Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În 1835, elevii seminariilor teologice nu puteau deveni preoți dacă nu învățau să facă vaccinul împotriva variolei. Tipuri de antivacciniști de astăzi

Vaccinare impotriva Covid

Foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica

Sunt profesor de istorie, îmi place să citesc, să analizez situații din prezent și să le compar cu altele din trecut. Uite așa pot observ cum nebunia de acum, legată de COVID 19, nu e nimic nou. Reacția oamenilor față de virus, de vaccin, este asemănătoare cu ce s-a petrecut și în trecut. Teama care te face să negi lucrurile evidente a existat în diverse alte perioade din istoria noastră. Observ cum a început să se folosească și al noi, tot mai mult, un termen care nu prea are sens: antivaxxeri. Spun că nu prea are sens pentru că în România avem foarte puțini antivaxxeri. Cuvântul nu a pătruns încă nici în dex. 

Cei mai mulți dintre cei care se opun vaccinări împotriva COVID 19 nu sunt antivacciniști ci se opun din alte motive. Să fii antivaxer înseamnă să cunoști câteva elemente despre vaccinuri. În Occident mișcarea anti-vax există de ani buni și a pornit de la câțiva așa zis specialiști care au afirmat că vaccinurile pot crea autism. În timp s-a dovedit științific că este o prostie și că nu există nicio legătură între autism și niciun vaccin. Antivaxxerii refuză vaccinurile considerând că își supun copiii unor riscuri inutile din moment ce bolile pentru care se vaccinează nu mai există. Ei nu văd de ce să-ți introduci intenționat, în corp, o parte din virusul unei boli. Pentru a determina producerea de anticorpi vaccinurile pot folosi viruși activi sau inactivi. Ce nu iau deloc în seamă antivaxerii este că orice epidemie se poate reactiva dacă găsește mediul adecvat. Ori prin vaccinarea în masă posibilitatea reapariției unor boli este aproape nulă, dar cum scade numărul de persoane vaccinate, cum un virus vechi care se reactivează sau unul nou, poate să facă iar ravagii. Situația din statele mai puțin dezvoltate ne artă acest lucru.

Ei bine, la noi, cauzele opoziției la vaccin sunt altele. Cei care se opun vaccinări pot fi grupați în 3 categorii care uneori se întrepătrund. 

În primul rând sunt cei cu vederi anti vaccinare împotriva COVID 19 din motive politice. Se uită prea ușor scindarea societății din România ca urmare a orientării politice. Într-un an și ceva au existat 4 rânduri de alegeri. Apariția pandemiei a oferit gloanțe politice unor lideri precum Marcel Ciolacu care refuza să poarte mască, Rădulescu ”mitralieră” care speria lumea cu tâmpenii de genul prin termoscanare ți se iau toate datele personale și alții care trăgeau în adversarii politici folosind teama inoculată în societate de noul coronavirus. 

Au făcut mult rău acești lideri politici. În PSD lucrurile parcă s-au mai calmat de când au pătruns în partid Alexandru Rafila și Streinu Cercel. Dar foarte mult rău, pentru percepția generală, au făcut și declarațiile unor lideri precum Rareș Bogdan care spunea că pensiile speciale vor fi anulate de cum va prelua puterea PNL. Lumea a văzut că timpul trece și asta nu se întâmplă și atunci s-au reorientat spre altă grupare politică AUR. Aici s-au strâns tot felul de personaje care urlă pe unde au ocazia împotriva regulilor statului, împotriva purtării măștii și evident nu sunt de acord cu vaccinul. In general politicul, aflat sub influența Rusiei, aș zice eu, a inoculat la populația cu vederi naționaliste ura anti Occident, anti-UE și de aici a mai fost doar un pas la ideea că pandemia a fost creată intenționat ca printr-un virus să ne fie implantate cipuri. Ideea în sine te poate amuza. Să crezi că printr-un vaccin se introduce un cip care te poate manipula este stupid. Amuzat le-aș spune celor care cred asta că tot așa cum iodul se pune în sare și cipul se putea pune în cola (așa cum remarca un internaut). 

A doua categorie a opozanților sunt cei care s-au lăsat influențați de o parte a reprezentanților biserici în frunte cu arhiepiscopul Tomisului. Acestora le-a fost inoculată ușor teama pe fondul satana există în orice lucru nou. Dar așa a crezut lumea la apariția oricărui lucru nou. Și apariția tiparului, în sec. XV a avut o astfel de reacție. Așa că nu e nimic nou sub soare. Inițial s-a negat existența virusului apoi cât de nociv este, iar acum necesitatea vaccinării. Am citit recent o carte scrisă de Alexandru Toma Pătrașcu ”Povestiri despre epidemii și vaccinuri” în care se arată cum la începutul sec. XIX a pătruns și în spațiul românesc vaccinul contra variolei. Cum erau insuficienți doctori, soluția găsită pentru vaccinarea populației a fost folosirea preoților. Printr-un regulament, din 1835, aprobat de Alexandru Dimitrie Ghica, domn al Țării Românești, s-a stabilit obligativitatea predării ”meșteșugului vaccinarisitului” elevilor din seminariile teologice. Astfel nu aveau voie să se hirotonisească (să devină preoți) până nu învățau să facă vaccinul contra variolei. Reacții de împotrivire la vaccin au existat și atunci. Oamenii de la țară aveau superstiții considerând că în urma vaccinului copilul moare de altă boală, pe când altminteri ar fi avut vărsatul. Însă și aici poziția recentă, pro-vaccinare, a Bisericii transmisă de la nivelul cel mai înalt, pare că a calmat lucrurile.

Cea din urmă categorie a celor care se opun vaccinului mă surprinde și pe mine. Sunt mulți care efectiv se tem că o să-i doară. Da, teama de înțepătură. Bine că aici, cred eu, că este amplificată și de mesajele transmise de oficialități care spun că vaccinul este nedureros, iar efectul este invers. Dacă le spui oamenilor că nu-i doare de fapt le alimentezi temerile că poate-i doare. Am spune simplu că este doar o înțepătură însă teama de injecții este binecunoscută așa că oamenii sunt de înțeles.

În altă ordine de idei cei care refuză vaccinarea afirmă lucruri de la stupidități precum îți introduc cipuri, îți modifică ADN-ul și până la lucruri serioase precum nu se putea face atât de rapid un vaccin. Celor care se tem de cipuri nu prea ai ce să le spui pentru că e foarte greu să-i convingi de contrariul. Celor care spun că li se poate modifica ADN-ul le-a răspuns pe facebook fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, care a explicat că dacă s-ar putea modifica ADN-ul atunci ar fi rezolvată problema cancerului și chiar a îmbătrânirii. Cei care susțin că vaccinul nu se putea face atât de rapid au ceva argumente însă le-aș spune și eu că nici Pasteur nu era convins că vaccinul său împotriva turbării este gata. Numai că a fost forțat să-l testeze pe un copil care fusese mușcat de un câine turbat. Viața copilului era în pericol, iar părinții l-au rugat pe Louis Pasteur să-l vaccineze. Uite așa, forțat de împrejurări, marele savant francez și-a testat vaccinul pe acest copil și a fost un succes total. Numai că din 1885 până acum lumea a progresat mult. Astăzi, să spui că un vaccin, care în trecut se inventa în câțiva ani, nu se poate crea acum în câteva luni este ca și cum ai nega tot progresul omenirii din ultimii zeci de ani. Păi dacă nu se poate produce mai rapid un vaccin atunci și avioanele ar trebui să arate ca acum 100 de ani și să aibă maxim 2 pasageri, automobilele să ruleze cu 20-30 de km/h, să circulăm cu trenuri ce folosesc motorul cu abur, iar noi, românii să ne uităm în continuare la televizoare alb-negru ca în comunism. Lumea evoluează, știința progresează cu rapiditate atât de mare încât nouă oamenilor de rând ne este extrem de greu să o înțelegem. Așa că eu zic să avem încredere în specialiști, în cercetători. Vorbeam cu un coleg, profesor de chimie, și-mi spunea că e pro vaccin din moment ce se vaccinează atâția doctori, ce naiba că doar nu or fi toți nebuni ! Cât despre mine am prea mulți prieteni doctori, oameni pe care-i cunosc și-i apreciez pentru a le contesta expertiza. În rândul lor îi adaug și pe foștii mei elevi care actualmente sunt studenți la medicină sau deja absolvenți și văd cum promovează ideea vaccinării. Așadar cred în specialiști !

Argumentele antivacciniștilor pot fi ușor demontate însă așa cum spunea Iulius Caesar acum 2000 de ani, oamenii sunt dispuși să creadă doar ceea ce cred dinainte. Cât despre argumente zic ”ale lor” deși nu le aparțin. Sunt luate de pe internet sau de la diverse televiziuni unde sunt furnizate de mașinăria propagandei și manipulării. Sunt aceleași replici la toți. Păi ce serios, câți au cunoștințe solide despre virusuri, vaccinuri, tehnologie ? Câți știau dinainte de existența virusurilor de tip corona ? Câți știau de ADN ? E mai ușor să reproduci ideile pe care le auzi sau le citești și care îți alimentează temerile. E mai greu să stai, să analizezi critic și să-și formezi propriile convingeri.

Aș adăuga și faptul că teama de vaccin scade constant. Noi profesorii am fost întrebați dacă ne vaccinăm. Văd prin presă că aproximativ 50% dintre profesori nu vor să se vaccineze. Ei bine nu e chiar așa. Eu am văzut că undeva între 60 și 70% vor, iar din cei care nu vor cam jumătate au spus ”nu încă”. Oamenii se tem, dar temerile pot fi îndepărtate când văd că alții se vaccinează și nu pățesc nimic. Multe dintre aceste temeri au fost anulate de campania provaccin făcută de ministerul sănătății folosind imaginea Simonei Halep. Lovitura de grație a venit prin vaccinarea președintelui. Însă aici, spre amuzament, spun că bărbaților le-a cam dispărut pofta de vaccinare când au văzut brandul lui Iohannis. Cine mai vrea să-și etaleze brațul după ce l-a văzut pe cel lucrat al președintelui ? Dar hai că nu-i chiar așa, ne-a demonstrat-o imediat premierul care n-a ezitat să ne arate un braț obișnuit. Despre cel al lui Băsescu nu e nimic de zis, poate doar despre burtică...

Spre final susțin că afirmația conform căreia doresc vaccinarea sunt genii iar restul niște proști este o mare idioțenie. Oamenii pot avea opinii diferite că doar asta înseamnă să trăim într-un regim democratic în care există libertatea de exprimare. Eu sunt convins că mulți dintre cei care spun că nu se vaccinează o vor face. Acum depinde de guvern cât de repede ajunge vaccinul la populație că asta este adevărata problemă! După aceasta pandemia actuală va deveni doar o nouă pagină de istorie !

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Citind articolul m-a cuprins tristețea. Asta pentru că am văzut (deși nu era nevoie) cât am regresat de la 1835 încoace.
    • Like 0
  • Bordo check icon
    Bună expunere a argumentelor! Aș adăuga totuși la cazul trei și persoanele cărora le este frică de efectele adverse ale vaccinului într-o măsură așa de mare că ezită să se vaccineze. Deși, poate că ar merita o categorie separată, având în vedere că pun în balanță riscurile vaccinării, spre deosebire de cei cărora le e frică de ace și atât.
    • Like 0
  • Un articol anost si plin de exemple selectate pentru a se folosi argumentul autoritatii.
    Cum de a scapat inteligentei dv. cel mai important argument al opunerii la vaccinare? Dreptul de a dispune de propriul corp si viata? libertatea de a alege? Poate vreau sa ma vaccinez. Poate nu vreau sa fiu obligat. Obligat sa imi risc sanatatea. Sau sa fiu obligat sa suport tratamente medicale asupra mea fara vointa mea.

    • Like 1
    • @ Bobo Rene
      Vaccinarea nu este obligatorie, inca nu stii? Asa ca faci ce vrei.... dispui de propriul tau corp si de viata ta si ai libertatea de a alege.... Nu te mai da interesant ca nu tine.
      • Like 0
    • @ Bobo Rene
      Dar sa generezi costuri imense prin tratamente zadarnice, dupa ce te-ai contaminat, vrei? Sa mori dupa niste zile de chinuri, atat ale tale cat si ale personalului sanitar vrei? Dar sa-ti contaminezi apropiatii, daca ii ai, vrei? Comentariul tau este anost, idiot.
      • Like 0
    • @ andreea dragusin
      Poate dispune de propriul lui corp dar sa nu-mi iasa in cale, sa se izoleze si sa crape sanatos.
      • Like 0
    • @ Bobo Rene
      Bordo check icon
      „Spre final susțin că afirmația conform căreia (cei care) doresc vaccinarea sunt genii iar restul niște proști este o mare idioțenie. Oamenii pot avea opinii diferite că doar asta înseamnă să trăim într-un regim democratic în care există libertatea de exprimare.”
      Nu ați avut răbdare să citiți până la final.
      • Like 0
    • @ Bobo Rene
      Ai chiar dreptul și libertarea de a te sinucide dacă dorești. Din câte știu, pentru asta nu primești nici măcar amendă. Singura pedeapsă vine tot de la ....biserică..., refuză popa să-ți facă prohodul. Dar dacă dai și tu ceva acolo, pe sub mână, se rezolvă și asta.
      • Like 0
  • De multa vreme nu mai este vorba de amenintarea SARS Covid 19, de vaccin sau de purtat masca. Nu pentru o amenintare virala cu rata de vindecare peste 90% pentru toate categoriile populatiei seniori included si tratata de parca ar fi vorba de Ebola. Incet, incet se instaureaza domnia fara-de-legii in numele iluzoriului bine colectiv. Practic se urmareste aducerea intregii populatii a planetei "la acelasi numitor" Si asta pe fata. Lenin a spus-o pe sleau, nu poti te ajutam, nu vrei te obligam. Adica vrei, nu vrei, faci cum iti spunem noi. Asa zisa democratie sa impiedicat in farafastacuri legate de inselarea aparentelor. Pana acuma. De fapt si un sistem si celalalt mizeaza pe "educarea cetateanului", metodele difera. Lumea democrata dezvolta echipamente neletale pentru riot control, securitatea comunista salta oamenii din case noaptea ca hotii.
    • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      check icon
      Ești prost de ragi.
      • Like 3
    • @
      fascinant!
      • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Vindecare 90%? Pe ce lume traiesti? Din rea intentie generata de prostie ai inversat realitatea.
      • Like 0
  • Cred că numărul celor ce se vor vaccina va crește și nu din convingere neapărat ci de teamă că fără a fi vaccinați nu vor putea să meargă nici la băi la Pucioasa, darămite la Balcic la all inclusive. Personal înțeleg țările care cer să fie impus pașaportul Covid. Sunt în majoritate țări care depind în mare măsură de turism și nu mai doresc să treacă prin criza de anul trecut. Și sunt țări atât de frecventate încât nu se tem că vor rămân fără turiști dacă cer acest pașaport. Și ar mai trebui să se mai gândească la ceva antivaxxerii și cei care așteaptă să vadă ce efecte are virusul în timp. Dacă se va termina campania de vaccinare și centrele de vaccinare vor fi închise așa cum e normal, unde vor merge să se vaccineze dacă au neapărată nevoie? Și cu ce vaccin, când o lume întreagă se luptă să obțină vaccinurile fiecare pentru sine. Și pentru cei contra UE: dacă România nu era membră a UE de unde luam vaccin? Eram în situația Ucrainei sau a Moldovei să batem pe la toate ușile, doar- doar se va milostivi cineva și de noi. Sau luam vaccinuri de pe internet? Că nici Rusia sau China nu dau că nu au destul nici pentru ei. Și văd că toată lumea antivaccinistă țipă împotriva vaccinurilor din occident și tac mâlc când e vorba de vaccinurile rusești sau chinezești.
    • Like 4
  • Păcat că acest articol este scris extrem de neglijent. Și redactarea, și exprimarea lasă mult de dorit. Ideile de fond sunt interesante, de bun simț. Rog redacția să impună și să mențină standarde superioare pentru publicarea unor texte.
    • Like 0
    • @ Gabriel Fornica-Livada
      M0sh0o check icon
      Io am citit lejer tot articolul și n-am avut absolut nici-o problemă doar ca să-l pricep. Și, de fapt, care-i necazu' nostru de p-aici??? Faptul că popii trebuiau să știe cum se face un vaccin si-asta încă de pe vremea lu' Ghica Vodă? Pentru că ce să vezi, pe-atunci n-aveai un SMURD, o asistentă, un medic, o Salvare. Mă-ntreb. Oare câți de p-aici își mai amintesc ziua aceea când au fost vaccinați de-un popă?
      • Like 1
    • @ Gabriel Fornica-Livada
      Hodoronc tronc! Simteai nevoia sa "spui" si tu ceva ca sa nu treci nebagat in seama. "Daca taceai filozof ramaneai"! Cunosti zicerea?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon