Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Împreună cu soția, am apelat la serviciul „autostop pe net” și am dat, de la Alba Iulia la București, peste un șofer de TIR care „mi-a deschis ochii” despre țara în care trăim

Șofer de TIR

Foto: Guliver Getty Images

Am fost nevoit să mă deplasez împreună cu soția pana în Alba-Iulia la o agapă tovărășească împreună cu toți colegii de serviciu. Din păcate, cum se întâmplă adesea, tocmai la un astfel de eveniment, mașina mea nu a vrut să mai meargă. Nu puteam sa ratez reuniunea asta atât de rară, așa că am hotărât să mergem în orice condiții. După ce am consultat toate variantele, dorind totodată să fim în pas cu vremurile, am decis să apelăm la serviciile de transport gen „autostop de pe net”. Serviciul este simplu, te loghezi pe un site specializat (sunt mai multe, vă las plăcerea descoperirii), îți lași datele de contact, ruta pe care te deplasezi, numărul de persoane și ziua când vrei deplasarea, după care primești oferte diferite ca preț și oră de plecare. În funcție de alegerea făcută, site-ul îți comunică datele de contact ale persoanei cu mașina.

Dacă la dus lucrurile au fost cât de cât previzibile și în limita așteptărilor, la întoarcere, am constat surprinși ca mașina ce urma să ne aducă acasă era de fapt un TIR. Așa că mai de nevoie, mai din curiozitate, neavând totuși și o altă variantă, am călătorit de la Alba-Iulia la București cu un TIR. 

În final, călătoria s-a dovedit a fi extrem de interesantă. Șoferul era un tânăr isteț, de vreo 35 de ani care locuia pe lângă București. Făcea cursa asta de trei ori pe săptămână și era obișnuit cu autostopiștii de pe net. Ne-a povestit ce duce, unde duce, că se trezește la patru dimineața, își încarcă singur marfa și ajunge seara la destinație, doarme o noapte și se întoarce.

- Eu nu înțeleg deloc lumea asta, ne-a spus el, am luat săptămâna trecută doi tineri care locuiau în Cluj. Ea era doctoriță, iar el era farmacist. Și din vorbă-n vorbă i-am întrebat cât câștigă. Nu mi-a venit să cred, ea mi-a spus că are un salariu de 1800 de lei, iar el câștigă undeva la 2500 de lei. Incredibil. Mi-a zis ca o să-i mărească salariul și o să câștige și ea ceva în jur de 3000 de lei. Dar chiar și-așa. Dupa atâta școală, după atâtea sacrificii, pentru că nu e ușor să faci facultatea atâția ani, să câștigi asemenea salariu, e jenant. Mie mi-a fost și rușine să le spun cât câștig. Iar eu nu am nici liceul. Păi eu câștig minim 1200 de euro în fiecare lună și mai fac și pe lângă câte ceva. Dacă aș pleca afară, aș lua mult mai mult. Vă dați seama, ei plătesc o chirie acolo în Cluj, că nu au casă, au cheltuieli, nu se poate așa. Au învățat poate și zece ani ca să câștige 500 de euro. Vai de capul nostru.

Bineînțeles că omul avea dreptate, doar știm și noi ce salarii sunt pentru tinerii absolvenți de facultate, fie ei chiar și medici.

Am oprit pe Valea Oltului să mâncăm, să-și facă și șoferul timpul de odihnă, apoi ne-am continuat drumul.

- Altă dată am luat doi băieți, doi studenți. I-am întrebat ce studiază, mi-au zis că ceva legat de management, nu știu exact, și i-am întrebat ce vor să facă după ce termină facultatea. Mi-au zis că vor să plece în străinătate, să muncească, după aia să vină în țară să-și deschidă o afacere. Ce afacere? i-am întrebat eu. Nu știau. Nu-i înțeleg, le-am și spus, păi de ce mă să faceți facultatea și să plecați după aia în străinătate, înseamnă că voi pierdeți acum timpul. De ce nu plecați acum direct în străinătate fără să mai pierdeți vremea?! Nu-i înțeleg. Nu știu ce au tinerii ăștia în cap.

Apoi ne-a povestit despre el.

- Eu sunt de la țară, am crescut la bunici, am muncit împreună cu frate-miu la câmp de ne-a luat dracu, apoi am venit la București. Am făcut rugby, dar m-am lăsat că a trebuit să muncesc și programul de șofer nu-mi permite să merg la antrenamente. Frate-miu mai merge. Apoi m-am căsătorit, dar n-am putut să stau cu maică-mea în aceeași casă. Că știți cum e, maică-mea venea la mine și-mi spunea de nevastă-mea, ea dădea în mine cum ar veni și eu trebuia să dau în nevastă-mea. Nu e bine să stai amestecat. Ne-am luat o casă la curte, avem și gradină, e bine. Avem o fetiță de șapte ani. Sunt mulțumit. Și nevastă-mea are servici, ne descurcăm.

Uneori lucrurile sunt așa de simple, încât rămâi fără cuvinte în fața argumentelor. Băiatul ăsta a înțeles, înfruntând greutățile vieții, exact cum merg lucrurile. Suntem prea complecși și sofisticați în situații când e nevoie să fim normali. Să fim serioși, facultățile din România produc zeci de mii, poate chiar sute de mii de absolvenți care nu știu să facă nimic. Ăsta e adevărul simplu și crud. Pe lângă faptul că sunt slab pregătiți, nici nu sunt locuri de muncă pentru oamenii ăștia. Dacă tinerii ar fi îndrumați spre o meserie mai concretă, poate că ar putea să se descurce mai bine.

- Vreau să-i cumpăr fetei o orgă, am văzut eu undeva. Am strâns deja banii și vreau să o dau să ia lecții de muzică. Avem un vecin acolo lângă noi care are orgă și când a văzut-o i-a plăcut foarte mult. Vreau neapărat să învețe să cânte la orgă.

Apoi a continuat:

- Puteam să merg în străinătate, mi-a și spus șefu dacă vreau. Se câștigă bine, dar nu vreau, vreau să stau lângă familie, nu vreau să pierd anii ăștia din viața fetiței. Te duci pe de-o parte în străinătate și faci bani, dar pe partea ailaltă îți pierzi familia. Eu nu văd bine lucrul ăsta. Eu nu-mi fac griji pentru locul de muncă, nu-mi convine plec, sunt o grămadă care abia așteaptă să merg la ei. Oricum mă descurc.

Poate că articolul ăsta ar fi trebuit să-l scrie șoferul de TIR, dar pentru că el nu l-a scris, atunci am făcut eu asta pentru el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • GigiM check icon
    Articolul este intr-adevar mai vechi. Salariile medicilor sunt acum la un alt nivel.
    Un rezident de anul 3 - indiferent de specializare va lua cel putin 4700 lei net.
    Un specialist proaspat - 8000 lei (fara garzi). Cu tot cu garzi - 12.000 - 13.000 lei.

    Printre multele probleme cu care se confrunta Romania, una dintre ele este lipsa oamenilor din servicii. Pur si simplu gasesti greu un ospatar care stie ce face, un mecanic bun, de instalatori nici nu mai spun. Si culmea este ca ar face mai multi bani decat orice om cu facultate. Cand vad tarifere de la un frizer bun (de cei ce tund / machiaza femei nici nu mai zic) de exemplu, raman mut. Banii nu sunt totul. Un sistem care functioneaza cu un stat care are in prim-plan cetateanul valoreaza mai mult decat un salariu de mii de euro. Dar unde legea junglei este aplicata, cel puternic primeaza iar cel slab fie se adapteaza, fie pleaca.
    • Like 0
  • Bun articol. Pacat ca e de acum 1 an. Tot azi mai "republicati" un articol din 2016 si altul din 2018 (despre litoralul romanesc). Or fi ele actuale si atemporale, precum scrierile lui Caragiale,, dar semnalul este ca nu mai avem contributori si am dat drumul la arhiva cu amintiri.
    • Like 2
  • Referitor la salariul doctoriței. Cineva a înțeles gresit. Mai degrabă e vorba de 18000 lei.
    • Like 0
    • @ Todi Anca
      N-are cum...înseamnă că nu știi în ce țară trăiești.
      • Like 0
    • @ Todi Anca
      Delia MC Delia MC check icon
      Sunt salarii de rezidenți. Scrie clar, doctorița spera să i se mărească salariul la 3000 ron.

      • Like 0
  • E simplu, 50 de ani romanii au fost fortati sa mearga la scoala, altfel erau "repartizati" de comunisti in cine stie ce catun, sau la fabrica la fiare grele. De acolo si apetitul pt studii superioare dupa revolutie (lovitura de stat, mai exact) . Daca nu faceai facultate, te lua in armata 2 ani. Etc. Apoi, sub umbra educatiei comuniste, ce au facut parintii cu copii lor dupa 1990 ? I-au pus sa faca ce ei n-au reusit, nu ce si-au dorit copiii. Asta se intampla de putin timp, as putea spune de la generatia 2000, care acum termina liceul. sa gasesti niste parinti intregi la cap care sa-si indrume copii pe ce le place sa faca.

    Omului nu i-a placut scoala, i-au placut masinile. Pt cine vorbeste aiurea, a fi sofer de TIR nu inseamna sa te urci la volan si sa mergi. De aia nu multa lume ia categoria C/CE. Si ce e important aici ca face ce-i place.

    Societatea romaneasca desconsidera de mult meseriile, e o rusine sa fii cioban, zugrav, etc.... trebuie neaparat economist, inginer, avocat, doctor. ce faci cand nu stii ce vrei ? dai la spiru haret si vezi tu ... cam asa merg lucrurile la noi.

    Am un prieten aici pe unde sunt la multa caldura si soare, isi petrece 30 de zile la sonda de petrol in Arabia Saudita in desert, unde-s 55 de grade, si 30 de zile sta acasa. Asta ii place , asta face de 25 de ani, si nu are studii superioare de stat, ci are studii specializate pe ce face, de la firmele de unde a lucrat pana acum.
    • Like 2
    • @ Radu Andrei Malica
      Școala în sine nu era ceva rău în comunism era doar o formă de triere a tinerilor , acum trierea se face în producție. Școala te ajuta să obții un job mai bine plătit sau mai ușor , depinde de ce îți dorești să faci. O meserie nu e o rușine în sine (șofer,cioban, zugrav) am enumerat cele descrise de tine, doar că nu îți aduc satisfacțiile materiale așteptate de toți tinerii ( majoritatea sunt la minimul/economie) în România și din cauza asta majoritatea caută să-și finalizeze studiile ( pentru un job mai ușor sau mai bine plătit și nu-i putem condamna pentru asta. E adevărat că job-ul de șofer pe tir e ceva mai bine plătit dar presupune sacrificii (trasee lungi, oboseala , vii acasă ocazional) și nu mulți acceptă astfel de sacrificii și atunci ne întoarcem la școală. Nu sunt de acord nici cu ideea împărtășită de unii că ar trebui ca sistemul de învățământ să producă pentru piața muncii din România adică mai mulți necalificați sau cu calificare sumară doar pentru că patronii din țară vor să plătească salarii minime ca să aibă resurse pentru rata la BMW sau postările din Maldive. Posturile de conducere din sistemul privat românesc sunt tot pe rude/cunoștințe / relații. Sistemul de învățământ trebuie să asigure absolventul că are oportunități de carieră , fie ca absolvent de învățământ superior și dacă nu găsește joburi bine plătite în țară pleacă în Europa fie dacă nu îi place școala și totuși vrea un trai decent sau se pricepe la o meserie atunci singura soluție e tot emigrarea. Nimeni nu visează la o meserie care presupune operațiuni simple de muncă manuală și care să muncească pe un salariu de mizerie în țară din motivele enumerate mai sus.
      • Like 0
  • Dan Doi check icon
    citind comentariile... fiecare isi spune oful si e interesat de articol doar in masura in care-i confirma sau infirma parerile. ..ceva de genul " Da dar nu asta e important, e important ce am eu de zis.. " sau "Nu, nu stiti nimic, ascultati ce va spun eu.." Pai daca cineva scrie un articol, face o actiune, tu care trimiti un raspuns, mi se pare esential sa te raportezi fie pozitiv fie negativ, dar sa te raportezi la ce a scris sau facut acel om si nu la ce e in capul tau, sau, daca nu, sa o lasi dracului. Daca tu nu catadicsesti sa acorzi atentie textului sau actiunii intreprinsa de celalalt, la ce te astepti ca altii sa acorde atentie scrisului sau actiunilor tale?
    • Like 0
  • Sunt curios daca cei doi soti cu salarii mici au fost si au votat.
    • Like 1
    • @ Laurentiu Bratu
      Dan Doi check icon
      dislike
      • Like 0
  • Oamenii care vor sa schimbe lumea, vor schimba lumea! Soferul de camion nu vrea sa schimbe lumea, o ia asa cum este, o accepta asa cum este si e fericit! Unii pun lucrurile in miscare, altii (cum e omul nostru) tin lucrurile in miscare! E atat de simplu. Ma uit la comentarii si ma intreb cum am ajuns in halul asta ca natie, daca Nucu Morar vede frumusete in simplitate, sar unii ca vor aparea drone, ca fara camioane nustiu ce... Oameni buni, nu vreau sa cred ca am ajuns in halul asta de ...nu stiu cum sa-i spun...poate invidiosi pe fericirea unuia, sau pe faptul ca e laudat un om fara prea multa carte, dar muncitor!
    • Like 6
  • am inteles, la dus , in graba, nu a pornit masina, trenurile se misca incet...dar la intoarcere?
    nu s-au gasit 2 locuri pe la colegii de intalnire sau chiar nici-unul nu trecea carpatii??!!
    • Like 0
    • @ corneliu apostol
      Sper că nu eşti un absolvent , dacă e aşa e nasol.
      • Like 0
  • De fapt nu despre şoferie e vorba ,e vorba de a avea o meserie dar in ultimii 30 de ani românii cu mic cu mare sau visat intelectuali . Am luat măsuri ,am desfințat şcolile de meserii şi am umflat facultățile astfel am rămas fără meseriaşi dar ne-am pricopsit cu o inflație de ,,intelectuali" , 90 % dintre ei fiind de fapt ciurucuri cu diplomă , 50% dintre ei nu ar fi trecut treapta a doua ( era un examen la sfârşitul clasei a zecea) pe vremea lui nea Nicu ,de facultate nu mai vorbesc ,era cu examen pe bune . Ăsta e motivul pentru care un meseriaş bun a ajuns să câştige mai mult ca un absolvent de facultate ,de fapt e vorba de a avea o profesie chiar dacă ai facultate sau nu. Dacă eşti un necalificat cu facultate ,cum sunt marea majoritate , vei avea viață grea . ,NASOL.
    • Like 3
  • Gabriei check icon
    Ar fi interesant de văzut daca Peste 5-10 ani când transportul va fi eminamente un domeniu al dronelor si vehiculelor fără șofer, omul in cauza se va simti la fel de mândru ca nu si-a terminat liceul.
    • Like 1
    • @ Gabriei
      Ai scris un comentariu lozincă. Maşinile autonome nu o să apară mai devreme de 10 ani ( varianta optimistă) iar in primii mulți ani vor merge autonom doar pe autostrăzi iar cum noi nu vom avea autostrăzi nici in 50 de ani omul va ieşi la pensie liniştit.
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon