci de aeronave NATO de luptă, care pot fi utilizate pentru întreg spectrul de operațiuni aeriene. Nu le vedem, nu le auzim, dar americanii, britanicii, germanii, italienii zboară deasupra României, zi și noapte. 

La 10 kilometri deasupra României huruie avioanele de luptă F35 Lightning și F 16 Falcon ale americanilor, Eurofighter Typhoon ale nemților și italienilor, dar și F16 ale românilor. Nu e nevoie să coboare pentru a-și umple rezervoarele, pentru că în aer „fac zonă”, adică zboară în lungi cercuri, aeronave speciale care le alimentează în aer. În fiecare zi vin aeronave Boeing KC-135 Stratotanker și McDonnell Douglas KC-10A, aparținând Forțelor Aeriene SUA. 

Imagine: Flight Radar 24

Zona de alimentare la noi este cumva deasupra Carpaților de Curbură (Brașov – Vălenii de Munte – Covasna – Târgu Ocna). Avioanele-cisternă fac cu schimbul, transportă zeci de tone de combustibil și pot alimenta două avioane, bombardiere sau avioane de luptă, în același timp. Aeronava KC-135 Stratotanker de astăzi a decolat de la Mildenhall, Marea Britanie, și zboară deasupra României.

Marea Britanie a trimis săptămâna aceasta un avion-cisternă Airbus Voyager KC-2, aparținând RAF, care a decolat de la baza din Cipru și a făcut zonă în regiunea Reghin-Gherla

Imagine: Flight Radar 24

Spațiul aerian al României este apărat de NATO nu doar cu avioane de luptă, ci și cu aparate speciale de monitorizare, radar și detecție. Astăzi, un Gulfstream G550 AEW, aparținând Forțelor Aeriene ale Italiei, se află la 12 km deasupra României și face zonă în perimetrul Focșani – Bacău – Târgu Neamț – Târgu Ocna. 

Imagine: Flight Radar 24

Acest avion, care a decolat dimineața de la Roma și zboară deasupra României, face parte din sistemul Alianței Nord Atlantice de avertizare timpurie și supraveghere electronică a teritoriului, realizând, împreună cu alte aeronave dispuse în diverse state NATO, o hartă cu detalii până la nivel de centimetru a teritoriului supravegheat.

Italienii au mai venit săptămâna aceasta cu un Piaggio VC-180B Avanti, un mic avion de supraveghere radio, aparținând Forțelor Aeriene ale Italiei.

Forțele Aeriene ale SUA, aflate sub comandă NATO, survolează permanent spațiul României cu diverse avioane. Astăzi, la fel ca și zilele trecute, o aeronavă specială Bombardier Challanger 650 Artemis, a acoperit zona Baia Mare – Suceava – Constanța. Acest aparat experimental monitorizează mișcările de trupe la granițe, având la bord sisteme de înaltă fidelitate în detecție la sol.

Ieri, Forțele Aeriene ale SUA au mai survolat zona Suceava-Constanța, dar cu un Boeing RC 135W Rivet Joint, avion de recunoaștere care oferă capabilități de colectare, analiză și diseminare a informațiilor de la fața locului în timp real.

Imagine: Flight Radar 24

Americanii „perie” constant zone din județele Constanța și Tulcea cu elicoptere Black Hawk, ale căror misiuni de recunoaștere/explorare oferă NATO informații despre mișcările din zonele de graniță.

Garanțiile de securitate despre care vorbesc oamenii politici asta înseamnă: NATO ne apără, de acolo, din cer. Dar aici, pe pământ, trebuie să dovedească politicienii că pot oferi garanțiile de siguranță propriilor cetățeni: nu trebuie decât să aibă grijă să nu ne termine prețul benzinei, să nu facem infarct când vedem întreținerea, să nu mai dăm pe o carte 60 de lei și să nu ne stea în gât pâinea cea de toate zilele când vedem cât costă. Asta sperăm: precum în cer, așa și pre pământ… 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • storo check icon
    Chestia asta se intimpla de citeva luni bune, nu de ieri-de azi, la un mom dat chiar era vizibila o drona Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk care patrula de-a lungul Marii Negre pe la 16.ooo m. La fel se intimpla in spatiul aerian al Poloniei. Iti instalezi aplicatia Flightradar24 si vezi tot ce zboara in lumea asta, cu conditia ca obiectul zburator sa aibe transponder-ul pornit.
    Iar faptul ca acolo sus sint unii care se uita atent peste gard la vecini imi da un sentiment de relativa siguranta, care e diferit de un sentiment de relativa frica, daca chestiile alea n-ar zbura deasupra.
    • Like 0
  • Citit cu mult interes. Nu stiam.
    • Like 0
  • Ce s-a intamplat , nu am inteles nimic , fiti mai concret , ceea ce ati scris se intampla zilnic , nimic deosebit , daca nu aparea soarele , daca zburau ozn-uri , daca ciorile invadau vazduhul gen "pasarile " lui A.Hitchcock , merita sa v-a tociti buricele degetelor pe tastatura , asa , ne-a luat somnul si ne-ati plictisit cu banalitati , nu mai citesc nimic scris de tine , contributorule ! Daca trebuia sa mai si platesc , era de rasul curcilor , asa cum e aceasta postare ! v-ati pierdut timpul !!!
    • Like 1
  • @Paul Dinescu
    Ori va prefaceti ca nu înțelegeți ori nu aveți capacitatea necesara de a înțelege un text, de altfel scris destul de direct și care nu conține silogisme complicate.
    Autorul afirma ca NATO își face treaba, contrar opiniei unor persoane care nu pricep și nu vor sa accepte beneficiile membrilor Alianței Nord Atlantice.
    Iar acele informații copiate sunt dovezi clare ca Alianța își face treaba.
    Ati văzut ca sunt unii care le si citesc?
    • Like 7
  • nu prea inteleg ce vreti sa dovediti cu informatiile astea copy/paste/translate pe care nu le citeste nimeni oricum?
    • Like 2
    • @ Paul Dinescu
      Daca nu va intereseaza ,nu cititi ,circulati mai departe ,Poate alti cititori sunt chiar interesati de ce se intampla deasupra noastra .
      - Autorul a prezentat situtatia asa cum s-au derulat faptele .Posibil sa fim mai linistiti ca , suntem paziti de fortele NATO , Vom mai vedea noi ,,cam cat ne costa la urma dupa ce se va termina nebunia , caci trebuie sa se termine odata . Am asa o presimtire ca americanii vor avea pretentie la zacamintele de aur ,gazele de sist,, etc. deorece mister Trumpf , a afirmat o data ca' ;;
      ---Cine vrea sa stea sub umbrela NATO , va trebui sa plateasca !!!!
      --Hhhmm ,vom trai si vom vedea .
      • Like 2
    • @ Paul Dinescu
      Nu am la indemana plastilina sa explic la nivel de gradinita, insa incerc prin cateva cuvinte simple. Boeing, Bombardier, Piaggio, Airbus, Black Hawk, F16, F35, Eurofighter. NU Suhoi! Panimaiesi mesajul, tovarisci?
      • Like 3
    • @ Paul Dinescu
      Va rog sa vorbiti in numele dumneavoastra. Inteleg ca utilizarea formulei “nu le citeste nimeni” poate crea o vaga iluzie a legitimitatii opiniei dar este natural incorecta.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult