Foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica
Sunt profesor de istorie, îmi place să citesc, să analizez situații din prezent și să le compar cu altele din trecut. Uite așa pot observ cum nebunia de acum, legată de COVID 19, nu e nimic nou. Reacția oamenilor față de virus, de vaccin, este asemănătoare cu ce s-a petrecut și în trecut. Teama care te face să negi lucrurile evidente a existat în diverse alte perioade din istoria noastră. Observ cum a început să se folosească și al noi, tot mai mult, un termen care nu prea are sens: antivaxxeri. Spun că nu prea are sens pentru că în România avem foarte puțini antivaxxeri. Cuvântul nu a pătruns încă nici în dex.
Cei mai mulți dintre cei care se opun vaccinări împotriva COVID 19 nu sunt antivacciniști ci se opun din alte motive. Să fii antivaxer înseamnă să cunoști câteva elemente despre vaccinuri. În Occident mișcarea anti-vax există de ani buni și a pornit de la câțiva așa zis specialiști care au afirmat că vaccinurile pot crea autism. În timp s-a dovedit științific că este o prostie și că nu există nicio legătură între autism și niciun vaccin. Antivaxxerii refuză vaccinurile considerând că își supun copiii unor riscuri inutile din moment ce bolile pentru care se vaccinează nu mai există. Ei nu văd de ce să-ți introduci intenționat, în corp, o parte din virusul unei boli. Pentru a determina producerea de anticorpi vaccinurile pot folosi viruși activi sau inactivi. Ce nu iau deloc în seamă antivaxerii este că orice epidemie se poate reactiva dacă găsește mediul adecvat. Ori prin vaccinarea în masă posibilitatea reapariției unor boli este aproape nulă, dar cum scade numărul de persoane vaccinate, cum un virus vechi care se reactivează sau unul nou, poate să facă iar ravagii. Situația din statele mai puțin dezvoltate ne artă acest lucru.
Ei bine, la noi, cauzele opoziției la vaccin sunt altele. Cei care se opun vaccinări pot fi grupați în 3 categorii care uneori se întrepătrund.
În primul rând sunt cei cu vederi anti vaccinare împotriva COVID 19 din motive politice. Se uită prea ușor scindarea societății din România ca urmare a orientării politice. Într-un an și ceva au existat 4 rânduri de alegeri. Apariția pandemiei a oferit gloanțe politice unor lideri precum Marcel Ciolacu care refuza să poarte mască, Rădulescu ”mitralieră” care speria lumea cu tâmpenii de genul prin termoscanare ți se iau toate datele personale și alții care trăgeau în adversarii politici folosind teama inoculată în societate de noul coronavirus.
Au făcut mult rău acești lideri politici. În PSD lucrurile parcă s-au mai calmat de când au pătruns în partid Alexandru Rafila și Streinu Cercel. Dar foarte mult rău, pentru percepția generală, au făcut și declarațiile unor lideri precum Rareș Bogdan care spunea că pensiile speciale vor fi anulate de cum va prelua puterea PNL. Lumea a văzut că timpul trece și asta nu se întâmplă și atunci s-au reorientat spre altă grupare politică AUR. Aici s-au strâns tot felul de personaje care urlă pe unde au ocazia împotriva regulilor statului, împotriva purtării măștii și evident nu sunt de acord cu vaccinul. In general politicul, aflat sub influența Rusiei, aș zice eu, a inoculat la populația cu vederi naționaliste ura anti Occident, anti-UE și de aici a mai fost doar un pas la ideea că pandemia a fost creată intenționat ca printr-un virus să ne fie implantate cipuri. Ideea în sine te poate amuza. Să crezi că printr-un vaccin se introduce un cip care te poate manipula este stupid. Amuzat le-aș spune celor care cred asta că tot așa cum iodul se pune în sare și cipul se putea pune în cola (așa cum remarca un internaut).
A doua categorie a opozanților sunt cei care s-au lăsat influențați de o parte a reprezentanților biserici în frunte cu arhiepiscopul Tomisului. Acestora le-a fost inoculată ușor teama pe fondul satana există în orice lucru nou. Dar așa a crezut lumea la apariția oricărui lucru nou. Și apariția tiparului, în sec. XV a avut o astfel de reacție. Așa că nu e nimic nou sub soare. Inițial s-a negat existența virusului apoi cât de nociv este, iar acum necesitatea vaccinării. Am citit recent o carte scrisă de Alexandru Toma Pătrașcu ”Povestiri despre epidemii și vaccinuri” în care se arată cum la începutul sec. XIX a pătruns și în spațiul românesc vaccinul contra variolei. Cum erau insuficienți doctori, soluția găsită pentru vaccinarea populației a fost folosirea preoților. Printr-un regulament, din 1835, aprobat de Alexandru Dimitrie Ghica, domn al Țării Românești, s-a stabilit obligativitatea predării ”meșteșugului vaccinarisitului” elevilor din seminariile teologice. Astfel nu aveau voie să se hirotonisească (să devină preoți) până nu învățau să facă vaccinul contra variolei. Reacții de împotrivire la vaccin au existat și atunci. Oamenii de la țară aveau superstiții considerând că în urma vaccinului copilul moare de altă boală, pe când altminteri ar fi avut vărsatul. Însă și aici poziția recentă, pro-vaccinare, a Bisericii transmisă de la nivelul cel mai înalt, pare că a calmat lucrurile.
Cea din urmă categorie a celor care se opun vaccinului mă surprinde și pe mine. Sunt mulți care efectiv se tem că o să-i doară. Da, teama de înțepătură. Bine că aici, cred eu, că este amplificată și de mesajele transmise de oficialități care spun că vaccinul este nedureros, iar efectul este invers. Dacă le spui oamenilor că nu-i doare de fapt le alimentezi temerile că poate-i doare. Am spune simplu că este doar o înțepătură însă teama de injecții este binecunoscută așa că oamenii sunt de înțeles.
În altă ordine de idei cei care refuză vaccinarea afirmă lucruri de la stupidități precum îți introduc cipuri, îți modifică ADN-ul și până la lucruri serioase precum nu se putea face atât de rapid un vaccin. Celor care se tem de cipuri nu prea ai ce să le spui pentru că e foarte greu să-i convingi de contrariul. Celor care spun că li se poate modifica ADN-ul le-a răspuns pe facebook fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, care a explicat că dacă s-ar putea modifica ADN-ul atunci ar fi rezolvată problema cancerului și chiar a îmbătrânirii. Cei care susțin că vaccinul nu se putea face atât de rapid au ceva argumente însă le-aș spune și eu că nici Pasteur nu era convins că vaccinul său împotriva turbării este gata. Numai că a fost forțat să-l testeze pe un copil care fusese mușcat de un câine turbat. Viața copilului era în pericol, iar părinții l-au rugat pe Louis Pasteur să-l vaccineze. Uite așa, forțat de împrejurări, marele savant francez și-a testat vaccinul pe acest copil și a fost un succes total. Numai că din 1885 până acum lumea a progresat mult. Astăzi, să spui că un vaccin, care în trecut se inventa în câțiva ani, nu se poate crea acum în câteva luni este ca și cum ai nega tot progresul omenirii din ultimii zeci de ani. Păi dacă nu se poate produce mai rapid un vaccin atunci și avioanele ar trebui să arate ca acum 100 de ani și să aibă maxim 2 pasageri, automobilele să ruleze cu 20-30 de km/h, să circulăm cu trenuri ce folosesc motorul cu abur, iar noi, românii să ne uităm în continuare la televizoare alb-negru ca în comunism. Lumea evoluează, știința progresează cu rapiditate atât de mare încât nouă oamenilor de rând ne este extrem de greu să o înțelegem. Așa că eu zic să avem încredere în specialiști, în cercetători. Vorbeam cu un coleg, profesor de chimie, și-mi spunea că e pro vaccin din moment ce se vaccinează atâția doctori, ce naiba că doar nu or fi toți nebuni ! Cât despre mine am prea mulți prieteni doctori, oameni pe care-i cunosc și-i apreciez pentru a le contesta expertiza. În rândul lor îi adaug și pe foștii mei elevi care actualmente sunt studenți la medicină sau deja absolvenți și văd cum promovează ideea vaccinării. Așadar cred în specialiști !
Argumentele antivacciniștilor pot fi ușor demontate însă așa cum spunea Iulius Caesar acum 2000 de ani, oamenii sunt dispuși să creadă doar ceea ce cred dinainte. Cât despre argumente zic ”ale lor” deși nu le aparțin. Sunt luate de pe internet sau de la diverse televiziuni unde sunt furnizate de mașinăria propagandei și manipulării. Sunt aceleași replici la toți. Păi ce serios, câți au cunoștințe solide despre virusuri, vaccinuri, tehnologie ? Câți știau dinainte de existența virusurilor de tip corona ? Câți știau de ADN ? E mai ușor să reproduci ideile pe care le auzi sau le citești și care îți alimentează temerile. E mai greu să stai, să analizezi critic și să-și formezi propriile convingeri.
Aș adăuga și faptul că teama de vaccin scade constant. Noi profesorii am fost întrebați dacă ne vaccinăm. Văd prin presă că aproximativ 50% dintre profesori nu vor să se vaccineze. Ei bine nu e chiar așa. Eu am văzut că undeva între 60 și 70% vor, iar din cei care nu vor cam jumătate au spus ”nu încă”. Oamenii se tem, dar temerile pot fi îndepărtate când văd că alții se vaccinează și nu pățesc nimic. Multe dintre aceste temeri au fost anulate de campania provaccin făcută de ministerul sănătății folosind imaginea Simonei Halep. Lovitura de grație a venit prin vaccinarea președintelui. Însă aici, spre amuzament, spun că bărbaților le-a cam dispărut pofta de vaccinare când au văzut brandul lui Iohannis. Cine mai vrea să-și etaleze brațul după ce l-a văzut pe cel lucrat al președintelui ? Dar hai că nu-i chiar așa, ne-a demonstrat-o imediat premierul care n-a ezitat să ne arate un braț obișnuit. Despre cel al lui Băsescu nu e nimic de zis, poate doar despre burtică...
Spre final susțin că afirmația conform căreia doresc vaccinarea sunt genii iar restul niște proști este o mare idioțenie. Oamenii pot avea opinii diferite că doar asta înseamnă să trăim într-un regim democratic în care există libertatea de exprimare. Eu sunt convins că mulți dintre cei care spun că nu se vaccinează o vor face. Acum depinde de guvern cât de repede ajunge vaccinul la populație că asta este adevărata problemă! După aceasta pandemia actuală va deveni doar o nouă pagină de istorie !
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cum de a scapat inteligentei dv. cel mai important argument al opunerii la vaccinare? Dreptul de a dispune de propriul corp si viata? libertatea de a alege? Poate vreau sa ma vaccinez. Poate nu vreau sa fiu obligat. Obligat sa imi risc sanatatea. Sau sa fiu obligat sa suport tratamente medicale asupra mea fara vointa mea.
Nu ați avut răbdare să citiți până la final.