Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

În locul Târgului de colinde și tradiții al primarului Gabriela Firea, protestatarii din Piața Victoriei au întins steagul UE. Contramanifestații PSD împotriva „statului paralel”

Steagul UE în Piața Victoriei

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

UPDATE:

Premierul Mihai Tudose a scos limba la Codrin Stefanescu, înainte de a intra în Clubul Floreasca, unde liderii social-democrați se întâlnesc luni seara pentru a-și sărbători colegii care poartă numele Nicolae sau Nicoleta, potrivit Hotnews.

După acest gest, care pare să fi fost făcut în glumă, primul ministru a râs.

"Sunt glumele noastre. A venit cu domnul Dragnea și eu eram în direct prin telefon la Realitatea. E o chestie drăgălașă, una haioasă. Nu înțeleg de ce vă luați de asta", a explicat Codrin Stefanescu, într-o intervenție telefonică la B1 TV.

STIREA INIȚIALĂ

Protestatarii au ocupat din nou duminică seara Piața Victoriei din centrul Capitalei, după ce, cu o zi înainte, se opuseseră instalării Târgului de colinde și tradiții pe care primarul PSD Gabriela Firea intenționa să-l organizeze pe toată durata lunii decembrie în fața Guvernului.

Cetățenii au întins în fața clădirii Guvernului (drapată în culorile naționale) un steag mare al Uniunii Europene. Este al doilea „moment european” organizat de manifestanți, după cel de la începutul anului:

5.000 de oameni făcuseră steagul UE în luna februarie în Piața Victoriei

Manifestanţii au scandat împotriva actualei guvernări şi împotriva liderilor celor două camere: „Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta”, „Nu vrem să fim conduşi de hoţi”, „Demisia”, „Dragnea la puşcărie” şi „Rezistăm, nu cedăm”.

Proteste au avut loc duminică seara și la Cluj, Iași, Brașov, Constanța, Oradea și Timișoara.

Protest în Piața Victoriei, duminică, 3 decembrie. Manifestanții poartă steagurile UE și SUA, pe lângă drapelul românesc (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Contramanifestații PSD contra „statului paralel”

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a declarat duminică seară, după o întâlnire a liderilor partidului cu preşedinţi de filiale, că PSD va organiza un miting împotriva statului paralel. El a precizat că luni va avea loc o discuţie şi cu ceilalţi lideri de filiale şi se va decide când va avea loc manifestaţia, care se va desfăşura simultan în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării, potrivit News.ro

„S-a stabili azi să facem un miting şi noi, un miting de protest. Mitingul nostru nu este pentru susţinerea Guvernului, nu pentru susţinerea lui Dragnea, a coaliţiei sau a programului de guvernare, pentru că astea deja au fost votate anul trecut de români. Va fi un miting împotriva statului paralel şi ilegitim, un miting împotriva abuzurilor, un miting împotriva ascultării telefoanelor, împotriva încălcărilor drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, un miting împotriva celor care consideră că din funcţiile pe care le au, nealese, pot să încalce Constituţia şi legile ţării şi să-şi constituie un grup organizat în care decid ei ce şi cum. Este un miting care arată care este adevărata majoritate în România, un miting pe care românii l-au cerut", a afirmat Ştefănescu după discuţiile care au avut loc la sediul partidului, precizând că luni vor avea loc întâlniri şi cu ceilalţi lideri de filiale şi se va stabili dacă manifestaţia va avea loc sâmbătă sau duminică.

Aflați mai mult:

Protestatar la mitingul PSD organizat în februarie în fața Palatului Cotroceni (Foto: Inquam Photos)

El a afirmat că întâlnirea a avut loc la cererea preşedinţilor de organizaţii.

„Mesajul nostru va fi foarte clar şi în interiorul şi în exteriorul ţării: aceasta este majoritatea, aceştia sunt românii care vor cu totul altceva, români care ne-au împuternicit prin vot să ducem lucrurile până la capăt", a subliniat el.

De asemenea, Codrin Ştefănescu a respins speculaţiile conform cărora întâlnirea cu şefii de filiale ar fi avut ca temă îndepărtarea premierului Mihai Tudose sau pe cele referitoare la existenţa unor tabere în partid.

„Există o singură tabără, tabăra PSD", a susţinut el.

Cu toate acestea, în ultimele zile au apărut public declarații belicoase din partea primarului Gabriela Firea la adresa premierului Mihai Tudose. De unde a pornit scandalul citiți aici.

Gabriela Firea, la Antena 3: Tudose vrea să preia conducerea PSD

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, la Antena 3, ca ea crede că premierul Mihai Tudose vrea să preia conducerea PSD, dar că ea nu are nici cea mai vagă intenție de a se inscrie în cursa pentru funcție, scrie Hotnews.ro. Gabriela Firea spune că ar vrea să câștige un al doilea mandat de primar.

Întrebata la Antena 3 dacă premierul Tudose vrea să preia conducerea PSD, Gabriela Firea a spus că așa cred unii colegi ai ei și așa crede și ea.

Foto: Inquam Photos

Acesta a mai spus nu vrea decât să își ducă mandatul de primar la capăt și să câștige un al doilea.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susţine că premierul Mihai Tudose dă „replici nepotrivite” colegilor din partid, începând cu perioada în care s-a antepronunţat în cazul fostului ministru al Dezvoltării Sevil Shhaideh şi fostului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, numindu-le „penale”, şi culminând cu „atitudinea arogantă” la adresa edilului. Firea mai spune că, dacă un membru PSD este primar sau prim-ministru, nu îi dă dreptul să-şi jignească colgii sau să le dea replici în spaţiul public.

„Premierul este cel care a inaugurat această perioadă în care dă replici din ce în ce mai nepotrivite colegilor de partid, începând cu faptul că într-o emisiune televizată le-a numit penale pe cele două colege ale noastre fără să fie o decizie a unei instanţe în acest sens, continuând cu faptul că la informaţia colegului nostru că se va organiza un miting, dumnealui, întrebat de presă, a spus că este din Brăila, nu din Craiova, aş adăuga eu că nu îl interesează mitingurile, continuând cu afirmaţia, tot în faţa presei, că nu a citit declaraţia celor două Camere ale Parlamentului, cu alte cuvinte nu-l interesează opinia domniilor lor de ce nu participă la parada de 1 Decembrie, culminând cu declaraţiile publice negative la adresa unei iniţiative ale Primăriei Capitalei şi cu atitudinea arogantă la adresa primarului Capitalei, colega domniei sale”, a explicat Gabriela Firea într-o interenţie telefonică la Antena 3.

Edilul a mai spus că, dacă un membru PSD ocupă o funcţie înaltă, de premier, primar sau preşedinte de consiliu, nu îi dă dreptul să îşi jignească colegii sau să îi „minimalizeze”.

De asemenea, Firea a mărturisit că i se pare nedrept că premierul Tudose s-a arătat îngrijorat de faptul că Piaţa Victoriei va fi ocupată de un târg de sărbători, iar cei care protestează de obicei acolo nu vor mai avea unde să îşi exprime punctul de vedere, după ce în privat i-a spus că se simte agasat de proteste şi de cererile tot mai multe ale sindicatelor de a protesta acolo.

„Stenogramele” de pe WhatsApp

Edilul a precizat că stenogramele apărute în presă sunt cenzurate, fiind tăiate anumite lucruri care l-ar fi defavorizat pe premier.

„Pe grupul nostru de Whatsapp unde ne mai comunicăm, ca între colegi, anumite sentimente şi stări, am trimis link-ul cu ştirea care apăruse deja pe toate site-urile, că premierul Tudose îi dă o lecţie Gabrielei Firea, se plasează de partea manifestanţilor, este împotriva primarului. Eu am dat acel link, cu completarea că dacă am ajuns să ne războim între noi nu facem altceva decât să dăm gură de oxigen adversarilor noştri politici. Orice am avea de comunicat ar trebui să o facem direct, nu în spaţiul public. (...) Eu i-am spus că mi se pare ipocrit că acum ceva vreme îmi spunea în privat că este agasat de protestele din Piaţa Victoriei şi de cererile sindicatelor de a face mitinguri, iar public s-a arătat îngrijorat că cei care ocupă de obicei piaţa nu vor mai avea un loc de exprimare. Mi s-a părut nedrept”, a povestit edilul, citată de News.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mancam si bem pe banii poporului cat inca putem
    • Like 0
  • check icon
    Cata productivitate economica pierde tara asta daca o suta de tineri ultracalificati, angajati in corporatii, irosesc din timpul lor o ora sa protesteze ?

    Putem calcula, estimativ, la un salariu net mediu de o mie euro (2 mii inainte de taxe), cele o suta ore de munca ne costa aproximativ 1600 euro.

    Cand insa 10 mii de asistati sociali irosesc o ora - nu ne costa nimic, ei oricum nu merg la munca.
    • Like 0
  • bluenavy check icon
    Numai niste personaje complet inconstiente de valoarea lucrurilor pot concepe ca ar exista vreo contrapartida intre o adunare organizata - pe orice tema - de oameni dependenti intr-o forma sau alta de un partid (deci manevrabili) - in interesul politic al partidului - si o manifestare spontana - in interesul tuturor - a unor oameni independenti care cer corectarea derapajelor legislative ale guvenantilor.
    Prima se cheama miting, a doua manifestatie.
    Prima e o parada de putere a partidului, a doua o reactie de aparare a societatii in fata abuzurilor.

    Asmutirea unor oameni asupra celorlalti descalifica orice guvernant, orice activist de partid si orice entitate politica dintr-o tara democratica. Crearea de falii, factiuni si intoleranta intr-o populatie este modul de operare exclusiv al unor personaje grotesti, incapabile de dialog, profund subiective, arogante si agresive ce nu au abilitatile necesare sa faca legi pentru o entitate atat de complexa precum o tara.

    Asemenea ilustri necunoscatori pot spune ca intr-o democratie numai "majoritatea care ne-a votat programul (candva)" poate avea voce, restul trebuie sa taca si sa si-o primeasca umil.
    Ca legislator nu poti reprezenta DOAR o factiune dintr-o populatie, fie ea si majoritara. Interesul national include bunastarea tuturor. Legiferand partinitor, te descalifici.

    Doar o gandire NeFireaSca in orice stat democratic poate sa considere acceptabila si de dorit suspendarea drepturilor democratice ale cetatenilor, indiferent de perioada, indiferent ca le-am inlocui cu targuri de sarbatori, moaste sau panselute, indiferent daca o facem numai atat timp cat sa poata trece niste legi anume. Cine nu stie macar asta, nu poate conduce decat - in cel mai bun caz - o bicicleta.

    Ce avem noi aici nu este nici pe departe guvernare ori legiferare. Ci doar golanie. Si asta daca suntem optimisti.
    • Like 2
  • check icon
    Iar face PSD-ul miting ? Parca mai facea unul luna trecuta. PSD-ul asa rezolva problema ? Cu contramanifestatii si mesaje pe Facebook ? Sa vad eu pe unde cauta Statul paralel PSD-ul cand o sari euro de 5 lei. Inca mai tin romanii plecati tara asta, dar nu mai merge mult. 1 milion in Piata Victoriei pana se mai poate face ceva. Ceva nu merge in jocul echipei !
    • Like 0
  • Individa asta si-o fi imaginat ca e plina de calitati. Daca avea charisma, inteligenta, aptitudini de leader, nu at fi ajuns niciodata primar, o termina Dragnea cu mult inainte. A mai ajuns unu' presedinte dupa ce a fost primarul capitalei. Firea e acolo fiindca e stearsa, mediocra si antipatica, nu reprezinta vreun risc. Ma mir ca au ales-o bucutestenii; nu-mi amintesc care a fost alternativa la alegeri.
    • Like 1
  • Sa vina minerii sa ii apere pe hoti! Nu mai e liniste in tara ca pe vremea lui Iliescu, trebuie liniste ca sa poata fura tot.
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult