Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Împreună cu soția, am apelat la serviciul „autostop pe net” și am dat, de la Alba Iulia la București, peste un șofer de TIR care „mi-a deschis ochii” despre țara în care trăim

Șofer de TIR

Foto: Guliver Getty Images

Am fost nevoit să mă deplasez împreună cu soția pana în Alba-Iulia la o agapă tovărășească împreună cu toți colegii de serviciu. Din păcate, cum se întâmplă adesea, tocmai la un astfel de eveniment, mașina mea nu a vrut să mai meargă. Nu puteam sa ratez reuniunea asta atât de rară, așa că am hotărât să mergem în orice condiții. După ce am consultat toate variantele, dorind totodată să fim în pas cu vremurile, am decis să apelăm la serviciile de transport gen „autostop de pe net”. Serviciul este simplu, te loghezi pe un site specializat (sunt mai multe, vă las plăcerea descoperirii), îți lași datele de contact, ruta pe care te deplasezi, numărul de persoane și ziua când vrei deplasarea, după care primești oferte diferite ca preț și oră de plecare. În funcție de alegerea făcută, site-ul îți comunică datele de contact ale persoanei cu mașina.

Dacă la dus lucrurile au fost cât de cât previzibile și în limita așteptărilor, la întoarcere, am constat surprinși ca mașina ce urma să ne aducă acasă era de fapt un TIR. Așa că mai de nevoie, mai din curiozitate, neavând totuși și o altă variantă, am călătorit de la Alba-Iulia la București cu un TIR. 

În final, călătoria s-a dovedit a fi extrem de interesantă. Șoferul era un tânăr isteț, de vreo 35 de ani care locuia pe lângă București. Făcea cursa asta de trei ori pe săptămână și era obișnuit cu autostopiștii de pe net. Ne-a povestit ce duce, unde duce, că se trezește la patru dimineața, își încarcă singur marfa și ajunge seara la destinație, doarme o noapte și se întoarce.

- Eu nu înțeleg deloc lumea asta, ne-a spus el, am luat săptămâna trecută doi tineri care locuiau în Cluj. Ea era doctoriță, iar el era farmacist. Și din vorbă-n vorbă i-am întrebat cât câștigă. Nu mi-a venit să cred, ea mi-a spus că are un salariu de 1800 de lei, iar el câștigă undeva la 2500 de lei. Incredibil. Mi-a zis ca o să-i mărească salariul și o să câștige și ea ceva în jur de 3000 de lei. Dar chiar și-așa. Dupa atâta școală, după atâtea sacrificii, pentru că nu e ușor să faci facultatea atâția ani, să câștigi asemenea salariu, e jenant. Mie mi-a fost și rușine să le spun cât câștig. Iar eu nu am nici liceul. Păi eu câștig minim 1200 de euro în fiecare lună și mai fac și pe lângă câte ceva. Dacă aș pleca afară, aș lua mult mai mult. Vă dați seama, ei plătesc o chirie acolo în Cluj, că nu au casă, au cheltuieli, nu se poate așa. Au învățat poate și zece ani ca să câștige 500 de euro. Vai de capul nostru.

Bineînțeles că omul avea dreptate, doar știm și noi ce salarii sunt pentru tinerii absolvenți de facultate, fie ei chiar și medici.

Am oprit pe Valea Oltului să mâncăm, să-și facă și șoferul timpul de odihnă, apoi ne-am continuat drumul.

- Altă dată am luat doi băieți, doi studenți. I-am întrebat ce studiază, mi-au zis că ceva legat de management, nu știu exact, și i-am întrebat ce vor să facă după ce termină facultatea. Mi-au zis că vor să plece în străinătate, să muncească, după aia să vină în țară să-și deschidă o afacere. Ce afacere? i-am întrebat eu. Nu știau. Nu-i înțeleg, le-am și spus, păi de ce mă să faceți facultatea și să plecați după aia în străinătate, înseamnă că voi pierdeți acum timpul. De ce nu plecați acum direct în străinătate fără să mai pierdeți vremea?! Nu-i înțeleg. Nu știu ce au tinerii ăștia în cap.

Apoi ne-a povestit despre el.

- Eu sunt de la țară, am crescut la bunici, am muncit împreună cu frate-miu la câmp de ne-a luat dracu, apoi am venit la București. Am făcut rugby, dar m-am lăsat că a trebuit să muncesc și programul de șofer nu-mi permite să merg la antrenamente. Frate-miu mai merge. Apoi m-am căsătorit, dar n-am putut să stau cu maică-mea în aceeași casă. Că știți cum e, maică-mea venea la mine și-mi spunea de nevastă-mea, ea dădea în mine cum ar veni și eu trebuia să dau în nevastă-mea. Nu e bine să stai amestecat. Ne-am luat o casă la curte, avem și gradină, e bine. Avem o fetiță de șapte ani. Sunt mulțumit. Și nevastă-mea are servici, ne descurcăm.

Uneori lucrurile sunt așa de simple, încât rămâi fără cuvinte în fața argumentelor. Băiatul ăsta a înțeles, înfruntând greutățile vieții, exact cum merg lucrurile. Suntem prea complecși și sofisticați în situații când e nevoie să fim normali. Să fim serioși, facultățile din România produc zeci de mii, poate chiar sute de mii de absolvenți care nu știu să facă nimic. Ăsta e adevărul simplu și crud. Pe lângă faptul că sunt slab pregătiți, nici nu sunt locuri de muncă pentru oamenii ăștia. Dacă tinerii ar fi îndrumați spre o meserie mai concretă, poate că ar putea să se descurce mai bine.

- Vreau să-i cumpăr fetei o orgă, am văzut eu undeva. Am strâns deja banii și vreau să o dau să ia lecții de muzică. Avem un vecin acolo lângă noi care are orgă și când a văzut-o i-a plăcut foarte mult. Vreau neapărat să învețe să cânte la orgă.

Apoi a continuat:

- Puteam să merg în străinătate, mi-a și spus șefu dacă vreau. Se câștigă bine, dar nu vreau, vreau să stau lângă familie, nu vreau să pierd anii ăștia din viața fetiței. Te duci pe de-o parte în străinătate și faci bani, dar pe partea ailaltă îți pierzi familia. Eu nu văd bine lucrul ăsta. Eu nu-mi fac griji pentru locul de muncă, nu-mi convine plec, sunt o grămadă care abia așteaptă să merg la ei. Oricum mă descurc.

Poate că articolul ăsta ar fi trebuit să-l scrie șoferul de TIR, dar pentru că el nu l-a scris, atunci am făcut eu asta pentru el.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan Doi check icon
  citind comentariile... fiecare isi spune oful si e interesat de articol doar in masura in care-i confirma sau infirma parerile. ..ceva de genul " Da dar nu asta e important, e important ce am eu de zis.. " sau "Nu, nu stiti nimic, ascultati ce va spun eu.." Pai daca cineva scrie un articol, face o actiune, tu care trimiti un raspuns, mi se pare esential sa te raportezi fie pozitiv fie negativ, dar sa te raportezi la ce a scris sau facut acel om si nu la ce e in capul tau, sau, daca nu, sa o lasi dracului. Daca tu nu catadicsesti sa acorzi atentie textului sau actiunii intreprinsa de celalalt, la ce te astepti ca altii sa acorde atentie scrisului sau actiunilor tale?
  • Like 0
 • Sunt curios daca cei doi soti cu salarii mici au fost si au votat.
  • Like 1
  • @ Laurentiu Bratu
   Dan Doi check icon
   dislike
   • Like 0
 • Oamenii care vor sa schimbe lumea, vor schimba lumea! Soferul de camion nu vrea sa schimbe lumea, o ia asa cum este, o accepta asa cum este si e fericit! Unii pun lucrurile in miscare, altii (cum e omul nostru) tin lucrurile in miscare! E atat de simplu. Ma uit la comentarii si ma intreb cum am ajuns in halul asta ca natie, daca Nucu Morar vede frumusete in simplitate, sar unii ca vor aparea drone, ca fara camioane nustiu ce... Oameni buni, nu vreau sa cred ca am ajuns in halul asta de ...nu stiu cum sa-i spun...poate invidiosi pe fericirea unuia, sau pe faptul ca e laudat un om fara prea multa carte, dar muncitor!
  • Like 3
 • am inteles, la dus , in graba, nu a pornit masina, trenurile se misca incet...dar la intoarcere?
  nu s-au gasit 2 locuri pe la colegii de intalnire sau chiar nici-unul nu trecea carpatii??!!
  • Like 0
  • @ corneliu apostol
   Sper că nu eşti un absolvent , dacă e aşa e nasol.
   • Like 0
 • De fapt nu despre şoferie e vorba ,e vorba de a avea o meserie dar in ultimii 30 de ani românii cu mic cu mare sau visat intelectuali . Am luat măsuri ,am desfințat şcolile de meserii şi am umflat facultățile astfel am rămas fără meseriaşi dar ne-am pricopsit cu o inflație de ,,intelectuali" , 90 % dintre ei fiind de fapt ciurucuri cu diplomă , 50% dintre ei nu ar fi trecut treapta a doua ( era un examen la sfârşitul clasei a zecea) pe vremea lui nea Nicu ,de facultate nu mai vorbesc ,era cu examen pe bune . Ăsta e motivul pentru care un meseriaş bun a ajuns să câştige mai mult ca un absolvent de facultate ,de fapt e vorba de a avea o profesie chiar dacă ai facultate sau nu. Dacă eşti un necalificat cu facultate ,cum sunt marea majoritate , vei avea viață grea . ,NASOL.
  • Like 2
 • Gabriei check icon
  Ar fi interesant de văzut daca Peste 5-10 ani când transportul va fi eminamente un domeniu al dronelor si vehiculelor fără șofer, omul in cauza se va simti la fel de mândru ca nu si-a terminat liceul.
  • Like 0
  • @ Gabriei
   Ai scris un comentariu lozincă. Maşinile autonome nu o să apară mai devreme de 10 ani ( varianta optimistă) iar in primii mulți ani vor merge autonom doar pe autostrăzi iar cum noi nu vom avea autostrăzi nici in 50 de ani omul va ieşi la pensie liniştit.
   • Like 3
 • omul in sinea lui are dreptate.
  Dar e evident ca la nivel de zero liceu terminat nu intelege ca salariile sunt date si de cerere/oferta, nu doar de studii. Ca daca am nevoie de un lacatus bun sa deschida usa la 2 noaptea, o sa ii dau si 200 lei pt juma de ora de munca pt ca nu sunt prea multi in bucuresti. Nu va zic cat castiga un zugrav caruia ii dadui cheia, trasat cerintele, el mi-a dat o proforma pe email, m-a sunat de 2 ori pe saptamana sa zica cum merg lucrarile, m-a chemat la ales paleta de culori si a si aspirat la final (cum a facut la mine, dar el are o firma si coordoneaza cativa ce muncesc in mai multe santiere) .
  Altfel, verisorii mei, ai de au muncit la camp de i-a luat dracu de la 5 dimineata si la 7 mergeau pe jos 4km pana la scoala, nu beau, nu fumeaza, muncira si sambetele/duminici la tinereturi, orice. Dupa cativa ani unu din ei a ajuns mana dreapta a patronului ca nu s-a dat inapoi nici de la reparat scaun sau controlat zugravul din birou, e de o onestitate magnifica, are salariu mai mare decat mine, la 30 ani are 2 locuinte, si sora sa la fel.

  P.S. ultima farmacista cu care vorbii castiga 1300euro in Bucuresti, fara ture de noapte.
  • Like 5
  • @ Claudia Olteanu
   dalex check icon
   Nu se poate lua in calcul faptul ca mai conteaza si altceva in afara de salariu ?
   Poate ca un farmacist prefera salariul mai mic pentru ca nu se murdareste pe maini ca soferul si doarme acasa cu familia nu in cabina camionului.
   Poate ca profesorul se simte bine cu un salariu mai mic pentru ca are timp liber si vacante lungi si nu-si risca viata si sanatatea conducand camioane in conditii de iarna sau pe poduri ce se pot prabusi sau in compania unor "parteneri de trafic" ce pot conduce beti sau drogati.
   Plecarea masiva a romanilor buni de munca la sters la fund batranii Europei, la cules capsuni si la condus camioane in strainatate este cauzata si de idolatrizarea banilor in dauna familiei.
   Munca nu este doar activitatea strungarului, soferului, ospatarului ci si a profesorului care transforma in oameni educati copiii veniti din familia soferului, ospatarului sau strungarului. Europa in care emigram pentru un ban in plus este condusa de oameni educati cu liceu si una sau mai multe facultati nu de strungari, ospatari sau soferi - aceste activitati sunt rezervate romanilor dispusi sa-i slugareasca pe "domnii"cu mainile curate din Vest. "Mai bine in satul meu fruntas decat codas la oras" spune un proverb romanesc care a fost uitat.
   • Like 1
 • Cei din generatia mea, poate marea majoritate, am fost victimele unor clisee. Prin anii 80 era clar ca daca vrei sa te realizezi, trebuie sa "te faci" doctor, popa, profesor. Nu era vorba de salariile mari ale acestor categorii si era luat in calcul doar tangential respectul dobandit prin aceste cariere. Se gandea asa pentru ca astea erau meseriile in care ajungeai sa iei bacsisuri importante. Fiecare om stia ca te duci la doctor cu plicul, ca nu deranjezi popa fara cateva sute in buxunar si deasemenea ca pe popa nu-l dernaja securitatea vizavi de fiscalitate. Profesorii se stie, faceau meditatii fara sa fie urmariti, uneori cu cate 20 de elevi a cate 200 lei. Adica dublul unui salariu intr-o singura zi. De-aia noi, cei care eram elevi atunci am trait cu ideea ca daca n-ai o facultate nu contezi. Apoi scoala s-a degradat din ce in ce mai mult. "Democratia" a facut ca elevii sa nu se mai teama de profesori, note proaste etc. S-a cam ales praful. Dar generatiile alea care erau la scoala in anii 93-97 au inceput sa inteleaga cum sta treaba cu economia de piata - cerere si oferta. Cerere de medici 10, oferta de medici 300. 10 medici in sistem 290 de medici la vandut medicamente prin tara cu diploma acasa in rama.
  Ce se facea cel mai mult in Romania la vremea aia ? Constructii - cu sau fara aprobare, cu acte din mers, cu reguli urbanistice spre zero. Si mai ce ? Comert - cu orice tot asa la limita legalitatii. De unde rezulta vanzari.
  Conteaza diploma ? Poate la angajare si ca o masura probatorie ca ai cat de cat ceva in cap. In rest......maculatura care acum poate fi cumparata de oriunde pana la gradul de DOCTOR.
  Soferul de TIR isi poate cumpara ce vrea. Are un copil fericit ca are consola, bicicleta, skate si ce mai vrea. Pe sotie o duce in concedii in strainatate unde nu stie nimeni cine sunt. El e linistit si nici nu trebuie sa inghita mizerii de la un sef de birou puhav fara nicio calitate.
  Am ajuns sa invidiez instalatorii si zugravii care cer cat permite piata si au timp liber cand vor.
  • Like 8
  • @ Calin Ungureanu
   e si neglijenta parintilor, ca nu i-au invatat de pe la 12-14 ani sa zugraveasca, cum se tine o gradina, cum se repara o priza sau un dulap stricat sau se tine bugetul familiei etc, crezand ca scoala e suficienta educatie. Nu e.
   • Like 4
  • @ Calin Ungureanu
   sunt multe inechitati in sistemul romanesc de munca si retributie .... de la orase, regiuni din tara, pana la nivel de intreprinderi si de patroni !!! diferentieri chiar si intre barbati si femei ! ... sotia mea este de vreo 8-9 ani, director HR si administrativ la o firma de top cu peste 400 angajati, ( patron in top 100 ) si NU castiga salarul mediu net pe economie !!! ( mai are 3 pana la pensie !!! ) ...
   • Like 3
  • @ Calin Ungureanu
   maripos check icon
   Sa tragem concluzia ca era bine atunci cand elevii se temeau de profesori? Si decat sa-i invidiem pe soferi, instalatori si zugravi, mai bine ne facem si noi meseriasi!
   • Like 0
  • @ Mircea Hurdugaciu
   Corect , foarte mulți bucureşteni nu înțeleg că in Bucureşti o situație deosebită ,mai sunt ceva bani dar dacă te indepărtezi 30 de km lucrurile se schimbă dramatic şi nu in bine. În oraşele mici , monoindustriale situația e dramatică iar salariile sunt mult mai mici.
   • Like 2
 • Mentalitatea șoferului de „TIR” e surprinzătoare doar pentru cine e obișnuit numai cu realitatea românească. În Statele Unite în schimb, această mentalitate e foarte des întâlnită: acolo oamenii se gândesc să investească bani și ani în studii doar dacă estimează că merită, altfel, preferă să facă bani.
  Mie mi-a plăcut ce mi-a spus odată un prof de economie de la CUNY: tututor studenților le spunea așa la primul curs: care vreți să faceți bani, nu mai rămâneți aici, mergeți să faceți bani ; care vreți să învățați economie politică, rămâneți să învățăm economie politică. :)
  Faptul că în România tinerii nu au o mentalitate practică, se datorează profesorilor, care și ei au numai bumbacuri în cap! De exemplu, băiatul meu mi-a povestit anul ăsta într-o zi ce le-a spus doamna la școală: că cine nu învață, va ajunge cioban, Îmi imaginez ce dispreț profund are doamna față de ciobani, deși, cel mai probabil,, un cioban câștigă mai mult decât ea, și cu certitudine gândește mai sănătos...
  • Like 11
  • @ Tom Dick N'Harry
   E foarte vag sa consideram sanatos a gandi doar eficienta in bani. Este extrem de important ca un numar cat mai mare de oameni sa invete, sa aiba o cultura de baza pentru a construi o societate evoluata.Cel mai grav e ca scoala e facuta fara simt practic incat mult prea multi tineri ies de pe bancile liceelor si facultatilor fara sa stie sa faca nimic. Invatamantul e cel care trebuie gandit drastic pentru a deveni eficient si a umple anii copiilor cu substanta, a-i orienta pe directia potrivita, conform aptitudinilor si preferintelor lor, a-i face oameni utili la ceva inca de cand absolva etapele de invatamant importante. Daca principala preocupare a statului ar fi fabricarea de oameni capabili totul ar merge mult mai bine. Lipsa de grija pentru calitatea vietii fiecarui an de viata a oamenilor duce la ruina coeziunii societatii romanesti.
   • Like 4
  • @ Adriana Negruti
   Doamnă, nu știu de unde ați concluzionat că eficiența se măsoară doar în bani, însă știu sigur că orice se construiește ÎN PRIMUL RÂND cu mult simț practic, Nu am văzut până acum nici afaceri construite de visători, nici case, și am dubii serioase inclusiv despre soliditatea/forța familiilor construite de visători.
   Învățământul este atât de hiperteoretizat deoarece majoritatea profesorilor nu au simț practic, și asta nu de ieri, de azi...
   Haideți să vedem ce părere avea despre educație Osar Wilde, la 1800: "Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught.”
   La început de secol 20, G. Trevelyan era de părere că "Education has produced a vast population able to read but unable to distinguish what is worth reading."
   Statele Unite — o țară de oameni cu simțul practic în ADN — au rezolvat oarecum această problemă la nivel academic, obligând profesorii să facă și cercetare/proiecte cu atragere de fonduri, iar marile firme sponsorizează/se implică în această cercetare.
   În România, avem la conducere niște birocrați, care au simț practic numai când e vorba să mânărească la bani diverse proiecte, făcute doar de dragul de a-și justifica ei existența postului lor călduț.
   • Like 2


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult