Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

IMM Invest: Modificări importante care vor accelera și mai mult acordarea finanțărilor pentru întreprinderi mici și mijlocii. Este în lucru o schemă pentru asigurarea finanțării directe pentru granturile de la UE

Banca - Getty

Foto Guliver/Getty Images

IMM Invest vine cu câteva modificări importante care au obținut aprobare de la Uniunea Europeană. Modificări care vor simplifica și vor accelera și mai mult acordarea finanțărilor pentru IMM-uri, cel mai important program de acest gen demarat până acum în România:

- S-a aprobat ca pentru capitalul de lucru ca IMM-urile să poată accesa credite până la 5.000.000 lei, indiferent de încadrarea lor ca IMM (băncile vor merge pe încadrarea conform legislației în vigoare de către Fond a IMM-urilor și va fi eliminată succesiunea de clarificări bancă - Fond pe acest subiect);

- S-a aprobat ca IMM-urile să beneficieze de ajutor de stat pe dobândă și comision de garantare pentru o perioadă de 8 luni de la semnarea garanției și a grantului cu Fondul (altminteri era o diferență între IMM-urile care au obținut capitalul mai repede decât altele). Acest lucru înseamnă că finanțarea pentru capital de lucru și investiții este scutită de orice plată (dobândă, comision) pe o perioadă de 8 luni din perioada de creditare. 

Au fost efectuate demersurile la Uniunea Europeană pentru suplimentarea plafonului pentru care se acordă ajutor de stat de la 15 miliarde lei (plafonul inițial) la 20 de miliarde lei. Deja cea mai mare parte a băncilor participante au anunțat epuizarea plafonului și solicită suplimentare de plafon. Celelalte au anunțat că epuizează plafonul. Creditele aprobate de bănci și încărcate de acestea în aplicația programului au ajuns la circa 11,3 miliarde lei.

E foarte important ca, în aceste momente, să existe un sprijin către IMM-uri, pentru ca ele să poată să se adapteze cât mai rapid la noul context economic local și regional. Ajustările trebuie făcute repede și inteligent. Accesul la finanțare rămâne vital, cu atât mai mult cu cât contribuția băncilor la finanțarea sectorului privat rămâne marginală prin comparație cu regiunea sau media globală (de 6 ori mai redusă decât media globală, la jumătatea Bulgariei).

IMM Invest va fi dublat foarte repede și de celelalte programe care prind contur: IMM Leasing (plafon 1,5 miliarde lei pentru 2020), IMM Factoring și Scontare (fiecare cu câte un plafon de 1,5 miliarde lei pentru 2020).

Se lucrează și la o schemă pentru asigurarea finanțării directe pentru granturile de la Uniunea Europeană, schemă dezvoltată cu ajutorul BERD.

IMM-urile au astăzi la dispoziție cea mai diversificată și generoasă paletă de mecanisme de finanțare. În viitorul nu prea îndepărtat vom lucra la alte scheme care să transfere către piața de capital finanțarea lor pe termen lung (astăzi acest lucru este inexistent).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt fermier si am accesat programul IMM invest ptr a primi un credit circulant de până la 500.000 lei. Am primit f repede adresa de la IMM INVEST si am fost la bancă ING pe care am nominalizat-o in program. Aici am fost întâmpinat cu multă răceală de inspectorul care de altfel ne cunoșteam de mult timp spunându mi ca e greu sa obtin un împrumut...ca ei ca banca nu au de castigat nimic....si tot felul de lucruri descurajante.....am "tras " de ei circa o lună cu tot felul de acte pe care mi le au cerut....ca sa mi spuna ca nu sunt eligibil.
    Dacă nu sunt eligibil am si eu o intrebare către banca ING...Cum sunt neeligibil cand banca ING imi da credit anual circulat fără garantie de 450.000 lei....bineinteles cu dobândă mai mare decât programul....si alte intrebari...sunt SRL din 2006 societate care apare din divizarea altei soc înființate din 1992 si sunt acționar din 1998 Nu am avut incidente bancare si societatea este proprietara de terenuri agricole și are active de câteva milioane de lei bune iar eu asociat majoritar proprietar de terenuri agricole și altele...nu sunt eligibil...Nu am renuntat...am mers la bancă Unicredit unde soc mea are un credit in desfășurare de 875.000 prin care am cumpărat 50 de ha compact...din discutii cu sefa sucursalei am retinut ca nu voi putea obtine creditul cu garantia programului IMM ptr ca este f greu...am plecat la BT ...aici dupa alte discutii cu directoarea sucursalei mi a dat incredere si am depus intai actele contabile ptr o verificare de rutina....in care mi s a spus că sunt eligibil....si am inceput sa alerg la ING sa mi dea negație ptr a accesa din nou programul IMM INVEST.
    După 2 saptamani am obținut adresa din nou de la guvern...mi am deschis cont la BT ptr ca nu mai eram clientul lor de vreo 3 ani deoarece nu am putut obține acel credit de 875 000 ptr cumpararea celor 50 de ha si m am mutat la UNICREDIT. La BT am fost sfătuit să i au credit APIA prin BT sa dau bine la punctaj...si dupa ce am luat creditul Apia....nu mai sunt eligibil ptr IMM invest...Bine ...deci putem concluziona ca in punctajele bancilor indrumate si sub controlul Bancii Nationale NU SUNT ELIGIBIL...Dar atunci de ce BT m a contactat din nou spunându mi ca au dat drumul la un produs care oferă firmelor până la 1000 de lei de ha dar cu garanții din partea mea? Deci domnilor guvernanti care până în momentul de față nu ati ajutat deloc fermierii si cu pandemia si cu secetă...nu vedeti ca acest program scos de voi nu se poate implementa între doi particulari care vor sa castige...SRL meu are nevoie de bani cu dobândă mica...iar băncile care imi cunosc societatea de peste 20 de ani vor sa mi dea credit dar cu dobanda mare....Eu...taran fiind...asta am inteles...Daca am gresit cu ceva vreau sa mi se spuna unde....ca sa invat...dar fara politica
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult